Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 grudnia 2011, 20:41

Greebo pisze:Powinieneś dziękować Bogu, że jakimś dziwnym zrządzeniem losy wam ich (Maksimovic i Metcalf) jeszcze Jekaterinburg nie podebrał.. :roll:

Chyba mógłbyś się domyślić że chodzi o ligę.... :roll: :roll: :roll:

Jak na warunku FGE - mam na myśli. Liczby i sama ich gra nie kłamią.
Ostatnio zmieniony 06 grudnia 2011, 20:43 przez Koszykarz (Toruń), łącznie zmieniany 1 raz.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 grudnia 2011, 20:42

Koszykarz (Toruń) pisze:
Greebo pisze:Powinieneś dziękować Bogu, że jakimś dziwnym zrządzeniem losy wam ich (Maksimovic i Metcalf) jeszcze Jekaterinburg nie podebrał.. :roll:

Chyba mógłbyś się domyślić że chodzi o ligę.... :roll: :roll: :roll:

dodam, że polską. 8)

PS.Greebo dziękuję, że nie pozwolisz nikomu "bujać w obłokach".
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 grudnia 2011, 20:46

Energa to nie Wisła Greebo - zresztą uważam że w Jekaterinburgu żadna Wiślaczka uznania by nie znalazła 8)
Więc daruj sobie 8)
I daj nam się cieszyć z tego co mamy. 8)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 06 grudnia 2011, 21:46

tak czy inaczej psalmy pochwalne na rzecz Metcalf czy Jeli mocno przesadzone. a nazywanie ich najlepszymi na swoich pozycjach w lidze - szalenie na wyrost. ze statystyk czołowymi graczami są też np. Jankowska, czy Williams z MUKSu.

grają dobrze, wybijają się i wyróżniają, ale mimop wszystko wyżej cenię np. Kobryn niż Jelę i Zoll czy Phillips niż Metcalf.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 grudnia 2011, 21:54

Kuba pisze:tak czy inaczej psalmy pochwalne na rzecz Metcalf czy Jeli mocno przesadzone. a nazywanie ich najlepszymi na swoich pozycjach w lidze - szalenie na wyrost. ze statystyk czołowymi graczami są też np. Jankowska, czy Williams z MUKSu.

grają dobrze, wybijają się i wyróżniają, ale mimop wszystko wyżej cenię np. Kobryn niż Jelę i Zoll czy Phillips niż Metcalf.

to powiedz mi co na przykład pani Maksimović (dla mnie nie najlepsza, ale to absolutnie czołówka w tym kraju jeśli chodzi o środkowe) ma zrobić, aby była najlepsza? Sama wygrać mecz dla Energi? Wiem.....przenieść się do Wisły lub Polkowic (tam będzie miała też z kim pograć, bo mimo wszystko to sport zespołowy) czyli pokazać się w Eurolidze. I to ma jedynie, jakiś sens.
Ostatnio zmieniony 06 grudnia 2011, 21:58 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 06 grudnia 2011, 21:58

przytoczę inny przykład zatem. może zrozumiesz.

swego czasu w lidze brylowały np. Aga Pazur, Natalia Waligórska czy Natalia Małaszewska. kreowane na gwiazdy ligi. szalenie sympatyczne dziewczyny, ale na wyrost nazywane przez niektórych gwiazdami (jak teraz Jela np.). z transferu jednej z nich szalenie cieszyli się w grodzie Kraka, czy narzekali w Lesznie ;) a gdzie teraz są te zawodniczki? jak potoczyły się ich kariery?

nie twierdzę, że Jela jest słaba. ale nie nazywam jej, celowo i świadomie, najlepszą środkową ligi, bo nią nie jest.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 grudnia 2011, 22:00

Kuba pisze:przytoczę inny przykład zatem. może zrozumiesz.

swego czasu w lidze brylowały np. Aga Pazur, Natalia Waligórska czy Natalia Małaszewska.

nie rozśmieszaj, ale już po tych nazwiskach wiem i zrozumiałem, gdzie zaszufladkowałeś Jelę. Moim zdaniem w obecnej formie poradziłaby sobie w każdym polskim klubie nawet jako rezerwowa w tych z czołówki, a czy zamieniłaby się np. z panią Ujhelyi to muszę się jej zapytać 8)
PS.Podejście do sprawy wyżej wymienionych koszykarek (to też odnośnie ich dalszych karier) i Jeli też się diametralnie różni.

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 06 grudnia 2011, 22:44

Niestety, ale jednak prześwietlenie i badanie jakie przeszła w poniedziałkowy wieczór Leah Metcalf nie pozostawia złudzeń. Do Świąt gramy bez Niej. Jutro z Widzewem sporo minut dostaną Wera, Róża, Mitchell i Sepulveda. Ich ogranie i nabranie pewności siebie może zaprocentować w niedzielę. Bądźmy dobrej myśli.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 06 grudnia 2011, 22:54

zaszufladkowałem - jak to określiłeś - Jelę tam, gdzie uznałem za słuszne. Jako czołową zawodniczkę średniego zespołu. Matrixie - odrobinę realizmu - jeżeli byłaby tak fantastycznym graczem, jak ją określasz (okreslacie) to nie grałaby w Enerdze, tylko w klubie dużo mocniejszym, bowiem europejskie centerki są w cenie i ze świecą szukać tych wybitnych. Faktem niezaprzeczalnym, że złapała fajną formę aktualnie, ale to mimo wszystko nie upoważnia do nazywania jej najlepszym centrem ligi. koniec kropka!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 06 grudnia 2011, 23:43

Jedyny plus to że pod kontuzję Metcalf więcej minut dostanie Wera, bo ostatnie mecze to żal dupe ściska że ją sprowadzaliście po to aby 2-6 minut pograła w meczu.
Na systemie 5x40 daleko nie zajedziecie.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 07 grudnia 2011, 06:14

Moim zdaniem Jela nie jest najlepszym centrem ligi, ale jednym z najlepszych. Jeśli weźmiemy pod uwagę Evale, który generalnie może być dla nas dość obiektywnym miernikiem ponieważ do końca obecnej rundy zostały już tylko 2 spotkania. To w tej klasyfikacji na 4 pierwszych miejscach mamy 4 centrów :D. Ostatnio bardzo ładnie na tej pozycji gra Henry, która podobnie jak Maksimovic zagrała bardzo dobry mecz przeciwko CCC. Mamy tutaj też Dosty, która bardzo dużo w statystykach nadrabia zbiórkami, oraz równo grającą Jankowską. Nie wspominam o Kobryn ponieważ piszę wyłącznie o pierwszej rundzie tych rozgrywek, a nie ostatnich 5 latach PLKK.
Generalnie to każdy zespół ma swój własny styl i nie jesteśmy w stanie ocenić jakby dana zawodniczka nawet najlepsza w słabszym klubie poradziłaby sobie w klubie z czołówki.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 grudnia 2011, 13:58

MARAS pisze:Na systemie 5x40 daleko nie zajedziecie.

Też jestem tego zdania.
Drogi Kubo......pokaż mi, gdzie napisałem, że Jela najlepsza. Jest jedną z czołowych środkowych w FGE (kto wie czy właśnie po tym jeszcze lepszym niż ubiegły sezonie nie odejdzie), a do tych dobrych klubów zachodnich to widocznie wiele zagranicznych nie pasuje skoro grają w kraju nad Wisłą. KONIEC.

PS.Ja też zaszufladkowałem kilka zawodniczek z Polkowic tam, gdzie uważam. Nazwiskami nie będę rzucał, bo na realizm też nie mam co liczyć. A tak na marginesie to Jela odpłaca się Toruniowi (po meczu w Bydgoszczy i historią z urazem jest dla mnie WIELKA- nie brać tego dosłownie. 8) )swoją dobrą grą chyba bardziej niż panie Ford oraz Smith i chociażby z tego powodu bardzo się cieszę.

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 07 grudnia 2011, 15:50

Co do Jeleny. W tym momencie jest w bardzo wysokiej dyspozycji. To, że gra w Toruniu za pieniądze dużo niższe niż mogłaby dostać gdziekolwiek indziej, a były propozycje z innych krajów, czasami nawet kilkakrotnie wyższe, to efekt kilku nieco bardziej złożonych spraw. Pamiętam słowa menadżera drużyny Jekaterynburga po meczu przedsezonowym w Toruniu wypowiedziane o Jelenie. Jeszcze nigdy nie widziałem tak zwinnej, szybkiej i mądrze grającej centerki o zbliżonych parametrach. Czy jest najlepszą centerką w lidze czy nie? Nie wiem. Pewnie nie jest, ale to topowa zawodniczka i niepodważalnie liderka zespołu toruńskiego

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 07 grudnia 2011, 20:51

A cóż to za dziwny mecz dziś był w tym Pucharze Polskim ? Dziewczyny świętowały koniec lockoutu w NBA ? :D

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 grudnia 2011, 21:01

po upadku Page na parkiet chyba nie tylko ja zamarłem.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”