A więc 14 a klątwa AZSu trwa.
Gratulacje dla Gorzowa, dzisiaj już we w miarę normalnej rotacji, bronił inaczej i grał inaczej. Miller po slabym poczatku jednak wniosla bardzo duzo. Na szczęście poza trzecia kwartą gdzie pozwoliliśmy na mnóstwo zbiórek i drugich czy trzecich szans kontrolowaliśmy ten mecz. Ofensywnie wszystko ustawiła Karo przestawiając dobrze zorganizowaną pod koszem obronę AZSu i mieliśmy od razu więcej miejsca i opcji. Mimo wszystko trzeba bylo się narobić jak u nas w sobotę.
Szkoda że mecz rozstrzygnęła w zasadzie Walker swoim głupim zachowaniem. Rozumiem emocje i fakt że jej akurat dzisiaj nic nie szło, ale są granice. Po akcji za 4pkt Ułan że Stoupalovą Czeszka dorzuciła kolejne 3 osobowe i nagle z 11 zrobiło się 18pkt i gdzieś zgasła nadzieja w AZSie.
MVP tej serii dla mnie Karo, bo Hebard zrobiła swoje a Ułan zagrał grubo ponad stan tego co prezentowała cały sezon.
Nie kojarzę pań które komentowały mecz w Polsacie - bardzo spoko się ich słucha, trochę ogłady dziennikarskiej i fajny duet komentatorski na dłużej gotowy.
BLK - Sezon 24/25
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, Kuba, przemoe
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Re: BLK - Sezon 24/25
Gratulacje Gdynia! W pełni zasłużone 14 MP. Zespół najlepszy, najrówniejszy i grający najbardziej zespołowo.
My w końcu też się doczekamy. I tak jest przełom bo mamy w końcu PP. Wielkie brawa za ten sezon bo jeszcze miesiąc temu ten finał wydawał się nieosiągalny.
My w końcu też się doczekamy. I tak jest przełom bo mamy w końcu PP. Wielkie brawa za ten sezon bo jeszcze miesiąc temu ten finał wydawał się nieosiągalny.
Pytanie zasadnicze: co na meczu finałowym robili pajace z drukarni?
Niezależnie od powyższego należy uczciwie przyznać, że mamy trenera lepszego od trenera kadry (Kowalewski) i trenera lepszego od najlepszego w rundzie zasadniczej (Rusin). Pokonać w play-off (a więc nieprzypadkowo) drużyny prowadzone przez obu tych trenerów, w dodatku w warunkach szpitalnych, z rotacją na poziomie symbolicznym - to naprawdę nie lada wyczyn. Szacun oczywiście dla zawodniczek, bo to one gryzły parkiet, ale ktoś przecież je do tego skutecznie przekonał i pokierował...
Brawo DAREK!
Niezależnie od powyższego należy uczciwie przyznać, że mamy trenera lepszego od trenera kadry (Kowalewski) i trenera lepszego od najlepszego w rundzie zasadniczej (Rusin). Pokonać w play-off (a więc nieprzypadkowo) drużyny prowadzone przez obu tych trenerów, w dodatku w warunkach szpitalnych, z rotacją na poziomie symbolicznym - to naprawdę nie lada wyczyn. Szacun oczywiście dla zawodniczek, bo to one gryzły parkiet, ale ktoś przecież je do tego skutecznie przekonał i pokierował...
Brawo DAREK!
Koniec sezonu, więc coś podrzucę od siebie.
Gratulacje dla zwycięzców, którym może czuć się każdy medalista.
I tu właściwie kończy się optymizm. Trzy kolejne zespoły - Sosnowiec, Poznań, Lublin - stać było tylko na epizodyczne zwycięstwa, co nie zmienia wniosku, że drużyny te stanęły w miejscu w stosunku do poprzedniego sezonu. I ostatnie trio - Toruń, Bydgoszcz, Warszawa - gdzie tylko pojedyncze zawodniczki zasłużyły na dobre wspomnienie.
Pomijam w zestawie Polkowice, bo to był najboleśniejszy upadek w ostatnich latach. Wycofanie się z Euroligi w środku sezonu, dokonczenie ligi juniorkami, wreszcie długi finansowe - fatalnie wpłynęło na reputację całej ligi. I nie pozostanie bez wpływu na przyszłość.
Dodajmy do tego kolejną porażkę reprezentacji w walce o Euro, fakt że liga jako jedyna z tradycyjnie topowych halowych ( kosz, siatka, ręczna) nie jest transmitowana w ŻADNEJ telewizji, a więc odpada też możliwość szukania dobrych, mocnych sponsorów. I nie dziwi to, że ani Pruszków, ani Sokołów nie zaryzykowały startu w ekstralidze, ciekawe czy Bochnia lub Jelenia Góra też nie powiedzą pas. I zaczniemy być może w dziewiątkę......oby do jesieni!
Gratulacje dla zwycięzców, którym może czuć się każdy medalista.
- (1, mój typ przed sezonem 1) Gdynia - bo grała najrówniej, miała zbilansowany skład, przewagi pod koszem, świetną rozgrywającą Barborę i naprawdę fachowego trenera.
Gdyby ściągnął grającą w .....Rosji Kyarę Linskens może i ona by się odbudowała. Świetna końcówka Karoliny Ulan, ale nagrodę za największy postęp powinna zdobyć Aleksandra Mielnicka ze Ślęzy
(2, mój typ przed sezonem 2) Gorzów - bo po tak bezbarwnym sezonie zasadniczym, trzech niewypałach transferowych ( Brazylijka i dwie Amerykanki), zespół wziął się w garść i pokazał co ma najlepsze we właściwym momencie. Kluczowym utrzymanie Tsineke.
(3, mój typ przed sezonem 5) Wrocław - bo to tylu sezonach bessy, grożącej w pewnym momencie nieprzystąpieniem do ligi, z roku na rok zespół rósł w siłę. Szwedzka liga jest dobrym kierunkiem poszukiwania zawodniczek, ale raczej nie rodzimych.
I tu właściwie kończy się optymizm. Trzy kolejne zespoły - Sosnowiec, Poznań, Lublin - stać było tylko na epizodyczne zwycięstwa, co nie zmienia wniosku, że drużyny te stanęły w miejscu w stosunku do poprzedniego sezonu. I ostatnie trio - Toruń, Bydgoszcz, Warszawa - gdzie tylko pojedyncze zawodniczki zasłużyły na dobre wspomnienie.
Pomijam w zestawie Polkowice, bo to był najboleśniejszy upadek w ostatnich latach. Wycofanie się z Euroligi w środku sezonu, dokonczenie ligi juniorkami, wreszcie długi finansowe - fatalnie wpłynęło na reputację całej ligi. I nie pozostanie bez wpływu na przyszłość.
Dodajmy do tego kolejną porażkę reprezentacji w walce o Euro, fakt że liga jako jedyna z tradycyjnie topowych halowych ( kosz, siatka, ręczna) nie jest transmitowana w ŻADNEJ telewizji, a więc odpada też możliwość szukania dobrych, mocnych sponsorów. I nie dziwi to, że ani Pruszków, ani Sokołów nie zaryzykowały startu w ekstralidze, ciekawe czy Bochnia lub Jelenia Góra też nie powiedzą pas. I zaczniemy być może w dziewiątkę......oby do jesieni!
Mistrz! Mistrz!
A Z S !
A Z S !
-
- Junior
Brawo dziewczyny. 14 perła w koronie. Do Wisły jeszcze lata świetlne, ale historyczne sąsiedztw Polonii Warszawa jest fajne, chociaż wierzę, że szybko, może za rok, uda się obsadzić samodzielne to drugie miejsce. W finałach znakomicie zagrała Karolina Ułan. Oby nie było powtórki z Magdy Szymkiewicz i nikt nie pozwolił jej z Gdyni uciec. Generalnie w zwycięskim składzie wszystko pasowało. Świetnie grała Marissa (zwłaszcza w PO, gdy wiedziała, że kończy zabawę), bardzo dobre zmiany Barborze dawała Weronika Wesołowska, Wrzesiński była nieoceniona, świetnie kontrolowała tempo gry, dodawała ważne punkty, rozdawała mnóstwo piłek - rasowa rozgrywająca po prostu. Znakomicie grał duet wysokich - Stephanie Jones i Ruth Hebard - wyrastały ponad całą ligę i obok Wrzesiński i Ułan to ich zatrzymanie powinno być priorytetem. Ania Jakubiuk miała świetny początek sezonu, ale potem kompletnie zgasła i po kontuzji była już cieniem siebie. Swoją niemałą cegiełkę dołożyły Natalie Stoupalova oraz Kamila Podgórna - obie były ważnym uzupełnieniem składu. Młode miały lepsze lub gorsze okresy - z tym, że Gilmajster raczej lepsze, ale pozostałe częściej gorsze. Bardzo cieszy, że w każdym z meczów finałowych zagrały wszystkie (poza uszkodzoną Tomasik). Prawdę mówiąc widzę tylko dwie zmiany - za Anię Jakubiuk można by sprowadzić np. Klaudię Gertchen, a za Marissę Kastanek marzy mi się Tsineke. Zarówno Wesołowska, jak i Stoupalova spokojnie mogą w zespole zostać i odgrywać podobną rolę co teraz. Za cały sezon i zwłaszcza play-offy wielkie gratulacje.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
Czy ktos wie dlaczego trener Gdyni odchodzi?
Trochę bez sensu ruch kadrowy, bo wyboru pośród dobrych szkoleniowców nie ma, a po drugie wynik jest zrobiony i w kontekście euroligi/pucharów by się przydał.
Trochę bez sensu ruch kadrowy, bo wyboru pośród dobrych szkoleniowców nie ma, a po drugie wynik jest zrobiony i w kontekście euroligi/pucharów by się przydał.
Osobiście jestem zaskoczony. Nie jestem jego mega fanem, ale robotę zrobił i ma doświadczenie, żeby pociągnąć Euroligę (zakładam, że będzie).
Albo dostał gdzieś nieprzebijalną ofertę, albo my mamy kogoś na celowniku, ale kogo nie mam pojęcia.
Albo dostał gdzieś nieprzebijalną ofertę, albo my mamy kogoś na celowniku, ale kogo nie mam pojęcia.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”