Postautor: ginda » 27 lutego 2006, 15:03
NEWS:
Chcą odkręcić historię
Poniedziałek, 27 lutego 2006r.
Pomysł powiększenia powiatu głogowskiego może oznaczać likwidację polkowickiego
– Myślałam o tym już od dawna – przyznaje Elżbieta Urbanowicz-Przysiężna, starosta głogowski, pomysłodawca projektu. – Silny, bezpieczny powiat to podstawa
Poza stwierdzeniem, że trzeba zmienić wizerunek Głogowa, by nie kojarzył się on tylko z ciężkim przemysłem, ale z turystyką i rolnictwem, Elżbieta Urbanowicz-Przysiężna nie zdradza szczegółów. Wyjaśnia, że projekt powiększenia powiatu nie jest jeszcze gotowy. Ale nie zaprzecza, że jego twórcy patrzą w stronę Polkowic.
– Niewykluczone, że kilka gmin z powiatu polkowickiego przyłączy się do naszego i on zniknie. To był sztuczny podział – twierdzi starosta.
Może chodzić o gminy Grębocice, Gaworzyce i Radwanice, które kiedyś należały do Głogowa.
– Wszelkie takie działania są próbą naruszenia ładu i spokoju społecznego – twierdzi Marek Tramś, starosta polkowicki. – Jestem zaskoczony działaniami pani starosty tym bardziej, że dotychczas współpraca dobrze nam się układała i chciałbym, aby tak pozostało. Jesteśmy silnym, prężnym powiatem. Mamy najniższe w województwie, 14 proc. bezrobocie. W ciągu czterech ostatnich lat powiat zaoferował 7270 nowych miejsc pracy i tego samego życzę naszym sąsiadom.
Ten argument podkreślają mieszkańcy gmin należących wcześniej do Głogowa. – Polkowice są atrakcyjniejsze pod względem możliwości pracy – mówi Mieczysław Socha z gminy Grębocice, ale zaraz dodaje, że historycznie i geograficznie ich tereny związane są z Głogowem na amen. – Najlepiej zrobić dwa powiaty: lubiński i głogowski, z tym, że Polkowice powinny pójść do Głogowa, bo są bogate. Wtedy ten powiat będzie mocny.
– Nic nie przemawia za tym, by rozdzierać nasz powiat – twierdzi radny Michał Leczuk. – Głogów chce powiększyć swój obszar, by mieć wyższe wpływy do budżetu.
Plan starosty ma być przedstawiony w połowie marca. •
Mogą spać spokojnie
Piotr Cybulski, poseł Prawa i Sprawiedliwości
– Nie została uruchomiona procedura w sprawie łączenia się gmin czy powiatów. W Polkowicach ludzie mogą spać spokojnie. To element kampanii wyborczej. Powiat głogowski był znaczącym powiatem i być może uprawiający politykę na bazie historycznej za takim tęsknią, ale zmieniły się czasy i realia.
Tadeusz Maćkała, senator Platformy Obywatelskiej
– Nie toczą się żadne prace dotyczące łączenia się powiatów. Wydaje mi się mało możliwe, by bez zgody obu starostów mogło do tego dojść.
-------------------------------------------------------------------------------------
MAM nadzieje ze to "kielbasa" wyborcza, bo mi bardzo nie pasi byc sojusznikiem Glogowa:)
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować