19 Kolejka FGE: Lotos PKO BP Gdynia- MUKS Poznań 100-63

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

BB
Nowy na forum

Postautor: BB » 11 lutego 2008, 17:32

Saletra, tak sugestywnie naskrobaleś, że już widzialam wszystkie europejskie mecze w Poznaniu. Byloby fajnie, ale póki co mamy nasz sklócony grajdolek, z którego niewiele widać. Niech się ludziska klócą ile wlezie, byle z tego coś dobrego wyniklo.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 12 lutego 2008, 08:40

Saletra pisze:
hellraiser pisze:Lubie takie mecze.Nasze twin towers czyli Jujka&Gulak poszalały.MUKS nie ma nikogo pod kosz.
Skobelek zagrała tak se ale mam nadzieje że to nie przeszkodzi jej w przyszłym sezonie obrać jedynie słuszny nadmorski kierunek.

juz przestan hel, ani nadmorski ani krakowski ani zaden inny poza MUKS-em. :? Plan jest tak i po sezonie przychodzi bogaty sponsor, ktory postanawia postawic na mlode Muksianki, rezygnując ze wszystkich starszych zawodniczek z tego sezonu- łącznie z zagranicznym i dokupuje do tego dwie bardzo wysokiej klasy koszykarki z WNBA - jedna na rogrywajkę, aby było się od kogo uczyc rozgrywania i jedną jako centra -aby srodkowe tez miały od kogo nauki pobierać. Dodatkowo, aczkolwiek niechętnie można kupić jakiejś bardzo dobre jklasy Europejkę, albo trzecią rownie wysokiej klasy Amerykankę

I na tym KONIEC. A więc mamy sytuację wspaniałą - żadnych zagranicznych cieniar w zespole, plus w 10 meczowej 7 Polek!. Oczywiscie kontrakty podpisane z Polkami na 3- 4 sezony i perspektywa wspaniałego wspinania się przez puchar FIBA na sam szczyt młodymi koszykarkami. Az do Euroligi.

Nie musze mówić, jak barodz zzyskuje na tym nasza repa...
Ech pomarzyć dobra rzecz.. :roll: Oby jendka tka siestało.

Widzisz Saletra, wszystko ładnie pięknie tylko to ma jeden feler. Otóż nie uwierzę za żadne skarby, że przyjadą do Was dwie albo nawet i trzy "bardzo wysokiej klasy" zawodniczki z WNBA no chyba, że zabulicie m po pół melona na głowę. Czemu? Ano z tego prostego powodu, że poza polską kochaną ligą nie prezentujecie się w Europie. A gracze z nazwiskami nie jeżdżą grać o pietruchy. Nie, Ely nie jest przykładem bo to nie jest "bardzo wysokiej klasy" zawodniczka z całym szacunkiem do jej umiejętności (które na polską ligę są faktycznie wysokiej klasy) a chyba nie o takich tu mówisz?

Dlatego NAJPIERW trzeba dorobić się marki w Europie albo przynajmniej legitymować się hasłem "gramy w pucharach" przez co każda potencjalna zawodniczka ma możliwość pokazania się nie tylko na naszych parkietach ale się wypromować porządnie. Potem można już myśleć o sprowadzaniu dobrych zawodniczek. A w tym sezonie Gorzów pokazał, że można myśleć o graczach grających w WNBA a nie tylko statystujących.

Więc jeśli nie macie tych melonów to zapomnij o tych pięknych planach, przynajmniej na rok, dwa.. Takie życie. Lepiej utrzymać skład, jeśli będzie sponsor to zakontraktować trzy dobre zawodniczki z Europy czy USA i wywalczyć miejsce w czwórce żeby w następnym roku grać w FIBAcup i móc sprowadzić zawodniczki o których mówisz.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 12 lutego 2008, 08:51

Mozarthio pisze:Ja sie tylko zamierzam wypowiedzieć w kwestii takiej ze sorki ale hmm czasy potentatów Wisly i Lotosu juz powoli mijają jeśli chodzi o to zeby zawodniczki za wszelka cene chcialy tam grac... jest kilka zawodniczek które ma w glebokim poważaniu 2 najlepsze kluby naszej ligi dlaczego ? każdy będzie gdybac, bo moze by tyle nei grały ,bo moze okazaly by sie za slabe ,ale wg mnie z powodzeniem można grac w innych drużynach naszej ligi i stworzyć nowe sily tak jak w lidze tak w pucharach

p.s. a skad ta pewnosc ze Skobel tak ciagnie do Lotosu hmmm? lepiej nie robic takiego bledu jak zrobila młoda Bibrzycka...

i kolejne repreentacja bedzie wtedy silna jesli w lidze bedzie kilka klubow ktore ze soba moga nawiazac rownorzedna walke a dzis są 2 i tzw wypadki przy pracy jesli ewentualnie Wisla przegra ... no to ja wole jednak slabsza lige i bardziej wyrownana gdzie nie bedzie gwiazdek z WNBA ktore jakos w tym sezonie i tka nie blyszcza a za tobedzie wiecej miejsc dla rodzimych zawodniczek

To nie jest tak, że czasy potentatów mijają. Siłą rzeczy w klubach takich jak Wisła czy Lotos panuje dużo większa konkurencja. Zawodniczki drugoplanowe mogą/powinny wykazywać się w meczach ligowych, gdzie takie Holdsclaw czy ADF powinny ograniczyć się do oklaskiwania koleżanek i odpoczywać przed Euroligą. Skoro te młode co przyszły do Lotosu popełniły takie błędy to jakim cudem przebiła się tam duża Biba? Lecia? Jakim cudem nasz skład mocno rezerwowy leje kolejne drużyny dwudziestakami? Czy Juja też nie dostaje szansy? W Gdyni nigdy (w nowożytnej historii) rzeczywiście nie było tak, że zdolne juniorki grywały u nas stadami, zawsze to było (i w sumie jest) tak, że w te 2-3 lata jedna z nich stawała się co najmniej podstawową zawodniczką jeśli nie gwiazdą. Jest to po prostu zupełna inna metodyka działania niż chociażby MUKS. Dla mnie osobiście MUKS jest takim "następnym levelem" po SMSie. Bo dziewczyny już starsze, ale profil drużyny podobny. I fajnie grają, nawet mają dobre wyniki. Tylko co taka Skobel ma zrobić za rok? Zakładając, że MUKS do pucharów nie wejdzie to ma zostać i grać o marchewki? Logiczne jest, że jeśli czuje się dobra, jeśli ma ambicje to wybierze Lotos, Wisłę czy kto tam będzie grał w Eurolidze a przynajmniej w Fibie. Po to, żeby podnosić swoje umiejętności, żeby spróbować się z najlepszymi. A tego granie w MUKSie do końca świata nie zapewni niestety. A jeśli okaże się za słaba? No cóż, tak bywa nie? Myślisz, że nie będzie chciała się przekonać?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 12 lutego 2008, 14:24

hmm no spoko ty masz swoje racje i popierasz je tym ze granie w pucharach bedzie czyms dla niej jakims osiagnieciem pewnego poziomu ..ok a z tego wszystkiego wynika ze i tak w pucharach beda u was graly WNBA stars i widzisz tam miejsce dla Skobel?

secundo wydaje mi sie ze w tym sezonie dosc dobrze radzil sobie w pucharach Gorzow i w miare Polkowice ... czyli to tez sa druzyny ktore szukaja wzmocnien i napewno latwiej jej bedzie sie tam przebic do skladu gdzie na starcie nie ma np Breitreiner ,Snytsina ,Canty , Holdsclaw i reszty .

A co do mlodej Biby no to sorki zobacz jak wyglada i jak sobie radzi na parkiecie Jujka a jak Bibrzycka znajdziesz roznice ze Jujka jednak ma talent i juz jest gotowa do gry w dobrym zespole w jakims tam wymiarze czasowym ale tego samego nie pwoiem o bibrzyckiej ktora miala zostac jeszcze w Sms-ie zeby szlifowac umiejetnosci a nie ze Skrzecz na sile ją za soba ciagnie bo wie ze ma talent ale to jeszcze zbyt wczesnie wg mnie bo jakos to ona sobie dlugo nei gra w lidze nawet a wejscia w momencie bezpiecznej przewagi i koncowkach meczow nie jest tym co pelnowymiarowa gra w Smsie chociaz przegrywajacym
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 12 lutego 2008, 15:46

Mozarthio pisze:hmm no spoko ty masz swoje racje i popierasz je tym ze granie w pucharach bedzie czyms dla niej jakims osiagnieciem pewnego poziomu ..ok a z tego wszystkiego wynika ze i tak w pucharach beda u was graly WNBA stars i widzisz tam miejsce dla Skobel?

Nie samo granie w pucharach będzie osiągnięciem (chociaż znam takie zawodniczki co by pewnie i tak mogły powiedzieć) ale możliwość konfrontacji z najlepszymi zespołami nie 5 razy w sezonie a 20. Możliwość trenowania wspólnie z Holdsclaw. Ty myślisz, że duża Biba była taka zajebista sama z siebie? Owszem, ale osobiście sądzę, że połowy tego co umie nauczyło ją 1,5 roku trenowania 1v1 z Katie Smith. To są rzeczy, których nie znajdzie Skobel w żadnym innym klubie tylko u tzw. potentatów.

Natomiast jeśli chodzi o miejsce dla Skobel - skoro Gulak okazała się wystarczająco dobra na 10 minut w Euro po swoim przezajebistym początku to czemu nie miało tak być ze Skobel? Ktoś musi dać odpocząć Canty i Holdsclaw.

Mozarthio pisze:secundo wydaje mi sie ze w tym sezonie dosc dobrze radzil sobie w pucharach Gorzow i w miare Polkowice ... czyli to tez sa druzyny ktore szukaja wzmocnien i napewno latwiej jej bedzie sie tam przebic do skladu gdzie na starcie nie ma np Breitreiner ,Snytsina ,Canty , Holdsclaw i reszty .

Owszem zgadzam się, pewnie łatwiej. Uczestnictwo w FIBie też jednak pozwala zaliczyć te drużyny do powiedzmy "potentatów" jeśli chodzi przynajmniej o naszą ligę.

Mozarthio pisze:A co do mlodej Biby no to sorki zobacz jak wyglada i jak sobie radzi na parkiecie Jujka a jak Bibrzycka znajdziesz roznice ze Jujka jednak ma talent i juz jest gotowa do gry w dobrym zespole w jakims tam wymiarze czasowym ale tego samego nie pwoiem o bibrzyckiej ktora miala zostac jeszcze w Sms-ie zeby szlifowac umiejetnosci a nie ze Skrzecz na sile ją za soba ciagnie bo wie ze ma talent ale to jeszcze zbyt wczesnie wg mnie bo jakos to ona sobie dlugo nei gra w lidze nawet a wejscia w momencie bezpiecznej przewagi i koncowkach meczow nie jest tym co pelnowymiarowa gra w Smsie chociaz przegrywajacym

Po pierwsze z małą Bibą jest trochę problemów natury fizycznej - dwie choroby i do tego palec w gipsie na chyba 2-3tyg. Więc nie bardzo jak ma grać już gdzieś od grudnia.
Po drugie mała Biba ma w tym sezonie średnią 6,4ppg w średnio 17,3mpg uważasz że to mało jak na pierwszy sezon? Nie pamiętam, żeby duża Biba robiła lepsze cyferki w swoim pierwszym sezonie w Lotosie.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 12 lutego 2008, 22:27

Ale przemoe ja nigdzie nie pisałem o ELY :D :D - co więcej w moich katagoriach koszykarskich raczej także uznałbym ją za "cieniarę"

A to co pozwyzje napisałem opatrzyłem nimbem nierealnych marzeń - co wyraznei zaznaczyłem pod koniec postu- wiadomo, nie miałbym nic przeciwko zeby się tak stało, no ale neistety raczje to mało realne.

Zadowolę się jak chociaz parę poznanskich koszykarek zrobi karierę w repie..

pozdr

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”