Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

adrenalina
Amator

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: adrenalina » 10 stycznia 2011, 14:19

matrix pisze:Trener Omanić po świętach przywiózł swoją transferową opcję. 8)

Dokładnie tak, regionu Europy z jakiego pochodzi nasza nowa zawodniczka zatem nie trzeba pisać. No cóż, trzeba poczekać, boisko zweryfikuje ten nowy transfer

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 stycznia 2011, 19:20

no to chyba można już powiedzieć 8) Hajdana Radunović-reprezentantka Czarnogóry(32 lata i 191 cm.) została nową koszykarką toruńskiej Energi,a tym samym zawodniczką zagraniczną nr 50 w historii klubu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2011, 19:50 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 10 stycznia 2011, 19:46

to miało być to Wasze wzmocnienie :shock:

http://www.wnba.com/playerfile/hajdana_ ... stats.html strach się bać...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 stycznia 2011, 19:53

nadzieja umiera ostatnia i po cichu liczę,że do końca stycznia jeszcze ktoś przyjdzie,a jak nie to wypada liczyć,że Hajdana będzie gwiazdą ligi!!! 8)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 stycznia 2011, 20:02

No nic.. Do 5 miejsca chyba wystarczy...

A na serio liczę - że jednak przyjdzie jakaś Amerykanka - no bez żartów - ale tym składem to nie wejdziemy w życiu do półfinału... Za mało argumentów - przede wszystkim w ataku. Zresztą w obronie nasze też w tym roku słabo grają.

Mecz z Lesznem to żadna wykładania - bo Leszno to cienki zespół... - Ale przynajmniej ta Radunović wspomoże póki co zespół w Fiba Cup - a jest jeszcze trochę czasu by np: od lutego była już u nas pani MADE IN USA.

Podsumowując - ona jest raczej na FIBA CUP - bo tu nie będzie kolidować z występami Gladden i Murphy. Wydaje mi się że do końca stycznia działacze będą patrzeli na rozwój sytuacji - w końcu ROZGLADALI się za Amerykanką - - i wydaje mi się że takowa będzie - być może z kontraktem od lutego (bo np: zatrudnią ją na koniec stycznia - więc i oszczędność jest też) . Po Radunović wiele nie oczekuję - bo mimo wszystko zawsze wolałem zwinniejsze Amerykanki od Europejek . A Amerykanka jest nam chyba nadal potrzebna - bo pod koszem ciąglę sztywno to wygląda.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 stycznia 2011, 20:54

Doświadczenia nie brakuje

Radunović ma 32 lata, mierzy 192 cm i jest nominalną środkową. To oznacza, że trener Elmedin Omanić będzie miał większe pole manewru pod koszem. Czarnogórka zapewne będzie zmienniczką Jeleny Maksimović, a Vera Perostijska będzie mogła częściej grać na ulubionej pozycji silnej skrzydłowej.

- Leuczanka nam niestety uciekła - śmieje się Omanić. - Tak poważnie, szukaliśmy koszykarek kilka razy tańszych, ale prezentujących przy tym niezły poziom. Od ręki mogliśmy zatrudnić przynajmniej cztery dobre Amerykanki, ale byłby wtedy problem w Pucharze Europy. Musielibyśmy rotować w składzie i nie wiem, jak wpłynęłoby to na wyniki w lidze.

Szkoleniowiec szybko znalazł na Bałkanach kilka odpowiednich kandydatek. Dlaczego zdecydował się właśnie na Radunović? - Przede wszystkim jest to zawodniczka na pozycję numer 4 lub 5, a takiej nam brakowało. To bardzo doświadczona koszykarka, rozmawialiśmy z nią już w poprzednich latach, ale jej oczekiwania przekraczały nasze możliwości. Teraz ma słabszy sezon w Izraelu i można było ją zatrudnić za niezłe pieniądze - wyjaśnia szkoleniowiec.
http://www.pomorska.pl
PS.Nie za niezłe tylko za mniejsze pieniądze 8) .Trener zaryzykował z tym transferem,ale najwidoczniej też liczy na odrodzenie formy zawodniczki w innym klimacie.Trzymam kciuki i za Energę i za trenera i za nowy zakup!!!

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 stycznia 2011, 21:23

skojarzyło mi się to z Danielą Vardą - też doświadczona itp. a wyszło nieporozumienie. A byleby była lepsza od Mazić - to też problemu nie rozwiazuje... Bardzo ryzykowny transfer - hitem nie będzie aczej na pewno więc ? ...jaki sens ?
Czekam na Amerykanke. (Podziękujmy Bortelovej i pieniążki będą . 8) )

yanek
Żak

Postautor: yanek » 10 stycznia 2011, 22:01

Nie zapowiada się zbyt ciekawie, ale nie skreślajmy jej przed przyjściem do Torunia. Sądze, że nawet trzeba jej dać kilka meczów na wejście w sezon, bo z tego co wyczytałem nie zagrała ani razu w lidze, grała tylko w FIBA EuroCup. Może to będzie celny strzał, kto wie.

Najłatwiej jest narzekać na wszystko. Czasami jak patrzę co tutaj niektórzy piszą to aż szkoda pisać. Troszkę więcej szacunku dla koszykarek. Nie sprowadzajmy jednej czy drugiej zawodniczki do "kilku tysięcy dolarów", nie traktujmy ludzi bezpodmiotowo.
:)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 10 stycznia 2011, 22:33

[b]
yanek pisze:Nie zapowiada się zbyt ciekawie, ale nie skreślajmy jej przed przyjściem do Torunia. Sądze, że nawet trzeba jej dać kilka meczów na wejście w sezon, bo z tego co wyczytałem nie zagrała ani razu w lidze, grała tylko w FIBA EuroCup. Może to będzie celny strzał, kto wie. [/b]

Najłatwiej jest narzekać na wszystko. Czasami jak patrzę co tutaj niektórzy piszą to aż szkoda pisać. Troszkę więcej szacunku dla koszykarek. Nie sprowadzajmy jednej czy drugiej zawodniczki do "kilku tysięcy dolarów", nie traktujmy ludzi bezpodmiotowo.

PS . No jasne i co jeszcze ? Nie dość że nie grała wogóle w lidze , epizodyczne role w Fiba Cup - no takiej nam raczej nie potrzeba... Nie wiem czemu ma to być celny strzał ? Wszystkie znaki wskazują , że czeka nas kolejny niewypał - zresztą kolejny w tym zespole. No ale zobaczymy - czy może być coś gorszego od Mazić ? :lol: :lol: :lol:

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 11 stycznia 2011, 00:50

Według mnie Hajdana Radunović to całkiem ciekawa zawodniczka. W eliminacjach do ME w Polsce grała ok. 22 minut na mecz, zdobywała coś jak 8,2 pkt na mecz i zbierała ponad 5 piłek. W węgierskim Gyor (sezony 2009 i 2010) była czołowym graczem i spodziewam się, że prędzej zabierze miejsce Perostijskiej niż będzie grać ogony.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 11 stycznia 2011, 06:06

W zasadniczych eliminacjach do ME w Polsce nie grała wcale (kontuzja?), występowała natomiast we wczesniejszym etapie kwalifikacji i tam zdobywała 10,7 pkt, i 6,3 zb przy czym rywale to europejscy "kelnerzy"
http://www.eurobasketwomen2009.com/en/c ... 21843.html

Statystyki w Gyor (w pucharze FIBA) ma bardzo przyjemne, ale tam też mało miarodajnych spotkań grała. W tych najbardziej "znaczących" przeciwko Dynamo Kursk raz zagrała bardzo dobrze, raz słabo, a z Mondeville dwa razy przeciętnie.

BTW: Informacja o jej kontrakcie wypłynęła dokładnie w dniu jej 33 urodzin..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

yanek
Żak

Postautor: yanek » 11 stycznia 2011, 12:05

Koszykarz (Toruń) pisze:[b]
yanek pisze:Nie zapowiada się zbyt ciekawie, ale nie skreślajmy jej przed przyjściem do Torunia. Sądze, że nawet trzeba jej dać kilka meczów na wejście w sezon, bo z tego co wyczytałem nie zagrała ani razu w lidze, grała tylko w FIBA EuroCup. Może to będzie celny strzał, kto wie. [/b]

PS . No jasne i co jeszcze ? Nie dość że nie grała wogóle w lidze , epizodyczne role w Fiba Cup - no takiej nam raczej nie potrzeba... Nie wiem czemu ma to być celny strzał ? Wszystkie znaki wskazują , że czeka nas kolejny niewypał - zresztą kolejny w tym zespole. No ale zobaczymy - czy może być coś gorszego od Mazić ? :lol: :lol: :lol:

Widzisz określasz kobietę - zawodniczkę jako coś. Nazywjamy wszystko tak jak należy - Moim zdaniem jesteś zwykłym prostakiem tak pisząc.

Też nie wiem czemu ma to być celny strzał, ale wszystko się może zdarzyć to jest sport. Nie chce na podstawie statystyk wyciągać zbyt pochopnych wniosków. Przypomnę ci tylko, że transfer Gladden też się nie zapowiadał zbyt dobrze rok temu a jak grała ?
:)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 stycznia 2011, 12:32

Yanek relax. To przykład który nie widzi meczu, a potrafi napisac że zespoł jest nie zgrany :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 11 stycznia 2011, 13:38

Cały czas odnoszę wrażenie że ubiegłoroczny sukces sprawił że toruńskim kibicom uderzyła woda sodowa do głowy. Aspirujemy do medali ale tak naprawdę w dalszym ciągu na ten czas jesteśmy 5 siłą w lidze i nasze transfery należy tak oceniać. Chciałoby się mieć w składzie same znane nazwiska ale trzeba też znać swoje miejsce w szeregu. Daleko nam do budżetów Krakowa, Polkowic czy Gdyni tak więc powinniśmy się cieszyć że po chwilowym osłabieniu poz. 4 i 5 w drużynie mamy nową koszykarkę która w jakimś stopniu załata nam tą dziurę.

Zadziwia mnie też bezustanne pisanie o Amerykance. Silna dziewczyna ze Stanów oczywiście by się nam przydała ale pisanie w każdym poście o tym jest już nieco irytujące. Uważam, że wystarczy raz określić swoje stanowisko a nie wałkować temat w nieskończoność. To samo tyczy się zwolnienia Bortelovej. Może i gra słabiej ale jestem pewien że w decydujących meczach jej doświadczenie będzie nieocenione. Śmiem twierdzić, że Polkowice przegrały brąz z nami m.in. przez to, że Koziorowicz grał więcej Bobbit niż Verą. Dlatego dajmy szanse nowej zawodniczce i pozostałym dziewczynom które "łapią wiatr w żagle" i znowu mogą być rewelacją II części sezonu jak w ubiegłym roku.

P.S. Śmieszą mnie te wieczne przepychanki słowne, gdy m.in. ostatnio koszykarz z hermesem przekonują siebie nawzajem, że "moja prawda jest najmojsza a innych nie bo... tak i już". Co prawda rozumiem oburzenie koszykarza na język i styl wypowiedzi hermesa ale jednocześnie rozumiem irytację hermesa na to, że jakikolwiek temat otworzy na tym forum tam trafia na post koszykarza :) Nie wiem jednak po co tracić czas na forum na kłótnie o niczym, lepiej byłoby otworzyć temat o polityce bo p... o niczym, cwaniakowaniem, robieniem ludzi w balona byle "moje" było na wierzchu - tym właśnie jest polityka. Rozumiem, że można wymienić poglądy, ale "pojeżdżanie" i ataki w imię jakiejś tam "własnej ideologii koszykarskiej" to dla mnie chore. I zakrawa na fanatyzm a to już niebezpieczne...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 stycznia 2011, 16:13

ja już z nieco innej beczki.... 8)

Kolejny tydzień głosowania na Mecz Gwiazd a kibice Energi Toruń wciąż w natarciu! Dzięki im głosom nie tylko Veronika Bortelova i Alicia Gladden prowadzą w swoich klasyfikacjach, ale także na pierwszą pozycję wśród środkowych wysunęła się Jelena Maksimovic!
http://www.plkk.pl
PS.Nic tylko się cieszyć!!! 8) ,ale przepraszam czy na wyżej wymienione zawodniczki muszą i mogą głosować tylko kibice Energi Toruń,a nie sympatyk dajmy na to Mustanga Ostaszewo? :lol: Nie lubię upraszczania,a sugerowania czegokolwiek i komukolwiek tym bardziej.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”