TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

chapi
Nowy na forum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2014/2015

Postautor: chapi » 04 czerwca 2014, 09:37

zibiz pisze:Z tego co kojarzę to w tym roku maturę zdaje rocznik 95. Chyba, że J. Grymek poszła wcześniej do szkoły. Z informacji strony SMS-u wynika jednak, że wyżej wymieniona pani jest absolwentką szkoły i maturę zdawała w tym roku.

Tak jest rocznik 96 - wcześniej rozpoczeła naukę - zdała maturę w tym roku.

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 04 czerwca 2014, 09:38

Lubelski zespół skorzystał na decyzji o powiększeniu ligi, która zapadła po konsultacji działaczy Polskiego Związku Koszykówki z przedstawicielami klubów z najwyższej klasy rozgrywkowej. Teraz przed działaczami żmudny proces weryfikacyjny.

Żeby zostać ostatecznie zaakceptowanym przez władze ligi, muszą dopełnić kilku formalności. Najważniejsze będzie dopięcie budżetu na odpowiednim poziomie. Poszukiwania sponsorów wciąż trwają.

Co ciekawe, wprowadzenie zespołu do najwyższej klasy rozgrywkowej nie oznacza, że Lublin nie będzie miał pierwszoligowej drużyny. Na tym poziomie rozgrywek pozostanie drugi zespół AZS UMCS, złożony w głównej mierze z wychowanek, które nie są jeszcze gotowe na występy w ekstraklasie.

– Pierwszoligową drużynę poprowadzi mój asystent. Na tę chwilę nie mogę powiedzieć jednak jeszcze, kto nim będzie. Poszukiwania trwają – mówi Krzysztof Szewczyk, który w maju objął lubelski zespół.

Były szkoleniowiec CCC Polkowice, pełniący także funkcję asystenta selekcjonera reprezentacji Polski, podjął już pierwsze decyzje personalne.

Ze składu, który w poprzednim sezonie nie zdołał wywalczyć awansu, zdecydował się zatrzymać tylko trzy zawodniczki: Paulinę Antczak, Katarzynę Furdak i Grażynę Witkoś. Magdalena Kaczmarska, Barbara Głocka, Lucyna Kotonowicz i Karolina Stanek mogą szukać sobie nowych klubów.

– Cóż mogę powiedzieć, przyszedł nowy trener, przedstawił swoją wizję budowy zespołu i nie było w niej dla mnie miejsca. Nie wiem jeszcze gdzie będę grała w przyszłym sezonie, ale mam nadzieję, że niedługo wszystko się wyjaśni – powiedziała Kaczmarska.

Nie wiadomo, jaka przyszłość czeka Karolinę Łodygowską. Podkoszowa nie znalazła uznania w oczach Szewczyka, ale jeżeli jej partner Marcel Wilczek podpisze nową umowę z Wikaną-Startem, najprawdopodobniej pozostanie w Lublinie i będzie występowała w pierwszej lidze.

Skład AZS UMCS na ekstraklasę jest już prawie gotowy.

– Jeśli chodzi o polskie zawodniczki to mamy jasność. Na razie wolałbym nie mówić jednak o nazwiskach, bo nie wszystko jest już oficjalnie potwierdzone – tłumaczy szkoleniowiec.

Wiadomo jednak, że chętnie widziałby w zespole Katarzynę Trzeciak, która ostatni sezon spędziła w Ostrovii Ostrów Wielkopolski.

– Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam. Mogę powiedzieć tylko, że rozmawiamy z jedną z byłych zawodniczek AZS UMCS na temat powrotu do Lublina. Rozglądamy się też za wzmocnieniami za granicą, bez nich nie można grać w ekstraklasie o wysokie cele – kończy Szewczyk

chapi
Nowy na forum

Postautor: chapi » 04 czerwca 2014, 09:40

Hersi pisze:
Lubelski zespół skorzystał na decyzji o powiększeniu ligi, która zapadła po konsultacji działaczy Polskiego Związku Koszykówki z przedstawicielami klubów z najwyższej klasy rozgrywkowej. Teraz przed działaczami żmudny proces weryfikacyjny.

Żeby zostać ostatecznie zaakceptowanym przez władze ligi, muszą dopełnić kilku formalności. Najważniejsze będzie dopięcie budżetu na odpowiednim poziomie. Poszukiwania sponsorów wciąż trwają.

Co ciekawe, wprowadzenie zespołu do najwyższej klasy rozgrywkowej nie oznacza, że Lublin nie będzie miał pierwszoligowej drużyny. Na tym poziomie rozgrywek pozostanie drugi zespół AZS UMCS, złożony w głównej mierze z wychowanek, które nie są jeszcze gotowe na występy w ekstraklasie.

– Pierwszoligową drużynę poprowadzi mój asystent. Na tę chwilę nie mogę powiedzieć jednak jeszcze, kto nim będzie. Poszukiwania trwają – mówi Krzysztof Szewczyk, który w maju objął lubelski zespół.

Były szkoleniowiec CCC Polkowice, pełniący także funkcję asystenta selekcjonera reprezentacji Polski, podjął już pierwsze decyzje personalne.

Ze składu, który w poprzednim sezonie nie zdołał wywalczyć awansu, zdecydował się zatrzymać tylko trzy zawodniczki: Paulinę Antczak, Katarzynę Furdak i Grażynę Witkoś. Magdalena Kaczmarska, Barbara Głocka, Lucyna Kotonowicz i Karolina Stanek mogą szukać sobie nowych klubów.

– Cóż mogę powiedzieć, przyszedł nowy trener, przedstawił swoją wizję budowy zespołu i nie było w niej dla mnie miejsca. Nie wiem jeszcze gdzie będę grała w przyszłym sezonie, ale mam nadzieję, że niedługo wszystko się wyjaśni – powiedziała Kaczmarska.

Nie wiadomo, jaka przyszłość czeka Karolinę Łodygowską. Podkoszowa nie znalazła uznania w oczach Szewczyka, ale jeżeli jej partner Marcel Wilczek podpisze nową umowę z Wikaną-Startem, najprawdopodobniej pozostanie w Lublinie i będzie występowała w pierwszej lidze.

Skład AZS UMCS na ekstraklasę jest już prawie gotowy.

– Jeśli chodzi o polskie zawodniczki to mamy jasność. Na razie wolałbym nie mówić jednak o nazwiskach, bo nie wszystko jest już oficjalnie potwierdzone – tłumaczy szkoleniowiec.

Wiadomo jednak, że chętnie widziałby w zespole Katarzynę Trzeciak, która ostatni sezon spędziła w Ostrovii Ostrów Wielkopolski.

– Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam. Mogę powiedzieć tylko, że rozmawiamy z jedną z byłych zawodniczek AZS UMCS na temat powrotu do Lublina. Rozglądamy się też za wzmocnieniami za granicą, bez nich nie można grać w ekstraklasie o wysokie cele – kończy Szewczyk

Z całym szacunkiem ale Witkoś w ekstraklasie? heh...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 04 czerwca 2014, 09:58

Witkos to chyba pod pierwsza lige jest zostawiona lub tylko do treningu....maja juz chyba Mrozinska Kotnis Antczak plus kogoś pewnie z USA.....myslalem ze Kaczmarska zostanie ale w sumie chyba lepiej szanse dać Morawiec

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 czerwca 2014, 08:42

Na celowniku Energi Katarzynek są dwie zawodniczki , które miniony sezon spędziły w CCC Polkowice. Z jedną rozmowy zaawansowane , z druga nadal się toczą....Można się domyślać z kim.

Mam nadzieje , że wszystko wyjdzie po myśli. I bedzie przyzwoicie.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 czerwca 2014, 08:44

tommiiii pisze:Witkos to chyba pod pierwsza lige jest zostawiona lub tylko do treningu....maja juz chyba Mrozinska Kotnis Antczak plus kogoś pewnie z USA.....myslalem ze Kaczmarska zostanie ale w sumie chyba lepiej szanse dać Morawiec

No to Lublin ma szanse ,,nie być '' Koninem z minionego sezonu. A bardziej w stronę Wilków- oczywiście ciekawe jakie zagraniczne sprowadzą.
Natomiast w Koninie chyba też może być tylko lepiej , czego miałyby dowodzić transfery Makowskiej , Kuncewicz .

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 05 czerwca 2014, 19:20

Herkt pozostaje trenerem Artego Bydgoszcz, wraca McBride http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140605/SPORT03/140609495

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 05 czerwca 2014, 20:30

SPBSPB pisze:Herkt pozostaje trenerem Artego Bydgoszcz, wraca McBride http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140605/SPORT03/140609495

Pokochała Polskę i Polką będzie :lol: ale to już w tym sezonie nie przejdzie, kogoś poniosła fantazja
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 czerwca 2014, 22:07

Z artykułu w Bydgoskiej GW wynika, że Artego chciałoby wywaliczyć euroligę (http://www.bydgoszcz.sport.pl/sport-byd ... olige.html) zawsze to miło, że jednak jakieś europejskie rozgrywki uważają za poważne i godne siebie ;-)

Odnośnie McBride, a raczej tego fragmentu z Gazety Pomorskiej:
Najlepsza polska rozgrywająca? W tym stwierdzeniu jest prawdopodobnie ukryta mała łamigłówka. Stawiam na Amerykankę Julie McBride, która po roku przerwy na grę w Turcji, wróci chyba do Artego. Bez wątpienia to znakomita rozgrywająca, do tego niemal w kieszeni ma polski paszport (dokumenty czekają na podpis prezydenta, a ona sama deklaruje grę w naszej kadrze).

Jeśli to prawda to klub z Bydgoszczy ma bardzo smutny PR, a PZKOSZ bardzo smutne pomysły.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 czerwca 2014, 22:58

Artego idzie na złoto i Euroligę

rej 05.06.2014 , aktualizacja: 05.06.2014 19:11 A A A Drukuj
Uroczyste podsumowanie sezonu Artego Bydgoszcz
Uroczyste podsumowanie sezonu Artego Bydgoszcz (Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta)
Tomasz Herkt przedłużył kontrakt z bydgoskim Artego. - Naszym celem jest Euroliga, dlatego chcemy walczyć o mistrzostwo Polski - mówi Waldemar Kotecki, sponsor drużyny.
Warunki umowy były uzgodnione od dawna. W czwartek, w obecności sponsorów, szkoleniowiec złożył podpis pod kontraktem. - Dwa lata temu, kiedy otrzymałem propozycję przyjścia do Bydgoszczy, przedstawiono mi jasną wizję. W klubie rozumieją, jak działa sport - mówi Herkt. Skład drużyny na nowy sezon jest już zbudowany. Ma zostać ogłoszony dzisiaj. Będzie pięć nowych zawodniczek.

Medale za brązowy medal ekstraklasy w sezonie odebrali sponsorzy oraz, w imieniu prezydenta Bydgoszczy, jego zastępca Elżbieta Rusielewicz. - Artego pokazuje, jak przy pomocy ratusza z kopciuszka może wyrosnąć klub, w którym chcą grać najlepsze polskie zawodniczki. Nasz cel jest jasny - interesuje nas Euroliga. Żeby tam grać, musimy walczyć o mistrzostwo Polski - mówił Kotecki.

źródlo Gazeta Wyborcza .

PS. Pietrzak , Koc , Gala , Kreżel - rzeczywiście ,,, najlepsze polskie zawodniczki'' :lol: :lol: :lol:

Mam nadzieje że pieperek obywatelski dla Mcbride to ściema , 33 lata , Winnicki odmładza kadre , więc jak to miało by sie mać ? Obywatelstwo ułatwi jej jeszcze pare tlustych lat w Europie.

PS . INFO z DZIŚ , tj. PIATEK - WRACA Mcbride. http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /140609474

Artego chce zdectronizować Wisłe
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2014, 10:29 przez Koszykarz (Toruń), łącznie zmieniany 1 raz.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 czerwca 2014, 09:01

Skoro ARTEGO ma takie mocarstwowe plany by zdetronizować Wisłę - choć nie wiem kim - to może Leciejewska wyląduje u nich ? Tak mnie coś tknęło

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 06 czerwca 2014, 10:40

No to w Bydgoszczy:
Katarzyna Krężel, Elżbieta Mowlik, Ewelina Gala, Martyna Koc, Julie mcBride, Monet Tellier i raczej zostanie Carter.
http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... -bydgoszcz

Wiem, że sezon jest długi i wszystko się może zdarzyć (kontuzje/rotacje/ciąże), ale raczej pani Monet, o której wiadomo tyle:
Ta ostatnia to zupełnie nieznana zawodniczka na polskich i europejskich parkietach. Urodzona w 1992 roku koszykarka mierzy 180 centymetrów wzrostu i zazwyczaj gra na pozycji rozgrywającej. Przez ostatnie cztery lata występowała głównie w ligach szkolnych w USA, gdzie reprezentowała barwy Virginia Tech. Tam notowała średnio dziesięć punktów oraz ponad dwie asysty na mecz.

brzmi śmiesznie w kontekście realnej walki o złoto.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 czerwca 2014, 10:42

Jesli potwierdza sie doniesienia z Torunia o tych polkach z Polkowic, i dojada jakies sensowne zagraniczne to pan Edo bede sie bardziej obawiał niż Artego.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 06 czerwca 2014, 11:04

Na razie faktycznie skład Artego nie powala, zwłaszcza w kontekście detronizacji Wisły. Ale wczoraj pisali o 5 nowych zawodniczkach, a wśród tych ogłoszonych dzisiaj doliczyłem się 3 nowych. To by mogło oznaczać, że to jeszcze nie koniec transferów w Bydgoszczy. Zobaczymy. Jednak poza McBride i Carter póki co cieniutko, bo i Polki bez rewelacji (A Gala po roku przerwy). Myślę, że Toruń zbuduje ciekawszy zespół a i liczę na Gorzów, że nie będzie gorzej jak w roku ubiegłym, a może ciut lepiej. W Gorzowie to w zasadzie mógłby zostać skład z tamtego sezonu + jakaś jedna solidna zmienniczka.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 czerwca 2014, 11:07

Mozliwe ze to "nowych" oznacza nie tyle nowe twarze w Artego co nowe informacje o kontraktach (obok Miedzik i Gali o ktorych juz wczesniej było wiadomo)

Ja osobiscie spodziewam sie ze beda chcieli obok Carter miec jeszcze jedna podkoszowa z USA, ale to oczywiscie pod warunkiem polskich papierów dla McBride

PS> A jesli juz maja takie ambitne plany, to dobrze by było by i nad swoja oficjalna strona internetowa troche popracowali.
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2014, 11:09 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”