12 kolejka FGE: TS Wisła Kraków-AZS PWSZ Gorzów Wlkp. 76-83

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: 12 kolejka FGE: TS Wisła Kraków-AZS PWSZ Gorzów Wlkp.

Postautor: bart_81 » 28 listopada 2009, 22:18

paulo2907 pisze:A ja uważam, że chłopak słusznie gada. :lol: Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że Lotos ma w zasadzie podobny pod względem siły team co Spartak, a przynajmniej w niektórych meczach. :wink: Skoro tak, Gorzów to ten sam level co Wisła, o ile nie jest mocniejszy persolnalnie.

Postarałem się zrozumieć jakimi przesłankami kierował się obecny od wielu lat na każdym meczu AZS-u w Gorzowie (no może oprócz Łomianek :wink: ) wierny kibic tej drużyny. Wyszło to tak:

Richards vs. Cohen - remis :)
Dźwigalska vs. Skorek - punkt dla Gorzowa
Sapova vs. Zohnova - punkt dla Gorzowa
Dureika vs. Fernandez - punkt dla Wisły, ale Dureika gra coraz lepiej, więc jest to lekko wątpliwe :wink:
Spencer vs. Castro - punkt dla Wisły, ale Spencer ma duży potencjał, więc jeśli go ujawni, będzie remis :wink:
Żurowska vs. Wielebnowska - punkt dla Gorzowa
Kaczmarczyk vs. Majewska - punkt dla Gorzowa
Piekarska vs. Kobryn - hmmm, po długim namyśle punkt dla Wisły :wink:
Vidacic vs. Burse - tutaj też duże wątpliwości, ale na kredyt punkt dla Wisły :wink: :wink: :wink:

Pewniejsze punkty dla Gorzowa nieco równoważy obecność Gburczyk, ale wiadomo jak to z nią bywa...

PS. Oczywiście jeśli ktoś ma poczucie humoru, zinterpretuje właściwie te zestawienia. Poszedłem jednak z prądem forumowej mody i też zrobiłem takie porównanie potencjału poszczególnych zawodniczek. A na poważnie, to oczywiście wszystko zweryfikuje jutro boisko. Tylko po co dorabiać jakąś ideologie o równości potencjałów, podczas gdy wcześniej powtarza się niemal w kółko, że ta drużyna wygrywa mecze zespołowością, wolą walki i charyzmą swojego trenera, nadrabiając w ten sposób niedostatki kadrowe wobec Wisły i Lotosu...

Słuszne wątpliwości były słuszne :wink:

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 28 listopada 2009, 22:21

st pisze:Kobryn coś wspomniała w pomeczowym wywiadzie że trener za mało ufa polkom może to jest ten problem - brak ogrania np. Kułagi w meczach z ligowymi średniakami?

Kułaga ma od 2 tygodni kontuzję, więc dziś i tak by nie pomogła.

Ja mam wrażenie, że trener chciałby grać Polkami w euro, ale niestety Polki nie bardzo spełniając jego/nasze oczekiwania, tym samym trudno dawać im minuty w eurolidze, skoro w plkk radzą sobie średnio...
Magdzie od jakiegoś czasu zupełnie rzut nie siedzi. Szkoda, że nie przełamała się dziś... Szkoda, że nie przełamała się tydzień temu.
Wielebna nie może wrócić do dobrej dyspozycji...w Poznaniu zagrała fajnie, więc pewnie dlatego dostała szanse w środę, ktoś może powiedzieć, że za krótką, ale to jej wejście było marne, zresztą dziś nie było lepiej.
Doris to Doris, dziś po 3 min wybiła Hernandezowi pomysł grania na 3 wysokie.
Aga ogólnie gra ok, choć dziś okazji do punktowania nie miała.

Zresztą tak samo jak do Polek można się czepiać po dzisiejszym meczu Janell że miała tylko 4zb, albo Izi za 3/10 z gry, ale to już nie ma sensu. Do środy trzeba się pozbierać.

ps. Skoro Vidacić jest lepsza od Burse to Gorzów nie ma wyjścia i nie może jej do domu odesłać od stycznia :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 listopada 2009, 22:30

Panowie i panie - czapki z głów!
Spodziewałem się, że Gorzów może wygrać ten mecz, ale gdybym stawiał pieniądze to na Wisłę. Fakt faktem Wisła ma najgorzej zbilansowane Polki w czołówce ligi, ale nie spodziewałem się, że po 1 rundzie będą 4 porażki.

Skorek jest kompletnie nie ograna, Wielebna (w życiu nie spodziewałem się, że może w Wiśle grzać ławę - może teraz żałuje, że nie poszła do nas :roll: ), Gburczyk nie grają prawie wcale. Dodatkowo zespół ostatnio gra wszystko pod będącą w świetnej formie Burse, a w lidze muszą grać Kobryn i Majewska...

Obecnie sytuacja jest patowa i faktycznie bez polskich wzmocnień na PO (tylko skąd je brać???) może być Wiśle ciężko.

Inna rzecz, że faktycznie w tej sytuacji za tydzień w Gorzowie odbędzie się w praktyce mecz o fotel lidera przed PO. Nasze zwycięstwo daje nam (przy terminarzu z meczami z Wisłą, CCC i Gorzowem u siebie) ogromne szanse na 1 miejsce.
W przypadku zwycięstwa Gorzowa wahadło fortuny z taką samą mocą wychyla się w ich stronę (bo potrzebowaliby zgubić gdzieś punkty po drodze w drodze do Gdyni, no i obowiązkowo przegrać u nas). Więc stawka meczu będzie ogromna.

Gratulacje dla Gorzowa. Wiele szczęścia i prezentów ze strony Wisły (vide 4 kwarta), ale tak się gra, aby wygrywać, a Gorzów na razie robi to najlepiej w lidze. :D
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 28 listopada 2009, 22:33

graty dla AZSu!
wygrała drużyna która była dziś lepsza i co najważniejsze walczyła przez 40 min!

a co do Wisły...drogie Panie... grając dobrze przez 10 minut z Gorzowem wygrać się nie da i nie wiem co jeszcze musi się wydarzyć żebyśmy w końcu zaczęli bronić na obwodzie.

aha i Pani Gburczyk myślę że powinna zajać zaszczytne miejsce na trybunach.
tyle ode mnie w temacie
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

friel
Kadet

Postautor: friel » 28 listopada 2009, 22:50

No i jak już ktoś napomknął jak odesłać teraz Jelę do domku ? :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 29 listopada 2009, 01:00

hellraiser pisze:
Saletra pisze:No nic na usta ciśnie się analogia pomiędzy porazką repy z Hiszpanią pare lat temu :shock:
Graty dla Gorzowa.

A o cieniasie Hernandezie-nic :? :? :? :? :? :lol:

Nie bądz taki dowcipny hell, pamiętajmy ,że okreslenie cienias zastrzezone jest dla rodzimej myśli szkoleniowej :lol: .

Hmm być może zwycięstwo to szerzej otwiera drzwi Maciejewskiemu do objęcia kadry ( jesli wystartował w konkursie).
Ja bym jednak wolał Algisa, który się kisi w gównianym Kursku.

Nie wiem jak można przegrac kwarte na tym poziomie 29:9, ale jak widac można.

No nic Gorzów mnie zaskoczył - myślę, ze niejedną osobe na tym forum i nie ma w tym nic odkrywczego.

Jak dla mnie jednak Wisła może sobie w lidze przegrywać ile wlezie, byle by się załapać do ósemki - jesli bedzie miala za to dobry bilans w euro i będzie kroczył tam od zwycięstwa do zwycięstwa.

Gorzowowi życzę nie mniejszego zmotywowania i nie mniej dobrej postawy w meczu z Rivas Ecopolis- to jest dopiero ważne spotkanie.

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Re: 12 kolejka FGE: TS Wisła Kraków-AZS PWSZ Gorzów Wlkp. 76-83

Postautor: fearless » 29 listopada 2009, 01:03

Nie rozumiem tej obawy o nasze polskie zawodniczki. Że niby takie słabe? Wielebna powraca po kontuzji - długo nie grała. Dziwne jest to, że kolejny trener nie widzi jej w składzie. Aga Majewska gra coraz lepiej. Ewelina gra na swoim doskonałym poziomie. Wierzę, że i Magda się przełamie. Wtedy nie będzie już tak źle. Cały czas szkoda puszczonej Moniki Krawiec.

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 29 listopada 2009, 01:55

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego mając 4 faule Piekarska ( ostatni chyba center AZS ) gra praktycznie całą 4 kwartę i nie potrafimy jej wy-faulować ??

Może mi ktoś wyjaśnić skąd się wzięli sędziowie tego meczu ? ( kapitalna interpretacja akcji: Cohen rzut za 3-y, blok , aut ... piłka dla AZS - to przerosło nawet moje wyobrażenie o słabości tej pary nieudaczników... )

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego kto by nie przyjeżdżał na Wisłę rzuca nam 15 trójek ?

I wreszcie kto wytłumaczy nasz fenomen tracenia przewag (jak wielkie by one nie były) ?

Coś jest nie tak , nie wiem czy nasz trener nie umie krzyknąć na zawodniczki czy też One same po 5-u zwycięstwach w Euro uważają , że przewaga powyżej 10 - punktowa w zasadzie kończy mecz... nie wiem

Wiem natomiast , że przegraliśmy wygrany mecz (we frajerski sposób) a takie porażki bolą najbardziej...
Co do samego meczu to momentami kapitalna gra Fernandez - szacunek.
Brawa dla Gorzowa za niesamowitą walkę , ducha drużyny.Poukładana gra - widać kto tam "rządzi szatnią",i tylko nie wiem czy tak samo jest na chwilę obecną u Nas...
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 29 listopada 2009, 05:31

Zawse podkreślałem że na koszu się nie znam, ale dzisiaj wypowiedzieć się muszę. Wiele osób wypomina nam słabe Polki, spoko, ale jakby się przyjrzeć to tak do końca nie jest...

Ewka jest klasą samą w sobie, i może mieć słabszy dzień ale i tak będzie najlepsza w Polsce na swojej pozycji. Aga Majewska jest ostatnio w niezłej formie, nie jest to chyba jeszcze to co pokazywała w Pabach, ale i tak jest nieźle. Ale sorry, jak widzę Gburczyk w s5 to mi ręce opadają, i myślę że nie tylko mnie. Co mogła pokazać Wielebna w 3 minuty ? nosz ludzie, zawodniczka to nie tylko jej umiejętności, ale i psycha, jak u każdego normalnego człowieka. Skoro ona czuję że zrobi 1 błąd i ją trener zdejmie, to na prawdę ciężko coś zagrać, a grać to ona potrafi. Możecie mi wierzyć na słowo, że psychika odgrywa tutaj bardzo ważną rolę.

Madzia gra spoko, agresywnie i w ogóle, ale rzut to jej w ogóle nie siedzi. Nie wiem, może powinna na treningach przez 1.5 h napierdalać na kosz? aż takim specjalistą nie jestem, ale skoro w JG rzucała po 25 pkt, to i tu będzie potrafiła, może też potrzeba więcej wsparcia?

O sytuacji z Mają wypowiadał się już nie będę na razie, bo zostanę posądzony o stronniczość.

Wiem jedno, Ewka nie rzuca słów na wiatr, albo trener zaufa Polkom, albo ligę polską możemy totalnie odpuścić.

ave.
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 29 listopada 2009, 05:36

Masz racje kolego.

Zobaczymy jak długo starczy kondycji tym, na które stawia trener. Może się okazać, że potem sięgnięcie po "ławkę" będzie o kant d...y rozbić.
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 29 listopada 2009, 05:44

W sumie to przykre, ale to takie trochę de ja vu. W eurlidze Hernandez wykorzystuję 100% naszego potencjału, ale w polskiej lidze? młode nie są w ogóle ogrywane, a ławka to pojęcie abstrakcyjne. Nie tak to sobie wyobrażałem. Od 4 lat walczymy o to żeby jakiś trener ogrywał młode w Wiśle, i ni chuja. Złe zawodniczki ? to po co je trzymać ?! Jujka i Oliwka w Lotosie grają (pewnie więcej ich tam jest ale jak już mówiłem na koszu to znam się tak sobie), Hernandez podobno znany jets z dobrej pracy z młodzieżą, ale ja tego na razie nie widzę, a cierpliwość nam się kończy.
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 listopada 2009, 09:00

Ta nasza młodzież na razie dostaje w dupę od Siemaszki. To co np prezentuje Kotnis (ale tez i Gajdosz) zarówno w meczach rezerw jak i np w MUKS-ie - 1 minut, statsy żenujące, za to grajaca przeciwko niej Antczak rozgrywa jedyny dobry mecz w sezonie - woła o pomstę do nieba a nie o możliwość dawanie jej szans gry w 1 składzie (taka Sosnowska czy Tomiałowicz rok temu w rezerwach Lotosu grały o klasę lepiej niż nasze "gwiazdeczki")

Jak dla mnie to praktycznie wszystkie panie z rezerw wraz z trenerka powinny sie pożegnać z klubem bo w ciągu roku to większości nie przybyło ani grama umiejętności za to niektórym sporo wagi. Niech tam grają zawodncizki16 - 17 letnie,- pod warunkiem ze znajdzie sie kogos do pracy z nimi a nie panią Aldone.

2 młode ktore cos rokują to od bidy Kułaga (ona sporo szans dostawała, teraz kuleje) i przede wszystkim Maja, ale żeby ta mogla grac to ktoś musi podjac meska decyzje i odstawić od składu albo Doris, albo Wielebną która wybija sie jedynie okazywaniem niecheci i olewaniem wszystkiego.

Podstawa powinno być odblokowanie psychiczne Skorek. ta nie moze narzekać ze w lidze dostaje mało czasu do gry, ale widać ze boi sie rzucać, przez co "urywa" rzuty. Jej by się przydał 1-2 mecze w których zacznie jej siedzieć, wtedy powinna byc realnym wzmocnieniem.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 29 listopada 2009, 09:07

No chyba Polki (tzn. Anka i Magda) muszą zacząć grać więcej w eurolidze, bo raczej w obecnej sytuacji innego wyjścia nie ma. Pomijając błędy Pań z zagranicy, to kolejny po Lotosie mecz w plkk, w którym brakuje nam 2 dobrej i w miarę równej Polki, przez co w ataku gramy w 4kę.

Wiem, że w 3 minuty niewiele można pokazać, ale jak się po tych 3 minutach schodzi to powinno się powstrzymać od pewnych gestów irytacji i uśmiechów do trenera (to też takie de ja vu niestety), bo on to widzi i na pewno dobrze tego nie odbiera. Nie piszę tego by kogoś złośliwie krytykować ani Hernandeza bronić, bo zupełnie nie taki jest mój cel, ale każdy kij ma dwa końce, tym bardziej że Anka sezon zaczynała sporo grając. Choć mam nadzieję że na tej linii się jakoś ułoży, bo bez tego będzie ciężko.

Tak jak ciężko będzie bez odblokowania się Magdy, to że ręka drży to jedno, to że stara się unikać sytuacji rzutowych to drugie.

Doris wyszła w s5 by zniwelować przewagę wzrostu Gorzowa, ale skoro Sapova ją w dziecinny sposób 1 na 1 ograła to generalnie nie ma o czym rozmawiać, bo niby obrona to mocna strona Pani Kapitan.

ps.1 Co do rotacji to mam wrażenie, że w plkk wygląda ona całkiem ok, na pewno dużo lepiej niż rok temu...a niech jednym z dowodów na to będzie fakt, że rok temu Doris grała średnio blisko 30 min, teraz nie dociąga do 15-tu.

ps.2 Też marzę o Doris na trybunach i o Mai na parkiecie.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

komentator
Nowy na forum

Postautor: komentator » 29 listopada 2009, 10:20

Odnośnie tej rotacji w plkk to chyba ktoś tu zapomniał ile było Polek do grania w zaszłym sezonie................( pierwsze pół sezonu nie było Agi a o Wielebnej nie wspominając) dlatego min Doris na boisku tutaj są raczej złym przykładem.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 29 listopada 2009, 10:36

komentator pisze:Odnośnie tej rotacji w plkk to chyba ktoś tu zapomniał ile było Polek do grania w zaszłym sezonie................( pierwsze pół sezonu nie było Agi a o Wielebnej nie wspominając) dlatego min Doris na boisku tutaj są raczej złym przykładem.

I tak i nie...jak już Majewska wróciła to nadal Doris grała więcej od niej, jak jeszcze Wielebna była to też z Doris grały mniej więcej po równo, jak przez chwilę była i Aga i Anka to i tak Doris sporo grała, a jednak chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, która z tych 3 pań najmniej potrafi... Zresztą w eurolidze jak na swoje umiejętności też grała za duża, a tam mieliśmy większe możliwości rotacji.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”