XXIV kolejka FGE: Energa Toruń - Odra Brzeg

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

XXIV kolejka FGE: Energa Toruń - Odra Brzeg

Postautor: ann » 04 marca 2009, 18:43

7.03.2009 godz.18.30
Ostatnio zmieniony 10 marca 2009, 14:31 przez ann, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

zdanek
Nowy na forum

Postautor: zdanek » 04 marca 2009, 21:16

Trudny mecz z dołującym przeciwnikiem. Eliza (o ile będzie dysponowana) i "Żyła" na pewno znajdą dodatkową motywację, aby się pokazać z jak najlepszej strony na swoim byłym terytorium.
Może tylko połówka dobrej gry z Lotosem, może zabrakło troszkę dokładności na zmęczeniu z Wisłą pod koniec 4 kwarty (Wisła rozerwała brzegi naszej defensywy zalewając nas kilkoma punktami więcej), ale po ostatnich wydarzeniach na Oławskiej z Gorzowem - cała Polska w cieniu Odry - jestem bardzo optymistycznie nastawiony (choć martwię się trochę o końcowy rezultat).
Let's go Odra let's go!!
You'll never walk alone

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 04 marca 2009, 22:02

Napewno będzie to trudny mecz, ale myślę, że do wygrania.
Energa ostatnio troche zawodzi (porażka z Tęczą i męczarnia z Włókniarzem). Z drugiej strony nasze dziewczyny podbudowane zwycięstwem z AZS-em mogą sprawić kolejną niespodziankę z teoretycznie silniejszym rywalem. Nie będzie łatwo, ale licze na to, że dziewczyny powalczą i dadzą radę.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 05 marca 2009, 13:12

mecz będzie na pewno ciężki do wygrania.Energa ostatnio nie ma dobrej passy, ale pora się przełamać,szczególnie, iż przeciwnik do najmocniejszych nie należy.Zawodniczki z Brzegu jednak ostatnio pokonały team z Gorzowa, czym pokazały, że nie należy ich jeszcze przekreślać( choć8 chyba im juz nie grozi).
Liczę, że amerykanki pokażą sie z lepszej strony niż w poprzednich meczach A.D 2009 8)
Ciekawe jak Eliza i Żyła sie spiszą, wkoncu obie należą do czołowych zawodniczek zespołu z Brzegu, w dodatku znają toruńska halę...
pewnie będzie ciekawy mecz, oby zakończony happy endem :D :D

koszykarz

Postautor: koszykarz » 06 marca 2009, 11:36

Które słodsze?

Toruńskie koszykarki z pewnością będą chciały się zrehabilitować za słabą postawę w meczu z Pabianicami oraz porażkę w Lesznie z osłabioną PKM Dudą Super-Pol. Przed własną publicznością podejmą Cukierki Odrę Brzeg.

Brzeżanki w ostatniej kolejce sprawiły dużą niespodziankę pokonując zdecydowanie akademiczki z Gorzowa. Tydzień wcześniej postawiły bardzo wysoko poprzeczkę mistrzyniom Polski Wiśle Can- Pack Kraków. Tym razem sprawdzą formę koszykarek Energi. A ta nie jest w ostatnich tygodniach zbyt wysoka. Podopieczne Elmedina Omanicia nie przypominają drużyny z połowy sezonu zasadniczego. Bośniacki szkoleniowiec, jak i same zawodniczki, taki stan rzeczy tłumaczą ciężkim treningiem, który ma przynieść efekt w fazie play-off. Katarzynki wciąż walczą o piątą lokatę przed decydującymi meczami i wygrana w spotkaniu z Odrą powinna już ją praktycznie zapewnić.

Drużyna Cukierków nadal musi myśleć o utrzymanie się w Ford Germaz Ekstraklasie, ale wydaje się, że po dokonanych wzmocnieniach nie powinna mieć z tym zbyt wielkich problemów. Do dobrze dysponowanych od początku sezonu Ofy Tulikihihifo, Amber Petillon i Ashley Key dołączyły skuteczna Magdalena Gawrońska i wypożyczona z Torunia - Marta Żyłczyńska. Popularna "Żyła" po zmianie barw klubowych gra bardzo dużo i ma spory wkład w dobre wyniki zespołu. W Odrze, oprócz niej, gra też inna zawodniczka mająca epizod gry w grodzie Kopernika - Eliza Gołumbiewska. Na nią "Katarzynki" będą musiały zwrócić szczególną uwagę, gdyż imponuje skutecznością z dystansu.

Mecz odbędzie się w najbliższą sobotę w hali "Spożywczaka" przy ul. Grunwaldzkiej 33/35, a jego początek wyznaczono na godzinę 19.00. Wówczas dowiemy się, które są słodsze – Katarzynki czy Cukierki?

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 06 marca 2009, 16:59

Brzeskie Cukierki zmierzą się w Toruniu z Energą

W sobotę zespół z Brzegu zagra przedostatni mecz rundy zasadniczej ekstraklasy. Cukierki pojadą do Torunia na spotkanie z Energą, z którą przegrały we własnej hali 58:77.

Jednak teraz, po zwycięstwie brzeżanek nad AZS-em Gorzów, to rywalki powinny czuć respekt przed naszymi zawodniczkami.

W minioną sobotę (28 lutego) Cukierki rozegrały najlepszy mecz od dwóch sezonów i rozgromiły 85:61 kandydata do medalu mistrzostw Polski. Świetne zagrały wszystkie nasze koszykarki, a na parkiecie brylowały Amber Petillon (16 zbiórek) i Marta Żyłczyńska. Ta druga jeszcze niedawno była zawodniczką Energi, z której została wypożyczona do Brzegu.

Tymczasem w ostatniej kolejce torunianki uległy w Lesznie 60:67 miejscowej Dudzie. Zespół trenera Elmedina Omanica dysponuje jednak dużym potencjałem. Grają w nim dwie kadrowiczki: Patrycja Gulak i Monika Krawiec, są silne Amerykanki, Emilia Tłumak i doskonale znana w Brzegu Ilona Jasnowska.

Dlatego jeszcze kilka dni temu nietrudno byłoby wskazać faworyta spotkania. Po wygranej Cukierków z AZS-em sytuacja jednak uległa zmianie.
reklama

- Cały czas twierdziłem, że mój zespół robi systematyczne postępy - mówi Jarosław Zyskowski, trener Cukierków. - Pokazał to mecz z Gorzowem, którego wynik zrobił wrażenie w lidze. Rywalki zaczęły podchodzić do nas z respektem. Wiem, że w Toruniu zrobiło się nerwowo przed meczem z nami i to jest pozytywna wiadomość.

Niestety, są też i złe nowiny. Już w meczu z AZS-em Cukierki wystąpiły bez chorej Elizy Gołumbiewskiej, której zabraknie także w Toruniu. Co gorsza, pod koniec ostatniego spotkania kontuzji nabawiła się znakomicie grająca Petillon. Jej występ stoi pod znakiem zapytania.

- Nie są to dobre dla mnie wiadomości - kończy Zyskowski. - Utrudni nam to walkę o dobry wynik, ale nie składamy broni. Wierzę, że jeśli moje zawodniczki się rozkręcą, będą potrafiły powalczyć o wygraną także w osłabieniu.
[b]

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /939417994

Nie za dobre informacje dla nas... ;/
A co do tytułu "Które słodsze?" - to się robi naprawdę nudne...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 06 marca 2009, 23:15

Biorąc pod uwagę że Katarzynki póki co grają dosć słabo a Brzegowi wyszedł ostatnio mecz z Gorzowem - może być ciekawie ....ale wcale nie musi...

Liczę że ,,toruńskie'' Amerykanki WRESZCIE zagrają tak jak się od nich oczekuje no i liczę przede wszystkim na lepszą skuteczność naszego obwodu...

Szkoda że zabraknie ELIZY :cry:

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 07 marca 2009, 19:25

Endrju pisze:takiej komedii dawno nie widzialem ...

4 kwarta Muks- Tecza 21:1 :shock:

Toruń-Brzeg[15:1] takiej to już na pewno :lol:
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 07 marca 2009, 20:53

72:50
Szkoda, że po tak dobrym meczu z AZS-em przychodzi taki beznadziejny mecz z Energą... :(
Wyszedł brak Elizy Gołumbiewskiej, a w szczególności Amber Petillon :?

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 07 marca 2009, 21:29

Nie wiem dokładnie co to za kontuzja.
W końcówce meczu z Gorzowem wpadła w Nią J.Daniel no i Amber zeszła z boiska i nie grała już do końca meczu. Po jej reakcji wyglądało na to, że coś kolanem.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 07 marca 2009, 21:49

co tu dużo mówić, zwycięstwo pewne , a najlepiej spisaly sie Jańcia i Sierra , czego sie akurat nie spodziewałem.

Nareszcie Justyna dostala troche wiecej szans gry.Mam nadzieję, że to jej pomożeSłabiej dzisiaj Panie Moore i EWelina, ale kazda z dziewczyn dostala te 5 minut w meczu.( chyba ze Aga Wilk grała krócej)
W Brzegu tylko amerykanki cos tam probowaly rzucac, reszta generalnie - w tym nasza Zyła - dosć przecietnie jeśli nie słabo.
Pierwsza kwarta - mistrzostwo moim zdaniem, szkoda tego straconego punktu bo byłby ewenement na skale światową :D
Generalnie liczę, że tą formę, a moze nawet ciut wyższą będą prezentowały nasze dziewczyny do konca sezonu.

Teraz ważny mecz w Poznaniu.Jak dziewczyny zagraja jak dzisiaj to raczej nie powinno być problemów z wygraniem, choc generalnie z 30 strat to przesada(pewnie sie pomylilem minimalnie w tym elemencie) - zresztą Odra pod tym względem niewiele nam ustępowała.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 marca 2009, 10:29

ten wynik kibicóm nic nie daje. bo nie wiadomo czy Brzeg jest tak słaby czy Torunianki powróciły do swojej dyspozycji chociażby z listopada.
W I kwarcie torunianki świetnie zgrały w obronie nie dopuszczajac do rzutów zawodniczki z Brzegu!!!! Dobrze zagrała Sierra (hm a dziwne ze ja tu chwale) ale moze Jej potrzeba paru spotkan aby sie ograła.
Parktycznie pierwsze 10 minut zadecydowały o całym meczu, brzezanki najblizej doszły do torunianek przy stanie 57-44.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 08 marca 2009, 10:49

No i oczywiście, standartowy i bardzo oryginalniny tytuł na plkk.pl

Skosztowały Cukierków

Żenada :roll:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 08 marca 2009, 12:06

a ja powiem : wynik lepszy niż gra...

mnóstwo błędów z obu stron . Lepsza skuteczność i lepsza obrona Torunianek spowodowała że Brzeg mógł pomarzyć o nawiązaniu walki...

Jedynie Key cos tam szarpała , zawiodła trochę Tulikihihifo no i szkoda że nie grała Petillon

Nasza Żyła także bez rewelacji...

a co do naszych - na pewno słabiej zagrały obie Moore , slabo też zagrała Ewelina...

Sugeiry Monsac przypomina mi POZIOMEM umiejętności AMY DENSON - chce pokazać więcej niż faktycznie może...

Ale jest dosć zwinna więc kto wie - do play off troszkę czasu zostało - moze nam pomoże w awansie do półfinału...

Krawcowa jak zwykle nie zawiodła , a JAŃCIA skutecznie ,,punktowała '' rywalki. :D :D

Cieszy fakt że pograła cała ,,12'' z WROBELKIEM na czele :D

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 08 marca 2009, 23:37

Czemu w Toruniu tak nie przepadacie za Monsac Sierrą? Widać, że dziewczyna rozkręca się i ma naprawdę przyzwoite statystyki. W porównaniu do Amerykanek to już w ogóle klasa. Swoją drogą patrząc na staty Energi, dostrzegam, że na niekorzyść wyszła im (tzn paniom Moore i Chaney) przerwa na przełomie grudnia i stycznia. Chyba jakieś rozprężenie się wkradło?
Odra zagrała o wiele słabiej niż z Gorzowem, a najlepszym potwierdzeniem są statystki Gawrońskiej. Eval -8 to jakaś masakra. :shock: Zwłaszcza porównując do wprost bezbłędnego meczu sprzed tygodnia. A poza tym dwie zawodniczki na sporym minusie. Na pewno bardzo dał się we znaki brak Petillon pod koszem.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”