6 kolejka FGE: Energa Toruń - AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: 6 kolejka FGE: Energa Toruń - AZS PWSZ Gorzów Wielkopols

Postautor: matrix » 01 listopada 2011, 10:36

A.R.C.H.I. ball pisze:Może Maciejewski kazał "wyfaulować' wysokie ona tylko z uśmiechem na twarzy cieszyły się, że wykonały zadanie ?? A to, że jakiś tam Trawicki ułatwił im zadanie to chyba lepiej.
Co do Page to pierwsze faule, które zostały pokazane na krótkim materiale ( link powyżej) To trudno się nie dziwić wam ( Nie było w ogole tyvh fauli) !!!

nie może, a na pewno (jeśli ktoś robi z ciebie wiatrak to można poradzić sobie inaczej), bo trener przyznał się do tego po meczu, a wiedząc jakie będzie dalsze (po scysji z Omaniciem) nastawienie arbitra zadanie nie było trudne i poszło zwyczajnie z górki. 8)
PS. Nie zapomnę reakcji Gorzowa i pana trenera w sezonie 2009/2010 po ostatnim finałowym meczu z Lotosem. Tam coś sędzia zrobił? 8)
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2011, 10:48 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 listopada 2011, 10:47

oglądnęłam wczoraj retransmisję tego spotkania. trzeba przyznać, że sędziowanie dramat. masa błędów zarówno w jedną jak i w drugą stronę. więc w zaszdie to troszkę zdenerwowanie Omanica rozumiem, ale on jako trener powinien się przynajmniej mocno starać aby dodatkowo nie nakręcać atmosfery swoim zachowaniem w takich właśnie spotkaniach i dawać satysfakcji tym kretynom zwanym niesłusznie sędziami.
pewnie trochę tak jest że każdy sędzia ma swoich "ulubieńców" wśród trenerów. Omanic jest ulubieńcem wielu, zapracował sobie na to swoją postawą przez te kilka lat w Polsce. oczywiście takie sytuacje że sędzia poluje na trenera nie powinny mieć miejsca, no ale co zrobić...
jak już moi przedmówcy zauważyli, sędziowanie w polskiej koszykówce jest sporym problemem, ale niestety jak pokazują wydarzenia z PLK zawieszenia czy kary dla tych panów póki co, przy aktualnie panujących w PZKosz, to fikcja.
także Panie Edo, opakowanie validolu przed każdym meczem i będzie dobrze;)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 01 listopada 2011, 11:08

matrix pisze:
A.R.C.H.I. ball pisze:Może Maciejewski kazał "wyfaulować' wysokie ona tylko z uśmiechem na twarzy cieszyły się, że wykonały zadanie ?? A to, że jakiś tam Trawicki ułatwił im zadanie to chyba lepiej.
Co do Page to pierwsze faule, które zostały pokazane na krótkim materiale ( link powyżej) To trudno się nie dziwić wam ( Nie było w ogole tyvh fauli) !!!

nie może, a na pewno (jeśli ktoś robi z ciebie wiatrak to można poradzić sobie inaczej), bo trener przyznał się do tego po meczu, a wiedząc jakie będzie dalsze (po scysji z Omaniciem) nastawienie arbitra zadanie nie było trudne i poszło zwyczajnie z górki. 8)
PS. Nie zapomnę reakcji Gorzowa i pana trenera w sezonie 2009/2010 po ostatnim finałowym meczu z Lotosem. Tam coś sędzia zrobił? 8)

No i co? Każdy tak reaguje jak kontrowersyjna sytuacja uderza w jego zespół. Tyle, że Maciejewski nie leciał z łapami do sędziego, bo w przeciwieństwie do Omanicia potrafi się opanować w trudnych momentach.
A to że jak to ująłeś "kazał" wyfaulować? Tak się gra. Jeśli można w ten sposób osłabić przeciwnika to tak się robi i każdy trener by tak zrobił, Omanić też by tak postąpił, gdyby miał możliwość wywalic za faule jakąś zawodniczkę. I nie jest to jakieś chamskie granie tylko element koszykarskiego rzemiosła. Chamskie to było jak w zeszłym roku Denson biła po zębach.

To, że sędziowanie jest na marnym poziomie to wiadomo od dawna i od dawna powinno się coś z tym zrobić. W każdym meczu decyzje sędziów wołają o pomstę do nieba. Tak niestety było, jest i pewnie jeszcze długo będzie.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 01 listopada 2011, 11:16

bart_81 pisze: Tyle, że Maciejewski nie leciał z łapami do sędziego, bo w przeciwieństwie do Omanicia potrafi się opanować w trudnych momentach.

Racja, ale wierz mi, że znam kilka sytuacji i kilku polskich trenerów, którzy ostentacyjnie wleźli na parkiet, a kary nie było na to żadnej. Tak, jak już wcześniej pisałem i zauważyła to ann.....Edo to jest Edo. 8)
PS.Postanowień trenera (doskonale przewidział co dalej może się święcić) dotyczących takowego, a nie innego grania nie neguję. Stwierdziłem tylko fakt.

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 01 listopada 2011, 15:10

Też się zmęczyłem i obejrzałem to widowisko - mam wrażenie, że w poprzednich sezonach obie drużyny prezentowały trochę ciekawszy basket. Sędziowanie słabiutkie, dziwi mnie to w przypadku Trawickiego, bo oceniałem jego umiejętności wyżej. tego drugiego kojarzę, ale rzadko go widywałem. Zwykle jest tak, że jednak trochę się gwiżdże pod gospodarzy, tu chyba nieznacznie więcej błędów było na korzyść gości. reakcje Omanicia nieodpowiedzialne - sędzia nie miał wyjścia, musiał go wywalić. Przypomina mi się mecz Lecha z Jagą w Białymstoku, gdy młody sędzia Marciniak z Płocka wywalił Zielińskiego i Zieliński nie mógł meczu Lecha z Legią prowadzić.

Z sędziowaniem w koszu jest ten sam problem co w piłce skopanej - masa błędów, niewielu sędziów międzynarodowych, bardzo słabe szkolenie od podstaw. Póki w PZKosz czegoś z tym nie zrobią, to co jakiś czas będą wracać tego typu sytuacje i skandaliki.

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 01 listopada 2011, 15:57

Moim zdaniem problemem nie jest słabe sędziowanie, bo w końcu sędzia też człowiek i może się pomylić poza tym każdy ma inny pogląd na sytuację. Główny szkopuł jest w tym, że nasi sędziowie nie gwiżdżą konsekwentnie. Potrafią w jednej połowie puszczać bardzo widoczne błędy i faule, by w kolejnej części meczu gwizdać nawet delikatny bliższy kontakt koszykarek. Na szczeblu międzynarodowym też zdarzają się różni sędziowie, ale mając np porównanie meczów Energi w Eurocup i tam sędziowanie to jest po prostu niebo a ziemia. Głównie właśnie dlatego, że tam rozjemcy najczęściej trzymają się z góry obranych na początku interpretacji przepisów. Może po prostu Polscy sędziowie w lidze zbyt emocjonalnie podchodzą do spotkań trudno powiedzieć.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 01 listopada 2011, 17:18

Mnie cieszą opinie osób postronnych / z innych miast - które chórem mówią o beznadziejnym sędziowaniu w tym meczu . Głównie o to chodzi . Dobrze , że ten mecz jest szerszym echem odbity . Ale to już wina sędziego Trawickiego .

Maciejewskiemu chodziło o wyfaulowanie wysokich - ale WYOUTOWANIE naszych to nie zasługa wysokich Gorzowa , a FIKCYJNE gwizdki Trawickiego i tego drugiego pajaca.

Powiem tak - pierwsze 3 faule PAGE oraz 4 faule odgwizdane Maksimović to CZYSTA ABSTRAKCJA . Tych fauli nie było. Nie moja wina , że Johnson czy Kaczmarczyk były słabsze fizyczne.

To nie taktyka Maciejewskiego spowodowała że nasze spadły - a wydatna POMOC sędziego. Najgorsze jest to , że punkty uciekają - i w końcowym rozrachunku będą się liczyć takie punkty - przez tych głupich pajaców - może być zniweczony cały trud sezonu.
Mam nadzieję , że ENERGA się podniesie - innego wyjścia nie ma. Choć na pewno to nie pomaga . Omanić również zawinił - ale on wybuchł tylko i wyłącznie na skutek FIKCYJNYCH fauli Page , Mitchell , Maksimović . To boli najbardziej.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 listopada 2011, 18:07

hose
Nowy na forum

Postautor: hose » 04 listopada 2011, 00:16

Co by nie mówić o Elmedinie, wszyscy się chyba zgadzają, że sędziowanie pozostawia wiele do życzenia i nie było w pełni wporządku, a mogło wywrzeć wpływ na końcowy wynik spotkania?

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 listopada 2011, 07:19

matrix pisze:Materiał do przemyślenia 8)
http://www.torun.tv/multimedia-9218-ser ... _2011.html

Koszykówka. Jeden mecz i 20 sędziowskich wpadek

Paweł Rzekanowski - Gazeta Wyborcza

Niemal 2 tys. zł za mecz - tyle płaci duetowi sędziowskiemu w ekstraklasie klub organizujący spotkanie ligowe. Dziennikarz TV udowodnił, że to duża płaca za słabą pracę.

Energa Toruń przegrała w sobotę z AZS Gorzów 61:63. Limit przewinień popełniły jej trzy zawodniczki, a trener Elmedin Omanić został wyrzucony przez arbitrów z hali. Wcześniej krytykował ich decyzje, a według zapisów w protokole również obrażał i groził sędziom.

Łukasz Maleszewski z toruńskiej telewizji kablowej zrobił to, czego nie zrobiły władze ligi - przeanalizował klatka po klatce kontrowersyjne sytuacje z meczu. Wyliczył, że sędziowie popełnili ponad 20 błędów na korzyść AZS. - Prześledziliśmy klatka po klatce całe spotkanie. Naszym zdaniem sędziowie Tomasz Trawicki i Tomasz Trojanowski nie byli w najlepszej dyspozycji - analizuje.

TVK zrobiło zestawienie błędów arbitrów. W jednej z akcji Trojanowski podnosi rękę, sygnalizując, że popełniono faul na toruniance, by po chwili zmienić decyzję. W kolejnej ten sam sędzia zauważa faul w sytuacji, gdy między koszykarkami nie ma kontaktu. Podobnie jest w momencie, gdy trzecie przewinienie zaliczono Brytyjce Julii Page.

Koszykarski arbiter, którego poprosiliśmy o komentarz kontrowersyjnych sytuacji, po ich obejrzeniu nie ma wątpliwości - to seria błędów sędziów prowadzących mecz. - Można oczywiście powiedzieć, że oglądając spotkanie w zwolnionym tempie, więcej widać. Sędzia ma sekundę na podjęcie decyzji i musi wziąć na siebie odpowiedzialność bez patrzenia na powtórki. Są jednak sytuacje w transmisji, które nie powinny budzić wątpliwości, np. kroki koszykarki. Osobiście mogę powiedzieć, że nie dziwię się irytacji Omanicia, też bym się denerwował - mówi arbiter, który ocenił pracę kolegów pod warunkiem, że pozostanie anonimowy.

Szef ligi kobiet nie chciał oglądać analizy. Być może oficjalnie zrobi to w piątek
.
.
PS . Ja powiem tak : ŚWIETNA ROBOTA TVK Toruń i Łukasz Maleszewskiego. Na tym materiale nikt nie ma wątpliwośći : Energa tymi OSZUSTWAMI została skrzywdzona . Charakter meczu nadaje się do prokuratury. Bo uważam że ci sędziowie musieli zostać zwyczajnie PRZEKUPIENI przez kogoś z Gorzowa.
Przecież Trawicki nie jest najgorszym sędzią - za to w tym meczu jego sędziowanie zdumiewałó..
Ten mecz powinien zostać POWTÓRZONY a pieniądze na powtórkę meczu powinien wyłożyć PZKOSZ do spółki z PLKK.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 04 listopada 2011, 07:45

Ty jeszcze przezywasz ten mecz?? Masz material dowodowy to biegnij do prokuratury :mrgreen:

Szkoda tylko ze tv torun nie pokazala bledów na korzysc Torunia :). (Gadacie o wyautowaniu waszych zawodniczek a nikt nawet nie wspomnial o Kaczmarczyk). Co nie zmienia faktu ze bledów na niekorzysc Torunia bylo pewnie wiecej.

Biedny Torun... ; ( Biedny Omanic ; (
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 listopada 2011, 12:18

Endrju pisze:Ty jeszcze przezywasz ten mecz?? Masz material dowodowy to biegnij do prokuratury :mrgreen:

Szkoda tylko ze tv torun nie pokazala bledów na korzysc Torunia :). (Gadacie o wyautowaniu waszych zawodniczek a nikt nawet nie wspomnial o Kaczmarczyk). Co nie zmienia faktu ze bledów na niekorzysc Torunia bylo pewnie wiecej.

Biedny Torun... ; ( Biedny Omanic ; (

PS . Cud że chociaż w tym przyznasz rację. Cała sytuacja wynika tylko z powodu sędziowania. Więc jeśli OMANIĆ zostanie ukarany - to te dwa pajace : TRAWICKI i TROJANOWSKI - również zostaną ukarani na równi. i TYLE.

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 05 listopada 2011, 10:26

Koszykarz (Toruń) pisze:PS . Ja powiem tak : ŚWIETNA ROBOTA TVK Toruń i Łukasz Maleszewskiego. Na tym materiale nikt nie ma wątpliwośći : Energa tymi OSZUSTWAMI została skrzywdzona . Charakter meczu nadaje się do prokuratury. Bo uważam że ci sędziowie musieli zostać zwyczajnie PRZEKUPIENI przez kogoś z Gorzowa.
Przecież Trawicki nie jest najgorszym sędzią - za to w tym meczu jego sędziowanie zdumiewałó..
Ten mecz powinien zostać POWTÓRZONY a pieniądze na powtórkę meczu powinien wyłożyć PZKOSZ do spółki z PLKK.

Drogi koszykarzu, lepiej na twoim miejscu liczyłbym się ze słowami, bo twoje stwierdzenie, że sędziowie "musieli zostać zwyczajnie PRZEKUPIENI przez kogoś z Gorzowa" również nadaje się do prokuratury. Słyszałeś takie słowo jak oszczerstwo?
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 05 listopada 2011, 10:54

Koszykarz (Toruń) pisze:PS . Ja powiem tak : ŚWIETNA ROBOTA TVK Toruń i Łukasz Maleszewskiego. Na tym materiale nikt nie ma wątpliwośći : Energa tymi OSZUSTWAMI została skrzywdzona . Charakter meczu nadaje się do prokuratury. Bo uważam że ci sędziowie musieli zostać zwyczajnie PRZEKUPIENI przez kogoś z Gorzowa.

http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E

feri
Młodzik

Postautor: feri » 05 listopada 2011, 13:47

Koszykarz (Toruń) pisze:Ja powiem tak : ŚWIETNA ROBOTA TVK Toruń i Łukasz Maleszewskiego. Na tym materiale nikt nie ma wątpliwośći : Energa tymi OSZUSTWAMI została skrzywdzona . Charakter meczu nadaje się do prokuratury. Bo uważam że ci sędziowie musieli zostać zwyczajnie PRZEKUPIENI przez kogoś z Gorzowa.

No to koniec... wszystko się wydało, padł taki misterny plan... Teraz jak prokuratura się tym zajmie to do razu zauważy, że wszystko układa się w jedną całość - Gorzów chce zrezygnować z Paris Johnson, bo za dużo kasy poszło na sędziów w Toruniu. Co do toruńskiego materiału śledczego, to jak dobrze się wsłuchać to w pewnym momencie słychać strzały!!

A tak na poważnie, to jestem na forum od 2004 roku, ale takiego LOL jeszcze nie widziałem. Natomiast TVK Toruń pobierała chyba lekcje stronniczości w pobliskiej znanej radiostacji ogólnopolskiej.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”