2 kolejka FGE:Odra Brzeg-TS Wisła Kraków 67-61

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Roberto930
Żak

Re: 2 kolejka FGE:Odra Brzeg-TS Wisła Kraków

Postautor: Roberto930 » 03 października 2009, 19:58

No ochłonąłem już po meczu, tak więc czas coś napisać :D

I kwarta bardzo wyrównana. Dużo niedokładności i niecelnych rzutów obu drużyn. Ostatecznie kwarta kończy się 3-punktowym prowadzeniem Odry.

II kwarta już zdecydowanie lepsza dla Odry. Mocna obrona strefowa i Wisła rzuca nam w tej części gry tylko 9 punktów.

Początek III kwarty zdecydowana przewaga Odry, w grze Wisły dużo chaosu i niecelnych podań. W drugiej części tej kwarty Wisła się przebudziła i przewaga Odry, która w pewnym momencie sięgała już 16 punktów, zaczeła topnieć. Ostatecznie kwarta na remis (22:22).

W IV kwarcie Wisła próbowała odwrócić losy tego spotkania, ale zawodniczki Odry zachowały zminą krew i cały czas trzymały kilkupunktową przewagę aż do końca meczu :P

Odra Brzeg 67:61 Wisła Kraków

Ogólnie Wisła nie radziła sobie z obroną strefową Odry. Widać, że p.Zyskowski obejrzał poprzednie mecze Wisły i opracował dobrą taktykę na zespół z Krakowa.
Oprócz tego Wiślaczki grały bardzo nieskutecznie, szczególnie jeżeli chodzi o trójki. Wpadały tylko A.Wielebnowskiej.
Myślę też, że Liron Cohen zagrała bardzo słabo. Zero skuteczności. Próbowała popisać się kilkoma efektownymi zagraniami, ale na ogół piłka lądowała poza boiskiem.

Co do Odry to zagrała z pełnym zaangażowaniem i ambicją. Było widać ogromną wolę walki i radość z gry. Tego brakowało Wiśle. My też mieliśmy sporo strat, popełnialiśmy niewymuszone błędy i niekiedy brakowało skuteczności, ale była walka :)

W Odrze najsilniejszymi punktami były N.Małaszewska, J. Sepulveda i B. Denson. Reszta zawodniczek też spełniło swoje zadanie i bardzo przyczyniło się do naszego zwycięstwa.
W Wiśle wyróżniła się tylko A.Wielebnowska i E.Kobryn, która mimo mocnej obrony Odry walczyła i zdobywała punkty.

Odniosę się jeszcze do postawy sędziów - PORAŻKA! To co oni wyprawiali w całym meczu to się w głowie nie mieści :evil:

I tak na zakończenie napiszę o kibicach. Dawno już w naszej hali nie było takich emocji i atmosfery na widowni. :D
Każda udana akcja naszego zespołu wywoływała wybuch entuzjazmu na trybunach, a pod koniec meczu większość stała i wiwatowała. Bardzo przyjemnie ogląda się takie mecze, w takiej atmosferze na widowni :P Oby było ich więcej!
Ostatnio zmieniony 03 października 2009, 21:50 przez Roberto930, łącznie zmieniany 2 razy.

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 03 października 2009, 20:22

No to we wtorek okaże się, czy był to wypadek przy pracy Wisły, czy Odra rzeczywiście ma zadatki na drużynę, która w tym sezonie jeszcze ostro namiesza

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 03 października 2009, 20:40

wydaje mi sie ze we wtorek to sie jeszcze nie okaze bo ciezko bedzie oceniac ewentualne zwyciestwo Stali jezeli Lotos przyjedzie w skladzie polskim + Matovic bo jest to dosc slaby sklad i wtedy nawet smiem twierdzic ze powinna Stal wygrac a to czy Stal jest mocna okaze sie pozniej w srodku sezonu
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 października 2009, 20:53

Mozarthio pisze:piękne czasy nastały Wisła i Lotosik zaczynaja przegrywać ... pięknie że inne zespoły już podchodzą w myśl bij mistrza... oby tak dalej, trzea troche lige zmienić :)

pięknie to jest,że te kluby kompletnie lekceważą rywali i początek rozgrywek czekajac,jak na zbawienie na przyjazd swoich gwiazd....małe gwiazdeczki w innych zespołach(typu Sepulveda) doskonale dają sobie radę z wyzej notowanymi zespołami...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 03 października 2009, 22:37

Szczerze mówiąc w szoku jestem!!!
Jak do tej pory, Brzeg wyrasta na "czarnego konia" ligi i dobrze, bo z oczywistych względów mam duży sentyment do tej drużyny, tego miasta, tych kibiców! Brawo i oby tak dalej!!
Gratulacje i pozdrowienia dla Przyjaciół z Brzegu :!:

P.S. Jeszcze niedawno, co niektórzy "eksperci" szydzili z Amerykanek zakontraktowanych w Odrze, przewidując że w obecnym sezonie drużyna ta ustanowi kolejny rekord ich ilości. Hmm.... póki co - zaznaczam PÓKI CO!! wydaje się że wyciągnięto wnioski i w tym sezonie trafiono ze wzmocnieniami zza Oceanu! Patrząc na suche statystki można odnieść wrażenie, iż stranieri są wiodącymi postaciami drużyny.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

komentator
Nowy na forum

Postautor: komentator » 03 października 2009, 22:55

Ja się cieszę, że w końcu zaczęliście budowę zespołu od trenera.

Będę złosliwy i powiem, że szkoda, ze takiego trenera nie zatrudniono od początku przygody Wisły z Euro, ale lepiej pozno, niz pozniej.

Widocznie my Polacy musimy się uczyć na błędach, tysiąc razy coś spie....przyć, a potem w końcu wyciągnąć wnioski.

Najwazniejsze jednak, że to już za Wami i czas na[isać nowy rozdział w historii krakowskiej koszykówki.

Nie ukrywam, że liczę na dobre zaprezentowanie się Polek w Wiśle, plus liczę na fakt, że Gburia-Furia pojawi się na parkiecie w liczbie minut iście iluzorycznej.

Dalej idąc- ptaszki ćwierkają, że po Euro mężczyzn poznamy nowego trenera naszej repy - podobno na bank ma to być obcokrajowiec. Czyżby zatem pokerowa zagrywka Ludwiczuka i mianowanie hurtem Hernandeza kołczem i zespołu ligowego i repy, na zasadzie totalnego ryzyka?

Ja bym to ryzyko podjął - wprawdzie trener Hernandez przez nas nie jest sprawdzony, ale co mamy do stracenia? Kogo mamy zatrudnić, kolejnego polskiego cudaka?
następne Euro jest u nas i wydaje mi się, że dobrze byłoby zaryzykować- nie mamy nic to stracenia, a wiele do zzyskania.

NIE MAM PYTAŃ JAKI TO SUPER TRENER , SUPER ROZPRACOWYWANIE PRZECIWNIKA ( nagrywanie Polkowic i takie tam , pozdrawiam Ann ) TAKIEGO POCZĄTKU WISŁY TO NAJSTARSI KIBICE NIE PAMIĘTAJĄ. POZDRAWIAM I WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 października 2009, 23:52

Masakra... :shock: Przypuszczałem, że Odra postawi duży opór, z którym jednak wiślaczki sobie poradzą. Nie da się jednak wygrać, mając 15 zbiórek mniej od rywalek i wyraźnie gorszą skuteczność. Fatalny mecz Liron, Marta niewiele lepiej. Co dalej? Sztab trenerski ma twardy orzech do zgryzienia, bo coś nie funkcjonuje jak należy i tak do końca nie zaradzi temu przybycie Burse i Marquez (zwłaszcza że na tą drugą trzeba poczekać kilka tygodni). Nie zdziwię się, jeśli Odra spokojnie ogra gdynianki, choć z drugiej strony może trafić im się słabszy mecz i nie będzie już takiego efektu zaskoczenia.
Żałuję, że do mojego teamu w Fantasy nie wziąłem nikogo z Odry, bo Sepulveda, Denson i Małaszewska wykręcają bardzo dobre evale. :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 października 2009, 00:26

na początek serdeczne gratulacje dla Odry za bardzo mądrze rozgrany mecz!!! i również pozdrawiam nowego użytkownika forum KOMENTATORA :mrgreen:

miało być bardzo krótko, ale jak się długo wraca do domu, to jest czas na przemyślenia...
ok więc o ile po przegranej z Polkowicami można było jakoś przejść do porzadku dziennego, bo to 4 drużyna poprzedniego sezonu, jeden z reprezentantów naszego kraju w rozgrywkach europejskich, dość wcześnie zaczęła przygotowania do obecnego sezonu bla bla bla i jeszcze kilka argumentów można by sobie szukać to porażka z Brzegiem to już jest jednak żenada i kompromitacja i przepraszam, że nazywam rzeczy po imieniu.
rozumiem, że czasem może nie wyjść mecz drużynie, ale patrząc na to co nasze dziewczyny dziś wyprawiały to mam nieodparte wrażenie, ze nie zostały wyciagnięte żadne wnioski po tamtym spotkaniu, odnośnie naszego braku umiejętnego rozbijania obrony strefowej. wszyscy w lidze już chyba wiedzą, jak wygrać z Wisła, wystarczy stanąć zoną i po zawodach. nie wiem czy dziewczyny są tak naładowane energią, że nie mają kompletnie cierpliwości by obronę strefową przeciwnika przynajmniej starać się rozbijać. zupełnie nie wiem z czego to wynika, bo aż tak trudne do zrozumienia i nauczenia się nie jest. kolejna sprawa to nasza skuteczność, a wlaściwie jej brak. dwie w miarę na poziomie grające dziś zawodniczki(Wielebna i Ewka) nie starczyły na Brzeg. nie wyszedł mecz Liron, dziś nie dość że podtrzymała swoją nieskuteczność w rzutach z dystansu, to w dodatku komletnie nie kreowała gry drużyny. nie chce wystawiać ocen po tych dwóch meczach, bo pozytywną dostałaby tylko jedna z nich(Ewka) i wierzę, że będzie lepiej, bo chyba gorzej być już nie może, no chyba że przegramy w środę z Bydgoszczą i wtedy sięgniemy dna, ale tak słabego startu w lidze nie mieliśmy daaawno temu(choć porażki z Brzegiem nawet w miarę młodzi kibice pamiętaja, bo do takich zaliczam 30 latków :mrgreen: .
fajnie, że zdobyliśmy Super Puchar, ale chyba dosyć radości i swiętowania, trzeba się ogarnąć i w końcu zacząć grać, bo mając tak "cudowny" porzątek poźniej może być bardzo, bardzo ciężko.
nikogo na razie nie oceniam, absolutnie nikogo nie skreślam, ale teraz się trzeba wziąć za życie! skład jest dobry, zbilansowany( na pewno bardziej niż w poprzednim sezonie), tylko trzeba zacząć grać. i oby jak najszybciej dołączyły do drużyny Janell i Izi( mam nadzieję, że ta druga jednak wcześniej niż 6 listopada)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 października 2009, 00:57

Czyżby nowy forumowicz Komentator to nasz poprzedni trener WDZ i z tej wielkiej radości po "sukcesach" swojego następcy postanowił aż dołączyć do naszego forum :lol: Jeśli się mylę to mam nadzieję drogi Komentatorze, że również poprzedniego trenera oceniałeś równie surowo po drugiej porażce w sezonie...
Co do meczu to brawa dla Brzegu. Świetnie taktycznie ustawiona drużyna, bardzo dobre Amerykanki pokazujące duże umiejętności i radość z gry oraz przede wszystkim wielka wola wygranej. Ciekawe tylko jakim cudem trener Zyskowski dowiedział się, że nie umiemy grać przeciw strefie i właśnie Brzeg taką obronę ustawił od samego początku. Czyżby czytał forum... :wink:
My już chyba gorzej grać nie możemy. Dzisiaj było za wolno, za statycznie, niedokładnie i w 1 połowie bez charakteru. Dodatkowo skuteczność rzutowa na dystansie bardzo słaba oraz brak zastawienia własnej tablicy (Denson jest niesamowita, skacze jakby miała dopalacze w butach :wink: ). Wszystko do poprawy, więc w końcu na poważnie trzeba się wziąć za robotę. Dziewczyny powinny mieć nakaz, żeby budzić się każdego dnia i przypominać sobie jak należy rozbijać obronę strefową. Dodatkowo potrzebne treningi rzutów dystansowych od zaraz. I nie przyjmuję już tłumaczeń o braku pełnego składu, małym zgraniu i innych powodach. Takie mecze jak w Brzegu trzeba wygrywać nawet przy różnych przeciwnościach, bo inaczej trudno myśleć o sukcesach w Polsce nie wspominając już o Europie.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

komentator
Nowy na forum

Postautor: komentator » 04 października 2009, 08:12

Niestety zawiodę Cię BARTOLINO nie jestem byłym trenerem Wisły, jestem zwolennikiem polskiej myśli szkoleniowej i szlag mnie trafia jak szczególnie jedna osoba na tym forum zachwala i zachwyca się zagranicznymi trenerami jacy to oni są ah i oh. ( chyba nie muszę pisać o kogo chodzi bo jest to oczywiste ) W piłce nożnej tez zatrudnili zbawce Leo a skutek wszyscy widzą.... Przykładów można by podać dużo więcej ale to nie czas i nie miejsce.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 października 2009, 08:33

komentator pisze:TAKIEGO POCZĄTKU WISŁY TO NAJSTARSI KIBICE NIE PAMIĘTAJĄ. POZDRAWIAM I WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW

Hmm ja pamiętam. A mimo ze latek trochę mam to jednak do najstarszych się nie zaliczam :roll: (no chyba uważasz że Wisła zaczęła sie od przyjścia Can-Packu) Polska "myśl szkoleniowa" miała okazje w Wisłę się pokazać. Przegrała nawet z Omanicem.

Porażka z Brzegiem oczywiście nie powinna się zdarzyć bez względu na braki w składzie. Natomiast po czwartkowym meczu zdawałem sobie spore że jeśli Brzeg nauczył się stawiać dobrą strefę to o zwycięstwo będzie tam bardzo ciężko. Bo nie miałem złudzeń ze przez jeden dzień nauczymy się ją rozbijać.. Ba w środę i w przyszłą sobotę tez cudów się nie spodziewam. A zapewne i Bydgoszcz i Rybnik zastosują tą obronę (chyba nawet bez czytania forum :wink: )
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 04 października 2009, 08:51

komentator pisze:Niestety zawiodę Cię BARTOLINO nie jestem byłym trenerem Wisły, jestem zwolennikiem polskiej myśli szkoleniowej i szlag mnie trafia jak szczególnie jedna osoba na tym forum zachwala i zachwyca się zagranicznymi trenerami jacy to oni są ah i oh. ( chyba nie muszę pisać o kogo chodzi bo jest to oczywiste ) W piłce nożnej tez zatrudnili zbawce Leo a skutek wszyscy widzą.... Przykładów można by podać dużo więcej ale to nie czas i nie miejsce.

Hehe, komentator zatem nie jest WDZ, ale Grzegorzem Lato, Stefanem Majewskim albo Antonim Piechniczkiem. Witamy i gratulujemy "przerzucenia" się na normalny sport!! :)

Gratki dla Brzegu, ta wygrana to dowód na to, że w Wiśle nie wszystkie "kwasy" z zeszłego roku zostały posprzątane, a irracjonalizm finansowania Polek (chyba zarabiają najlepiej w kraju) udowadnia, że na tę kasę nie zasługują (nie Ewa - zaznaczam). Jeśli wchodzące z ławki dziewczyny nie są sobie w stanie poradzić z ledwie wiążącym koniec z końcem Brzegiem, to pora zamienić wszystkie Polki (poza Ewą), bo moim zdaniem to ekipa pani Gburczyk rozwala tę drużynkę...

Jeszcze raz gratki dla Stalówki!! Szczere, choć z Polkowic... :P
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 04 października 2009, 09:09

Na www.odra.polskikosz.pl ukazał się artykuł dotyczący wczorajszego meczu z bardzo ciekawym wstępem:

Koszykarki Odry Brzeg po emocjonującym meczu pokonały brązowe medalistki z ubiegłego sezonu Wisłę Can Pac Kraków 67:61. Była to wogle pierwsza wygrana nad Wisłą Kraków dla naszych koszykarek.

Po pierwsze: byk jak nic, aż razi po oczach :D
Po drugie: to już bardziej do Greebo - chyba jednak dla niektórych Wisła zaczęła się od przyjścia Can Packu, skoro była to pierwsza wygrana nad Wisłą :) (a ja pamiętam chociażby mecze tych drużyn sprzed kilku lat w walce o 7. bodajże miejsce w lidze)

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 04 października 2009, 09:14

no nieźle..kolejna porażka Wisły.Takiego początku w wykonaniu Krakowskiego zespołu to ja sie nie spodziewałem.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 października 2009, 09:57

Po drugie: to już bardziej do Greebo - chyba jednak dla niektórych Wisła zaczęła się od przyjścia Can Packu, skoro była to pierwsza wygrana nad Wisłą (a ja pamiętam chociażby mecze tych drużyn sprzed kilku lat w walce o 7. bodajże miejsce w lidze)

euforia po wygranej odebrała pamięć autorowi tekstu :wink:
ja pamiętam też przegraną, już za czasów Can-Packu(drużyna z Pee-Wee w składzie).
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”