GALERIA POLKOWIC

Moderatorzy: Kuba, brzydki, ginda

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 12 lutego 2006, 23:26

a ja chyba juz wiem tez o co chodzi z tym mostem.
Brzydki wczoraj opowidał ....

a ja w tym miejscu chcilbym zaprosivc wszystkich polkowickich kibicow do wziecia udzialu w plebiscycie na Najlepsza i Najwszechstronniejszą Poznanska Akademiczkę w obecnym sezonie. Wszystkie szczgolu oraz miejsce do oddawania glosow zjajduja sie na podforum AZSu Pozań.
SERDECZNIE ZAPRASZAM!!!

PS: mam nadzieje ze to odpowiednie miejsce na takie "ogloszenie".... :)
reloaded :]

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 13 lutego 2006, 08:23

komercja przedewszytkim:)
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 lutego 2006, 14:56

No bardzo ciekawy "obiekt" ten Żelazny Most!
To jest największy zbiornik tego typu w Europie i 2 na świecie!
Ginda więcej o nim powie albo brzydki!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 13 lutego 2006, 15:05

CIEKAWOSTKA

Ja wiem ze tam sie Jelen utopil letem 2005roku {*}, dokladniej to lesniczy z Dąbrowy(wies) zastrzelil go, bo nie bylo dla niego ratunku.
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 13 lutego 2006, 15:14

ej, ja mam jedno pytanko: czy to wszystko "mieści" się w Polkowicach, czy tesh przylega do miasta i sąsiaduje z nim?? :roll:

bo kurczę, co raz większe te Polkowice się robią :lol: :wink:
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 lutego 2006, 15:18

To jest ciekawy jak dla mnie obiekt który znajduje sie pare kilometrów od Polkowic! Więc warto poruszyć o nim dyskusje! 8)

Pozdro
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 13 lutego 2006, 15:29

ja sprobuje znalezc cos o zagrozeniach, co by sie stalo jak by waly nie wytrzymaly:) jednak to malo prawdopodobne bo tego co wiem to gmina polkowice na wlasna reke monitoruje obiekt, robia codzienne pomiary itp.
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 13 lutego 2006, 20:06

wymiary ŻM
Informacje o zbiorniku “Żelazny Most”ługość zapór składowiska 1 4,3 km
Wysokość zapór 20~45 m
Objętość całkowita 340 mln m3
Objętość wody zgromadzonej w akwenie 8 mln m3
Powierzchnia całkowita 1394 ha
Powierzchnia plaż 770 ha
Powierzchnia akwenu 624 ha
Głębokość maksymalna 2,5 m
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 14 lutego 2006, 15:26

Troche Historii Powiatu P-ce:

Powiat polkowicki usytuowany jest w północno - zachodniej części województwa dolnośląskiego. Obszar powiatu wynosi 778 km2 i podzielony jest na 9 jednostek administracyjnych, trzy miasta: Chocianów, Polkowice i Przemków oraz 6 gmin: Chocianów, Gaworzyce, Grębocice, Polkowice, Przemków i Radwanice. Na terenach wiejskich znajdują się 103 miejscowości. Powiat liczy ponad 63.000 mieszkańców. Integracja organizacyjna gmin tworzących powiat ma już kilkuletnie tradycje a rozpoczęła się w połowie 1994 r., utworzeniem Związku Gmin "Zagłębia Miedziowego". Owocnym plonem wspólnych działań było doprowadzenie do utworzenia w Polkowicach Miejskiej Strefy Usług Publicznych, będącej m.in. platformą dążeń do ustanowienia dzisiejszego powiatu polkowickiego. Gospodarka powiatu związana jest przede wszystkim z wielkim przemysłem wydobywczym KGHM "Polska Miedź" S.A. - jednym z największych na świecie producentów miedzi, soli i srebra. Od ponad trzech lat w polkowickim obszarze Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej funkcjonują fabryki międzynarodowych koncernów takich jak: "Volkswagen", "Royal Europa" czy "Sitech". Gospodarczy pejzaż powiatu określony jest w dużej mierze przez tradycje oraz warunki naturalne w poszczególnych gminach. Przemiany wyznaczają nowe tendencje w myśleniu o ekonomice oraz plany zagospodarowania przestrzennego
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

trzystan

Postautor: trzystan » 17 lutego 2006, 17:21

Fajnie,że komuś się coś chce.Jako ciekawostkę i nie ukrywam pragnienie zobaczenia takich Polkowic ,daję ten link. http://www.hybryda.pl/panoramy.php

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 19 lutego 2006, 20:37

Tak troche ze strony artystycznej zrobilem zdjecia
Obrazek
Obrazek
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 27 lutego 2006, 15:03

NEWS:

Chcą odkręcić historię
Poniedziałek, 27 lutego 2006r.

Pomysł powiększenia powiatu głogowskiego może oznaczać likwidację polkowickiego

– Myślałam o tym już od dawna – przyznaje Elżbieta Urbanowicz-Przysiężna, starosta głogowski, pomysłodawca projektu. – Silny, bezpieczny powiat to podstawa

Poza stwierdzeniem, że trzeba zmienić wizerunek Głogowa, by nie kojarzył się on tylko z ciężkim przemysłem, ale z turystyką i rolnictwem, Elżbieta Urbanowicz-Przysiężna nie zdradza szczegółów. Wyjaśnia, że projekt powiększenia powiatu nie jest jeszcze gotowy. Ale nie zaprzecza, że jego twórcy patrzą w stronę Polkowic.
– Niewykluczone, że kilka gmin z powiatu polkowickiego przyłączy się do naszego i on zniknie. To był sztuczny podział – twierdzi starosta.
Może chodzić o gminy Grębocice, Gaworzyce i Radwanice, które kiedyś należały do Głogowa.
– Wszelkie takie działania są próbą naruszenia ładu i spokoju społecznego – twierdzi Marek Tramś, starosta polkowicki. – Jestem zaskoczony działaniami pani starosty tym bardziej, że dotychczas współpraca dobrze nam się układała i chciałbym, aby tak pozostało. Jesteśmy silnym, prężnym powiatem. Mamy najniższe w województwie, 14 proc. bezrobocie. W ciągu czterech ostatnich lat powiat zaoferował 7270 nowych miejsc pracy i tego samego życzę naszym sąsiadom.
Ten argument podkreślają mieszkańcy gmin należących wcześniej do Głogowa. – Polkowice są atrakcyjniejsze pod względem możliwości pracy – mówi Mieczysław Socha z gminy Grębocice, ale zaraz dodaje, że historycznie i geograficznie ich tereny związane są z Głogowem na amen. – Najlepiej zrobić dwa powiaty: lubiński i głogowski, z tym, że Polkowice powinny pójść do Głogowa, bo są bogate. Wtedy ten powiat będzie mocny.
– Nic nie przemawia za tym, by rozdzierać nasz powiat – twierdzi radny Michał Leczuk. – Głogów chce powiększyć swój obszar, by mieć wyższe wpływy do budżetu.
Plan starosty ma być przedstawiony w połowie marca. •
Mogą spać spokojnie
Piotr Cybulski, poseł Prawa i Sprawiedliwości
– Nie została uruchomiona procedura w sprawie łączenia się gmin czy powiatów. W Polkowicach ludzie mogą spać spokojnie. To element kampanii wyborczej. Powiat głogowski był znaczącym powiatem i być może uprawiający politykę na bazie historycznej za takim tęsknią, ale zmieniły się czasy i realia.
Tadeusz Maćkała, senator Platformy Obywatelskiej
– Nie toczą się żadne prace dotyczące łączenia się powiatów. Wydaje mi się mało możliwe, by bez zgody obu starostów mogło do tego dojść.

-------------------------------------------------------------------------------------

MAM nadzieje ze to "kielbasa" wyborcza, bo mi bardzo nie pasi byc sojusznikiem Glogowa:)
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 27 lutego 2006, 19:08

Obrazek
kosciol Archaniolka Michala
Obrazek

Obrazek
droga do rynku:)

Obrazek
wagon

Obrazek
zachod i basen

Obrazek
tak od siebie
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 03 marca 2006, 22:30

Napisał Paweł Serwiński
czwartek, 02 marzec 2006
Kilka dni temu rozpoczęły się spekulacje jakoby powiat głogowski miał zostać poszerzony kosztem naszego powiatu. Media rozdmuchały sprawę, a starosta głogowski- Elżbieta Urbanowicz - Przysiężna potwierdziła, że o projekcie powiększenia terytorium powiatu myślała już od dawna. W Polkowicach całą sytuację traktuje się z przymrużeniem oka. Oprócz projektu należałoby wykonać jeszcze kilka ekspertyz i konsultacji społecznych. W takiej sprawie nie jest wykluczone nawet referendum w każdej z tych gmin, o które ubiega się Urbanowicz- Przysiężna. Przeciwnicy takiego podziału twierdzą, że jest to tylko przedwyborcza gra pani starosty. Plan wydaje się być dziwny, bo powiat polkowicki pod względem zarządzania i gospodarowania należy do tych z „górnej półki”. Jest tak zwanym łakomym kąskiem dla sąsiadów...
Czynnikami przemawiającymi przeciw rozłączeniu są m.in. niskie bezrobocie, które w porównaniu z innymi lokalnymi powiatami wynosi zaledwie14%. Niewątpliwie należy to zaliczyć do sukcesu, ponieważ pod tym względem na tle całego województwa wypadamy najlepiej. W ciągu ośmiu lat, w powiecie utworzono 7270 miejsc pracy. Jak wiadomo, na budżet powiatu składają się między innymi podatki od osób fizycznych oraz osób prawnych. W chwili obecnej te kwoty są wysokie, bo po utworzeniu strefy ekonomicznej do budżetu wpływa coraz to więcej środków. Do tej pory współpraca z sąsiadami układała się bardzo dobrze. Nawet gminy podlegające pod Głogów- Jerzmanowa i Pęcław często realizowały wspólne projekty z Polkowicami. Taka współpraca tylko polepszała stosunki i obie strony były zadowolone.

Osiem lat temu, przy utworzeniu powiatu polkowickiego brano pod uwagę kilka kryteriów. Minimalna liczba gmin potrzebna do jego utworzenia to 5, a na ich terenie łącznie zamieszkałych 50 tys. mieszkańców. Ponadto zwracano uwagę na potencjał ekonomiczny, którym Polkowice dysponowały aż nad to. Wówczas wielu sceptyków spekulowało, że powiat nie da sobie rady. Poza tym, nie na swoim terenie do tej pory nie mamy ani sądu, ani szpitala. Tymczasem, sprawa wydaje się być rozwiązana, bo w obu przypadkach podlegamy pod Lubin i Głogów. Prężności działania pozazdrościć może większość polskich powiatów.

Być może Głogów stara się wykorzystać afery z inwestycjami w starostwie, aby starać się o dodatkowe profity dla siebie. Polkowiccy radni trochę przestraszyli się decyzji starosty zza miedzy i założyli radę stabilizacyjną. Wszystko po to, aby dbać o dobro i bezpieczeństwo powiatu. Czy takie działania pomogą utrzymać obecny stan? Nie wiadomo, choć szanse są wysokie. Jednak tutaj nasuwa się inne pytanie: czy zawiązanie rady nie będzie chronić posady starosty, którego dymisji oczekują opozycyjni radni?

O tym, jakich gmin dotyczy projekt starosty głogowskiego dowiemy się pod koniec marca. Wówczas ma zostać przedstawiona ostateczna forma planu rozbudowy powiatu głogowskiego.
zwycięstwa poczuć smak,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 11 marca 2006, 14:03

Obrazek