Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: bart_81 » 11 września 2009, 15:09

Praga to silny zespół. Silniejszy niż Koszyce, które przejechały jak walec po CCC 8)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 września 2009, 15:15

aczkolwiek Praga bez swoich największych gwiazd Whalen, Maltsi, Kirety, Kraayeveld, a Toruń już prawie w składzie optymalnym. choć oczywiście i cele obu zespołów będa inne:)
myślę, że dla Energi bardzo dobre przetarcie się przed sezonem i możliwość zmierzenia się z dość silnymi drużynami. więc pożytek z tego turnieju będzie:)

edit.
pojawiły się statystyki z meczu i okazuje się, że można być w dwóch miejscach jednocześnie. wczoraj Kraayeveld była w USA a dzis już w Czechach, hihi :wink:
a poważnie to jak się już zamieszcza informacje na oficjalnej stronie turnieju miło było gdyby były bez takich "newsów" :?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

koszykarz

Postautor: koszykarz » 13 września 2009, 14:21

Energa ogrywa Karę Trutnov
2009-09-12 20:27

Energa Toruń łatwo poradziła sobie z ekipą KARA Trutnov w kolejnym spotkaniu międzynarodowego turnieju JAKO Cup. "Katarzynki" wygrały z gospodyniami turnieju 89:65, od początku dyktując warunki gry.

KARA Trutnov - Energa Toruń 65:89 (16:29, 17:20, 23:20, 9:20)
Energa: Krawiec 21, Gajda 14, Gulak-Lipka 11, Waligórska 10, Chomać 9, Radwan 7, Szczechowiak 7, Tłumak 5, Jasnowska 3, Bajerska 2, Gala 0.

PS. Nie ma co popadać w hurraoptymizm ale zwycięstwa nad Rużemborokiem czy Karą Trutnov - drużynami dość obytymi w Pucharach - mogą cieszyć...

Cieszy forma strzelecka Moniki Krawiec - byleby tylko omijały ją rózne urazy i kontuzje :)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 13 września 2009, 14:43

Dzis porażka z Seatem Gyor 71-84. Monika 12 min na parkiecie i 3 pkt.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 września 2009, 21:14

Energa tylko krajowa, ale zaskakująco silna

Czwarte miejsce w turnieju "JAKO CUP" w Trutnovie zajęły koszykarki Energi. Najlepszą zawodniczką w toruńskiej ekipie była Monika Krawiec.
Toruńskie koszykarki w czasie turnieju w Czechach zaprezentowały się bardzo dobrze. Występując jedynie w polskim składzie zajęły w silnie obsadzonych zawodach wysokie czwarte miejsce.

W pierwszym meczu podopieczne Elmedina Omanicia po zaciętej walce pokonały faworyzowany MBK Rużomberok. Świetnie w tym spotkaniu zaprezentowały się Monika Krawiec i Emilia Tłumak. Obie skrzydłowe zdobyły dla torunianek aż 41 z 67 punktów.

W drugim pojedynku zmęczone zawodniczki Energi nie sprostały mistrzyniom Czech ZVVZ USK Praga. Jeszcze do przerwy torunianki dotrzymywały kroku rywalkom, ale później rezerwowe koszykarki nie potrafiły nawiązać wyrównanej walki.

W dalszej fazie turnieju katarzynki najpierw wysoko pokonały gospodynie, a na koniec już grając swobodnie uległy węgierskiemu Seat Lami-Ved Gyor.

Podopieczne Omanicia do sezonu ligowego, który rusza 1 października będą przygotowywały się na własnych obiektach. Od 24 do 26 września w naszym mieście odbędzie się międzynarodowy turniej z udziałem m.in. zespołu Energi.
www.gazeta.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 21 września 2009, 15:14

Turniej o puchar Prezydenta Miasta Torunia, który odbędzie się w dniach 24-26 września 2009 roku.

Czwartek 24 września
17.00 TTT Ryga (Mistrz Łotwy) - AZS INEA Poznań 19.00 Energa Toruń - Lemminkainen Kłajpeda (Wicemistrz Litwy)

Piątek 25 września
17.00 Lemminkainen Kłajpeda (Wicemistrz Litwy) - TTT Ryga (Mistrz Łotwy) 19.00 Energa Toruń - AZS INEA Poznań

Sobota 26 września
11.00 AZS INEA Poznań - Lemminkainen Kłajpeda (Wicemistrz Litwy) 13.00 Energa Toruń - TTT Ryga (Mistrz Łotwy)

Wszystkie mecze odbędą się w hali Spożywczaka.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 21 września 2009, 20:58

Mam nadzieję,ze limit pecha(vide poważne kontuzje Emilii Tłumak i Róży Ratajczak) na zbliżający się sezon jest już wyczerpany....Czas teraz na wzmocnienia,które są niezbędne!!!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 22 września 2009, 19:04

to tak jeszcze jako uzupełnienie - bo dziś w radiu GRA w Toruniu mówili o SZPILI

Energa poważnie osłabiona - kontuzja Emilii Tłumak

autor: Katarzyna Maksel, 2009-09-21, 18:49, źródło: Inf. własna

Kapitan zespołu Katarzynek najprawdopodobniej nie pomoże już w tym sezonie swoim koleżankom w koszykarskich zmaganiach na parkietach PLKK. W zeszłym tygodniu na jednym z treningów doznała poważnie wyglądającej kontuzji kolana. Wizyta w poznańskiej klinice potwierdziła najgorsze przypuszczenia - zerwanie więzadła krzyżowego przedniego w kolanie.
Zawodniczka już w środę przejdzie w Poznaniu zabieg operacyjny, a następnie czeka ją długa rehabilitacja. W takich przypadkach przerwa od wyczynowego uprawiania sportu wynosi co najmniej 7 miesięcy.

- Świetnie się czułam, kondycyjnie byłam bardzo dobrze przygotowana do sezonu, organizm nie dawał mi żadnych przesłanek ku temu, że grozi mi jakieś niebezpieczeństwo. Naprawdę byłam w dobrej dyspozycji i strasznie mi przykro, że nie będę mogła w tym sezonie pomóc mojej drużynie - te słowa Emilii Tłumak mówią jak wielkim zaskoczeniem dla niej, drużyny i kibiców Katarzynek jest ta kontuzja.

Ta sytuacja postawiła włodarzy Katarzynek w niewesołej sytuacji, gdyż popularna ''Szpila'' była nie tylko podstawową zawodniczką na parkiecie, ale pełniła też funkcję kapitana drużyny. Jej brak w zespole będzie bardzo zauważalny, a wprowadzenie jakiejkolwiek nowej zawodniczki w jej miejsce będzie bardzo trudne, a tym trudniejsze, że do początku rozgrywek zostały zaledwie dwa tygodnie.

Szymon: koszykarz, otrzymujesz ostrzeżenie za NOTORYCZNE!!! nie podawanie źródła zamieszczanych przez Ciebie artów!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 22 września 2009, 22:08

Kto zastąpi Tłumak? Kandydatek w Polsce nie ma

W związku z poważną kontuzją Emilii Tłumak, działacze Energi szukają zawodniczki, która mogłaby zastąpić kapitan toruńskiej drużyny. Ale to bardzo trudne zadanie. - W kraju wolnych zawodniczek nie ma. Dlatego sprawdzamy, jak wygląda sytuacja na rynku zagranicznym - mówi prezes klubu Maciej Krystek.
Zerwane więzadła w kolanie to bardzo poważna kontuzja. Tłumak doznała jej podczas jednego z treningów. Teraz chodzi o kulach.

Dzisiaj Tłumak będzie operowana, a później jedną z kluczowych zawodniczek Energi czeka kilka miesięcy żmudnej rehabilitacji.

Wersja optymistyczna: torunianka wróci do gry tuż przed fazą flay-off, choć nie wiadomo, w jakiej będzie formie po tak długiej przerwie od koszykówki. Jednak bardziej prawdopodobnym rozwiązaniem jest powrót na parkiet dopiero w sezonie 2010/2011. A to dla Energi byłby już wielki kłopot. Lamparska to jedna z najgroźniejszych zawodniczek torunianek w ofensywie.

Nie ma w klubie zmienniczki dla Lamparskiej. Wcześniej podobnej kontuzji podczas mistrzostw świata do lat 18 doznała Róża Ratajczak - jedna z najbardziej utalentowanych młodych koszykarek w kraju i także skrzydłowa Energi.

Brak obu zawodniczek oznacza konieczność szukania wzmocnień na tej pozycji. Ale to będzie niełatwe. - Jeśli chodzi o polskie koszykarki, to nie ma po prostu w kim wybierać. Dlatego sprawdzamy, jak wygląda sytuacja na rynku zagranicznym. Może tam znajdziemy kogoś ciekawego. Na razie wciąż jesteśmy w szoku po tym co się stało. Dla drużyny kontuzja Emilii to ogromna strata - powiedział prezes Energi Krystek. Działacze nie mają dużo czasu - już 1 października ruszają rozgrywki w Ford Germaz Ekstraklasie. Torunianki podejmą wtedy MUKS Poznań.

Przed swoją publicznością podopieczne Elmedina Omanicia będą miały okazję zaprezentować się wcześniej. Od czwartku do soboty w hali przy ul. Grunwaldzkiej organizowany będzie międzynarodowy turniej o puchar prezydenta Torunia.

Oprócz gospodyń z imprezie powalczą ekipy AZS INEA Poznań, mistrz Łotwy i uczestnik Euroligi TTT Ryga oraz wicemistrz Litwy Lemmikainen Kłajpeda. Wstęp na mecze jest bezpłatny.

Plan turnieju

Czwartek, 24 września: TTT Ryga - INEA AZS Poznań (godz. 17.), Energa Toruń - Lemminkainen Kłajpeda (19). Piątek, 25 września: Lemminkainen - TTT (17), Energa - AZS INEA (19). Sobota, 26 września: INEA AZS - Lemminkainen (11), Energa - TTT (13)

źródło : Gazeta Wyborcza

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 23 września 2009, 05:57

Szymon jakby nie patrzec Koszykarz podał autorke artykułu. Czyli news nie jest jakims kosmiczna informacja. Całkiem niedawno podałem info o turnieju w Toruniu i uznałem ze źrodło pochodzenia mojej informacji dla czesci z Was była duzym zaskoczeniem. Bynajmniej moje info nie pochodziło z zadnej gazety lub strony internetowej, a tym bardziej od klubu.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 września 2009, 21:35

Emilia Tłumak nie zagra w turnieju o puchar prezydenta

(as)

Od czwartku do soboty w Toruniu zostanie rozegrany towarzyski turniej koszykarek z udziałem toruńskiej Energi o puchar prezydenta miasta.

Organizatorzy zaprosili mistrza Łotwy - TTT Ryga, wicemistrza Litwy - Lemminkainen Kłajpeda i AZS Poznań. Terminarz spotkań w sali przy Grunwaldzkiej (wstęp wolny) - czwartek: 17.00 TTT - AZS, 19.00 Lemminkainen - Energa; piątek: 17.00 Lemminkainen - TTT, 19.00 Energa - AZS; sobota: 11.00 AZS - Lemminkainen; 13.00 Energa - TTT.

Gospodynie pod wodzą trenera Omanicia są po obozie w Zakopanem i turnieju w Trutnovie. Przed ligą chcą spróbować sił w kolejnym turnieju, we własnej hali. Rywale nie byle jacy, bo silna ekipa z Poznania oraz łotewski mistrz i uczestnik Euroligi z Rygi oraz wicemistrz Litwy z Kłajpedy.

Niestety, gospodynie mają spore kłopoty kadrowe. Już wcześniej kontuzji kolana (zerwanie więzadła) doznała 18-letnia Róża Ratajczak (jest po operacji, przerwa w grze potrwa pół roku), natomiast na jednym z ostatnich treningów podobnego urazu doznała liderka i kapitan Energi Emilia Tłumak (w ostatnim sezonie 9,3 pkt i 4,2 zb). Wczoraj miała przejść operację, ale najwcześniej na parkiet może wrócić wiosną, więc prawdopodobnie sezon ma z głowy. W zespole wciąż czekają na podkoszową zza granicy, choć teraz - w obliczu kontuzji podstawowej skrzydłowej - prezes Maciej Krystek może poszukać kolejnego wzmocnienia.
Na zakończenie turnieju, w sobotę około 18.00 na Rynku Starego Miasta odbędzie się prezentacja drużyny Energa Toruń na sezon 2009/10 połączona z koncertem zespołu Van Donwham z Wielkiej Brytanii (support: zespół Eyaa). Grupa Van Downham jest prowadzona przez byłego wokalistę Smokie, gra evergreeny (inaczej standardy) takich wykonawców jak Smokie czy Joe Cocker. Eyaa z kolei często występuje jako support (zespół występujący przed gwiazdą) znanych i cenionych, polskich i zagranicznych gwiazd estrady, takich jak Boney M czy The Blues Brothers.
- Serdecznie zapraszam kibiców i wszystkich mieszkańców miasta w sobotnie popołudnie na Rynek Staromiejski. Warto przyjść, aby zobaczyć nasze koszykarki, dostać autograf czy zrobić zdjęcie, ale także posłuchać dobrej muzyki. Wszystko to będzie możliwe dzięki wsparciu Urzędu Miasta z prezydentem Michałem Zaleskim i firmą Energa - zachęca prezes Maciej Krystek.
http://www.pomorska.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 września 2009, 15:12

do Torunia prawdopodobnie dziś zjedzie nowa czarnoskóra zawodniczka,która być może zastąpi kontuzjowaną Emilię Tłumak. Danych personalnych Amerykanki nie podam do czasu oficjalnej informacji... 8)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 25 września 2009, 16:37

matrix pisze:do Torunia prawdopodobnie dziś zjedzie nowa czarnoskóra zawodniczka,która być może zastąpi kontuzjowaną Emilię Tłumak. Danych personalnych Amerykanki nie podam do czasu oficjalnej informacji... 8)

heh czyżby koleżanka Sheeny Moore z ligi rumuńskiej? 8)

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... 2458.html#{E91AFDC5-57F4-4283-9A62-3729B99232F4}
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 września 2009, 16:45

ann pisze:
matrix pisze:do Torunia prawdopodobnie dziś zjedzie nowa czarnoskóra zawodniczka,która być może zastąpi kontuzjowaną Emilię Tłumak. Danych personalnych Amerykanki nie podam do czasu oficjalnej informacji... 8)

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... 2458.html#{E91AFDC5-57F4-4283-9A62-3729B99232F4}

Jeśli tak, to skutecznością Ona nie grzeszy..

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 25 września 2009, 16:57

bart_81 pisze:
ann pisze:

Jeśli tak, to skutecznością Ona nie grzeszy..

Z tego co wiem grała razem z Sheena w lidze rumunskiej.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”