Co słychać w Gorzowie?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

flash
Młodzik

Re: Co słychać w Gorzowie?

Postautor: flash » 26 czerwca 2009, 14:08

Nie wiem co powiedzieć, ale przemilczeć tego transferu też nie można. 8) Powiem tyle, że Maciejewskiego czeka naprawdę wielkie wyzwanie, żeby zrobić z Piekarskiej koszykarkę przydatną nie tylko w Eurolidze, ale nawet w meczach z czołówką polskiej ligi. Na dziś wygląda to tak, że za parę miesięcy będzie można stwierdzić "widziały gały, co brały". :wink:
bball

Dawcio
Nowy na forum

Postautor: Dawcio » 26 czerwca 2009, 14:12

Damy rade i zobaczymy wszyscy,że było to świetne posunięcie i dobry transfer
Basket

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 14:15

flash pisze:Nie wiem co powiedzieć, ale przemilczeć tego transferu też nie można. 8) Powiem tyle, że Maciejewskiego czeka naprawdę wielkie wyzwanie, żeby zrobić z Piekarskiej koszykarkę przydatną nie tylko w Eurolidze, ale nawet w meczach z czołówką polskiej ligi. Na dziś wygląda to tak, że za parę miesięcy będzie można stwierdzić "widziały gały, co brały". :wink:

flash w Lotosie np Marta Jujka doskonale radziła sobie w meczach z czołówką ligi...Piekarska to dla mnie zawodniczka w tej chwili nawet lepsza więc w czym upatrujesz problem?

Dawcio
Nowy na forum

Postautor: Dawcio » 26 czerwca 2009, 14:17

Popieram bart i też tak myślę.
Basket

flash
Młodzik

Postautor: flash » 26 czerwca 2009, 14:41

bart_81 pisze:
flash w Lotosie np Marta Jujka doskonale radziła sobie w meczach z czołówką ligi...Piekarska to dla mnie zawodniczka w tej chwili nawet lepsza więc w czym upatrujesz problem?

Problem w tym, że jeśli Piekarska jest na dziś od kogoś lepsza, to znaczy, że ten ktoś ma chyba niewiele wspólnego z basketem. Oglądałeś ME, to chyba widziałeś. Wiem, wiem, powiesz, że to były epizody, że nie można tak gracza oceniać, ble ble ble...
Powrównanie do Jujk?. Wiedziony twoimi słowami rzuciłem okiem na jej statsy z plkk z meczów z czołówką ligi (8 ostatnich w sezonie, Gorzow + Wisła). Średnio 3 punkty (9/30 za 2), 3,4 zb, ponad 3 faule na mecz. Poważnie takich osiągnięć i tak doskonałego radzenia sobie z czołówką ligi oczekujesz od Piekarskiej? :roll:
bball

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 14:45

flash pisze:
bart_81 pisze:

Problem w tym, że jeśli Piekarska jest na dziś od kogoś lepsza, to znaczy, że ten ktoś ma chyba niewiele wspólnego z basketem. Oglądałeś ME, to chyba widziałeś. Wiem, wiem, powiesz, że to były epizody, że nie można tak gracza oceniać, ble ble ble...
Powrównanie do Jujk?. Wiedziony twoimi słowami rzuciłem okiem na jej statsy z plkk z meczów z czołówką ligi (8 ostatnich w sezonie, Gorzow + Wisła). Średnio 3 punkty (9/30 za 2), 3,4 zb, ponad 3 faule na mecz. Poważnie takich osiągnięć i tak doskonałego radzenia sobie z czołówką ligi oczekujesz od Piekarskiej? :roll:

Ok wiem że staty Jujki nie powalają, ale ona była tylko zmienniczką dla Matović, tak jak Piekarska będzie zmienniczką dla Vidacić. Poza tym Lotos będzie bił sie wyżej w Euro niż my a Jujka jest tam drugim centrem. I co powiesz?

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 26 czerwca 2009, 14:54

To wy nie chcecie już innego centra? :shock:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

flash
Młodzik

Postautor: flash » 26 czerwca 2009, 14:59

bart_81 pisze:Ok wiem że staty Jujki nie powalają, ale ona była tylko zmienniczką dla Matović, tak jak Piekarska będzie zmienniczką dla Vidacić. Poza tym Lotos będzie bił sie wyżej w Euro niż my a Jujka jest tam drugim centrem. I co powiesz?

To się okaże, czy będzie tylko zmienniczką, bo u Maciejewskiego nie zawsze jest to takie oczywiste. Poza tym nie sądze, żeby chciał odejść od rotowania składem do tego stopnia, że Vidacic będzie grała 35 minut a Piekarska 5, tak jak Lotos pozwalał sobie z Matovic i Jujką. A w takim układzie będzie jednak konieczne, by Piekarska wnosiła do gry znacznie więcej.
bball

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 15:03

flash pisze:
bart_81 pisze:Ok wiem że staty Jujki nie powalają, ale ona była tylko zmienniczką dla Matović, tak jak Piekarska będzie zmienniczką dla Vidacić. Poza tym Lotos będzie bił sie wyżej w Euro niż my a Jujka jest tam drugim centrem. I co powiesz?

To się okaże, czy będzie tylko zmienniczką, bo u Maciejewskiego nie zawsze jest to takie oczywiste. Poza tym nie sądze, żeby chciał odejść od rotowania składem do tego stopnia, że Vidacic będzie grała 35 minut a Piekarska 5, tak jak Lotos pozwalał sobie z Matovic i Jujką. A w takim układzie będzie jednak konieczne, by Piekarska wnosiła do gry znacznie więcej.

Matović 35 minut? W lidze grala srednio 23 a Jujka 13. Więc Piekarska tez spokojnie sobie poradzi przez te 15 minut

flash
Młodzik

Postautor: flash » 26 czerwca 2009, 15:11

Gdybyś wziął pod uwagę minuty z meczów ważnych lub trudnych, a nie tych z ogonem tabeli, to dysproporcje minutowe pewnie byłyby większe i poszły w kierunku 26-10. A gdyby nie handicap w postaci przepisu o Polkach, byłoby to jeszcze bardziej widoczne.

Z pktu widzenia Gorzowa ta wyliczanka jest bez znaczenia, ale i tak nie chce mi się wierzyć, że to koniec transferów Maciejewskiego pod kosz...
bball

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 15:34

flash pisze:Gdybyś wziął pod uwagę minuty z meczów ważnych lub trudnych, a nie tych z ogonem tabeli, to dysproporcje minutowe pewnie byłyby większe i poszły w kierunku 26-10. A gdyby nie handicap w postaci przepisu o Polkach, byłoby to jeszcze bardziej widoczne.

Z pktu widzenia Gorzowa ta wyliczanka jest bez znaczenia, ale i tak nie chce mi się wierzyć, że to koniec transferów Maciejewskiego pod kosz...

Otóż się mylisz. policz sobie. Ale już nie o to chodzi, chciałem po prostu pokazać że skoro w drużynach o wiekszych aspiracjach niż Gorzów Polska środkowa może odgrywać ważną rolę to w AZSie jest to tym bardziej możliwe.

Awatar użytkownika
Paul_Banks
Nowy na forum

Postautor: Paul_Banks » 26 czerwca 2009, 16:25

Greebo pisze:To wy nie chcecie już innego centra? :shock:

Też się tego obawiam, ale raczej nie...
Moim zdaniem może mogło i by tak zostać, czyli Vidacic i Piekarska pod warunkiem, że Vidacic okaże się wielkim wzmocnieniem....
Bez tego, w przypadku słabej dyspozycji w/w brak gracza pokroju Nicky Anosike może być dla nas ciosem zabójczym..
Ale ja z reguły jestem pesymistą także będzie dobrze ;)

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 26 czerwca 2009, 16:33

Tak poważnie
..to podobne jaja robiono sobie z innej naszej "zagranicznej gwiazdy" -Patrycji Gulak.Potem okazało się w Lotosie i Toruniu że jednak coś grać potrafi.

Fajny mecz rozegrała nasza Piekarska jak na największą fujarę w PLKK
http://sports.espn.go.com/wnba/boxscore ... =280505016
Ja wiem to tylko jeden mecz (choć ten drugi był też przyzwoity) ale znam takie lepsze polskie zawodniczki co by dostały zawału na są myśl wejścia na parkiet a winna byłaby trenera który nie obdarzał zaufaniem :wink: :wink: :wink:

To może nie jest najlepszy ale też nie najgorszy transfer świata.
Obrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 26 czerwca 2009, 18:02

"chyba jako jedyna Polka została wybrana w drafcie do WNBA"-trener Dariusz Maciejewski

a to Ci ciekawostka. :shock: dobrze, że Pan trener dodaje słowo chyba, czyli na szczęscie pewien nie jest.
to może dla przypomnienia dla Pana Darka:
1998 - No. 1 Pick-Margo Dydek
2008- No. 40 Pick-Izabela Piekarska(zwolniona po 2 czy 3 spotkaniach)

a co do transferu- ocenie po fazie grupowej Euroligi i meczach z czołówką PLKK., bo to że Iza grała w reprezentacji Polski we wszystkich kategoriach wiekowych i ma brąz z Uniwersjady jakoś do mnie nie przemawia. tym bardziej że wciąż w pamięci mam niedawno zakończone ME.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 21:00

ann chyba od dzis nie siedzisz w koszykowce i wiesz, że jak się przedstawia nową zawodniczkę w klubie to się przytacza jej osiagnięcia jakiej wagi by one nie były. A co do ME to mało która zawodniczka zaprezentowała się tam dobrze więc dla mnie to nie jest miernik umiejętności Piekarskiej

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”