TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Jestem już zdrowa, po kontuzjach nie ma śladu. Czuję głód koszykówki, a Energa teraz to idealny klub dla mnie - mówi Agnieszka Szott, nowa zawodniczka toruńskiego klubu, a w przeszłości jedna z najlepszych koszykarek ekstraklasy.
Rozmowa z Agnieszką Szott
Filip Łazowy: Dlaczego akurat Toruń?
Agnieszka Szott: Wracam po kontuzji. Chciałam potrenować razem z dziewczynami z Energi. Działacze i trenerzy zgodzili się i mogłam uczestniczyć w zajęciach.
A dlaczego akurat Toruń?
Z kilku powodów. Jednym z nich jest... mój chłopak. To wioślarz, mieszka w Bydgoszczy. Mielibyśmy blisko do siebie.
I macie. Można już powiedzieć, że będziesz zawodniczką Energi?
- Myśle, że jest na to duża szansa. Ja chcę grać w Polsce, w Toruniu. Wszystko jest na dobrej drodze, by tak własnie było.
Sezon rozpoczynałaś w Izraelu. Dlaczego wróciłaś do kraju?
- Ze względu na kontuzję pleców. Przestałam grać. Nie było sensu tam siedzieć. Później zdecydowałam się wrócić do Polski. Jednak nie żałuję tego, ze opuściłam Gorzów i wyjechałam do Izraela. Tam gra jest bardzo szybka. W klubach też są Amerykanki, a poziom naprawdę wysoki.
Było niebezpiecznie?
- Słyszy się o wybuchach i wojnach w okolicy. Ja zupełnie tego nie odczułam. Nie widziałam takich scen. Dla mnie to było zupełnie obce.
Jak zdrowie?
- Już na nic nie narzekam. Jestem po badanich i wizycie u lekarza. Czuję się świetnie, jestem głodna gry w koszykówkę. Na treningu rzutowym czułam sie bardzo dobrze. Myślę, że nie ma już przeszkód, bym znów mogła grać.
Problemów z aklimatyzacją w Toruniu nie będzie.
- Zgadza się. Z większością zawodniczek miałam już okazję grać w pierwszej "piątce". W reprezentacji juniorek i seniorek grałam razem z Emilią Tłumak i Patrycją Gulak. W Odrze Brzeg - z Joanną Chełczyńską. Grałam też wspólnie z Iloną Jasnowską. Dobrze znam wiele dziewczyn z Energi.
Na co stać drużynę już z Agnieszką Szott w składzie?
- Obserwuję rozgrywki Ford Germaz Ekstraklasy. Liga w tym sezonie jest bardziej wyrównana. Wisła/CanPack Kraków i Lotos Gdynia nie mają monopolu na zwycięstwa. Jednak uważam, że w play-off ciężko będzie pokonać te zespoły. Natomiast o pierwszą "czwórkę" rywalizują cztery drużyny: CCC Polkowice, AZS Gorzów, Energa i ROW Rybnik. Każda z tych drużyn ma spore szanse. Wszystko będzie możliwe. Myślę, że trener Elmedin Omanić ma ciekawy zespół, który stać na walkę o medale. Jednak nie będzie to łatwe.
Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
Rozmowa z Agnieszką Szott
Filip Łazowy: Dlaczego akurat Toruń?
Agnieszka Szott: Wracam po kontuzji. Chciałam potrenować razem z dziewczynami z Energi. Działacze i trenerzy zgodzili się i mogłam uczestniczyć w zajęciach.
A dlaczego akurat Toruń?
Z kilku powodów. Jednym z nich jest... mój chłopak. To wioślarz, mieszka w Bydgoszczy. Mielibyśmy blisko do siebie.
I macie. Można już powiedzieć, że będziesz zawodniczką Energi?
- Myśle, że jest na to duża szansa. Ja chcę grać w Polsce, w Toruniu. Wszystko jest na dobrej drodze, by tak własnie było.
Sezon rozpoczynałaś w Izraelu. Dlaczego wróciłaś do kraju?
- Ze względu na kontuzję pleców. Przestałam grać. Nie było sensu tam siedzieć. Później zdecydowałam się wrócić do Polski. Jednak nie żałuję tego, ze opuściłam Gorzów i wyjechałam do Izraela. Tam gra jest bardzo szybka. W klubach też są Amerykanki, a poziom naprawdę wysoki.
Było niebezpiecznie?
- Słyszy się o wybuchach i wojnach w okolicy. Ja zupełnie tego nie odczułam. Nie widziałam takich scen. Dla mnie to było zupełnie obce.
Jak zdrowie?
- Już na nic nie narzekam. Jestem po badanich i wizycie u lekarza. Czuję się świetnie, jestem głodna gry w koszykówkę. Na treningu rzutowym czułam sie bardzo dobrze. Myślę, że nie ma już przeszkód, bym znów mogła grać.
Problemów z aklimatyzacją w Toruniu nie będzie.
- Zgadza się. Z większością zawodniczek miałam już okazję grać w pierwszej "piątce". W reprezentacji juniorek i seniorek grałam razem z Emilią Tłumak i Patrycją Gulak. W Odrze Brzeg - z Joanną Chełczyńską. Grałam też wspólnie z Iloną Jasnowską. Dobrze znam wiele dziewczyn z Energi.
Na co stać drużynę już z Agnieszką Szott w składzie?
- Obserwuję rozgrywki Ford Germaz Ekstraklasy. Liga w tym sezonie jest bardziej wyrównana. Wisła/CanPack Kraków i Lotos Gdynia nie mają monopolu na zwycięstwa. Jednak uważam, że w play-off ciężko będzie pokonać te zespoły. Natomiast o pierwszą "czwórkę" rywalizują cztery drużyny: CCC Polkowice, AZS Gorzów, Energa i ROW Rybnik. Każda z tych drużyn ma spore szanse. Wszystko będzie możliwe. Myślę, że trener Elmedin Omanić ma ciekawy zespół, który stać na walkę o medale. Jednak nie będzie to łatwe.
Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
friel pisze:buu myślałem że aga jakoś ciepło się o nas wypowie ale w końcu to wywiad dla Torunia
a coś Ty się spodziewał po Szotównie. Mi tam ulżyło kiedy sie dowiedzialem że już gdzies podpisala kontrakt. Bo mam pewność ze do nas nie wróci. Pseudo-gwiazdeczek nam nie potrzeba. Ona nie żałuje ze odeszła z Gorzowa?! Ja też nie żałuje ze jej u nas nie ma. I pewnie duża grupa kibiców z Gorzowa też tak uważa.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
ochrona pisze:friel pisze:buu myślałem że aga jakoś ciepło się o nas wypowie ale w końcu to wywiad dla Torunia
a coś Ty się spodziewał po Szotównie. Mi tam ulżyło kiedy sie dowiedzialem że już gdzies podpisala kontrakt. Bo mam pewność ze do nas nie wróci. Pseudo-gwiazdeczek nam nie potrzeba. Ona nie żałuje ze odeszła z Gorzowa?! Ja też nie żałuje ze jej u nas nie ma. I pewnie duża grupa kibiców z Gorzowa też tak uważa.
Podpisuje sie pod tym w 100%:) Ona sama nie wie czego chce. Mowi ze nie zaluje ze opuscila Gorzow i wyjechala do Izraela, a przeciez malo co tam grala. po czym wraca do Polski do Torunia. No to w koncu chciala grac za granica czy w kraju? Nigdy jej nie lubilem, jako czlowieka, a teraz tym bardziej.
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
bart_81 pisze:ochrona pisze:friel pisze:buu myślałem że aga jakoś ciepło się o nas wypowie ale w końcu to wywiad dla Torunia
Podpisuje sie pod tym w 100%:) Ona sama nie wie czego chce. Mowi ze nie zaluje ze opuscila Gorzow i wyjechala do Izraela, a przeciez malo co tam grala. po czym wraca do Polski do Torunia. No to w koncu chciala grac za granica czy w kraju? Nigdy jej nie lubilem, jako czlowieka, a teraz tym bardziej.
Z drugiej strony to co ona miala mówic ? Załuje... ?
... nalezy tylko jej zyczyc zdrowia i powrotu do wysokiej formy.
Nie wieszajcie na niej psów, ponieważ troche zasłuzyła sie dla Gorzowskiego basketu... przypomnijcie sobie chociazby pierwszy sezon AZS-u w Ekstraklasie... kto byl liderem zespolu i dzieki komu zapewnilismy sobie jako beniaminek spokojne utrzymanie wchodzac do 8-ki.
Chciała odejsc jej sprawa.
...chociaz osobiscie mam mieszane uczucia
ale chciałbym zeby AZS spotkał się z Toruniem w półfinale
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
feri pisze:dobra przestancie po niej jezdzic, moze ktos wzialby szerszy aspekt, dlaczego tak duzo dziewczyn od nas odchodzi? Jestescie pewni tego, ze latem znow nie dojdzie do komletnej wymiany trzonu zespołu? Bo ja sie tego niestety obawiam...
Niczego nie jestem pewny. Taki sport. A w innych zespolach to jest inaczej? Mi osobiscie zalezy zeby po sezonie zostaly krajowe + Katka, reszta jak sie uda. Moze lepiej porozmawiamy o naszych spodziewanych wzmocnieniach, bo jakos nic nieslychac a mnie bardzo ciekawi jakiego centra dla nas szykuja dzialacze:)
-
koszykarz
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
koszykarz pisze:typowa zazdrośc........
gdyby podpisała w GORZOWIE - to by się cieszyli - bo na pewno by im się przydała (w kontekście braku POLEK)
a jak podpisała w Toruniu to jej dowalają........
ŻENUA
Nie zazdrosc kolego nie zazdrosc, najwyzej żal. Jak grala u nas w zeszlym roku to sie jakos trzymala a tylko poszla do Izraela od razu kontuzja.
U Was za to nadmiar Polek, ciekawe czy wszystkie beda zadowolone z czasu spedzanego na parkiecie.
Endrju pisze:Szukaliśmy potwierdzenia rewelacji portalu Onet.pl, po której aż do sufitu wyskoczyli niektórzy fani najgroźniejszych rywali gorzowskiej drużyny.
Zatem chyba niejedno mieszkanie w Krakowie i Gdyni uległo wczoraj lub dzisiaj uszkodzeniu, nie mówiąc o możliwych uszkodzeniach ciała po takim wyskoku.
Wiele osób mierzy innych swoją miarą, więc jeśli podobnie czynią cytowani autorzy, to można zaryzykować twierdzenie, że po kontuzji Kobryn w meczu z Pecsem niektórzy dziennikarze w Gorzowie upili się ze szczęścia. Ot, taki ich lokalny patriotyzm.
Co do Breitreiner, to faktycznie jej uraz nie jest tak błahy. Szczęście w nieszczęścu polega na tym, że problemy z Achillesem pokryły się z okresem przerwy w rozgrywkach ligowych i prawdopodobnie skończy się tylko na absencji w jednym meczu.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
-
koszykarz
bart_81 pisze:koszykarz pisze:typowa zazdrośc........
gdyby podpisała w GORZOWIE - to by się cieszyli - bo na pewno by im się przydała (w kontekście braku POLEK)
ŻENUA
Nie zazdrosc kolego nie zazdrosc, najwyzej żal. Jak grala u nas w zeszlym roku to sie jakos trzymala a tylko poszla do Izraela od razu kontuzja.
U Was za to nadmiar Polek, ciekawe czy wszystkie beda zadowolone z czasu spedzanego na parkiecie.
spokojnie - akurat na ,,4'' mamy lukę więc AGA spokojnie może ją wypełnic. Grajac przeciwko Żurowskiej , Walich czy Leciejewskiej (186-188cm) Szott (185 cm) może powalczyc...
Mieliśmy dotychczas tylko Gulak i I.Moore + młoda Gala a to trochę za mało by powalczyc z najlepszymi. Teraz nasze środkowe będą mogły grac na zmianę chociażby a nie obie w pierwszej ,,5''...
Katarzynkom sprzyja terminarz (mecze w Łodzi , Muksie , potem PAUZA i Puchar Polski) a wiec jest sporo czasu by Aga poznała dogrywki oraz by trochę pograla przeciwko slabszym drużynom...
koszykarz pisze:bart_81 pisze:koszykarz pisze:typowa zazdrośc........
ŻENUA
spokojnie - akurat na ,,4'' mamy lukę więc AGA spokojnie może ją wypełnic. Grajac przeciwko Żurowskiej , Walich czy Leciejewskiej (186-188cm) Szott (185 cm) może powalczyc...
Mieliśmy dotychczas tylko Gulak i I.Moore + młoda Gala a to trochę za mało by powalczyc z najlepszymi. Teraz nasze środkowe będą mogły grac na zmianę chociażby a nie obie w pierwszej ,,5''...
Katarzynkom sprzyja terminarz (mecze w Łodzi , Muksie , potem PAUZA i Puchar Polski) a wiec jest sporo czasu by Aga poznała dogrywki oraz by trochę pograla przeciwko slabszym drużynom...
Terminarz sie zmienił. Tydzień po meczu z MUKS-em macie wyjazd do Rybnika.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Endrju pisze:przemoe pisze:Szukaliśmy potwierdzenia rewelacji portalu Onet.pl, po której aż do sufitu wyskoczyli niektórzy fani najgroźniejszych rywali gorzowskiej drużyny.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Matko, co to za bajkopisarz? Ten co zawsze?Marnuje się w dziennikarce sportowej
zapomnialem dodac autora![]()
Kamil Siałkowski, Radosław Łogusz, dodano: 7 stycznia 2009, 09:26ajaja pisze:przemoe pisze:Szukaliśmy potwierdzenia rewelacji portalu Onet.pl, po której aż do sufitu wyskoczyli niektórzy fani najgroźniejszych rywali gorzowskiej drużyny.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Matko, co to za bajkopisarz? Ten co zawsze?Marnuje się w dziennikarce sportowej
Jakiś subiektywny dziwoląg, który minął się chyba z powołaniem...
Co do Anny - jeżeli ma w sumie półtora miesiąca przerwy, to chyba kontuzja jest poważniejsza niż zwykłe np. zbicie czy stłuczenie. Oby wróciła jak najszybciej - i to w formie, bo to jeden z jaśniejszych punktów tej ligi i jej brak mógłby trochę skomplikować sytuację AZS.
Jestem ciekaw też, jak Gorzów potraktuje Zalesiak. Czy pozwoli jej zagrać w MUKS już 21 stycznia w... Gorzowie, czy też nie...
To są media regionalne i piszą dla gorzowian
niektore teksty na pewno sa ironiczne (m.in. zacytowane przez przemoe)
Co do Zalesiak...? Czemu miala by nie zagrac ?![]()
![]()
Ufffff znowu myślałem że iki dał o sobie znać.
A teksty pisane przez osoby będące niegdyś lub także obecnie kibicami zawsze są podsztyte podtekstami i ironią
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
koszykarz pisze:bart_81 pisze:koszykarz pisze:typowa zazdrośc........
ŻENUA
Agnieszka jest typowa 3-ka;) i nie wyobrazam jej sobie w grze w obronie ktora jest jej "pieta achillesowa" przeciwko wyzej wymienionym 3 zawodniczkom
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
Endrju pisze:(...) Co do Zalesiak...? Czemu miala by nie zagrac ?![]()
![]()
Wychowanki Gorzowa mają jakiegoś pierda w kontrakcie, że nie mogą grać przeciwko AZSowi - przykład Mazurczak, ale jak to jest z Zalesiak.
Myślę, że zamiast dowalać Agnieszce powinniśmy jej życzyć powodzenia w dalszej karierze i powrotu do Gorzowa. Pomyślcie ilu z was wyjechało z Gorzowa, szukając czegoś więcej;) Tym samym dalej pozostaje problem braku wzmocnień w Gorzowie - oby do przyszłego tygodnia...
CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”