TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Rodowity1908
Nowy na forum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: Rodowity1908 » 13 stycznia 2012, 15:24

W treningu ełkaesianek udział wzięła już nowa rozgrywająca z USA, Jetta McIntyre. Sympatyczna, cały czas uśmiechnięta, filigranowa czarnoskóra Amerykanka poinformowała, że nie jest to jej pierwszy kontakt z koszykówką europejską. Przed dwoma laty występowała w zawodowej drużynie z Lipska, zaś w ubiegłym roku w letnich rozgrywkach WNBA.

- Miałam za partnerki, a także walczyłam przeciwko czołowym koszykarkom USA i klubów zagranicznych - mówi nowa podopieczna trenera Jarosława Zyskowskiego. - Będę starała się grać dla ŁKS, jak najlepiej potrafię. Chciałabym godnie wypełnić lukę po kontuzjowanej rodaczce Stephanie Raymond. Wiele wskazuje, że wystąpię już w Poznaniu.
1967, 1972, 1973, 1974, 1982, 1983, 1986, 1995, 1997 .Czas na kolejny tytuł

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 13 stycznia 2012, 16:22

Koszykarz (Toruń) pisze:Świetny ruch Polkowic. Ta dziewczyna dawała świetne zmiany w WNBA - w zespole bodajże LA Sparks.
I z pewnością nie da takiej plamy jak panie Ford czy Pierson
.
Jeśli by wypaliło też z Bibą to Orzełek dośćmocno zagrozi Wiśle.
Pomijam fakt że personalnie Wisła i CCC kosmicznie odskoczą reszcie... 8)

Odnośnie Ford to wczoraj pokazała Polkowicom jaką jest naprawdę zawodniczką...

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 13 stycznia 2012, 19:19

Ajax pisze:Podobno nowa zawodniczka ROWu ma być Mekia Valentine, w 2011 roku wybrana w drafcie przez New York Liberty. Ostatnie dwa sezony w akademickiej skończyła tak: 2009-2010: UCSB (NCAA, starting five): 30 games: 12.3ppg, 9.7rpg, 4.0bpg, FGP: 57.4%, FT: 55.6%; 2010-2011: UCSB (NCAA, starting five): 31 games: 11.1ppg, 11.2rpg, 3.7bpg, FGP: 62.0%, FT: 47.6%. W tym sezonie była jeszcze w Hapoelu Tel Aviv, tyle że opuściła go w grudniu 2011. To tyle plotek... ale w końcu to temat z tytułem także o plotkach w PLKK :)

jest już ponoć w Rybniku i dziś trenowała z druzyną może jutro debiut :D

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 13 stycznia 2012, 23:39

Korsak: Nie lubię grzecznych koszykarek
13.01.2012. Radio Elka
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami ekipę CCC Polkowice wzmocniła nowa koszykarka. Jest to mierząca 193 cm wzrostu Jantel Lavender, grająca ostatnio w Besiktasie Stambuł.

Wcześniej występowała również w Los Angeles Sparks. Jest typowa zawodniczka podkoszowa, która ma wypełnić lukę po odejściu Gintare Petronyte. W poniedziałek Jantel zamelduje się w Polkowicach. - Lavender gra i rzuca spod kosza. Nieźle zbiera piłki, bo statystyki miała dość imponujące jeśli chodzi o jej grę na uczelni. Mam nadzieję, że nasze obserwacje potwierdzą się na parkietach w barwach CCC. Wierzę, ze jest to gracz, którego nam w zespole bardzo brakuje - mówi Krzysztof Korsak, prezes polkowickiego klubu.

Lavender nie zagra w niedzielnym meczu z Liderem Pruszków, ale już na kolejny bój w Ford Germaz Ekstraklasie powinna być do dyspozycji trenera Arkadiusz Rusina. Amerykańska koszykarka w swoich dotychczasowych klubach imponowała grą, ale zasłynęła też poza boiskiem, kiedy pobiła swojego chłopaka. Sąd zakazał się zbliżać Jantel do pokrzywdzonego. Czy w Polkowicach nie obawiają się, że Lavender będzie sprawiała kłopoty poza boiskiem? - Ja nie chcę w zespole grzecznych dziewczynek. Ja chcę wojowników. Mają to być waleczne dziewczyny. O poza boiskowe zachowania się nie obawiam. W takimi rzeczami już nie raz czy nie dwa sobie radziliśmy. Wierzę jednak, że one teraz nie wystąpią - zakończył prezes. (lw)

www.miedziowe.pl

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 14 stycznia 2012, 11:39

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2012/01/14/agnieszka-bibrzycka-w-ccc-polkowice/

Agnieszka Bibrzycka podpisała w sobotę kontrakt z CCC Polkowice - poinformował PAP prezes koszykarskiego klubu Krzysztof Korsak. Umowa obowiązuje do końca obecnego sezonu.
- Negocjacje trwały od początku grudnia, a wstępne rozmowy zaczęły się jeszcze wcześniej. Były o tyle trudne, bowiem agent zawodniczki mieszka w Stanach Zjednoczonych. Najważniejsze, że udało nam się dojść do porozumienia - powiedział Korsak.
Bibrzycka występowała dotychczas m.in. w Lotosie Gdynia (dwukrotne wicemistrzostwo Euroligi), Spartaku Region Moskwa (mistrzostwo Euroligi) i UMMC Jekaterynburg. W 2004 r. zadebiutowała w zawodowej lidze WNBA, w zespole San Antonio Silver Stars.

Była także liderką reprezentacji Polski, z którą w 2003 roku na mistrzostwach Europy w Grecji zajęła czwarte miejsce.

Przed rokiem, z powodu ciąży, Bibrzycka zawiesiła karierę. - Zdajemy sobie sprawę i jesteśmy na to przygotowani, że Agnieszka potrzebuje czasu na odbudowanie formy. Wiemy, że jest już w treningu wytrzymałościowym, jednak przed nią jeszcze zajęcia typowo koszykarskie. Wydaje się jednak, że do momentu rozpoczęcia fazy play off powinna być już w dobrej dyspozycji - dodał prezes drużyny z Dolnego Śląska.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 14 stycznia 2012, 11:55

Gratki dla Polkowice za ten transfer. Jak Biba dojdzie do formy to będzie ogromnym atutem, bo w pełnej dyspozycji to jedna z 2-3 najlepszych pan w europie na pozycjach 2-3. Jeśli dojdzie do finału Wisła -Polkowice, to rzeczywiście będzie sie zapowiadał bardzo ciekawie, najbardziej od czasów rywalizacji Wisła-Lotos.

PS. Jestem ciekaw czy nasi działacze nie zweryfikują swoich opinii o tym ze nie potrzeba nam wzmocnień (oczywiście o ile mamy cos w zapasie w funduszach). Biba nam niezbędna nie była - na pozycjach 2-3 mamy wystarczająco zawodniczek (oczywiście gdy wrócą do zdrowia Erin i Krezel) ale pod koszem mimo powrotu Leci alej nie wygląda to za różowo. :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 14 stycznia 2012, 12:00

To jednak Biba nie dla Wisły ( wbrew zapowiedziom niektórych). Zapowiadają się ciekawe finały. Jeśli oczywiści Wisła i CCC się tam znajdą. Jak na razie to CCC może być teoretycznie mocniejsze. Za Wisłą natomiast przemawiać może lepsze zgranie. Do finałów jednak jeszcze sporo czasu.

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 14 stycznia 2012, 12:16

Super! Mamy nadzieje, że pomożesz nam zdetronizować Wisłę!

Witamy w Polkowicach :)

michnik2
Nowy na forum

Postautor: michnik2 » 14 stycznia 2012, 12:29

zibiz pisze:To jednak Biba nie dla Wisły ( wbrew zapowiedziom niektórych).

Spokojnie.

Długo nie grała więc niech idzie do Polkowic przypomnieć sobie jak się to robi, a po sezonie Wisłą ja wykupi ; )

Żebyś się nie zdziwił

Ależ ja nie sugeruję że będzie się potykać o własne nogi. Wręcz przeciwnie, zapewne będzie odgrywać ważną rolę w Polkowicach.

Ona teraz mając propozycje chocby z Galatasaray czy Fenerbahce wolałaby pograć najpierw w Polkowicach, zeby nie rzucać się na wysokie fale zaraz po tak długiej przerwie. Spokojnie. Wrzucę nieco niższy bieg, rozciągnę kosci, porzucam z dystansu a po sezonie zobaczymy. To była jednak kilkumiesięczna przerwa w grze o stawkę i ona zdaje sobie z tego sprawę, jak przystało na profesjonalistę. Nazywa się to "odbudowaniem formy".
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2012, 12:49 przez michnik2, łącznie zmieniany 9 razy.

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 14 stycznia 2012, 12:31

michnik2 pisze:
zibiz pisze:To jednak Biba nie dla Wisły ( wbrew zapowiedziom niektórych).

Spokojnie.

Długo nie grała więc niech idzie do Polkowic przypomnieć sobie jak się to robi, a po sezonie Wisłą ja wykupi ; )

Żebyś się nie zdziwił :)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 14 stycznia 2012, 13:19

Mimo, że Biba w Polkowicach to ogólnie duże zaskoczenie, jakoś ostatnio przypuszczałem, że może dojść do tego transferu (nawet napisałem, że jeśli nie Wisła, to chyba CCC albo Lotos), zwłaszcza po przedświątecznej wypowiedzi Dunina, który jednak nie blefował. Pewnie Wisła interesowała się pozyskaniem Agnieszki, ale może nie było już wolnych środków i trzeba byłoby pożegnać się przynajmniej z jedną obwodową, a każda na swój sposób była potrzebna - zastrzegam, że to tylko moje domysły. Na pewno Biba będzie bardzo dużym wzmocnieniem dla CCC (większym niż byłaby dla Wisły), ale musi dojść do odpowiedniej formy. Zresztą duet Maltsi-Bibrzycka na pozycjach 2-3 jest dopiero porównywalny z parą Phillips-Powell, zwłaszcza biorąc pod uwagę formę tej ostatniej w tym sezonie i strzelnicę, jaką urządza sobie Greczynka, szczególnie w Eurolidze. Oczywiście, nie wiadomo także w jakiej formie będzie Erin po powrocie, ale dobrze, że teraz poddała się zabiegowi, bo w zeszłym sezonie tak od stycznia uszło z niej powietrze i miała jakieś niezaleczone urazy.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 14 stycznia 2012, 15:34

no to można powiedzieć, że skład mamy zamknięty :)

Wiadomo, że podejmujemy niemałe ryzyko, bo Agnieszka z pewnością trochę kosztuje, a tak naprawdę jest po roku przerwy. Niby pewnych rzeczy się nie zapomina, więc mam nadzieję, że i w jej przypadku powrót do dobrej formy jest kwestią paru tygodni (bo w jakimś tam treningu jest od jakiegoś czasu). Życzyłbym sobie, by w końcu udał nam się "hitowy", styczniowy transfer...

no i chyba należy mówić już też o zmianie przedsezonowych planów. sam awans do finału nie będzie już wystarczający dla Sponsorów, Zarządu czy samych dziewczyn. Potencjał w tej grupie jest, przyjście Biby i Lavender (zakładając, że obie będą w takiej dyspozycji, jakiej można od nich oczekiwać) stwarza nowe możliwości. Zakładając, że jakimś cudem miejsce w S5 straci Musina, to mając zestaw Zoll - Maltsi - Biba na obwodzie :shock: i Pera(Pałeczka) + Lavender... wygląda to bardzo fajnie ;)

no i nie mniej ważny aspekt - wielka szansa i wielka próba przed trenerem Rusinem...

oby zdrowie, chemia i forma była, a będzie ciekawie :) daleki jestem od stawiania nas w roli faworyta przeciwko Wiśle (bo i takie komentarze już słyszałem), ale na pewno odskoczyliśmy kadrowo od reszty i zbliżyliśmy się do Mistrzyń. na ile skutecznie - okaże się w maju

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 14 stycznia 2012, 15:51

Kuba pisze: Zakładając, że jakimś cudem miejsce w S5 straci Musina,

Nie no, nie przesadzajmy, aż tak dobra Biba nie jest. ewentualnie może powalczyć o S5 z Maltsi, ale nie z Musina :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 14 stycznia 2012, 16:12

Greebo pisze:
Kuba pisze: Zakładając, że jakimś cudem miejsce w S5 straci Musina,

Nie no, nie przesadzajmy, aż tak dobra Biba nie jest. ewentualnie może powalczyć o S5 z Maltsi, ale nie z Musina :)

No fakt, a ja rozmarzyłem się, bredząc coś o parze Maltsi-Bibrzycka na pozycjach 2-3, jak przecież jedna z nich będzie zaledwie zmienniczką rosyjskiej gwiazdy. 8) A tak na poważnie - jeśli osoba mająca w polkowickim klubie najwięcej do powiedzenia w kwestiach organizacyjno-finansowych, nie pójdzie po rozum do głowy i nie uświadomi sobie, kim są i co potrafią Biba i Maltsi, a co prezentuje jego sympatia, szanse tej ekipy na zdetronizowanie Wisły drastycznie spadają.
Kuba poruszył ważny aspekt - trener. Zobaczymy, może Rusin będzie nową indywidualnościa trenerską, takim przyszłym Koziorowiczem chociażby. Tym niemniej obecnie można powiedzieć bez dwóch zdań, że na ławce trenerskiej wyraźna przewaga wiedzy i doświadczenia w waznych meczach jest po stronie Wisły.
A co do Lavender - zobaczymy co wniesie. Petronyte też miała być młoda i świetna, a jakoś jej nie wyszło.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 14 stycznia 2012, 16:21

Transfer Bibencjusza to prawdziwy hit :) - mnie bardzo cieszy, że podpisała kontrakt z którymś z polskich zespołów. Jak dal mnie miast odbudowywania formy górę wzięło macierzyństwo- kto by chciał taszczyc takie małe dziecko po Europie? Oczywiście jak naprawdę jest wie sama zainteresowana.

Liczyłem, że podpisze w Wiśle, ale tam faktycznie jest kilka zawodniczek na jej pozycjach - warto by zainwestować w porządną czwórkę lub piątkę.

Jedyny minus, że Biba za bardzo nie pomoże w Ojro - także miejmy nadzieję, że w najbliższym meczu Polkowice jakby to powiedział wulgarnie, ordynarnie i zarazem prostacko popularny Jabol "nie dadzą d...." tylko wygrają ostro i zdecydowanie z Uniqą Euroleasing...i tak dalej i tak dalej.

No i w Euro koniecznie trzeba by zamienić nową środkową miast Megan.

Teraz czekamy na Wisłę - koniecznie chociaż jedne, porządny transfer ( ponoć Kursk nie płaci regularnie - moze czas by w końcu z końca świata wydobyć Miszkę Snow? Nie miałbym nci przeciwko)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”