Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 29 maja 2008, 22:53

ja mogę być skautem.
nie jestem pazerna na kasę 8) rozeznanie chyba mam całkiem niezłe :roll: :wink:
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 29 maja 2008, 23:20

Podzielam opinie, ze to co sie dzis wydarzylo zakrawa na jakas masakre. Wydawalo mi sie, ze pogloski o tych transferach to kaczka dziennikarska, ze pan Krawczyk cos bredzil, a tutaj taki jazz...
Czy ktos zwrocil uwage na konstrukcje zespolu? Greebo - racja, mamy silniejsza druzyne niz Lotos w zeszlym sezonie. Jednak spojrz na jego konstrukcje i analogie do Lotosu 2007/08. Piec zagranicznych zawodniczek na pozycjach 1-3, wiec co najmniej dwie zawsze na lawie. W finale niemal zawsze byly to dwie z tercetu Beard-Breitreiner-Snytsina. Wiadomo kto liderowal druzynie i musial grac niemal non stop... Na pozycjach 4-5 sa za to Maksimovic i trzy Polki - zgodze sie, ze lepsze beda u nas niz byly w Lotosie w zeszlym sezonie, jednak czy tak powinien wygladac dobrze skonstruowany zespol? Brak zbilansowania, za duzo indywidualnosci! Gdyby zamiast Canty byla Dupree, to byloby OK. Po pierwsze - bylaby zachowana rownowaga jesli chodzi o obwod i strefe podkoszowa, po drugie - Candice gra zawsze dla zespolu, a nie swoich indywidualnych osiagniec (w przypadku Dominique to juz tak oczywiste nie jest...), no i po trzecie - Chamique musialaby grac bardziej z reszta druzyny, a nie tylko ze swoja przyjaciolka. Polki na pozycjach 1-3 praktycznie nie zaistnieja, za to pod koszem beda wrecz zmuszone grac. Pozbywajac sie Krawiec, Wisla stracila pole manewru. Nie dziwie sie jej - chce grac. Ale patrzac z perspektywy klubu, moze sie to skonczyc gorzej niz w finale u gdynianek, kiedy Leciejewska zlapala kontuzje i jedyna w miare wartosciowa Polka, ktora mogla wejsc byla Waligorska. Teraz sa potrzebne na boisku dwie Polki, wiec moze byc jeszcze gorzej w razie kontuzji (odpukac!) czy nadmiaru fauli. Dobrze ktos zauwazyl, ze przy tej konstrukcji skladu Maksimovic w lidze bedzie grac bardzo malo, co nie bedzie dobre w kontekscie Euroligi, w ktorej podobno bardzo potrzeba nam europejskiego centra... Zgodze sie, ze Holdsclaw jest zawodniczka, jakiej brakowalo nam w tamtym sezonie przy niemocy ADF i roznych momentach Skery. Jest typem liderki. Tylko wazne jest, aby pamietala o zespole. Troche martwi mnie sytuacja Marty, gdyz w tej sytuacji moze ona grac znacznie mniej minut niz w sezonie 2007/08. Jednak licze tutaj na rozsadek Zapolskiego i rotacje skladem na pozycjach 1-3. Bedzie to bardzo istotne.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 29 maja 2008, 23:23

Tak mi sie to nasunelo. W poprzednich trzech sezonach najlepszymi zawodniczkami - czy to calego sezonu, czy finalow - byly zawsze koszykarki grajace w Polsce (i w Wisle) pierwszy sezon. 2005/06 - ADF, 2006/07 - Canty i Holdsclaw, 2007/08 - Dupree. Dzialaczom te wszystkie transfery udaly sie znakomicie, bez dwoch zdan (podobnie mozna powiedziec o Fernandez). Teraz juz taka historia sie nie powtorzy. No chyba, ze w czasie sezonu ktos trafi do Wisly i nie bedzie to Braxton. A odgrzewane kotlety nie smakuja juz tak wybornie jak te spozywane zaraz po ich przyrzadzeniu...:x Nie wiem co stalo na przeszkodzie aby znalezc nowe zawodniczki poza polska liga. Wydaje mi sie, ze wtedy latwiej o jakies pozytywne zaskoczenie, chociaz oczywiscie niewypaly tez sie moga zdarzyc.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 30 maja 2008, 00:21

Ktoś coś wyżej napisał o przywiązaniu do klubu w sporcie nie ma czegoś takiego liczy się kasa. Jeśli zawodnik mówi , że gra w danym klubie z przywiązania to albo kłamie albo jest już ustawiony finansowo do końca życia :)

Wracając do tematu gratuluje transferów :lol:
http://www.lechiarugby.pl !!

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination :lol:

Awatar użytkownika
Tedan
Amator

Postautor: Tedan » 30 maja 2008, 01:14

TSW pisze:-Rywalizacje o miejsce w eurolidze a to może także wpłynąć pozytywnie na zespół pod warunkiem , że żadna z zawodniczek nie wyjdzie z założenia , że to miejsce należy mi się bo coś tam...(tu widzę zadanie D.Z , który przed sezonem musi otwarcie powiedzieć zawodniczkom ocb. )

Chciałbym Ciebie widzieć jak mówisz AdF że jutro nie będzie jej nawet na ławce :lol:

Coś mi się wydaje że pewnego dnia przyjdzie pan Dunin-Suligostowski przyjdzie w ciemnych okularach i kapeluszu, skrywając śliwe pod okiem :lol:

P.S.
Liquidor pisze: Swoją drogą sprowadzanie Błaszczak (wbrew jej woli jak mniemam) to niezłe bucostwo, no chyba że stanie się cud i będzie ona w Wiśle grać, w co nie wierzę.

Czy ja wiem, z tego co ostatnio usłyszałem od moich tajnych informatorów to podobno nieźle pomykała w Ministerstwie :lol: , grubo po północy 8) Więc z tą Twoją tezą mogę się niezgodzić :D Mam nadzieje że pozwalasz :?:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 30 maja 2008, 07:32

Tedan pisze:
TSW pisze:-Rywalizacje o miejsce w eurolidze a to może także wpłynąć pozytywnie na zespół pod warunkiem , że żadna z zawodniczek nie wyjdzie z założenia , że to miejsce należy mi się bo coś tam...(tu widzę zadanie D.Z , który przed sezonem musi otwarcie powiedzieć zawodniczkom ocb. )

Chciałbym Ciebie widzieć jak mówisz AdF że jutro nie będzie jej nawet na ławce :lol:

gorzej jeśli nie uda się wywalczyć przepisu o możliwości zgłoszenia 3 Amerykanek i wybierania na mecz 2. Wtedy w październiku musi zapaść decyzja, ale na jakiej podstawie? skoro absurd goni absurd...proponuję wesprzeć się wnba; Canty 8 p, 6 asysty - ADF 15 p i 5 zb i wygrana jej zespołu.Czyli ADF prowadzi :lol: 8)

Ale w sumie szacunek dla działaczy, bardziej głupio ułożyć skład byłoby wielką sztuką 8) a tutaj mamy wszystko- dublujące się bardzo dobre koszykarki, braki na innych pozycjach, źle zbilansowaną ilość Polek i do tego otwartą drogę do konfliktów w zespole i egoistycznych/gwiazdorskich zagrań na zasadzie-gram tylko ze swoją buddy...naprawdę robi wrażenie 8)
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 30 maja 2008, 11:26

Nie będę więcej pisać, bo wszystko zostało napisane.

Jakoś jednak wierzę, że Wojtek to poskłada.

ps tak na marginesie, ta drużyna nie potrzebuje trenera, ale pewnie będzie potrzebna terapia rodzinna

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 30 maja 2008, 13:52

nie tylko powrotami dziś kraków żyje :lol:

Podpisano umowę na dofinansowanie hali

Źródło: www.wislakrakow.com, 2008.05.30

Postawiono kolejny krok na drodze do budowy nowej hali Wisły. Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Nawara oraz prezes TS Wisła Ludwik Miętta-Mikołajewicz podpisali dziś preumowę, na mocy której województwo dofinansuje budowę obiektu kwotą 8 mln EUR.

Wyjątkowość przedsięwzięcia podkreślał przede wszystkim marszałek Nawara. Zwrócił uwagę, że choć istnieje ustawa o partnerstwie prywatno-publicznym, to jej obwarowania praktycznie uniemożliwiają skorzystanie z takiej możliwości. - Tymczasem przy Reymonta mamy właśnie typowy przykład powstania obiektu z funduszy zarówno prywatnych jak i publicznych - podkreślił Marszałek. - Wśród 36 projektów regionalnego programu operacyjnego jest to jedyny projekt finansowany w taki sposób - wszystkie inne finansowane są ze środków publicznych - dodał.

Uzyskanie dofinansowania nie było zadaniem łatwym, stąd duże brawa dla władz wojewódzkich: - Unia Europejska nie chce w ogóle finansować sportu. Ten projekt był dyskutowany, ale ciągle znikał - przypomina marszałek Marek Nawara. - Nawet w poprzednim roku regionalny program dla Małopolski został uchwalony i przyjęty przez Komisję Europejską, ale wciąż bez tych 8 mln euro dla hali. Po tym wszystkim jeszcze raz spróbowałem przekonać władze europejskie i wreszcie się udało.

- Od 1954 roku, gdy została oddana do użytku nasza stara hala, która służy Krakowowi po dziś dzień, do tej pory nie powstał w naszym mieście obiekt mogący spełniać warunki organizacji imprez sportowych i kulturalnych. Brakuje takiej hali w Krakowie - zwraca uwagę prezes Miętta-Mikołajewicz. To właśnie ten argument najbardziej przemówił do decydentów w Unii Europejskiej.

Nowa hala o kryształowej elewacji, zaprojektowana przez biuro architekta Marka Dunikowskiego kosztować będzie około 65-70 mln PLN. Większą część tej kwoty pokryje grupa kapitałowa Salwator, reszta to 8 mln EUR podarowane ze środków unijnych przez Urząd Marszałkowski. Prezes Salwatora Zygmunt Sułowski zapewnił nas, że bez względu na wahania kursu euro jego firma zagwarantuje budowę całego obiektu.

Wydział Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta Krakowa przygotowuje obecnie plan zagospodarowania dla terenów w kwartale między ulicami Reymonta, Reymana, Chodowieckiego i al. 3 maja. Po jego zatwierdzeniu na początku jesieni powstanie projekt wykonawczy hali, później pozwolenie na budową, która z kolei rozpocznie się w połowie 2009 roku. Wiosną 2011 roku obiekt zostanie oddany do użytku - tak, by sportowcy Wisły mogli z niego korzystać od sezonu 2011/12.

- Chcielibyśmy po powstaniu hali doprowadzić do odtworzenia męskiej koszykówki - słynnych Wawelskich Smoków - podkreślił prezes Miętta Mikołajewicz, przypominajac że w obecnych warunkach zespół pierwszoligowy nie miałby gdzie grać. Budowa obiektu otwiera przed Wisłą nowe możliwości. Hala pomieści około 5-5,5 tys. miejsc i ma spełniać warunki licencyjne dla takich dyscyplin jak siatkówka, koszykówka, piłka ręczna czy futsal.

jak bedę miał troche czasu to wrzucę tu jpg-i z wizualizacjami hali

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozostaje wierzyć, że sponsor nie zwieje jek sie koszykarki pozabijają...
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 maja 2008, 14:32

Wydawało się toto trochę klockowate, ale jak będzie taka elewacja to wyjdzie fajnie. Szkoda tylko zmarnowanego miejsca na narożnikach trybun - absolutnie to co widać na wizkach nie wygląda na 5k miejsc. Licząc z grubsza krzesełka wyszło że jeden kwadrat ma ok 15x15 co daje 3500 miejsc w hali.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 30 maja 2008, 15:24

przemoe pisze:Wydawało się toto trochę klockowate, ale jak będzie taka elewacja to wyjdzie fajnie. Szkoda tylko zmarnowanego miejsca na narożnikach trybun - absolutnie to co widać na wizkach nie wygląda na 5k miejsc. Licząc z grubsza krzesełka wyszło że jeden kwadrat ma ok 15x15 co daje 3500 miejsc w hali.

Przemo , nie masz co w robocie robić tylko krzeselka liczyć?? :wink: :lol:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 30 maja 2008, 18:20

Przeca nie liczyłem pojedynczo, w końcu inżynier nie? ;)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 05 czerwca 2008, 10:01

"Canty i Holdsclaw nie zdradziły"

Po rocznym pobycie w drużynie najgroźniejszego rywala Lotosu Gdynia do Wisły Can-Pack wróciły Amerykanki Dominique Canty i Chamique Holdsclaw. Wiadomość ta wzbudziła duże zainteresowanie wśród fanów "Białej Gwiazdy".

Jedni cieszą się, że do Krakowa powracają znakomicie grające w zeszłym sezonie zawodniczki. Wielu martwi, że klub sięga po koszykarki, które rok temu wybrały wyższe apanaże niż wierność wiślackim barwom. Ten temat poruszony został we wczorajszym wywiadzie "Dziennika Polskiego" z prezesem TS Wisła Ludwikiem Mięttą-Mikołajewiczem, z którym rozmawiał Piotr Tymczak.

Dziennik Polski: Kibice Wisły wielką wagę przywiązują do wierności barwom klubowym. Klub miał to na uwadze?

Ludwik Miętta-Mikołajewicz: - Pamiętajmy o prawach, jakie rządzą dzisiejszą zawodową koszykówką. Zawodniczki są w dużym stopniu ubezwłasnowolnione przez swoich menedżerów. To głównie oni decydują, gdzie w danym sezonie będą grać. Kiedy po zakończeniu ubiegłego sezonu prowadziliśmy wstępne rozmowy z Canty i Holdsclaw, okazało się, że menedżer umiejscowił je w Lotosie. Nie można więc mówić o zdradzie. Zależało nam na ich powrocie. Dobrze, że tak się stało. Holdsclaw oceniam jako najlepszą zawodniczkę, jaka kiedykolwiek grała na polskich parkietach. Canty bardzo przyczyniła się do naszego mistrzowskiego tytułu w poprzednim sezonie. To daje gwarancje, że ta drużyna będzie mocniejsza.

DP: To nie pierwsze zawodniczki, które grały w Wiśle, potem przeszły do Lotosu, aby wrócić do Krakowa. Tak było poprzednio z Eweliną Kobryn...

LMM: - Nie chcę do tego wracać. Wtedy był bardzo nieładny ruch Lotosu, który już w styczniu podpisał z Kobryn trzyletnią umowę, choć jeszcze u nas grała. Przypadkiem ta umowa trafiła w nasze ręce, ale nie chcieliśmy robić afery.

DP: A co z Karą Braxton i Candice Dupree, które niedawno przyczyniły się do wywalczenia mistrzostwa Polski?

LMM: - Rozmawialiśmy, ale trzeba byłoby im dużo więcej płacić niż w zeszłym sezonie. Z tego, co wiem Braxton podpisała już umowę z włoską Familą Schio.

DP: Od kilku lat o mistrzostwo walczy tylko Wisła z Lotosem. Ktoś może się włączyć do tej rywalizacji?

LMM: - Z tego, co słyszę, to przymierzają się do tego niektóre kluby. Mam tu na myśli AZS Toruń, do którego odeszła nasza Monika Krawiec, a trenerem będzie Elmedin Omanić (z Wisłą zdobył dwa mistrzowskie tytułu - przyp. TYM). Silną drużynę tworzy CCC Polkowice, gdzie trenerem został selekcjoner kadry Krzysztof Koziorowicz. Poziom się wyrównuje i rywalizacja z roku na rok będzie trudniejsza.

DP: Następny sezon będzie dla wiślaczek lepszy?

LMM: - Trzeba pamiętać, że poprzedni zakończył się zdobyciem mistrzostwa Polski, choć wydawało się, że może być stracony. Trener Tomasz Herkt nie spełnił naszych oczekiwań. Zrobił to Wojciech Downar-Zapolski, którego nazywano strażakiem. Rolą trenera jest wydobycie z zawodnika jak najwięcej. Można to osiągnąć podkreślając jego dobre strony, a nie deprecjonując umiejętności.

DP: Doczekamy się wymarzonego ćwierćfinału w Eurolidze?

LMM: - Przy odrobinie szczęścia w losowaniu drużyna w obecnym składzie powinna osiągnąć dobry wynik w Eurolidze. Są to rozgrywki zdominowane przez zespoły rosyjskie i francuskie, które są od nas znacznie bogatsze. Jedna zawodniczka europejska za sezon w drużynie rosyjskiej zarabia w granicach 500 tysięcy euro. To dla nas niewyobrażalne kwoty.

DP: Klub pozyskał natomiast zewnętrzne środki - unijne i od prywatnego sponsora - na budowę nowej hali na pięć tysięcy widzów. Jest jej projekt. Czego jeszcze brakuje?

LMM: - Aby miasto jak najszybciej zatwierdziło miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który warunkuje następne działania. Mam nadzieję, że inwestycję rozpoczniemy w przyszłym roku i hala będzie gotowa na wiosnę roku 2011.

DP: Słyszymy o sukcesach koszykarzy - juniorów, kiedy seniorzy powrócą do ekstraklasy?

- Zakładamy drogę ewolucyjną. Chcemy szkolić własnych wychowanków i stopniowo przygotować ich do walki o ekstraklasę w momencie, kiedy powstanie nowa hala. Myślę, że nie byłoby problemów ze znalezieniem sponsora. Koszykówka mężczyzn jest bardzo popularna, przyciąga wielu widzów.

"Dziennik Polski" / wislakrakow.com

http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... leid=18119
Wszystko można osiągnąć, gdy człowiek sie uprze i wytrwale dąży do celu... Takie cuda zdarzają się codziennie...

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 czerwca 2008, 13:14

:o
Ostatnio zmieniony 05 czerwca 2008, 13:18 przez hellraiser, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 czerwca 2008, 13:17

świat według Ludwiczka w którym znów jesteśmy najgorsi.:cry: :cry: :cry: :cry:

Cóż serce Canty i Holdsclaw zawsze było w Krakowie tylko podstępny menadżer usadził ją u nas. I dziewczyny rok zacisnęły zęby i się pomęczyły. No i wreszcie wolne wróciły do Wisły bez której żyć nie mogły.

Współczesne niewolnictwo czarnych gwiazd z happy endem na końcu :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 05 czerwca 2008, 13:26

Kiedy po zakończeniu ubiegłego sezonu prowadziliśmy wstępne rozmowy z Canty i Holdsclaw, okazało się, że menedżer umiejscowił je w Lotosie.

ubezwłasnowolnione niewolnice swego menagera...smutna historia :(

BTW...tu nie o zdradę chodzi, a o głupot gadanie i szanowanie ludzi wkoło.

Serdecznie współczuje panią Canty i Holdsclaw tego, że nie mają wpływu na swoje życie...i tego że teraz zostały "umieszczone" przez menagera w Krakowie. Tyle, że to nijak nie zmienia mojego stosunku do nich.

Przy odrobinie szczęścia w losowaniu drużyna w obecnym składzie powinna osiągnąć dobry wynik w Eurolidze. Są to rozgrywki zdominowane przez zespoły rosyjskie i francuskie, które są od nas znacznie bogatsze

że co, że jak?
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”