Co słychać w Gorzowie?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: Co słychać w Gorzowie?

Postautor: ann » 26 czerwca 2009, 21:28

nie no jasne, jasne. to jest oczywiste.
mnie tylko chodziło o to, że Maciejwski rzekł, że była jedyną Polką wybraną w drafcie WNBA.
ale sobie pewnie Pan Darek, z wrażenia że Iza w końcu podpisała, o Gosce Dydek zapomniał;)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 21:37

ann pisze:nie no jasne, jasne. to jest oczywiste.
mnie tylko chodziło o to, że Maciejwski rzekł, że była jedyną Polką wybraną w drafcie WNBA.
ale sobie pewnie Pan Darek, z wrażenia że Iza w końcu podpisała, o Gosce Dydek zapomniał;)

Jak tylko o to, to po co wspominałas o innych rzeczach? :wink:
A Pan Darek no zapomniał no co..10 lat to kupa czasu 8)

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 26 czerwca 2009, 21:42

bart_81 pisze:A co do ME to mało która zawodniczka zaprezentowała się tam dobrze więc dla mnie to nie jest miernik umiejętności Piekarskiej

Jesteś niesamowity! Czytam sobie ten wątek od czasu do czasu i mam wrażenie, że cokolwiek nie stanęłoby na Gorzowskiej ziemi zyskuje jakąś otoczkę niemalże cudu. ME nie są miernikiem umiejętności ?? No to co nim będzie ?? Na MŚ chyba jednak nie pojedziemy więc tam zawodniczka, o której toczy się ta debata chyba się nie pokaże. Co do sprawy wnosi fakt, że na tej imprezie kiepsko zagrały niemal wszystkie Polki? To automatycznie zabrania którejś z nich zagrać dobrze? Trzeba dostosować się do poziomu reszty drużyny, bo koleżanki przestaną lubieć tą lepszą? Czy może założyłeś, że ten poziom był spowodowany tym, że wszystkim się nie chciało grać i stwierdziły, że poczekają na finał i wtedy się wykażą? Ta impreza była miernikiem umiejętności.... i to jest smutne !!

A zresztą siedziałem sobie cicho, to wrócę do tego stanu rzeczy - wszak Slobodanki już z nami nie ma :D!!
Aha mój ulubiony użytkownik wymyślił gdzieś oskary dla użytkowników forum, jest tam taka kategoria najbardziej patriotyczny użytkownik czy coś w tym stylu... ja bym cię osobiście nominował.
Pozdro
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."
Rick Barry
Obrazek

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 26 czerwca 2009, 22:07

BlackJuRy pisze:
bart_81 pisze:A co do ME to mało która zawodniczka zaprezentowała się tam dobrze więc dla mnie to nie jest miernik umiejętności Piekarskiej

Jesteś niesamowity! Czytam sobie ten wątek od czasu do czasu i mam wrażenie, że cokolwiek nie stanęłoby na Gorzowskiej ziemi zyskuje jakąś otoczkę niemalże cudu. ME nie są miernikiem umiejętności ?? No to co nim będzie ?? Na MŚ chyba jednak nie pojedziemy więc tam zawodniczka, o której toczy się ta debata chyba się nie pokaże. Co do sprawy wnosi fakt, że na tej imprezie kiepsko zagrały niemal wszystkie Polki? To automatycznie zabrania którejś z nich zagrać dobrze? Trzeba dostosować się do poziomu reszty drużyny, bo koleżanki przestaną lubieć tą lepszą? Czy może założyłeś, że ten poziom był spowodowany tym, że wszystkim się nie chciało grać i stwierdziły, że poczekają na finał i wtedy się wykażą? Ta impreza była miernikiem umiejętności.... i to jest smutne !!

A zresztą siedziałem sobie cicho, to wrócę do tego stanu rzeczy - wszak Slobodanki już z nami nie ma :D!!
Aha mój ulubiony użytkownik wymyślił gdzieś oskary dla użytkowników forum, jest tam taka kategoria najbardziej patriotyczny użytkownik czy coś w tym stylu... ja bym cię osobiście nominował.
Pozdro

hehe ciesze sie ze wzbudzam emocje :wink:
Ale wracajac do tematu to wcale nie sprowadzam transferu Piekarskiej do rangi cudu, tylko jak kazdy kibic próbuje dostrzec pozytywy (jesli to predysponuje mnie do nominacji na najwiekszego patriote to ok 8), ale wiekszosc kibiców przeciez tak ma. Z tym miernikiem moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Chodzilo mi o to, że dla mnie ME nie odzwierciedlaja tego jak zawodniczka gra pozniej w lidze (patrz Mieloszynska czy Żurowska). Patrzac na ich gre na ME nikt nie powinien sie nimi zainteresowac w kontekscie nowego sezonu...a One znowu będą czołowymi Polkami w FGE. Dlatego gra na imprezie mistrzowskiej moze sie miec i ma sie z reguly nijak do gry w lidze. Ot cały ambaras.
Dobranoc 8)

feri
Młodzik

Postautor: feri » 26 czerwca 2009, 22:41

flash pisze:Nie wiem co powiedzieć, ale przemilczeć tego transferu też nie można. 8) Powiem tyle, że Maciejewskiego czeka naprawdę wielkie wyzwanie, żeby zrobić z Piekarskiej koszykarkę przydatną nie tylko w Eurolidze, ale nawet w meczach z czołówką polskiej ligi. Na dziś wygląda to tak, że za parę miesięcy będzie można stwierdzić "widziały gały, co brały". :wink:

Nie wiem, czy pamietacie jak wygladala Nicki Anosike, jak przyjechala z Izraela do Gorzowa, chyba z 20 kg nadwagi, jezyk na wierzchu po kilku przebiezkach po hali.. :D
Iza pewnie nawet nie wie, co ją tutaj czeka tutaj w okresie przygotowawczym ;) Oby był z niej pożytek, ja w to mocno wierzę.

Barti
Żak

Postautor: Barti » 27 czerwca 2009, 08:33

Coś mi się wydaje, że przynależność i barwy klubowe co niektórym moim kolegom po szalu chyba przysłoniła zdolność logicznego myślenia, a już na pewno wyzwoliła w Nich szczekanie na wszystko co negatywnie ocenione przez kibiców "eksportowych" zespołów. Nastroszyliście się jak jeż na jabłko......... a tymczasem kibice z Gdyni i Krakowie bardzo dobrze prawią...... ba nawet ja jeszcze pójdę w tym dalej, bo Oni, jak czytam, wypowiadają się jeszcze zbyt delikatnie.
Na chwilę obecną (a więc Euroligę i zdobyty już srebrny medal) mamy obraz nędzy i rozpaczy biorąc pod uwagę fakt, że w naszym zespole ma być 8-9 :!: zawodniczek do gry plus juniorki.
W tamtym sezonie mieliśmy na środku wysoką i ograną LG oraz zadziorną babcię, później była wysoka LG i Anosike. W nadchodzącym sezonie będziemy mieli zdolną i waleczną Jelę i ......Izę, u której szukanie walorów (jak na razie) przypomina dysputę ze ślepym o kolorach. Stwierdzenie, że na pozycji nr 5 zrobiliśmy malutki krok naprzód będzie mega nadużyciem i kwalifikuje się pod zbadanie tego przez CBA, ABC i PZPR. Napisanie, że środek mamy tak samo silny jak w zeszłym sezonie zostawiam dla megaoptymistów i życzę powodzenia w dalszej aplikacji leków antydepresyjnych. Zresztą co do Jeli, to też nie był bym takim optymistą, bo może nie do końca będzie to idealne porównanie, ale trąci mi tu możliwym syndromem Małaszewskiej. Grając w słabszej lidze, bodaj szóstym zespole tej ligi i będąc tam niekwestionowaną gwiazdą nie będzie łatwo powtórzyć lub nawet zbliżyć się do statystyk, które tam osiągała. Euroliga plus nasze ligowe zespoły "eksportowe" mogą mocno zweryfikować Jej osiągnięcia, jak to miało miejsce w przypadku Natalii w Polkowicach, gdy jako gwiazda odchodziła z Jeleniej i przychodziała jako cząstka równego zespołu bez mega-gwiazd.

Sumując i mając w myślach ilość zawdodniczek do gry (8-9), jak i rozgrywki w Eurolidze, to na dzień dzisiejszy prezentujemy się miernie:
-Jela/Iza - pozycja na której załapaliśmy jak dotąd największego doła;
-Sam/Kaśka - mamy to co było, a było jak było, każdy widział; nie ma żalu, jest tylko niepokój, że jdna z Nich pewnego poziomu już nie przeskoczy;
-Agnieszka/Justyna - nasza gorzowska duma, która naprawdę zasłużyła na grę w Eurolidze; młodsza mam nadzieję, że pójdzie za ciosem i w nadchodzącym sezonie znów wykona kolejny krok do przodu i podniesie swoje umiejętności;

A teraz do tego dodajmy na pewno 2 lub nawet 3 zawodniczki, które znając gorzowską taktykę nie będą takimi nazwiskami, jakimi na przykład wzmocnił się brązowy (ale fajnie brzmi :wink: ) medalista PLKK i .......zostaje liczyć na cud (byle nie Tuskowy), że okażą się, wszystkie 3, takim przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, jakim była w tamtym sezonie Katka.

Nie ma co się puszyć na kibiców Lotosu czy Wisły. Jedni mają swoje gwiazdy i Ich siła nie osłabła, drudzy zrobli dwa duuuże kroki do przodu wzmacniając się na 1 i 5, więc doniesienia z naszego obozu mogą potraktować w formie żartu.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 27 czerwca 2009, 09:11

Hehe dobrze prawisz Barti :)

A co do tych głupot wypisywanych przez bart81 musze stwierdzic jedno... Ja jestem duzym "lokalnym patriotą" i często bronie "spraw Gorzowskich"... ale w porównaniu do bart_81 to jestem "Sto lat za murzynami" :lol: :lol: :lol:

I taka moja rada... lepiej bierz róźaniec w ręke i się módl zeby ona zaczeła cos grac bo na chwilę obecną to jest czarna rozpacz to co ona prezentowala...

narazie budowanym składem jestem bardzo rozczarowany...a przecez mamy miec min. 33% wiekszy budzet od poprzedniego sezonu :shock:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 27 czerwca 2009, 09:44

Endrju jestes blisko klubu, więc jesli nie podoba Ci się budowany zespół to możesz iść i rowniez w imieniu innych "lokalnych patriotów" powiedziec o tym naszym działaczom. Ciekawe co Ci odpowiedzą. Pewnie to że budujemy zespół na miarę naszych finansów, które jak na Euroligę duże nie są. Może więc wogóle należałoby zacząc od tego że za szybko bierzemy się za Euroligę? Może jeszcze im ten pomysł wybijesz z głowy, bo jeszcze skompromitują siebie, miasto i wogóle..
Barti wczesniej pisał o Anosike. Wydaje mi się że została mocno przepłacona w zeszłym roku i dlatego klub jest teraz ostrożny. Pewnie Jela za cały sezon wezmie tyle ile Nicky wziela za pół.
Jesteśmy takim po prostu zespołem, gdzie zawodniczki moga się wypromować. A potem zajść jeszcze dalej w silniejszych zespołach europejskich. I są w Europie też takie zespoły które grając bez wielkich gwiazd zaszły daleko.
Ja nie twierdzę że taka polityka musi zakonczyc sie sukcesem, ale na pewno jest zdrowsza i z wiekszym pożytkiem dla przyszłości klubu.
I jeszcze jedno. Ten klub i Ci ludzie mnie jeszcze nie zawiedli do tej pory, więc należy im się zaufanie. Tak jest też w życiu jeżeli ktoś Cie nie zawodzi to mu ufasz i wierzysz. Chyba że Ty Endrju kierujesz się innymi zasadami.. Jeżeli sezon im nie wyjdzie wtedy będziemy na nich psioczyc.

PS. Endrju wiem że nie podoba Ci się moje zdanie, ale stwierdzenie, że są to głupoty zachowaj sobie na koniec sezonu, bo na razie nie ma to żadnego pokrycia.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2009, 09:56 przez bart_81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2009, 09:55

I nie będzie wcale chciała samochodu...

oszalałam w tym momencie :shock:
no tak powinny dostać rowery, a na zimę narty biegówki.
tanio będzie i kondycja przez cały sezon jak znalazł
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 27 czerwca 2009, 10:00

ann pisze:
I nie będzie wcale chciała samochodu...

oszalałam w tym momencie :shock:
no tak powinny dostać rowery, a na zimę narty biegówki.
tanio będzie i kondycja przez cały sezon jak znalazł

tego miało nie byc zagalopowałem sie :wink:

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 27 czerwca 2009, 10:16

bart_81 jakbys wiedzial to nasi dzialacze chcieli zatrzymac Anosike na nastepny sezon... tylko ze jej menager ja wrzucil na mine 8)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Barti
Żak

Postautor: Barti » 27 czerwca 2009, 10:21

bart_81 pisze:Barti wczesniej pisał o Anosike. Wydaje mi się że została mocno przepłacona w zeszłym roku i dlatego klub jest teraz ostrożny. Pewnie Jela za cały sezon wezmie tyle ile Nicky wziela za pół.

Jeśli chodzi o czystą relację "kasa-umiejętności i potwierdzenie tego na parkiecie" to faktycznie chyba została przepłacona, ale czy mocno.....pojęcie wzgledne. Natomiast jeśli chodzi o sytuację w jakiej się znaleźliśmy, to uważam, że były to dobrze zainwestowane pieniądze. Na tamtą chwilę (wywalona została Shala, a LG niedomagała) i dostępność jakichkolwiek innych graczy, zarząd klubu spisał się rewelacyjnie.

Natomiast porównanie jakiego dokonał feri, a więc Janosika do Izy i Jego oczekiwania z tym związane to już szczyt abstrakcji. Prędzej uwierzę w cudy Tuskowe, że jesteśmy drugą Irlandią.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 27 czerwca 2009, 10:22

Endrju pisze:bart_81 jakbys wiedzial to nasi dzialacze chcieli zatrzymac Anosike na nastepny sezon... tylko ze jej menager ja wrzucil na mine 8)

No i Boom!! 8) Gratuluje zatem Tej pani rozsądku..

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2009, 10:53

bart_81 pisze:
Endrju pisze:bart_81 jakbys wiedzial to nasi dzialacze chcieli zatrzymac Anosike na nastepny sezon... tylko ze jej menager ja wrzucil na mine 8)

No i Boom!! 8) Gratuluje zatem Tej pani rozsądku..

a Ty nie wiesz, że zawodniczki są niewolnikami swoich menagerów, jak to kiedyś rzekł LMM w kontekście krakowsko-gdyńskich wędrowniczek :wink:

Pantczak
Amator

Postautor: Pantczak » 27 czerwca 2009, 11:01

Najlepsze jest to, że Nicky podpisała kontrakt z nowym klubem już w marcu, na pytanie AZS dlaczego, odp: menadżer powiedział, że jest kryzys, większych pieniędzy z nikim nie wynegocjuje, i że trzeba teraz od razu podpisać, no i podpisała. A po finale żałowała swojej pochopnej decyzji

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”