BLK - Sezon 25/26

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Muminek
Żak

Re: BLK - Sezon 25/26

Postautor: Muminek » 15 października 2025, 18:33

bart_81 pisze:
Muminek pisze:"-Dostała swoją szansę w tym meczu Ewelina Śmiałek, ale ona musi na razie nadrabiać zmarnowany czas w kilku poprzednich sezonach i to na razie wciąż otwarta karta w poważnej koszykówce" – przyznaje Omanić.
To tak dla malkontentów trenera z Torunia i zarazem poprzednich trenerów Eweliny 8)

Tak to mógłbyś napisać gdyby Śmiałek miała jakiś znakomity początek sezonu. Tymczasem gra niewiele póki co a jak już gra to niewiele pokazuje. W poprzednim sezonie dostała bardzo dużo czasu w Gorzowie bo była jeszcze zawodniczką u23. O ile w obronie i na zbiórce (zwłaszcza w ataku) dawała jeszcze radę o tyle w ofensywie była praktycznie nieprzydatna. Nie potrafi zagrać tyłem do kosza i do tego nie ma parcia na kosz, czasem w ogóle nie patrzy w jego stronę. Jej repertuar zagrań w ataku jest po prostu ubogi i łatwy do przewidzenia dla rywalek

Nie piszę o tym co grała na parkietach i nie to ma na pewno na myśli toruński trener. Nie zrozumiałeś....co robił na treningach z nią Maciejewski? W pingla grał? To co wytłuściłem świadczy tylko o nim. Ja rozumiem, że Maciejewski musi dostać młodzieżowego...gotowca w postaci wcześniej Pszczolarskiej (ona była priorytetem, a nie Śmiałek!!!) czy teraz Szymkiewicz 8) , a jak się nie sprawdzi to po ukończeniu 24 lat "zostanie wypluty" z klubu tak jak Pszczolarska, tak jak Śmiałek. Szymkiewicz też wyplują? Zapamiętam twoje słowa i przypomnę, jak Ewelina zacznie grać tyłem do kosza, będzie miała parcie nie na muchy w Gorzowie, a na kosz, a repertuar zagrań będzie przebogaty. Mieliśmy już jedną młodą środkową, która myślała że to wszystko o czym piszesz samo przyjdzie, doznała poważnego urazu, a potem olewała wszystko łącznie z rehabilitacją. Dziś jest tam gdzie chyba chciała być....w RMKS Rybnik, no ale wnukom powie, że grała w ekstraklasie :lol:

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 15 października 2025, 19:31

Muminek pisze:
bart_81 pisze:
Muminek pisze:"-Dostała swoją szansę w tym meczu Ewelina Śmiałek, ale ona musi na razie nadrabiać zmarnowany czas w kilku poprzednich sezonach i to na razie wciąż otwarta karta w poważnej koszykówce" – przyznaje Omanić.
To tak dla malkontentów trenera z Torunia i zarazem poprzednich trenerów Eweliny 8)

Tak to mógłbyś napisać gdyby Śmiałek miała jakiś znakomity początek sezonu. Tymczasem gra niewiele póki co a jak już gra to niewiele pokazuje. W poprzednim sezonie dostała bardzo dużo czasu w Gorzowie bo była jeszcze zawodniczką u23. O ile w obronie i na zbiórce (zwłaszcza w ataku) dawała jeszcze radę o tyle w ofensywie była praktycznie nieprzydatna. Nie potrafi zagrać tyłem do kosza i do tego nie ma parcia na kosz, czasem w ogóle nie patrzy w jego stronę. Jej repertuar zagrań w ataku jest po prostu ubogi i łatwy do przewidzenia dla rywalek

Nie piszę o tym co grała na parkietach i nie to ma na pewno na myśli toruński trener. Nie zrozumiałeś....co robił na treningach z nią Maciejewski? W pingla grał? To co wytłuściłem świadczy tylko o nim. Ja rozumiem, że Maciejewski musi dostać młodzieżowego...gotowca w postaci wcześniej Pszczolarskiej (ona była priorytetem, a nie Śmiałek!!!) czy teraz Szymkiewicz 8) , a jak się nie sprawdzi to po ukończeniu 24 lat "zostanie wypluty" z klubu tak jak Pszczolarska, tak jak Śmiałek. Szymkiewicz też wyplują? Zapamiętam twoje słowa i przypomnę, jak Ewelina zacznie grać tyłem do kosza, będzie miała parcie nie na muchy w Gorzowie, a na kosz, a repertuar zagrań będzie przebogaty. Mieliśmy już jedną młodą środkową, która myślała że to wszystko o czym piszesz samo przyjdzie, doznała poważnego urazu, a potem olewała wszystko łącznie z rehabilitacją. Dziś jest tam gdzie chyba chciała być....w RMKS Rybnik, no ale wnukom powie, że grała w ekstraklasie :lol:

Czekam co zrobi z nią Omanić. Zapamiętaj i przypomnij będę mile zaskoczony...

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 16 października 2025, 12:32

bart_81 pisze:
Muminek pisze:
bart_81 pisze:

Czekam co zrobi z nią Omanić. Zapamiętaj i przypomnij będę mile zaskoczony...

W dwa miesiące tego nie zrobi, poza tym tak, jak napisałem...wola musi być z obu stron, a ta dziewczyna co teraz jest w Rybniku jej nie miała. Widać, że Ewelinie zależy, tak jak zależało Martynie Walczak, która teraz jest na zupełnie innym poziomie niż pojedyncze mecze w Polonii Warszawa :lol:

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 16 października 2025, 12:58

Walczak to w Polonii grała też w sezonach 21/22 i 22/23. Grała wtedy regularnie i miała całkiem przyzwoite liczby zwłaszcza w tym drugim sezonie, zbliżone do tego co pokazywała u Was.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 16 października 2025, 14:34

bart_81 pisze:Walczak to w Polonii grała też w sezonach 21/22 i 22/23. Grała wtedy regularnie i miała całkiem przyzwoite liczby zwłaszcza w tym drugim sezonie, zbliżone do tego co pokazywała u Was.

Pełna zgoda.. Walczak / Leszczyńska juz w barwach Polonii sie wyróżniała. Nie róbmy z Edo jakiegoś cudotwórcy ze dzięki niemu talent Leszczyńskiej eksplodował. Bo to nieprawda. A ze w Toruniu zagrała dobry sezon I wykorzystała swoją szanse- wobec różnej formy Kapingi - to dobrze świadczy o niej. Mądre wybory zawodniczki. Idzie tam gdzie moze dużo grac. I w sumie dziwne ze nie ma jej w kadrze. Ok sa Mavunga , Telenga itp ale Walczak powinna juz byc w kadrze, bez względu na ten marny na maxa poziom kadry.
Ok, w Toruniu miała najlepszy sezon w karierze ale przed ostatni w Polonii tez miała spoko. Dlatego trafiła do Torunia....Bo grała dobrze właśnie.

Teraz gra w Bochni bo chyba zadecydował finanse ( przede wszystkim płatność) no i chyba tez lokalizacja ( choć nie wiem dokładnie skad Martyna pochodzi)

Ale nie równujmy tego z Śmiałek. Ze moze ona tez eksploduje w Toruniu z talentem - bo Walczak potrafi w kosza a ze Śmiałek nie będzie nic .

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 16 października 2025, 17:54

bart_81 pisze:Walczak to w Polonii grała też w sezonach 21/22 i 22/23. Grała wtedy regularnie i miała całkiem przyzwoite liczby zwłaszcza w tym drugim sezonie, zbliżone do tego co pokazywała u Was.

Zbliżone to nie znaczy lepsze 8) Sama przyznała że zmiana klimatu jej pomogła, a Ty mi puszczasz sezony sprzed 2-3 lat, puść mi ten przed przyjściem do Torunia. Nigdy nie dyskutuję z faktami
PS.Akurat miałem tą przyjemność, że widziałem Martynę we wszystkich meczach w Toruniu plus jednym w Bydgoszczy poprzedniego sezonu, widziałeś to samo, bo ja cię na hali nie widziałem?

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 17 października 2025, 05:26

Nie róbmy Śmiałek Telengi ( choć tez późno zaczela) bo nią nue będzie. A obwiniać Maciejewskiego ze z drewna nic nie wystrugał.. słabe to.
Przy Omaniciu żaden talent nie wypłynął na szersze wody. Prędzej uciekały od niego. Takie fakty i historia heh

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 17 października 2025, 14:54

Kosz-ykarz pisze:Nie róbmy Śmiałek Telengi ( choć tez późno zaczela) bo nią nue będzie. A obwiniać Maciejewskiego ze z drewna nic nie wystrugał.. słabe to.
Przy Omaniciu żaden talent nie wypłynął na szersze wody. Prędzej uciekały od niego. Takie fakty i historia heh

Telenga przy Szakirowej była szrotem, a była szrotem bo za długo się "kisiła" na zapleczu ekstraklasy. Pomogła jej gra w poważną koszykówkę, a nie Maciejewski. Pytanie, co zrobił Maciejewski z Kruszyną? On powie, że pani Iza sama ze sobą zrobiła. 8)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: BLK 25/26- informacje, plotki, transfery

Postautor: ann » 19 października 2025, 16:51

Na pewno nie można Wiśle odmówić woli walki, umiejętności jeszcze tak.
Gratulacje dla Bochni
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 19 października 2025, 17:10

Beniaminek z Bohchni 3-0 bilans... no szacun.
Bo np Artego -0-3 i Energa za chwilę 0-3 .. po meczu w Lublinie.
No najgorzej wygląda Jelenia Góra która będzie ściągać tęgie baty...no ale jak tak chcą to ok

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 19 października 2025, 18:40

W Bochni zwycięstwo gospodyń dość zasłużone bo miejscowe zagrały dobrze przez pierwsze 7 minut a potem miały przebłyski a my mieliśmy tylko przebłyski. Ogólnie mecz na taki poziomie pomiędzy BLK a 1 ligą i w sumie trudno się dziwić bo tak tez wyglądają kadry obu drużyn. Kilka zawodniczek na poziomie BLK a kilka grających bo ktoś musi.

Pierwsza połowa w naszym wykonaniu przypomniała mi wytęp Polonii u nas tydzień temu.. taka gra bez wielkiej energii a także bez wielkiego pomysłu. Bochnia bardzo mocno pilnowała duża Williams a my w alternatywie mieliśmy tylko rzucanie (pudłowanie) za 3 pkt. Do tego zwłaszcza w początkowej fazie meczu tragicznie mielmy w obronie. W całym spotkaniu Dubniuk chyba z 5 razy w biegała niekryta pod nasz kosz i dwutaktem kończyła akcje :evil: Jakby tego było mało kontuzji nabawiła sie Jasiulewicz - mam nadzieję ze niezbyt groźnej

Druga połowa juz w naszym wykonaniu była inna. Dużo większa agresja w grze obronnej oraz zdecydowanie w ataku szybko poprawiło obraz gry. W ciągu 5 minut zbliżyliśmy sie na odległość tylko 2 punktów ale wtedy podaliśmy rękę rywalkom - 2 dziecinne starty pod rząd, po których rywalki nie atakowane biegły przez pół parkietu i zdobywały punktu były dla nich tlenem którego mocno w tym momencie potrzebowały. W 4 kwarcie było podobnie, znów udało się dojść rywalki na niewielką odległość (bodajże 5 pkt) ale tym razem świetną trójką popisała się Wdowiuk

Indywidualnie najlepsza u nas tym razem mała Williams. Początek miała co prawda fatalny - tylko 4 pkt do przerwy i fatalna obrona w paru akcjach przeciwko Dubniuk, ale w drugiej była naszym motorem napędowym tak pod względem punków (22 po przerwie) jak i mentalnym. Duża Williams tak jak napisałem na początku - była bardzo mocno pilnowana, ale koniec ko swoje zrobiła. Niezły początek miała Jasiulewicz, no ale ona przez ten uraz szybko skończyła grę. Słabo występ zanotowała Niemojewska, natomiast pozostałe robiły złego niz dobrego (nimi 2-cyforwych zdobyczy punktowych Żurowskiej i Stasiuk)

W Bochni kolejny świetny mecz Walczak, na której siłę fizyczną nie mieliśmy kogo przeciwstawić. Dobrze zagrała taż Dubniuk, ale tu już duża zasługa naszej gry. Na plus też na pewno Wdowiuk. Nie trafiał dużo, ale jak już to w ważnych momentach.
.

Bochnia zaczyna od 3-0 a więc sygnalizuje że nie zamierza bez walki oddawać gry w PO. Teraz może mieć jednak spore problemy bo w końcówce meczu urazu, raczej dość poważnego nabawiła się Dubniuk - bez niej o kolejne niespodzianki bedzie już bardzo ciężko. A my? Coż, bo świetnym meczu tydzień temu, dziś już gra była dużo słabsza, i chyba bliższa rzeczywistym możliwościom. Dramatu nie było, tak jak napisała Ann walki odmówić nie można, ale jednak siła kadry jest taka a nie inna.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 19 października 2025, 19:29

A w Gdyni "planowo". To znaczy bez Ułan i Jones ciężko było oczekiwać cudów, ale do tego potrzeba czegoś więcej od naszej taktyki. 12 punktów Maj trochę z gatunku Kloski z superpucharu, ale powiedzmy że tyle można oczekiwać i tak od zdrowej Karoliny U. więc tu bez strat. Niestety więcej opcji w ataku miała Ślęza a nasza obrona cóż, czasem się zdarza...

Jestem ciągle pod wrażeniem Mielnickiej, dziewczyna w sumie bez warunków fizycznych a jest w stanie na parkiecie zagrać bardzo wiele. Nie widać jej a mecz kończy z 15pkt. Żywy dowód ze na parkiecie przede wszystkim należy myśleć.

Dobrze ze siedzimy cały czas w domu to może obrzucimy trochę te kosze, bo 2/9 z linii do przerwy to dramat i tych punktów brakło w końcówce. W środę Praga a w niedzielę Lublin. Pytanie kiedy do gry wrócą rekonwalescentki, bo mam obawy ze bez nich za tydzień tez sie mozemy nie wybronić.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 19 października 2025, 19:38

W Lublinie AZS UMCS "planowo" pokonał Energę Toruń 76:61.
Pierwsza połowa pod znakiem bałaganu z obu stron, większość punktów padała z linii rzutów wolnych.
Na początku drugiej, gdy Toruń doszedł na 1 - 2 pkt, AZS zwarł szyki w obronie, poszło kilka kontr i pojawiło się plus 10, które dowieźliśmy do końca meczu.
W Lublinie cały kwartet zagranicznych grał dobrze, natomiast bardzo dobre zawody po raz kolejny rozegrała Dominika Ullman, tak w ataku i w obronie.
W Toruniu MVP to amerykańska rozgrywająca A. Johnson, ale najbardziej poukładana gra była na przełomie 3 i 4 kwarty, gdy biegały wyłącznie Polki.
Najlepsze wrażenie zrobiła Łucja Grządziela, dobry kozioł, nie boi się iść pod kosz, dobrze odnajduje się w rozgrywaniu.
Omawiana ostatnio Ewelina Śmiałek, we fragmencie o którym wspominam miała fajny blok, dobre wejście pod kosz, kilka zbiórek.
Pozostałe Polki niestety słabo.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 października 2025, 07:55

Greebo pisze:Bochnia zaczyna od 3-0 a więc sygnalizuje że nie zamierza bez walki oddawać gry w PO. Teraz może mieć jednak spore problemy bo w końcówce meczu urazu, raczej dość poważnego nabawiła się Dubniuk - bez niej o kolejne niespodzianki bedzie już bardzo ciężko. .

Dubniuk zakończyła sezon. Duża strata dla Bochni, no ale w razie czego ma miejsce dla zawodniczki spoza Europy.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 25 października 2025, 18:52

Energa u siebie 67-83 z Poznaniem grającej bez Carter!

Wstyd to mało powiedziane. Energa by chyba nie wygrała z Poznaniem u23...Pszczolarska 25 pkt dla Poznania

Co tam nie gra ze tak strasznie to wygląda.....nie płacą czy trener czy co inne....przeciez na papierze to nawet na równi z Poznaniem...a rzeczywistość inna.
Z taką gra to Energa nie ma co marzyć o play off.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”