BLK - Sezon 25/26

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kosz-ykarz
Junior

Re: BLK - Sezon 25/26

Postautor: Kosz-ykarz » 26 marca 2026, 20:00

Zaglebie wygralo 1 kwarte 30-11 i. Przegrało ostatecznie 72 -84 z AZS Poznan.

Cicha bohaterka Malina Piasecka 21 pkt , również Brown 21 oraz mocne double double Hank 19 pkt/14 zbiórek.

Dla Sosnowca 30pkt MVP RZ - Sydney Taylor.

Gratulacje Poznan. A Zaglebie no coz - kontuzja Tadic zrobiła swoje

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 01 kwietnia 2026, 21:17

Półfinał 1 mecz: AZS UMCS LUBLIN - ŚLĘZA WROCŁAW 85:69.
Bardzo dobry mecz w Lublinie, chyba najlepszy w tym sezonie w wykonaniu AZS, i to mimo że nie wszystkie dziewczyny odpaliły ze skutecznością (Wojtala, Williams). Ale zaangażowanie i koncentracja – pierwsza klasa, naprawdę to było widać od początku. Pod tablicami świetnie biła się Kamila Borkowska. Stanković wreszcie przypomniała, że jest zawodniczką z ogromnym międzynarodowym doświadczeniem. Markeisha Gaitling nie tylko taranowała pod koszem, ale też z półdystansu wyglądała bardzo pewnie. Na obwodzie jak zawsze znakomita Ryan, do tego nieustępliwa Wnorowska. Dobre wejście Dominiki Ulmann. W Ślęzie numerem jeden Strautmane – odważna pod koszem, zza łuku jak z automatu. Aż trudno było uwierzyć, patrząc w statystyki, że tylko cztery trójki trafiła. Dystans w ogóle był największym atutem wrocławianek, bo ze stanu 40:60 bardzo szybko zrobiło się 53:60. Nagle mecz, który wyglądał na rozstrzygnięty, znowu nabrał tempa i nerwów ( do czego też przyczynili się sędziowe) Ale AZS to przetrwał, w obronie postawiliśmy twarde warunki. Końcowe plus 16 może nawet trochę za wysokie, choć przewaga AZS była dziś bezdyskusyjna. Ślęza ma jednak za dobrego trenera i za dużo doświadczenia (Dominika Fiszer) Gdyby jeszcze dołożyć skuteczną w lidze włoskiej Annę Wińkowską do wsparcia centra i wymienić beznadziejną, nie tylko dziś, Meghan Kraker, to naprawdę zrobiłby się z tego bardzo mocny jak na polską ligę zespół.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 02 kwietnia 2026, 08:58

Myślałem ze Ślęza sie bardziej postawi w Lublinie. Bo Lublin z tymi perturbacjami niby dowoził ale nie zachwycał, odejście Slocum chocby( niby potencjalne naturalizowanie- choc oby nie) nacisk na podkoszowe, markowe - na obwodzie Ryan i bardziej niska skrzydłowa Brooke. A Ślęza cały sezon bardzo równo. Cos pomiędzy tym półfinałem a walka o cos wiecej ale to wszystko w jednej linii. Nie maja tak wyrazistych liderek.... maja zespół to fakt... ale koniec końcem licza sie indywidualne umiejętności. A indywidualnie Lublin ma tego bardziej
Choc doceniam ze Rusin zrobil znowu super robotę
Final bedzie pewnie Gorzow- Lublin. Ślęza na koniec z brązem i każdy zadowolony bedzie mysle.

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 02 kwietnia 2026, 21:12

Półfinał mecz nr 2: AZS UMCS - SLĘZA 89:60.
Jeszcze lepszy mecz w wykonaniu lublinianek od wczorajszego, choć po pierwszych pięciu minutach zbieraliśmy szczęki z podłogi. Ślęza, wykorzystując szybkość i zwinność Davis i Strautmane, a także odważne wejścia Kulińskiej prowadziła już 18:6 (!). Na szczęście podjęliśmy walkę, ale do końca pierwszej kwarty przewaga Wrocławianek była widoczna (30:22). Z każdą kolejną kwartą Ślęza gasła, a run 9:0 na początek III kwarty, kiedy zdobyliśmy już dwucyfrową przewagę chyba dobił ją mentalnie. W UMCS znowu świetnie grało trio "sosnowieckie", mimo że Klaudii Wnorowskiej rzut dziś nie leżał, za to w obronie była nie do przejścia. Kamila górowała jak wieża pod oboma koszami, a Aleksandra Wojtala dobrze rozgrywała, zwłaszcza gdy na boisku brakowało Robbi Ryan ( kłopoty z faulami). Na dystansie szalała Dominika Ulmann - MVP dzisiejszego meczu. Końcowy wynik miażdży, ale błędem byłoby spisywanie w tym momencie Ślęzy na straty.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 02 kwietnia 2026, 21:35

Jakbym miał cos typować, to że w tej parze będzie 1:1 a nie w tej drugiej. A jednak to Poznań zrobił coś ekstra a nie Wroclaw. Czy Ślęza sie podniesie? To by wymagało wejścia na wyższy poziom Mielnickiej i zwłaszcza Davis. Ale czy ona sama może udźwignąć gdy tercet wysokich Lublinianek tak gra?

Tymczasem Gorzów bez Mikulasikovej zostaje z Telengą pod koszem, która jest jaka jest i ofensywa wisi na procencie za 3 co jak widać dzisiaj je utopiło.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 04 kwietnia 2026, 19:58

Niestety ale nie licząc naturalizowanej Mavungi, wszystkie nasze środkowe są "parzęgowate".

Słabo wygląda koordynacja ruchowa zarówno u Telengi, jak i u Borkowskiej, o innych nie wspominając. Są jakieś te dziewczyny jakieś takie statyczne, powolne, a jak mają Sai schylić, to się trzeba martwić, czy się nie "złamią na pół". Strasznie "drewniane". Obie mają także słaby rzut-muszą mieć naprawdę dogodną pozycję sam na sam z koszem jak nikt nie broni, a i wtedy nie ma pewności czy trafią. A Borkowskiej ręka do rzutu to już w ogóle "surowizna". Starsze braki w zakresie wyszkolenia technicznego, co jest dziwne bo dla obu koszykówka jest źródłem utrzymania i wyuczony bym zawodem, mają kilka dobrych treningów tygodniowo, a nie widać żadnego progresu w zakresie "plastyki" rzutów, podreperowania techniki itp. rzuty Borkowskiej wyglądają jak zawody w pchaniu kulą albo cegła w dal.

Słaby mam poziom szkolenia technicznego jeżeli chodzi o rzuty od lat i myślę, że to nie ulegnie zmianie. To tak wygląda trochę jakby trenerzy młodzieżowi mieli tylko na uwadze motorykę i wytrzymałość, a technikę rzutowa w d...ie.

Co do meczu AZS-u Poznań z Gorzowem, to jestem zaskoczony tym jednym zwycięstwem. Zobaczymy jak luki pod koszem Gorzowa się zaadaptują na kolejne spotkania, ale większych problemów Gorzowa nie przewiduję. Obstawiam, że Darek po porażce mocno zmobilizuje zespół i wygrają dwa razy w Poznaniu.

OjTam
Młodzik

Postautor: OjTam » 07 kwietnia 2026, 16:51

Jest gdzieś strim live z meczu w Poznaniu?

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 07 kwietnia 2026, 18:07

OjTam pisze:Jest gdzieś strim live z meczu w Poznaniu?

Nie ma czego oglądać. Dariusz robi wszystko żeby nigdy nie zdobyć złota :)

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

OjTam
Młodzik

Postautor: OjTam » 07 kwietnia 2026, 18:55

Pan "trener" to już dawno powinien opuścić do gniazdko, a jest dalej chyba przez zasiedzenie...

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 07 kwietnia 2026, 18:59

Ale jaja. 85-56 dla Poznania. I tylko krok od finału ligi . Trzymam kciuki za Poznan .

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 07 kwietnia 2026, 22:09

Kosz-ykarz pisze:Ale jaja. 85-56 dla Poznania. I tylko krok od finału ligi . Trzymam kciuki za Poznan .

Ja też. Po przeczytaniu suchego wyniku pomyślałem, że to chyba jakiś strajk gorzowianek, ale jak potem zobaczyłem, to tylko było bombardowanie kosza gorzowskiego przez Poznanianki. Run 22-0 to chyba rekord tego sezonu. Jovana Popovic w wieku 36 lat notuje najlepsze statystyki w karierze. Zaplecze młodzieży w Poznaniu jest bardzo perspektywiczne, a gdy jeszcze dodać Gertchen i Telengę z AZS Gorzów oraz Fiszer, Gajdę i Zięmborską ze Ślęzy, okaże się że czołówka koszykarek pochodzi z Poznania / okolic. Nie pierwszy taki sezon, zresztą....

A w finale czeka już AZS UMCS Lublin, który dziś zwyciężył Slęzę po raz trzeci, mimo że ze stanu 64-39 zszedł do 68-55. Zapas zrobiony głownie przez Robbi Ryan był jednak na tyle duży, że obyło się bez nerwów w końcówce.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 08 kwietnia 2026, 21:35

Gorzow sie spiął i wygral wyjazd 76-66

Super duet Owusu- Hurt obie po 23 pkt
Poznan mial szanse- ale Gotzow decydująco u siebie.

Choc ja kibicuje i trzymam kciuki za Poznan

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 kwietnia 2026, 21:44

Byłem po raz pierwszy od dłuższego czasu na meczu i zgodnie z moimi oczekiwaniami dzisiaj poznanianki "spuchły" i grały na bardzo słabej skuteczności. Popović próbowała wziąć na siebie ciężar zdobywania punktów, ale wszystkie zawodniczki grały w ofensywie tragicznie.

Przede wszystkim konstruowały bezsensowne, długie akcje, zamiast szybciej ustawiać się do rzutu i liczyć, że coś wpadnie.
Grały w ofensywie coś na kształt "piłka parzy".

Carter wyglądała jakby boisko było rewią mody, a nie miejscem do szukania jak najlepszej pozycji w "pomalowanym" i zdobywania punktów. Większość punktów z półdystansu i z wolnych, słabiutko.

Natomiast Telenga :x -Chryste Panie jak ona gra parzęgowato. Miała 5-6 100 procentowych sytuacji do zdobycia kosza, a nawet z nich straszliwie kaszaniła... Ratuje ją wzrost i walczenosc, nie unika przepychania się pod koszami, walczy, wymusza faule ale ....jest strasznie surowa technicznie i przykro się patrzy jak ona rzuca do tego kosza z łatwych sytuacji i ciepie same "grzyby".

Znęcałem się w innym poście nad nią, ale głównie nad Borkowską (koszmarnej techniki rzutu i ”pchania cegłą " piłki do kosza tej ostatniej Telenga nie pobije, ale nie sądziłem, że jest aż tak koszmarnie. Cóż, całe szczęście że w reprezentacji jest Mavunga.

Ela Trzesniewska (teraz już chyba z powrotem Nowak i to w sumie od dłuższego czasu) to jednak niedościgniony wzór, którego nie da się zastąpić, ani przejąć chociaż częściej jej repertuarów zagrań. Wielka szkoda, że nie odpowiada za szkolenie reprezentacji młodzieżowych w zakresie środkowych - może udałoby się pokazać trochę rzeczy i oszlifować jakąś dziewczynę, bo na razie mamy same "surowizny", bardzo słabo ograne technicznie.

Co do Gorzowa do dwie Amerykanki robiły co chciały, grały spokojnie, technicznie, z "czystym", "plastycznym" rzutem. W Poznaniu zabrakło "skorerki" oraz chyba wczoraj dziewczyny się "wyżyłowały" i nie miały już pary (być może także okaże się w meczu numer 5, że równiez umiejętności).

Darkowi udało się uciec spod topora i mimo, że był na deskach to się podniósł, myślę że wczoraj jak widział, że przewaga osiąga 20 pkt i w zespole nie ma potencjału na walkę do końca, to odpuścił i szykował już się na dzisiaj, dając się wypstrykać poznaniakom.

Teraz jak Gorzów wrócił do siebie do będzie faworytem, mimo,ze Darek robi wszystko aby po raz kolejny nie zdobyć mistrzostwa. Myślę, że Gorzów będąc już na "stryczku" i wracając z zaświatów zwycięstwa już nie wypuści, zwłaszcza że mają po prostu więcej "skorerek". Amerykanki odpoczną, mają łatwość znajdowania pozycji i punktów, zaś poznanianki musza na te punkty strasznie się "namozolić" (myślę, że wczorajszy mecz z 86 punktami już im się nie powtórzy). Telenga dodusi 6-8 pkt za wolnych i może jeden rzut z gry cudem w jednej na 10 sytuacji stuprocentowych wleci.

W Poznaniu fatalnie zagrała także Brown, kotra w zasadzie nie trafiała z każdej pozycji i długo klepała piłkę. Za długo. Przypomina mi się Krupa (Beata Krupska-Tyszkiewicz). Z tymże jednak z klepania długiego piłki Krupy przeważnie coś wychodziło. U Brown niestety nie.

Podsumowując obstawiam niestety zwycięstwo Gorzowa około 16-20 pkt w piątym meczu (nawet jak poznanianki przegrają ostatecznie jednym punktem to porażka będzie porażka i tyle).

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 11 kwietnia 2026, 18:00

Gorzow - Poznan 24-47 po 1 polowie w decydującym meczu.
Ale jaja xd

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 11 kwietnia 2026, 18:45

toga pisze:
Mądry oszczędza siły.
Głupek się napina i strzela z armaty do much... :lol:

Coś chyba za mało tych sił było zaoszczędzonych z Gdynią..

A taj serio - już tamten mecz z Gdynią zwiastował że coś z formą do końca dobrze nie jest. Tym niemniej tak jak większość spodziewałem się ze z Poznaniem sobie jedna Gorzowianki poradzą a tu jednak psikus, i to taki solidny.

PS. Wyszło na to że w sezonie zasadniczym na Reymont a w tym sezonie polegli obaj finaliści. Miło :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”