Co słychać w Wiśle?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Wg. Gazety Krakowskiej nową zawodniczką Wisły została Dominique Canty. Rozgrywająca, obrońca. 8 sezonów spędziła w WNBA, ostatnio w Houston.Statsy tej zawodiczki z Wnba:
http://www.wnba.com/playerfile/dominique_canty/
http://www.wnba.com/playerfile/dominique_canty/
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
- hellraiser
- Junior
osesek pisze:ona gra jako 2 więc co, rezerwpwa na pozycje 1 - 2 ?? a ja już myślałem że Andzia wróci z którąś z Tamik z Indiany....
Macie De Forge to po h...ja wam ona.Druga amerykanka na niskiej pozycji ????
Ale dla mnie to dobra wiadomość.....Nie będzie czarnego mięsa pod koszem (zamiast tego Omanic serwuje podkoszowy przegląd drewna).
Powinno się budować tak :jedna amerykanka na obwodzie, druga pod kosz.To jest dla mnie optymum.I to się tyczy też Lotosu.ciekawe co oni wymyślą.

- Edzia
- Junior
- Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P
hellraiser pisze:(...) Nie będzie czarnego mięsa pod koszem
(zamiast tego Omanic serwuje podkoszowy przegląd drewna) (...)
A co do dalszego fragmentu... Myślę, że zbyt surowo oceniasz wiślackie centerki porównując je do drewna
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"
- hellraiser
- Junior
Edzia pisze:hellraiser pisze:(...) Nie będzie czarnego mięsa pod koszem
(zamiast tego Omanic serwuje podkoszowy przegląd drewna) (...)
![]()
![]()
Najbardziej szokuje mnie 1wsza część zacytowanej wypowiedzi... Mam nadzieję, że źle to odczytuję
.
A co do dalszego fragmentu... Myślę, że zbyt surowo oceniasz wiślackie centerki porównując je do drewna![]()
![]()
.
Nie ja myśle w kontekście Euroligi a nie naszej ligi.
Taka Serenac była zajebista w PLKK a w Eurolidze dupa blada.To pakazuje jak należy budować zespół na Euro pod kosz.
A mnie zależy aby Wisła i Lotos wygrywały w Eurolidze.Bo się to opłaca obydwum .
Zesepół aby liczyć się w Euro musi kupić czarną zawodniczkę pod kosz (dynamiczną) albo mieć Eurpoejki z najwyżej pólki.
Ale dobra jak to się mówi..ich sprawa.

- Edzia
- Junior
Oj, chyba się nie zrozumieliśmy... Mnie chodzi o użyte przez Ciebie słowa... Zwłaszcza to w pierwszym wersie...
Jak jeszcze "euroligowe drewna" jestem w stanie zrozumieć (choć myślę, że by tak twierdzić, trzeba zobaczyc ze 2-3 mecze), to tej 1wszej linijki nic a nic...

"Oto jest miłość.
zgadzam sie z hell-em, równowaga musi być ( choć idąć tropem myślenia łysego : Skera + Andzia i za nie w chodzi DC, tylko ona, żadnych polek czy innych -
czyli 3 mają dojazd przez cały mecz ) jak się jeszcze pozbędzie Ivy to będziemy mieli las i w lesie Niunie...
a Edzi się nie dziwie że nie rozumie, jak dla niej Koryzna jest rozgrywającą

a Edzi się nie dziwie że nie rozumie, jak dla niej Koryzna jest rozgrywającą
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

Ja spodziewam sie ze trojka Skera-Ann-DC bedzie wychodziła w I piatce (Ann na trojce) a w zaleznosci od tego co bedzie sie działo na prakiecie bedzie mozliwa rotacja. Aczkolwiek prawde mowiac spodziewałem sie troche lepszej zawodniczki z USA i to raczej grajaca blizej kosza. Zobaczymy jak to bedzie wygladac w praniu.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
fearless pisze:Po play-offach było widać, że Ani lepiej na trójce. Myślę, że pierwsze trzy miejsca, to Skera, Canty, Ania...
Pod koszem? Widać, ze wierzymy w Daliborkę... Obwód jest świetny. Ma zdobywać punkty... A pod koszem? Dobrze bronić i dobijać. Może wystarczy...
Brno wygrało Euro właściwie bez centra...
1 w PO na 3 grała Tofi z Gburią, a jak grała Andzia na 3 np. z Lotosem to Biba szalała..
2 przecież łysy mówił o zmienniczce dla Skery...
3 Niunia jest niemiłosiernie narwana w obronie.
4 Brno bez centra?? Kulichova jeszcze bardzo młoda grała naprawde dużo... druga sprawa że w pierwszej piątce machova ma 180 a reszta ponad 190 i 4 wysokimi Brno wygrało Euro ( Milton i Sales też mają sporo ponad 180 cm )
4 Jana Veselá F 1.94
5 Ivana Vecerová C 1.94
7 Nykesha Sales G/F 1.83
8 Michala Hartigová F 1.92
9 Hana Machová G 1.82
10 De Lisha Milton C 1.86
11 Alena Kovacova C 1.90
12 Zuzana Zirková G 1.75
13 Petra Kulichová C 1.98
15 Eva Vitecková F 1.90
a u nas 3 zawodniczki po 170 z hakiem... dziwi mnie to bardzo, wręcz niepokoi
Cellar Door

- Edzia
- Junior
osesek pisze:(...)a Edzi się nie dziwie że nie rozumie, jak dla niej Koryzna jest rozgrywającą![]()
![]()
Wiem, na jakiej pozycja gra Edyta Koryzna !! Ta uszczypliwość nie była konieczna.
Ale widać, jak ktoś nie przepada za Wisłą, to zawsze będzie przez wiślaków niemiło traktowany
A byś Ty zrozumiał mój post - to napiszę wprost. Nie podoba mi się w zacytowanej wypowiedzi hellraiser'a to -> "nie będzie czarnego mięsa pod koszem...".
Szkoda, że wszyscy to pominęli. Mnie się to nie podoba i mówię otwarcie.
A co do zdania hellraiser'a w ogóle - gdybyś nie zauważył, praktycznie się nie odniosłam, bo to nie mój klub, nie moje zmartwienie, jak się go buduje
"Oto jest miłość.
Dobra, dobra, skład wysoki, ja wiem. Ale ani Vesela, ani Vecerova, ani Viteckova pod koszem nie lubią grać. Natomiast niesamowite jest, że Viteckova może grać nawet na dwójce. Z takim wzrostem. To po prostu niesamowite. Ale off topic.
Myślę, że nie jesteśmy w stanie sprowadzić naprawdę zawodniczki na wysokim poziomie pod kosz. Brak kasy/brak na rynku takowej. Nie ma co sprowadzać za naprawdę duże pieniądze zawodniczek, które albo się nie przykładają za bardzo (jak Braxton, która budziła się rzadko - choć dalej uważam, że kurde, gdyby jej się tylko chciało, to drugą Yo mogłaby być), albo nie są na poziomie. Czołówka centerek europejskich ma podpisane kontrakty, i tak naprawdę wolą kasę (Stepanova i Wauters, zamiast w najsilniejszych lidze na świecie, WNBA, wolą grać za dolary w Korei). Tam też idą na sezon jesienno-letni inne zawodniczki z WNBA, jak Taj. Nie przebijemy tamtego rynku. Podobnie w Europie. Wszystkie liczące się kraje, nawet tam, gdzie liga jest słaba, dbają, by dziewczyny grały u siebie. Może poza Polską. Szkoda. Popatrzcie na Czechy, Francję, Rosję... czołowe zawodniczki grają u siebie...
A Canty, wydaje się dobrym uzupełnieniem pierwszej piątki. Niska, dziwne, że nie rzuca za trzy, ale ta rotacja na obwodzie... kazda może klepać, kazda może rzucać, wchodzić pod kosz... pięknie. Jeżeli Vilipic będzie dobrze bronić, i zbierać, to bedzie to ciekawy skład.
Ciekawe co Anka powie na transfer Domino. Grają jutro w Houston.
Popytałem trochę o Dominique na amerykańskim forum. Z wypowiedzi dotychczasowych podobały mi się takie sformułowania:
to zawodniczka, dla której nr 1 jest drużyna.
oraz, że ona zacharowywuje się i odda jej serce.
Byle to była prawda.
Myślę, że nie jesteśmy w stanie sprowadzić naprawdę zawodniczki na wysokim poziomie pod kosz. Brak kasy/brak na rynku takowej. Nie ma co sprowadzać za naprawdę duże pieniądze zawodniczek, które albo się nie przykładają za bardzo (jak Braxton, która budziła się rzadko - choć dalej uważam, że kurde, gdyby jej się tylko chciało, to drugą Yo mogłaby być), albo nie są na poziomie. Czołówka centerek europejskich ma podpisane kontrakty, i tak naprawdę wolą kasę (Stepanova i Wauters, zamiast w najsilniejszych lidze na świecie, WNBA, wolą grać za dolary w Korei). Tam też idą na sezon jesienno-letni inne zawodniczki z WNBA, jak Taj. Nie przebijemy tamtego rynku. Podobnie w Europie. Wszystkie liczące się kraje, nawet tam, gdzie liga jest słaba, dbają, by dziewczyny grały u siebie. Może poza Polską. Szkoda. Popatrzcie na Czechy, Francję, Rosję... czołowe zawodniczki grają u siebie...
A Canty, wydaje się dobrym uzupełnieniem pierwszej piątki. Niska, dziwne, że nie rzuca za trzy, ale ta rotacja na obwodzie... kazda może klepać, kazda może rzucać, wchodzić pod kosz... pięknie. Jeżeli Vilipic będzie dobrze bronić, i zbierać, to bedzie to ciekawy skład.
Ciekawe co Anka powie na transfer Domino. Grają jutro w Houston.
Popytałem trochę o Dominique na amerykańskim forum. Z wypowiedzi dotychczasowych podobały mi się takie sformułowania:
Byle to była prawda.
fearless pisze:Dobra
Hmm mam nadizeje ze potwierdzi te cechy w Polsce. 2 k;lasowe, a na dodatek profesjonalnie podchodzace do gry koszykarki made in USA to skarb. W Izraelu została wybrana najlepszym obronca sezonu a jej zespol zdobył tytuł mistrzowski.. nie mam nic przeciwko by sytuacja sie powtorzyla
Jak na razie:
Lotos: ?-Nolan, Jokovic, Kobryn-? rezerwa: Pawlak-?-Vesolovsky, Leciejewska-?
Wisła: Skerovic,Canty,DeForge,Wielebnowska,Vilipic rzerwa: ?-Krawiec, Trafimava, Trzesniewska -?
Wyglada na rownie ciekawe pojedynki co w tym sezonie, a stojace chyba na wyzszym poziomie. Szkoda tylko ze raczej reszta ligi zostanie z tyłu..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”