Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Greebo » 03 stycznia 2011, 18:04

Wywiad z oficjalnej z Duninem-Suligostowskim

Damian Juszczyk: Przerwa świąteczno-noworoczna za nami. Więcej było świętowania czy raczej myślenia o tym, co przed Wisłą i co jest jeszcze do osiągnięcia?

Piotr Dunin-Suligostowski: - Zawodniczki otrzymały zalecenia na cały ten okres, miały zadane konkretne ćwiczenia. Wiem, że część zawodniczek przebywających w Krakowie indywidualnie uczęszczała na siłownię, jak również ćwiczyła w naszej hali z piłkami. Oczywiście, Boże Narodzenie to rodzinny czas, mający specyficzny charakter także za granicą, więc myślę, że wszyscy świętowali z radością, ale jestem przekonany, iż w tle były myśli o tym co dalej - o drugiej części sezonu i o sposobie realizacji zadań, jakie postawił przed nami sponsor i których wykonania sami oczekujemy.

Drużyna trochę się zmienia. Odchodzi Janell Burse, ale pojawia się inna wartościowa zawodniczka, czyli Nicole Powell.

- Nie jest to oczywiście planowana zamiana tych dwóch zawodniczek, przede wszystkim są to inne pozycje. Tak się akurat złożyło, że Janell nie może w tym momencie kontynuować swojej kariery zawodniczej, więc ta sytuacja wymusiła rozwiązanie kontraktu, a Nicole Powell została już wcześniej zakontraktowana i zgodnie z planem pojawiła się w Krakowie. W pierwszej części dnia przeszła ostatnie badania, a po południu po raz pierwszy wyjdzie na trening z nową drużyną.

Powstała oczywiście luka na pozycji centra. Mamy wprawdzie najlepszą w Polsce center, jaką jest Ewelina Kobryn, mamy Magdę Leciejewską, która również na tej pozycji może grywać, ale zakładaliśmy, że oprócz tych dwóch zawodniczek będzie jeszcze silny center. W tej chwili jesteśmy na etapie prowadzenia rozmów, analizowania rynku i próbowania znalezienia kogoś, kogo można by ewentualnie zakontraktować w miejsce Janell. Należy bardzo podziękować za jej wkład - przede wszystkim za ogromny wysiłek w ubiegłym sezonie - i życzyć wszystkiego najlepszego.

Czy miejsce Janell Burse zajmie inna Amerykanka?

- Nie wykluczamy kierunku pozaeuropejskiego, ale staramy się koncentrować raczej na obszarze europejskim. Znalezienie na tę pozycję zawodniczki z Europy stworzyłoby bardziej komfortową sytuację z punktu widzenia Euroligi, bo jak wiemy mogą być zarejestrowane tylko dwie zawodniczki spoza Europy - w tym momencie są to Erin Phillips i Nicole Powell. Koszykarka z Europy pozwoliłaby grać dużo mocniejszym składem nie tylko w lidze polskiej, ale też w rozgrywkach Euroligi.

To wymaga czasu, głębokiego przemyślenia i analizy. Dzisiaj dojeżdża do nas trener Jose Hernandez i razem będziemy się zastanawiać. Z jednej strony jest jeszcze trochę czasu - ponieważ okienko jeśli chodzi o Euroligę zamyka się 27 stycznia, a w polskiej lidze z końcem stycznia - ale z drugiej strony nie zapominajmy, że rynek „wysycha” i z każdym dniem ubywa wolnych zawodniczek, nie posiadających kontraktów. Trzeba więc podjąć decyzję jak najszybciej, lecz musi to być wybór przemyślany, obarczony możliwie najmniejszym ryzykiem.

Jakie oczekiwania będą związane z osobą Nicole Powell?

- Powell jest jedną z najlepiej rzucających za trzy punkty na świecie, więc jest to zawodniczka, w której podkładamy ogromne nadzieje. Jest uniwersalna, gdyż może grać na „dwójce” i na „trójce”, a także na „czwórce”, stąd oczekiwania są bardzo duże. Docelowo zakładamy, że będzie bardzo mocnym „skrzydłem”, wspomoże nas w zdobyczach punktowych, a dodatkowo, iż będzie takim „motywatorem” zespołu i że dalej te relacje w drużynie będą tak dobre jak w ubiegłym roku.

Cele samego zespołu się nie zmieniają - kolejne zwycięstwa..?

- Cele nie mogą się zmieniać. Zwycięstwa są środkiem do osiągnięcia nadrzędnego celu. Ten główny to jak wiemy wywalczenie mistrzostwa Polski i oczywiście zajście jak najdalej w rozgrywkach Euroligi. Po drodze, już wkrótce, mamy przymiarkę do Pucharu Polski i zamierzamy powalczyć o to trofeum. A więc: mistrzostwo Polski, Puchar Polski i jak najdalszy awans w Eurolidze - robimy wszystko, by na tych polach osiągnąć, ile się da.

Wreszcie nie mam sie do czego przyczepić :) Na taka wypowiedz czekałem cały czas (chodzi oczywiście o łączenie wszystkich rozgrywek), wiec bardzo sie cieszę że się doczekałem. Trzymam mocno kciuki by udało sie znaleźć klasowego europejskiego centra, taki transfer w tym momencie sezonu to byłaby duża sztuka. Ale jeśli nie będzie takowej możliwości, to wole jednak klasową zawodniczkę spoza europy, niż panią której jedynym atutem sa takowe papiery, choc oczywiście zal by wtedy było szansy może i na powtórkę ubiegłorocznego sukcesu.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 03 stycznia 2011, 20:48

Chciałem tylko poinformować, że Trofimowa koleguję się z Leuchanką także może być tak że ona może przejść do CCC.
PS ale ja w to jednak nie wierze bo ona jest za wolna jak na cały skład CCC. Szybsza od niej Majewska no ale zobaczymy niebawem :)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 stycznia 2011, 20:51

to może Trafimova pójdzie tam gdzie ona? :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 stycznia 2011, 21:04

A.R.C.H.I. ball pisze:Chciałem tylko poinformować, że Trofimowa koleguję się z Leuchanką także może być tak że ona może przejść do CCC.
PS ale ja w to jednak nie wierze bo ona jest za wolna jak na cały skład CCC. Szybsza od niej Majewska no ale zobaczymy niebawem :)

Jeśli trzymać się tego rozumowania, to:
1. Jelavić miałaby pewne 30-35 minut w Jekaterynburgu, bo w końcu jest niesamowicie szybka. Sfrustrowane Poindexter i Dumerc dawałaby co najwyżej krótkie zmiany, ale bardziej pewne, że odeszłyby, bo...
2. ... Przecież Pawlak świetnie zna Bibę, więc Paulina też trafiłaby do UMMC i dzięki tej znajomości byłaby pierwszą zmienniczką Jelavić. :lol: :lol:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 03 stycznia 2011, 23:03

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 04 stycznia 2011, 13:04

Słowa Dunina napawają optymizmem, może wreszcie doczekam się Leuchanki w Krakowie :P
Nie obrażę się też na Marcauskaite ( i BARTOLINO się ucieszy 8) )która w Besiktasie nie gra dużo, a Turczynki odpadły już z EuroCup.
Podobna sytuacja jest z z Sipaviciute w Tarbes i tam też można szukać rozwiązania kontraktu za porozumieniem stron.
Tylko nie zróbcie panowie niemiłej niespodzianki kontraktując Lindę F. która jest aktualnie bez pracy... :roll: (swoją drogą liczba rotacji w tym sezonie w Walencji jest intrygująca :lol: )

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 stycznia 2011, 14:12

Linda F. przed sezonem była bliziuteńko Lotosu i mam wielką nadzieję, że jeśli miałaby ochotę wybrać jakiś polski klub to ten z grodu Kraka właśnie. ;)

I taka mała ciekawostka - na Fibie o ciąży Burse nic nie wiedzą i napisali, że ma biedaczka kontuzję...
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 stycznia 2011, 15:07

garnett pisze:Nie obrażę się też na Marcauskaite ( i BARTOLINO się ucieszy 8) )która w Besiktasie nie gra dużo, a Turczynki odpadły już z EuroCup.
Podobna sytuacja jest z z Sipaviciute w Tarbes i tam też można szukać rozwiązania kontraktu za porozumieniem stron.
Tylko nie zróbcie panowie niemiłej niespodzianki kontraktując Lindę F. która jest aktualnie bez pracy... :roll: (swoją drogą liczba rotacji w tym sezonie w Walencji jest intrygująca :lol: )

BARTOLINO ucieszy się tylko pod warunkiem że Iveta prezentuje chociaż 70% ze swojej dyspozycji sprzed urodzenia dziecka, bo po powrocie jakoś nie przekonuje swoją formą. Miałeś rację co do Sipaviciute i chyba to ją obecnie bym wolał, ale niestety chrapkę na nią mieli też inni i po odejściu z Tarbes już wylądowała w Faenzy gdzie zastępować będzie Zherzherunovą. Tej akurat już tak chętnie bym nie widział u nas. Natomiast ciekawym pomysłem byłaby według mnie inna litewska opcja czyli Petronyte. Choć o jej odejście z Galaty pewnie nie byłoby łatwo (może Turcy chcieliby trochę zaoszczędzić bo przychodzi Catch...). Oby nie okazało się, że nasi działacze tak bardzo nastawili się na Leuczankę bo jest pod ręką, a kiedy nic z tego nie wyjdzie zostaną z niczym. Panie Piotrze życzę mądrego wyboru 8)
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 stycznia 2011, 15:22

reaktywujcie Bobę 8)

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 stycznia 2011, 15:43

Koszykarz (Toruń) pisze:reaktywujcie Bobę 8)

Widzę, że jak zwykle musisz się odezwać choć kompletnie nie masz nic mądrego do dodania.
Skoro już tak błyszczysz wiedzą to może poradź trenerowi Twojej drużyny żeby zadzwonił po pomoc do podopiecznej ze swojej stajni menadżerskiej. Varda czy jak jej tam pewnie chętnie pomoże Enerdze pod koszem 8)
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 04 stycznia 2011, 15:51

Petronyte celowo pominąłem bo przyjście Tamiki zapewne pozwoli Galatasaray wyjść z grupy i uniknąć trzęsienia ziemi w samym klubie, choć z drugiej strony w rotacji zawodniczek podkoszowej jest dopiero czwarta(na 4 prawie nie jest wykorzystywana) i może rzeczywiście jest możliwość jej transferu.

reaktywujcie Bobę

Zostawiamy ją Toruniowi, będziecie mieli dwie. :lol:
W Wiśle z Maksów wolę tą trzecią - Minę.(a i ją w dalekiej ostateczności. :roll: )

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 04 stycznia 2011, 16:52

Ściągnijcie Ivę Perovanović z Francji ( chyba Lattes) - pobawcie się w rozwiązanie kontraktu za porozumieniem stron itp.
Następnie wezcie z powrotem Skerę z Brna i wyrzućcie Jelavić. Wtedy skład będzie bardzo silny i drżyj Euroligo :P

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 stycznia 2011, 18:05

Za rok ściągnijcie Bibę , w międzyczasie Leuczanke i Wisełka na majstra w Ojro 8)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 stycznia 2011, 19:52

Cos duży ruch sie zrobił wsrod podkoszowych zawodniczek w europie... na wolne miejsce po Sipaviciute wskoczyła dobrze nam znana Brooke Smith (po przyjściu Young brakło miejsca dla niej w Taranto), zaś z Rygi do Gyoru odeszła Quanitra Hollingsworth (info za forum amerykańskim, z reguły się sprawdza)

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 04 stycznia 2011, 20:32

Wielkie gratki dla Janell i Kena!! miejmy nadzieję że przynajmniej on zacznie lepiej grać!! :mrgreen:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”