Co słychać w Wiśle?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Co słychać w Wiśle?
Rozumiem, że powoli robimy sobie Salamancę - może jeszcze Sylvia Dominguez na jedynkę?
Eh.
Eh.
Pytanie zasadnicze to w czyje miejsce Basko miałaby przyjść...
Jeśli w miejsce Marty to dla mnie duże osłabienie, ale jeżeli miałaby zastąpić Katkę to już na plus.
Jeśli w miejsce Marty to dla mnie duże osłabienie, ale jeżeli miałaby zastąpić Katkę to już na plus.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."
https://bartolino78.wordpress.com
https://bartolino78.wordpress.com
Skalpel pisze:
Wiem na pewno że w przyszłym sezonie z Białą Gwiazdą na piersi ujrzymy GUNTA BASKO z Umana Reyer Venezia...
Gunta za Martę to jest pomysł, który zrealizowano w Salamance za czasów Hernandeza (chcieli Martę, ale nie wyszło...wzięli Basko).
Ściągnięcie za Martę europejki podobnej klasy jest dla nas raczej niewykonalne, więc tu pewnie będziemy musieli "stracić"...pytanie tylko jak dużo.
Niby Basko to podobny typ, niby Hernandez jest jej w stanie pewnie tak samo zaufać jak Marcie, niby sezon we Włoszech miała przyzwoity, ale...
...ja już wolałabym za siostrę Rudiego kogoś młodszego np. taką Cruz...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Widziałem Basko w kilku meczach na zeszłorocznych ME na Łotwie. Grała falami, momenty naprawdę świetne przeplatała słabymi. Jednak jeśli ustabilizowałaby formę to wcale nie musielibyście stracic tak dużo. Ale zdaję sobie sprawę, że Marta jest dla Was nie do zastąpienia.
Tak przy okazji, Umana awansowała dzisiaj (71-68 vs Acer ERG Priolo, 2-1 w serii) do półfinału, w którym zmierzy się z Taranto. Basko zdobyła 10 punktów.
Tak przy okazji, Umana awansowała dzisiaj (71-68 vs Acer ERG Priolo, 2-1 w serii) do półfinału, w którym zmierzy się z Taranto. Basko zdobyła 10 punktów.

rzymi pisze:Widziałem Basko w kilku meczach na zeszłorocznych ME na Łotwie. Grała falami, momenty naprawdę świetne przeplatała słabymi. Jednak jeśli ustabilizowałaby formę to wcale nie musielibyście stracic tak dużo. Ale zdaję sobie sprawę, że Marta jest dla Was nie do zastąpienia.![]()
Myślę, że jakby za Martę przyszła np. Jekabsone to byśmy tu zgodnie uznali, że Marta jest do zastąpienia;-)
Mnie się wydaje, że u Basko nie występuje pojęcie ustabilizowania formy...zawsze grała falami, zresztą nie ona jedna, więc to nie jest problem. Większy "problem" to taki, że ona nie bardzo pomaga w kreowaniu gry, że ona praktycznie nie ma przechwytów, że w moim przekonaniu ona nie jest już graczem, który może pociągnąć zespół, który może zagrać taki mecz jaki np. Marta zagrała ze Schio (17p, 13as, 7 przechwytów).
Dlatego w obliczu powrotu Marty do domu, wolałabym już próbować ściągnąć kogoś kto nie jest już zgraną europejską kartą, o której raczej wszystko wiemy i od którego możemy się spodziewać w pucharach średnio co najwyżej :10p, 3zb, 2as, 3strat i 1 przechwytu, a kogoś kto może przy tym trenerze mieć fajny sezon..
żeby nie było: Basko jest całkiem fajną europejką, co prawda IMO obecnie z Martą to ją łączy głównie to, że obie nie rzucają za 3, bo w reszcie elementów Fernandez jest dużo lepsza, ale zdaję sobie sprawę z tego, że odejście Marty musi być stratą...więc mam nadzieję, że to będzie jedyna zmiana personalna, którą będziemy raczej oceniać na minus.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
nie załamujcie mnie marzę o zdjeciu z Marta,a Wy ja wysyłacie w kosmos! 
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
Ałgaja pisze:rzymi pisze:Widziałem Basko w kilku meczach na zeszłorocznych ME na Łotwie. Grała falami, momenty naprawdę świetne przeplatała słabymi. Jednak jeśli ustabilizowałaby formę to wcale nie musielibyście stracic tak dużo. Ale zdaję sobie sprawę, że Marta jest dla Was nie do zastąpienia.![]()
1) Myślę, że jakby za Martę przyszła np. Jekabsone to byśmy tu zgodnie uznali, że Marta jest do zastąpienia;-)
2) Dlatego w obliczu powrotu Marty do domu, wolałabym już próbować ściągnąć kogoś kto nie jest już zgraną europejską kartą, o której raczej wszystko wiemy i od którego możemy się spodziewać w pucharach średnio co najwyżej :10p, 3zb, 2as, 3strat i 1 przechwytu, a kogoś kto może przy tym trenerze mieć fajny sezon..
1) No racja, nie sposób się nie zgodzic
2) Wymieniłaś już Cruz. A co powiesz o Bermejo Moreno? Myślę, że na jedynce nie byłaby gorsza od Liron. Oczywiście Alba ale ta ma jeszcze kontrakt w Salamance.. Lub któraś z jeszcze młodszych Hiszpanek jak Xargay czy Ouvina - braku Marty nie zrekompensują ale obie mogłyby wnieśc do gry o wiele więcej niż Maja a przy okazji nie byłoby dylematu, czy wysłac panią kapitan na trybuny czy nie

Ałgaja pisze:
żeby nie było: Basko jest całkiem fajną europejką, co prawda IMO obecnie z Martą to ją łączy głównie to, że obie nie rzucają za 3, bo w reszcie elementów Fernandez jest dużo lepsza, ale zdaję sobie sprawę z tego, że odejście Marty musi być stratą...więc mam nadzieję, że to będzie jedyna zmiana personalna, którą będziemy raczej oceniać na minus.
Wiem że do tej pory Basko nie była orłem w tej kategorii, ale albo to przypadek, albo się jednak we Włoszech nauczyła się rzucać z dystansu. Skuteczność 40% przy dużej liczbie oddanych rzutów to naprawdę więcej niż przyzwoity wynik (5 krotnie trafiły jej sie mecze z min 4 celnymi trójkami). Bardzo dobrze wypadała tez w przechwytach: ponad 3 na mecz - do takiego wyniku Marta nawet sie nie zbliżyła w PLKK przez te 3 sezony (Basko gra pare minut na mecz dłużej: 30 przy ok 23 Marty) no i Łotyszka więcej zbiera. Natomiast niewątpliwie ustępuje Marcie zdecydowanie w kreowaniu gry, asyst zaliczała śladowa ilość.
Ogólnie wydaje się że ciężko w tym sezonie będzie stawiać sprawę na zasadzie pani x za panią y. Przy takiej ilości zmian trzeba będzie raczej patrzyć na skład całościowo bo całkiem możliwe że zupełnie inaczej będziemy mieć rozłożone atuty.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Co do Moreno to ona miała dłuższy epizod u Hernandeza i raczej nie był to jej najlepszy okres w karierze. Dla mnie Clara jest najlepszą rozgrywającą z grupy: Martinez, Morales, Dominguez, ale wielkiego szału nie robi, inna rzecz że niewiele rozgrywających w Europie go robi.
Xargay też ma kontrakt w Salamance...ogólnie kombinacje z hiszpańską młodzieżą, która rokuje, ale w dorosłej koszykówce na razie chwalić się nie ma czym, miałyby sens gdybyśmy nie mieli w składzie Mai, a skoro ją mamy to raczej nie ma już miejsca na więcej młodych nieogranych.
Co do Basko przyznam się, że nie bardzo patrzyłam na jej statsy z Włoch. Trudno mi też powiedzieć na ile są wymierne, na ile można je przełożyć na puchary i porównywać do plkk. Szkoda że Basko teraz nie grała w żadnych pucharach, bo może moglibyśmy być mądrzejsi. Ale rzeczywiście wychodzi ze statystyk że poprawiła i rzut i przechwyty...więc może niesprawiedliwie ją oceniam sądząc, że jest to zawodniczka przewidywalna i już nie potrafiąca pociągnąć zespołu.
Pisząc o niej opierałam się głównie na tym co pamiętam z jej gry u Hernandeza rok temu...a wtedy nie udało mu się z niej "wyciągnąć" tyle co z Marty. Widziałam wtedy kilka spotkań z jej udziałem widziałam i żadne nie zrobiło na mnie wrażenia...najlepszy mecz rok temu to rozegrała chyba na ME z Polską.
Wiadomo że jak się nie ma co się lubi...to trzeba pamiętać o tym, że jednak Basko jest pewnie wciąż w europejskiej czołówce i ewentualnie mogło być dużo gorzej.
Pewnie rzeczywiście trudno będzie porównywać 1 do 1 składy z tego sezonu i przyszłego, tym bardziej że zanosi się na to, że s5 będzie słabsze, a ławka silniejsza.
Xargay też ma kontrakt w Salamance...ogólnie kombinacje z hiszpańską młodzieżą, która rokuje, ale w dorosłej koszykówce na razie chwalić się nie ma czym, miałyby sens gdybyśmy nie mieli w składzie Mai, a skoro ją mamy to raczej nie ma już miejsca na więcej młodych nieogranych.
Co do Basko przyznam się, że nie bardzo patrzyłam na jej statsy z Włoch. Trudno mi też powiedzieć na ile są wymierne, na ile można je przełożyć na puchary i porównywać do plkk. Szkoda że Basko teraz nie grała w żadnych pucharach, bo może moglibyśmy być mądrzejsi. Ale rzeczywiście wychodzi ze statystyk że poprawiła i rzut i przechwyty...więc może niesprawiedliwie ją oceniam sądząc, że jest to zawodniczka przewidywalna i już nie potrafiąca pociągnąć zespołu.
Pisząc o niej opierałam się głównie na tym co pamiętam z jej gry u Hernandeza rok temu...a wtedy nie udało mu się z niej "wyciągnąć" tyle co z Marty. Widziałam wtedy kilka spotkań z jej udziałem widziałam i żadne nie zrobiło na mnie wrażenia...najlepszy mecz rok temu to rozegrała chyba na ME z Polską.
Wiadomo że jak się nie ma co się lubi...to trzeba pamiętać o tym, że jednak Basko jest pewnie wciąż w europejskiej czołówce i ewentualnie mogło być dużo gorzej.
Pewnie rzeczywiście trudno będzie porównywać 1 do 1 składy z tego sezonu i przyszłego, tym bardziej że zanosi się na to, że s5 będzie słabsze, a ławka silniejsza.
a Sancho Lyttle ma jeszcze ważny kontrakt z Salamanką na kolejny sezon? Bo jeśli ona przyszłaby w pakiecie z Basko, to chyba nie byłoby źle. W sumie chyba dużo zależy tutaj od Hernandeza. Jeśli powoła ją do reprezentacji Hiszpanii to będzie mogła grać jako Europejka, jeśli nie to będzie zawodniczką spoza Europy.
kristofer pisze:a Sancho Lyttle ma jeszcze ważny kontrakt z Salamanką na kolejny sezon? Bo jeśli ona przyszłaby w pakiecie z Basko, to chyba nie byłoby źle. W sumie chyba dużo zależy tutaj od Hernandeza. Jeśli powoła ją do reprezentacji Hiszpanii to będzie mogła grać jako Europejka, jeśli nie to będzie zawodniczką spoza Europy.
Sancho jak na razie nie ma ani nowego kontraktu, ani obywatelstwa Hiszpanii.
W plotkach transferowych jest gdzieś między Walencją a Salamanką...podobnie jak połowa pań z tych klubów;-)
W Wiśle raczej nie mam tematu jej pozyskania, bo w Krakowie ma zostać Janell.
--------------------
Przeciąganie Marty Fernandez
SZYMON MODESTOWICZ
2010-04-18, ostatnia aktualizacja 2010-04-18 19:08
Po Final-Four po koszykarki Wisły Can-Pack ręce wyciągają bogatsze kluby z Europy. Większość zawodniczek ma czas na decyzję do końca tygodnia. Najtrudniej będzie zatrzymać liderkę Martę Fernandez
O Hiszpankę stara się przeciwnik krakowianek z półfinału Euroligi - Ros Casares. Klub z rodzinnego kraju próbowały ściągnąć ją już w trakcie sezonu. Fernandez w Walencji znają doskonale. Ma tam swoich fanów, którzy podczas Final Four wywiesili transparent "Marta do kadry".
Dodatkową motywacją do powrotu jest zbliżający się ślub koszykarki. - Wiemy, że o jej decyzji będą ważyły nie tylko sprawy sportowe. Marta wiele wnosiła do zespołu w poprzednich sezonach i w pierwszej połowie obecnego. Chcielibyśmy już dziś usłyszeć jej pozytywną odpowiedź - mówi Piotr Dunin-Suligostowski, menedżer drużyny.
Hiszpanka w Wiśle spędziła trzy sezony. W obecnym była jedną z pierwszoplanowych postaci zespołu, który w europejskich pucharach odniósł historyczny sukces. Skrzydłowa przyznaje, że potrzebuje więcej czas do namysłu: - Nie podpisałam jeszcze żadnego kontraktu i nie wiem, gdzie zagram. O przyszłości zadecyduję do końca miesiąca.
Jedynymi koszykarkami, którym z końcem sezonu nie wygasają kontrakty, są Paulina Pawlak i Maja Vucurowić. Władzom klubu bardzo zależy na przedłużeniu umowy z Janell Burse, która była najskuteczniejszą zawodniczką drużyny w Eurolidze. Z Wisłą pożegna się najprawdopodobniej krytykowana za słabszą postawę w polskich rozgrywkach Liron Cohen.
Nie wiadomo, jaka będzie przyszłość Iziane Castro Marques i Katarzyna Zohnova. Brazylijka była najskuteczniejszą zawodniczką klubu w lidze, ale grała chimerycznie. Czeszka za to już w trakcie sezonu sygnalizowała, że nie jest zadowolona z roli rezerwowej. - Daliśmy sobie i zawodniczkom czas na decyzję do końca tygodnia. Czeka nas trudne zadanie budowania drużyny na przyszły sezon - przyznaje Dunin-Suligostowski.
Spośród Polek najtrudniej będzie w Krakowie zatrzymać Ewelinę Kobryn, którą interesują się zespoły rosyjskie. - Skupiamy się na budowaniu polskiej części drużyny. Szukamy wzmocnień. Ewelina musi się zastanowić nad swoją przyszłością. Obie z Martą są ważnymi ogniwami i chcielibyśmy mieć je w zespole, ale nie ma osób niezastąpionych - uważa Jordi Aragones, drugi trener Wisły.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Chyba nie tylko kluby rosyjskie się interesują... Kobryn za Leciejewską to dla Wisły chyba nie byłaby korzystna wymiana..?
http://www.koszykowkakobiet.pl/news/194 ... dynia.html
http://www.koszykowkakobiet.pl/news/194 ... dynia.html
- Jack Napier
- Amator
Marti - serdeczna prosba. Nie rob trzody na forum starajac sie rozreklamowac swoja strone. Skup sie bardziej na tworzeniu ciekawej tresci tak aby nie trzeba bylo w ogole jej reklamowac. Agresywna pseudoreklama na forum to najlepszy sposob aby wyrobic sobie etykietke "spamera od koszykowkakobiet.pl". Dzialajac tak bardziej sobie szkodzisz niz pomagasz. Bez pozdrowien tym razem...
A ja słyszałem dzisiaj koło południa w Esce, że Wisła jest zainteresowana Bibą, a ta niby nie wyklucza takiej opcji. Była jej wypowiedź, ale niedokładnie usłyszałem całość - może ktoś miał więcej szczęścia? Podobno swoją przyszłość wiąże z Krakowem w sensie mieszkania, więc gra w Wiśle byłaby całkiem sensowna w takim wypadku. Ale ile w tym prawdy? Raczej wątpię, aby już odeszła z Jekaterynburga, chyba że tam się kończy Eldorado.
PS. Pomijając już te sensacyjne doniesienia (najbardziej zaskoczyło mnie zastawienie sideł na nigeryjskie podkoszowe, bo do przymiarek Mietka do playerek pokroju Catchings, Gruda czy Parker już dawno przywykłem
), link spamera Martiego jest nie w tym wątku co być powinien...
PS. Pomijając już te sensacyjne doniesienia (najbardziej zaskoczyło mnie zastawienie sideł na nigeryjskie podkoszowe, bo do przymiarek Mietka do playerek pokroju Catchings, Gruda czy Parker już dawno przywykłem
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2010, 19:54 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”