TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
-
ChrisLbn
Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20
Jedna z łódzkich gazet sugeruje, że następcą Omanicia w Widzewie będzie polski trener.
https://expressilustrowany.pl/elmedin-o ... 2-14123941
https://expressilustrowany.pl/elmedin-o ... 2-14123941
Ałgaja pisze:basket75 pisze:Informacja nieoficjalna/plotka (?)
Nowy mistrz Hiszpanii Spar Citylift Girona zainteresowany jest Marią Perez Araujo, która ostatni sezon spędziła w Wiśle Kraków.
Przecież ja o tym napisałam wczoraj i Ty mi nawet na 2 część tego posta odpisałeś![]()
![]()
![]()
A odnośnie tego co mi odpisałeś o Leo. To nie mam pojęcia co Twój post wniósł do dyskusji, w chwili gdy w sumie napisałeś dokładnie to samo co ja...
Ja:jeśli uda się uzbierać przyzwoity (przyzwoity = minimum taki jak w skończonym niedawno sezonie) budżet to jedyną zagraniczną, która może zostanie jest pewnie Leo.
Ty:basket75 pisze:Leo bez pewności co do gry Wisły minimum w EuroCup i budżetu i zespołu na miarę walki co najmniej o "4" w lidze polskiej...raczej nie zdecyduje się na pozostanie w Krakowie. Ponoć bardzo mocno przeżyła porażkę w dwumeczu z Olympiakosem i była mocno rozczarowana. Leo z jej doświadczeniem i umiejętnościami czysto sportowymi bez problemu znajdzie sobie klub tak w Hiszpanii jak i w kilku klubach europejskich...
Odnośnie Leo to w mediach hiszpańskich pojawiła się informacja, że Leo ma np. ofertę z Salamanki, ale chciałaby zostać w Krakowie i czeka do połowy miesiąca na wyjaśnienie się kwestii budżetowych. Stąd pewnie ten 15 maja.
Ps. Jeśli kogoś dziwi, że wolałaby zostać w Krakowie to pewnie istotne są 2 kwestie - 1) to że Salamanka ją już kiedyś nieładnie potraktowała, jakoś w sierpniu rozwiązując kontrakt, bo jednak nie było dla niej miejsca w gospodzie, 2) diametralnie inna jej pozycja w drużynie i klubie
Powyższe nie zmienia to faktu, że uważam, że szanse by Leo została są niewielkie. Za dużo niewiadomych wokół naszego budżetu i mało czasu.
Ten typ tak ma, jemu się wydaje, że jako jedyny po 1.zna języki obce, po 2.wie gdzie szukać newsów i po 3.rozmawia z zawodniczkami.
czesc wpisu z osobista wycieczka w kierunku forumowicza basket75 zostala skasowana. Prosze o wiecej Kultury w polemice.
1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1970, 1971, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985, 1988, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016... CDN.
No i wszyscy juz o tym wiemy. Trudno. Dajcie juz spokój z tymi debilnymi komentarzami i złośliwą polemiką.
basket75 pisze:
Jakaś kasa od Miłka w tym sezonie jednak ma być. Ciekawiej może być jeżeli chodzi o kontraktowanie zawodniczek (nowy menago :))
Jednak nie będę to aż tak duże różnice między CCC a resztą drużyn(Polkowice zamknęły sezon w 9 mln...kolejny budżet to ok 4 mln)
basket75 pisze:
Elina D & jej mąż, Kastanek, klasowa centerka z WNBA, zawodniczka z Bałkanów?
podobno jednak zostaje Vetra...a Elina i jej mąż to chyba jednak nie w Gdynii...
a co do Conde i Leo- wciąż są zawodniczkami wolnymi. mam nadzieję, że choć jedna z nich(a najlepiej obie) zagrają w nowej Wiśle.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Te 4 mln Polkowic, to też nie takie jeszcze pewne. I tu ważna sprawa. Z jednej strony rzeczywiście walka o kolejne mistrzostwo może być jeszcze przez to ciekawsza i bardziej zażarta, z drugiej strony chyba wszyscy chcielibyśmy, żeby nasza ekstraklasa rosła w siłę (także i finansowo), kluby były stabilniejsze, a tymczasem zapowiada się na to (na tę chwilę oczywiście, bo jeszcze wiele może się zmienić), że w przyszłym sezonie w Polkowicach, Krakowie, Wrocławiu, Toruniu, Łodzi może być mniejsza kasa. Wyższe budżety powinni mieć w Gdyni, Gorzowie, Lublinie, Bydgoszcz chyba podobnie jak w tym sezonie. Może większa kasa pojawi się w Gdańsku i Poznaniu (ale chyba nie jakaś gigantycznie wielka).
Ciekawe też czy z tym nowym, mniejszym budżetem Polkowice zgłoszą się do rozgrywek Euroligi? Bo Gorzów, z wypowiedzi Darka raczej na pewno nie. Gdynia prawdopodobnie też nie.
O Conde pytałem w kontekście tego, że tą zawodniczką interesowano się jeszcze w kwietniu, jak Wisła walczyła w PO.
Co do Leo, to oprócz Hiszpanii, ponoć jest zainteresowany jeszcze klub z innego kraju. Ile w tym prawdy a ile zagrywek managerskich na podbicie stawki? Tego już nie wiem.
I to jest normalna dyskusja i konkretna odpowiedż, a nie wycieczki personalne innej Forumowiczki...
To po kolei :) Przepraszam, nie zauważyłem tej Twojej info o Araujo :( Bardziej skupiałem się wówczas na dyskusji o Leo, przeglądając forum na telefonie. O tej dacie (umownej) 15 maja wcześniej nie słyszałem, stąd było moje zaciekawienie, dlaczego akurat taka data. Sądziłem, że może w Wiśle tego dnia zapadną jakieś konkretniejsze decyzje - np info o nowym sponsorze, albo/i o tym ile ostatecznie da na I zespół na Can Pack?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opowiedż.
Ciekawe też czy z tym nowym, mniejszym budżetem Polkowice zgłoszą się do rozgrywek Euroligi? Bo Gorzów, z wypowiedzi Darka raczej na pewno nie. Gdynia prawdopodobnie też nie.
O Conde pytałem w kontekście tego, że tą zawodniczką interesowano się jeszcze w kwietniu, jak Wisła walczyła w PO.
Co do Leo, to oprócz Hiszpanii, ponoć jest zainteresowany jeszcze klub z innego kraju. Ile w tym prawdy a ile zagrywek managerskich na podbicie stawki? Tego już nie wiem.
Ałgaja pisze:Przecież ja o tym napisałam wczoraj i Ty mi nawet na 2 część tego posta odpisałeś![]()
![]()
![]()
A odnośnie tego co mi odpisałeś o Leo. To nie mam pojęcia co Twój post wniósł do dyskusji, w chwili gdy w sumie napisałeś dokładnie to samo co ja...
Odnośnie Leo to w mediach hiszpańskich pojawiła się informacja, że Leo ma np. ofertę z Salamanki, ale chciałaby zostać w Krakowie i czeka do połowy miesiąca na wyjaśnienie się kwestii budżetowych. Stąd pewnie ten 15 maja.
Ps. Jeśli kogoś dziwi, że wolałaby zostać w Krakowie to pewnie istotne są 2 kwestie - 1) to że Salamanka ją już kiedyś nieładnie potraktowała, jakoś w sierpniu rozwiązując kontrakt, bo jednak nie było dla niej miejsca w gospodzie, 2) diametralnie inna jej pozycja w drużynie i klubie
Powyższe nie zmienia to faktu, że uważam, że szanse by Leo została są niewielkie. Za dużo niewiadomych wokół naszego budżetu i mało czasu.
I to jest normalna dyskusja i konkretna odpowiedż, a nie wycieczki personalne innej Forumowiczki...
To po kolei :) Przepraszam, nie zauważyłem tej Twojej info o Araujo :( Bardziej skupiałem się wówczas na dyskusji o Leo, przeglądając forum na telefonie. O tej dacie (umownej) 15 maja wcześniej nie słyszałem, stąd było moje zaciekawienie, dlaczego akurat taka data. Sądziłem, że może w Wiśle tego dnia zapadną jakieś konkretniejsze decyzje - np info o nowym sponsorze, albo/i o tym ile ostatecznie da na I zespół na Can Pack?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opowiedż.
-
ChrisLbn
Wrocławska wyborcza.pl o rezygnacji W. Musiny.
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35 ... kowki.html
.
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35 ... kowki.html
.
Odnośnie artykułu z GW, bo nie wszyscy mają pewnie dostęp, a ponadto za kilka dni link będzie nieaktywny;
W ubiegłym tygodniu były rozmowy CCC z gminą Polkowice i na nich się nie dogadano, miano wrócić do rozmów, ale dziennikarz uważa iż:
W tekście padają też kwoty odnośnie budżetu CCC Polkowice w sezonie 18/19 (kwoty pokrywają się z tym co pisało kilku forumowiczów) czyli: 3 miliony od gminy i ponad 6 milionów od CCC.
W ubiegłym tygodniu były rozmowy CCC z gminą Polkowice i na nich się nie dogadano, miano wrócić do rozmów, ale dziennikarz uważa iż:
Jednak sobotni komunikat klubu o odejściu Musiny jednoznacznie przesądza o fiasku rozmów gminy oraz firmy CCC i rezygnacji Miłka ze sponsorowania zespołu koszykarek.
Dariusz Miłek przekazywał tak duże pieniądze na klub tylko dlatego, że zarządzała nim jego partnerka, była koszykarka. Sam zdecydowanie bardziej interesuje się kolarstwem, które kiedyś uprawiał jako zawodnik.
W tekście padają też kwoty odnośnie budżetu CCC Polkowice w sezonie 18/19 (kwoty pokrywają się z tym co pisało kilku forumowiczów) czyli: 3 miliony od gminy i ponad 6 milionów od CCC.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Polkowice w przypadku ograniczenia za dwa lata pieniędzy na koszykówkę przez gminę (do być może kwoty 600-700 tys zł) i przy braku w zasadzie innych sponsorów: (Toyota Dobrygowski, Polkowickie Centrum Usług Zdrowotnych i Aqua Hotel - to sponsorzy raczej "niematerialni")...mogą stanąć pod jeszcze większą "ścianą" niż miało to miejsce kilkanaście lat temu, kiedy już raz Miłek wycofał się ze sponsorowania tego klubu...
Jak już tu na forum kiedyś pisałem - większość klubów naszej ekstraklasy opiera swoje budżety i egzystencję na jednym-dwóch dużych sponsorach i w razie odejścia któregoś z nich (jednego, dwóch-trzech) nagle zaczynają się duuuuże problemy. Ciężko wtedy też myśleć o planowaniu czegoś na dłużej niż jeden sezon :( Dlatego szacunek dla Gorzowa, że od wielu lat konsekwentnie budowali i budują silny, zdrowy klub, oparty na wielu sponsorach, bardzo wielu, przy okazji szkoląc znakomicie młodzież. Do szczęścia brakuje jeszcze hali, nowej hali z prawdziwego zdarzenia...ale to już nie jest jak wiadomo w gestii i mocy klubu tylko miasta Gorzów...
Jak już tu na forum kiedyś pisałem - większość klubów naszej ekstraklasy opiera swoje budżety i egzystencję na jednym-dwóch dużych sponsorach i w razie odejścia któregoś z nich (jednego, dwóch-trzech) nagle zaczynają się duuuuże problemy. Ciężko wtedy też myśleć o planowaniu czegoś na dłużej niż jeden sezon :( Dlatego szacunek dla Gorzowa, że od wielu lat konsekwentnie budowali i budują silny, zdrowy klub, oparty na wielu sponsorach, bardzo wielu, przy okazji szkoląc znakomicie młodzież. Do szczęścia brakuje jeszcze hali, nowej hali z prawdziwego zdarzenia...ale to już nie jest jak wiadomo w gestii i mocy klubu tylko miasta Gorzów...
basket75 pisze: Dlatego szacunek dla Gorzowa, że od wielu lat konsekwentnie budowali i budują silny, zdrowy klub, oparty na wielu sponsorach, bardzo wielu, przy okazji szkoląc znakomicie młodzież. Do szczęścia brakuje jeszcze hali, nowej hali z prawdziwego zdarzenia...ale to już nie jest jak wiadomo w gestii i mocy klubu tylko miasta Gorzów...
Pewnie jak na Polska ligę Gorzów ma budżet w miarę zrównoważony,ale już kiedyś nasłuchałem się o 4 filarach na ktorych stoi ich budżet a potem sie okazało ze odpadniecie jednego z nich i tka mocno położyło konstrukcje.
A co do szkolenia - od ładnych paru lat oglądam jakieś pojedyncze spotkania ich juniorek, i według mnie oni ich nie szkolą tylko zarzynają. I nie przypadkiem jest to że potem te wyszkolone tam talenty giną nawet w naszej ekstraklasie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Z tego co wiem, to w tej chwili akcent rozłożenia się budżetu Gorzowa na poszczególnych sponsorów jest już zupełnie inny niż wówczas, stąd nie ma zagrożenia, że powtórzy się tamten scenariusz. W dodatku co sezon Gorzów dokłada "cegiełkę do cegiełki" i nie jest to jakiś nagły "skok" tylko systematyczność.
Jednak brak gry w Eurolidze i fakt, że po roku-dwóch "posuchy" w europejskiej koszykówce kobiet (budżety i sytuacja w kilkunastu klubach), teraz znów zaczyna pojawiać się w niej kasa...a to oznacza, że Gorzów (ale i inne nasze polskie kluby) będą miały być może nieco ciężej niż rok temu (przy kontraktowaniu co ciekawszych zawodniczek). Faktem jest też, że zawsze po sukcesie rośnie presja zwiększenia kontraktów dla zawodniczek i to, że zostają one dostrzeżone przez bogatsze i/lub lepsze kluby zagraniczne i nie chcą dalej grać w Polsce.
Jeżeli chodzi o szkolenie młodzieży w Polsce i to dlaczego te zawodniczki póżniej "giną" (odchodzą z koszykówki albo w niej są ale się dalej nie rozwijają), to jak wszyscy wiemy długi i obszerny temat...na pewnie kilkaset postów. Bardziej chodziło mi o to, że jednak w Gorzowie (obok chyba Gdyni i Poznania) jest najlepiej rozwinięta ta cała drabinka szkoleniowa w klubie, a poszczególne zespoły młodzieżowe zdobywają liczne medale i mistrzostwa Polski. A póżniej i tak, jak to w polskiej ekstraklasie - przychodzi smutne zderzenie ze "ścianą". Bo jest presja na wyniki...i dla młodych brakuje miejsca często nie tylko na ławkach polskich klubów w trakcie meczu ale nawet w składach :(
Jednak brak gry w Eurolidze i fakt, że po roku-dwóch "posuchy" w europejskiej koszykówce kobiet (budżety i sytuacja w kilkunastu klubach), teraz znów zaczyna pojawiać się w niej kasa...a to oznacza, że Gorzów (ale i inne nasze polskie kluby) będą miały być może nieco ciężej niż rok temu (przy kontraktowaniu co ciekawszych zawodniczek). Faktem jest też, że zawsze po sukcesie rośnie presja zwiększenia kontraktów dla zawodniczek i to, że zostają one dostrzeżone przez bogatsze i/lub lepsze kluby zagraniczne i nie chcą dalej grać w Polsce.
Jeżeli chodzi o szkolenie młodzieży w Polsce i to dlaczego te zawodniczki póżniej "giną" (odchodzą z koszykówki albo w niej są ale się dalej nie rozwijają), to jak wszyscy wiemy długi i obszerny temat...na pewnie kilkaset postów. Bardziej chodziło mi o to, że jednak w Gorzowie (obok chyba Gdyni i Poznania) jest najlepiej rozwinięta ta cała drabinka szkoleniowa w klubie, a poszczególne zespoły młodzieżowe zdobywają liczne medale i mistrzostwa Polski. A póżniej i tak, jak to w polskiej ekstraklasie - przychodzi smutne zderzenie ze "ścianą". Bo jest presja na wyniki...i dla młodych brakuje miejsca często nie tylko na ławkach polskich klubów w trakcie meczu ale nawet w składach :(
Ałgaja pisze:Odnośnie artykułu z GW, bo nie wszyscy mają pewnie dostęp, a ponadto za kilka dni link będzie nieaktywny;
Wg BIP Polkowice dotacja na koszykówkę kobiet w tym mieście na cały rok 2019 rok wynosi już TYLKO 2 310 000 zł. Mamy 12 maja 2019 roku, więc pewnie część tej kwoty została już "skonsumowana" w ramach sezonu 2018/2019...
Z tego co można było wyczytać "miedzy wierszami" na polkowickich portalach itp...na rok 2020 ta kwota będzie jeszcze mniejsza, tak by w 2021 roku spaść do 600-700 tys zł :( Podobno burmistrz Polkowic ma inne "priorytety" (mówią/piszą o tym mieszkańcy i sami kibice).
Vetra oficjalnie zostaje w Gdyni na kolejny sezon
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Ale artykuł fachowy...
Jednak skoro teraz się zabierają za rozmowy ze sponsorami to skąd wiedza o starcie w pucharach?
Jednak skoro teraz się zabierają za rozmowy ze sponsorami to skąd wiedza o starcie w pucharach?
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”