PLKK i TVP

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: PLKK i TVP

Postautor: hermes46 » 10 lutego 2010, 18:14

u nas tez kreci tvK Toruń, o komentazu nie pisze bo powiedzmy jest.
O TVP niechce pisac bo czy te mecze sa czy ich nie ma wychodzi na to samo. Wystarczy ze obejrzycie lige chocby ostatni mecz Orzeł-Lider tak nudnego i bezpłciowego komentaza nie słyszałem dawno. Wiem ze mecz do arcyciekawych nie nalezał, ale komentaz był na poziomie panów Zaborskiego i Maliszewskiego.
Pisaliście ze wszystkich rzucili na IO została gwiazda polskiego ekranu Maciej Kurzajewski, choc faktycznie ten to nawet wyniku lub daty podac nie umie :mrgreen: a co tu wymagac o komentowaniu tak skomplikowanej dyscycpliny sportu jakim jest koszykówka!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

friel
Kadet

Postautor: friel » 10 lutego 2010, 19:03

Cieszę się, że mój post spotkał się z takim odzewem. Mam pewien pomysł, my kibice nie możemy kazać czegoś związkowi ,ale wykorzystując którąś z znikomych transmisji możemy uwidocznić problem np . na trybunach Wisły, gdzie dość często w trakcie meczu pokazywane są trybuny wyjść z jakimś czytelnym sektorowym jasnym transparentem na temat tego problemu ?
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 10 lutego 2010, 23:00

U nas podobno maja budowac. Podobno bo to rok kampanii wyborczej,a ze Shreck (Prezydent Torunia) w tej kadencji dawał wiecej ciała niz dobrze rzadził.
Friel jest prawda,to co piszesz, tylko zrozumcie te władze plkk ze raczej trudno jest znalesc innego nadawce niz tvp. Nie wiadomo czy Polsat by to chciał, bo ma siatke na dobrym poziomie?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 lutego 2010, 23:05

hermes46 pisze:Nie wiadomo czy Polsat by to chciał, bo ma siatke na dobrym poziomie?

spróbuje namówić na żeński basket Ojca Tadeusza i telewizję TRWAM....zwłaszcza,że im obiecam tradycyjną wymianę koszulek(wiedząc,ze koszykarki maja pod koszulką coś jeszcze :shock: ) a tak na poważnie jeszcze raz powtórzę:potrzebny jest spektakularny sukces w wymiarze reprezentacyjnym,bo w przeciwnym razie nic nie drgnie w tym temacie!!!

Obrazek
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

daniel_balinski
Nowy na forum

Postautor: daniel_balinski » 10 lutego 2010, 23:21

Finały PLKK to sól koszykówki, ale spójrzmy też na udział polskich drużyn w Eurolidze. Taki mecz jak ten Wisły z MiZO byłby lepszą promocją koszykówki niż 10 Meczów Gwiazd.

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 10 lutego 2010, 23:32

Sluchajcie teraz hitu .. TVP Krakow , zapragnelo 15.000 zł za retransmisje meczu o godz.23.40 <Lol2>

GENERALNIE CALA POLSKA POWINNA SIE NA NICH W...Ć !!! My juz prowadzilismy z nimi zaciete boje w poprzednich sezonach ... jak widac nic nie wskuralismy...

Oby powiodly sie nasze rozmowy z jednym z operatorow - jesli tak sie stanie, napewno was o tym powiadomimy :)

Kuba: Ja rozumiem dobry humor po wygranej Wisły, rozumiem frustrację na samą myśl o TVP itd... ale plus jak najbardziej się należy. Wiesz za co ;)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 lutego 2010, 23:39

w poprzednich latach lokalna TVP Bydgoszcz kasowała Energę kwotą około 7 tyś zł za trasmisję...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 10 lutego 2010, 23:50

Na pewno sukces reprezentacyjny przyciąga i w zasadzie tylko wówczas może coś się poprawić z transmisjami. Ale... niekoniecznie tak musi być. Przypomnijmy sobie ME w 1999 roku i złoto naszych koszykarek. Turniej w Polsce, wielki sukces, a finał nie transmitowała żadna ze stacji telewizyjnych! :shock: 4 lata później siatkarki chyba jeszcze bardziej nieoczekiwanie zdobyły złoto - półfinał i finał był już na Polsacie głównym (nie jestem pewny, czy Polsat Sport transmitował wówczas całe mistrzostwa). W kolejnych latach nazwiska naszych siatkarek znał każdy kibic w Polsce - podobnie jak teraz jest ze szczypiornistami, że o siatkarzach nie wspomnę. W przypadku piłki ręcznej nie przekłada się to jakoś znacząco na popularność rozgrywek ligowych i transmisje meczów. Inaczej jest w przypadku siatkówki. I tu dochodzimy do magicznego słowa "promocja". Kilka miesięcy temu w Polsce odbyły się męskie ME w kosza - nasi zajęli 9 miejsce (czyli nie jakoś świetnie, ale też nie rozczarowali), względną karierę w NBA robi Gortat. Mogłoby się wydawać, że dyscyplina zostanie ponownie zauważona i bardziej zaistnieje w TV. Owszem jest w TVP Sport dużo transmisji meczów PLK, ale nie idzie z tym odpowiednia popularyzacja dyscypliny, obecność w czołówkach serwisów informacyjnych itp. "Dbają" o to starannie władze PZKosz i PLK. Promocja Eurobasketu była beznadziejna, władze ligi nie umieją znaleźć sponsora tytularnego przez ponad 2 lata... A jak było nieco ponad dekadę wstecz? 7 miejsce na ME w 1997 roku i niemal wszyscy szaleli wówczas na punkcie koszykówki. Owszem, było to podparte wynikami klubowymi Śląska czy Pruszkowa, siatkówka czy piłka ręczna nie miały tak dobrych wyników. Ale czy ktoś teraz wyobraża sobie cotygodniową transmisję meczu PLK w sobotę lub niedzielę o 14.30 czy 15.00 w TVP1? Dla tych, którzy tego nie pamiętają - tak było... Gdy taki niedzielny widz zerknął choć jednym okiem na słynny rzut w ostatniej sekundzie Jacka Krzykały czy inne zacięte mecze (mimo ich kiepskiej oprawy), to na pewno łatwiej było go przekonać do obejrzenia kolejnych transmisji. Jasne, potem dynamiczne działania marketingowe rozpoczęli działacze siatkarscy (tutaj sukces męskiej ekipy przyszedł dopiero w 2006 roku, ale świetnie sprzedawała się Liga Światowa), PLK stała się mniej czytelna przez zalew obcokrajowców, a reprezentacja staczała się w dół, na dokładkę czas antenowy koszykarzom zabrał Małysz. Ale kto wtedy interesował się ligą kobiecą, w której na codzień grały mistrzynie Europy, a niedługo później Lotos dwukrotnie wystąpił w ścisłym finale Euroligi?... :roll: Piszę to dlatego, aby uzmysłowić, że nawet sukces reprezentacyjny niekoniecznie musi oznaczać poprawę zainteresowania rozgrywkami. Ważna też - a może przede wszystkim - jest promocja. Jeśli chodzi o władze PLKK (nie mówiąc o PLK), to ten element mocno kuleje.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 lutego 2010, 00:01

a ja jeszcze wrzucę kamyczek do ogródka telewizji publicznej. Dyrektorem redakcji sportowej został nie tak znowu dawno pan Włodzimierz Szaranowicz(ma ponoć bałkańskie pochodzenie) czyli człowiek,który swego czasu zajmował się koszykówką(lata świetności niezapomnianego Drażena Petrovicia) i co? MARTWICA...totalna....Małyszomania minęła,Kowalczykomania(choć życzę jak najlepiej!!!) też kiedyś minie,a ligowe podwórka pozostaną!!! i już nie chodzi tu o regularne transmisje,ale czy tak trudno podać ligowe wyniki?!!! ja wiem,że zaraz odezwą się głosy,że jest wszechobecny internet,telegazeta etc. ale taki telewizyjny maniak spojrzy np. na wynik meczu i dowie się,że istnieje w Polsce taki klub,jak Energa Toruń,Lider Pruszków czy MUKS Poznań...(podanie tych klubów zupełnie przypadkowe :roll: )
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

feri
Młodzik

Postautor: feri » 11 lutego 2010, 00:23

paulo2907 pisze:Na pewno sukces reprezentacyjny przyciąga i w zasadzie tylko wówczas może coś się poprawić z transmisjami. Ale... niekoniecznie tak musi być. Przypomnijmy sobie ME w 1999 roku

Czasy sie trochę zmieniły. W 1999 nie było ani TVP Sport, ani Polsatu Sport, nie mówiąc o N Sport. Dopiero co zaczęła nadawać Wizja TV (potem przejęta przez C+). My w Gorzowie byliśmy skazani na Polsat, TVP1, TVP2 i TVP Poznań i lokalny Vigor (raczej pasja niż telewizja)

Osobiście jestem na 100% przekonany, że ewentualny sukces kadry przyciągnie dużą uwagę kibiców i media w całej Polsce. Sukces zawsze przyciąga. Taki mikroprzykład można dać z Gorzowa. Tutaj po upadku stilonu każdy praktycznie zapomniał o koszykówce kobiet, na początku budowy nowego zespołu AZs, gdy nie było jeszcze trybuny głównej na Chopina, nawet te dwie boczne sie nie zapełniały, w miescie istniał tylko zużel, piłka i siatka. Dziś dzięki wynikom zrobiła sie moda na AZS w Gorzowie, gdyby klub sprzedał tyle karnetów, na ile było zapotrzebowanie, to nikt inny nie wszedłby już na halę z braku miejsc. Podobnie jest z mediami itd.. np. na co drugim autobusie lub przystanku widzę Kasię i Justynę, które reklamuja MZK :)

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 11 lutego 2010, 07:44

Ktoś wcześniej pisał, że chciał transmitować mecz w internecie i prośba o zgodę wysłana do TVP została bez echa. Nie wiem, jak to było załatwione w Lotosie, ale przez dwa sezony w Gdyni była przecież telewizja klubowa i puszczali wszystkie mecze, zarówno ligowe, jak i euroligowe. Więc pewnie można to załatwić. Mecze były na jedną kamerę, ale widać było wszystko idealnie no i komentarz! Trochę tendencyjny, ale na pewno emocjonujący, podnoszący klimat, zajebiście się to oglądało, lepiej niż na 5 kamer w TVP z nudnym i usypiającym Łabędziem. Niestety po telewizji, jak i po wielu dobrych zawodniczkach pozostało tylko wspomnienie. Ale generalnie na pewno można to załatwić, TVP łaski nie robi!

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 11 lutego 2010, 08:58

No własnie problem w tym że TVP robi łache. Z tego co wiem w Gdyni nie ma telewizji klubowej bo sie nasza telewizja zbulwersiła. Próby transmisji tv w internecie były czynione także w Gorzowie. Jeden z operatorów wraz z klubem chciał utworzyć takową klubową tv, ale tvp nie wyraziła zgody i nie podzieliła się prawami do transmisji, a przynajmniej do końca sezonu to oni są wyłacznymi posiadaczami tych praw.

TVP=Pies ogrodnika
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 11 lutego 2010, 09:33

Najbliższy mecz Anwilu z Polpharmą będzie transmitowany na oficjalnej stronie klubu, ma być kilka kamer, powtórki, wywiady... Tak więc widać można

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 lutego 2010, 09:53

prawda jest to ze mniej wiecej pierwsze 4 kluby e-ligi sa towarem dobrym. Dopoki tvp bedzie miec wyłaczność nigdy nie powstana telewizje klubowe np. w Gdyni lub Gorzowie. Uwazam ze te telewizje to dobry pomysł na promocje klubu i drobnych sponsorów. To publiczna wie i bedzie stawac na głowie i powodowac 1000 problemów aby nie transmitowac lub nie dawac materiałow do klubów. Wina tez lezy po stronie plkk bo ta zgodziła sie na wyłaczność (czym totalnie ograniczyła mozliwość klubów pozyskiwania sponsorów), gorzej ze awans Wisły dowiedziałem sie z netu a nie po obejrzeniu meczu! Pisaliście o Eurobasket, ten turniej wyszedł nam na zero, a w innych krajach bilans finansowy był na duzym plusie! Przed tym turniejem widziałem reportaz mówiacy o wysokich dochodach poprzednich Eurobasketach. U nas zaraz zaczeto dzielic skóre na niedzwiedziu co i ile pojdzie na młodzież, ile dostana premii działacze i na samym koncu ile dostna miasta organizujace ta impreze!
Pisaliście o piłce recznej, siatce kosz miał swoje 5 minut przy skrótach NBA ale to przyniosło boom na to lige, a nasi kibice potrafili wymienic cały skład LA Lakers a nie znali zadnego naszego gracza.
Mam obawy ze tvp przy zarzucie totalnego olewania kosza pojdzie po stare wypróbowane metody (tak jak było w zuzlu) BRAK OSRODKA W DUZYCH MIASTACH!!!! My mamy argument w postaci Wisły Kraków,ŁKS, AZS Poznań i Muks i ...na tym koniec! Zaraz napiszecie mamy Lotos, Lider tak ale odległosc do osrodka telewizyjnego to 20 pare km. Sami za chwile mozemy podac 1000 powodów aby te mecze nie pokazywac! Mam jeden dosyc wazny, wielkośc hal w których graja nasze drużyny! Nasz argument to beznadziejni dziennikarze, którzy te zadko pokazywane mecze komentuja!

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 11 lutego 2010, 11:43

w Gdyni jakoś przez dwa lata pokazywali bez przeszkód mecze w telewizji klubowej, w całości z komentarzem i TVP to nie przeszkadzało. Teraz nie ma telewizji klubowej nie dlatego, że przeszkadza to tvp, ale dlatego że podobno nie ma na nią kasy

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”