Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: ann » 15 października 2009, 17:45

cóż widzę, że Omanic nic się jednak nie zmienił. jak wszystko idzie dobrze to wygrawaMY, jak coś jest nie tak to przegrywa drużyna(coż za podobieństwo w wypowiedziach do "wujka wąsacza"). zawsze mnie denerwowało u niego to, że publicznie jechał po zawodniczkach jak coś drużynie zaczęło nie wychodzić. teraz znalazł sobie winną porażek-Olę Chomać. nie rozumiem jednego, podobno miał właściwie 100% wpływ na to jak wygląda jego drużyna(niejednokrotnie narzekał, że w Wiśle nie mógł decydować o personaliach w 100%), to o co teraz te pretensje? jak przez kilka mieśięcy tak bardzo zabiegał o transfer Chomać to wtedy była wystarczająco dobra? cóż, nie jedna osoba pisała na tym forum, że z samymi Polkami nawet w słabej wg. niektórych lidze, średnio dużo można ugrać.a teraz można by powiedzieć do Omanica i działaczy z Torunia:" a nie mówiliśmy".
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 15 października 2009, 18:33

ann pisze:cóż widzę, że Omanic nic się jednak nie zmienił. jak wszystko idzie dobrze to wygrawaMY, jak coś jest nie tak to przegrywa drużyna(coż za podobieństwo w wypowiedziach do "wujka wąsacza"). zawsze mnie denerwowało u niego to, że publicznie jechał po zawodniczkach jak coś drużynie zaczęło nie wychodzić. teraz znalazł sobie winną porażek-Olę Chomać. nie rozumiem jednego, podobno miał właściwie 100% wpływ na to jak wygląda jego drużyna(niejednokrotnie narzekał, że w Wiśle nie mógł decydować o personaliach w 100%), to o co teraz te pretensje? jak przez kilka mieśięcy tak bardzo zabiegał o transfer Chomać to wtedy była wystarczająco dobra? cóż, nie jedna osoba pisała na tym forum, że z samymi Polkami nawet w słabej wg. niektórych lidze, średnio dużo można ugrać.a teraz można by powiedzieć do Omanica i działaczy z Torunia:" a nie mówiliśmy".

sporo racji ann,ale akurat za przyjściem Oli Chomać to Edo raczej tak bardzo nie optował. Dostał ją w prezencie i to w ostatniej chwili,kiedy nici wyszły z transferu zagranicznego i Ola zaczęła ponownie romansować z toruńską Energą.....
każdy ma swoją wizję budowy składu.....działacze Odry też bardzo prostą,ale jakże popularną czyli niechciane Polki + 4 Amerykanki(dwie niech się chociaż sprawdzą)....taniej? łatwiej? ,ale na pewno o wiele przyjemniej dla kibica.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 15 października 2009, 18:45

pani Gulak-Lipka i Chomac według mnie sobie odpuscciły ten mecz
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 października 2009, 18:25

Energa Toruń przed derbami

Joachim Przybył

To pierwsze w historii derby regionu w koszykówce kobiet na parkietach ekstraklasy. W Bydgoszczy podbudowane pierwszym zwycięstwem w ekstraklasie Artego podejmie Energę Toruń.

Drużyny z obu miast dotąd spotkały się w dwóch sezonach w I lidze. Wtedy za każdym razem triumfowały torunianki (w sumie sześć spotkań). Teraz także Energa jest faworytem, ale to wcale nie znaczy, że jedzie do Bydgoszczy po łatwe zwycięstwo. - Dla nas każdy kolejny mecz jest derbowy. Po turnieju towarzyskim i pierwszym meczu nie brakowało opinii, że walczymy o półfinał w tym sezonie. Tymczasem prawda jest taka, że miejsce w play off będzie sukcesem, bo konkurencja w tym roku jest wyjątkowo mocna i wyrównana. Wśród niej jest także Artego, które ma w składzie kilka ciekawych koszykarek - podkreśla trener Elmedin Omanić.

Obie drużyny rozpoczną pojedynek w zupełnie innych nastrojach. Artego w środę odniosło pierwsze zwycięstwo w sezonie ogrywając dość niespodziewanie na wyjeździe ŁKS Łódź. W składzie beniaminka dominującą rolę odgrywają Amerykanki, z których najgroźniejsza jest z pewnością Melanie Thomas. 24-letnia koszykarka jest nominalną rozgrywającą, ale przede wszystkim klasyczny strzelec: w Łodzi zdobyła blisko połowę punktów zespołu (27), a średnio w każdym meczu notuje 20,4 pkt oraz 3,2 asyst.
Na szczęście dla Energi Artego nie dysponuje wielką siłą pod koszem. To największy problem "Katarzynek”. Ich jedyną klasyczną środkową jest Aleksandra Chomać, która bardzo słabo gra i rolę centra muszą najczęściej pełnić skrzydłowe Patrycja Gulak i Ewelina Gala. - Rozumiem pretensje trenera. Nic nie gram od początku sezonu, nie mogę się przełamać, sama jestem załamana swoją dyspozycją - mówi Chomać.

W Artego toruńskie wysokie przede wszystkim będą musiały uważać na Lori Crisman, która w każdym meczu zbiera prawie 14 piłek (do tego ponad 17 pkt). - Chciałbym mieć takie możliwości kadrowe jak Omanić - przyznaje trener Artego Adam Ziemiński. - Dla nas jedyną szansą jest trzymanie rywalek na poziomie 60 punktów. Tylko wtedy możemy myśleć o niespodziance.

Dla Energi mecz w Bydgoszczy ma bardzo duże znaczenie. Po upokarzającej przegranej z Odrą Brzeg we własnej hali torunianki muszą szukać punktów na wyjeździe, żeby nie stracić dystansu do czołówki tabeli. W tym sezonie "Katarzynki” poniosły już wyjazdowe porażki w Gorzowie i Polkowicach. Nie wiadomo jeszcze czy w sobotę zagra Monika Krawiec. Liderka Energi ma złamany nos i jej występ jest uzależniony od przygotowania odpowiedniej maski ochronnej na twarz.
www.pomorska.pl
PS. Bez przesady z tą upokarzającą przegraną.... 8) to jest tylko sport. Podoba mi się za to samokrytycyzm Oli Chomać,której życzę zwyżki formy z pożytkiem dla toruńskiej ekipy.

Marcino
Żak

Postautor: Marcino » 17 października 2009, 07:44

Wie ktoś czy w dzisiejszym spotkaniu wystąpi Monika Krawiec ?

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 17 października 2009, 10:14

mapewno nie wystapi. Zabronili jej tego lekarze.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 17 października 2009, 12:10

No dokładnie - Monika na 99 % nie wystąpi w meczu. Ale zawsze jest ten 1 % a wiadomo że EDO zrobiłby wszystko by MONIA zagrała bo to jedna z pewniejszych naszych opcji w ataku :) :) :)

Co do OLI CHOMAĆ - jesłi w tym meczu si dziewczyna nie przełamie to trzeba będzie pomyśleć nad zmianą centra. Co już nie jest tajemnicą...
Choć ja cudów od niej nie oczekiwałem - bo nie interesuje się koszem od wczoraj - a Ole Chomać kojarzę od czasów jej gry w SMS - już wtedy miałem o niej własne zdanie 8)

Szkoda mi tej dziewczyny - ale Chomać może być jedynie dobrą zmienniczką - jeśli chcemy walczyć o półfinał... Podstawowowym centrem to może być ona w drużynach 6-13 choć i tu zdarzają się lepsze środkowe (Brittany Denson choćby ).

Myśle że dziś do zwycięstwa poprowadzą nas Agata , Alicia i Ewelina :)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 17 października 2009, 20:22

koszykarz pisze:No dokładnie - Monika na 99 % nie wystąpi w meczu. Ale zawsze jest ten 1 % a wiadomo że EDO zrobiłby wszystko by MONIA zagrała bo to jedna z pewniejszych naszych opcji w ataku :) :) :)

Co do OLI CHOMAĆ - jesłi w tym meczu si dziewczyna nie przełamie to trzeba będzie pomyśleć nad zmianą centra. Co już nie jest tajemnicą...
Choć ja cudów od niej nie oczekiwałem - bo nie interesuje się koszem od wczoraj - a Ole Chomać kojarzę od czasów jej gry w SMS - już wtedy miałem o niej własne zdanie 8)

Szkoda mi tej dziewczyny - ale Chomać może być jedynie dobrą zmienniczką - jeśli chcemy walczyć o półfinał... Podstawowowym centrem to może być ona w drużynach 6-13 choć i tu zdarzają się lepsze środkowe (Brittany Denson choćby ).

Myśle że dziś do zwycięstwa poprowadzą nas Agata , Alicia i Ewelina :)

Brittany Denson to gra w Odrze, która jest póki co na 5 miejscu i wygrała z Wami w waszej hali. Tak więc Olka Chomać gra w drużynie z miejsc 6-13 zatem w czym problem? 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 października 2009, 12:58

bart_81 pisze:Brittany Denson to gra w Odrze, która jest póki co na 5 miejscu i wygrała z Wami w waszej hali. Tak więc Olka Chomać gra w drużynie z miejsc 6-13 zatem w czym problem? 8)

dowcipny jesteś... :lol: ....co nie znaczy,że Energa nie może wygrać w hali Odry...,która przypomnę przegrała w Brzegu z? 11(jedenastym) zespołem FGE.
PS.najlepsze jest wypominanie sobie pojedynczych meczy,indywidualnych wzlotów i upadków,a i tak liczy sie przecież efekt końcowy czyli ostateczna lokata na koniec sezonu 2009/2010.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 18 października 2009, 17:22

Mam kilka słów do koszykarza. Napisałeś że jeśli Ola chomać sie nie przełamie to bedziecie musieli sie rozejrzec za innym centrem...Ale przeciez Chomac ma na razie lepsze statystyki niż Gulak (a juz na pewno wiekszy potencjał) i może to tej pani należałoby podziękować a Olke trzymac jako zmienniczkę (sam zresztą stwierdziłeś że na taka się nadaje).

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 października 2009, 17:45

bart_81 pisze:Mam kilka słów do koszykarza. Napisałeś że jeśli Ola chomać sie nie przełamie to bedziecie musieli sie rozejrzec za innym centrem...Ale przeciez Chomac ma na razie lepsze statystyki niż Gulak (a juz na pewno wiekszy potencjał) i może to tej pani należałoby podziękować a Olke trzymac jako zmienniczkę (sam zresztą stwierdziłeś że na taka się nadaje).

i ja skłaniałbym się nawet ku twemu stwierdzeniu...panią Gulak-Lipkę obserwuję już od spotkań przedsezonowych i śmiem twierdzić,że nie gra nawet 50% tego do czego przyzwyczaiła Nas w poprzednim sezonie. W ogóle każdy to chyba widzi,że o ile przyzwoicie torunianki radzą sobie w ataku o tyle gra w defensywie może przyprawić o palpitację serca. Nie widziałem meczu w Bydgoszczy,ale w spotkaniu z Brzegiem piłkę z naszej tablicy zbierała? mierząca 170 cm wzrostu Jazmine Sepulveda. Panie Gulak i Chomać rażą też sporym brakiem zwrotnosci i łatwo dają się mijać w akcjach 1/1. Tyle na dziś,a co bedzie w tym temacie jutro....zobaczymy.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 19 października 2009, 08:30

bart_81 pisze:Mam kilka słów do koszykarza. Napisałeś że jeśli Ola chomać sie nie przełamie to bedziecie musieli sie rozejrzec za innym centrem...Ale przeciez Chomac ma na razie lepsze statystyki niż Gulak (a juz na pewno wiekszy potencjał) i może to tej pani należałoby podziękować a Olke trzymac jako zmienniczkę (sam zresztą stwierdziłeś że na taka się nadaje).

Bart ja sobie odpuszczam polemike z tymi panami. Jak mozna swoje opinie opierac na staystkach na plkk?
Według mnie mamy dwie dobre zawodniczki na pozycje centra, jedynie brakuje zawodniczki która by zmusiłaby obie panie do rywalizacji!
Z nowych zawodniczek które przyszły na razie według mnie sprawdziły sie Agata Gajda i Magdalena Radwan (tak ta która "nie wiadomo po co przyszła!" )

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 października 2009, 09:30

hermes46 pisze:
Z nowych zawodniczek które przyszły na razie według mnie sprawdziły sie Agata Gajda i Magdalena Radwan (tak ta która "nie wiadomo po co przyszła!" )

Tutaj Ameryki nie odkryłeś i nie ma co z Tobą polemizować.... :lol: ,a dorzuciłbym jeszcze Alę Gladden,która już dla tej drużyny zrobiła wiele dobrego. Nie wiem dlaczego nie widzisz słabości w grze Naszych środkowych skoro do tego przyznaje się nawet jedna z nich... :wink:
Nie mam zwyczaju krytykować pojedynczych zawodniczek,bo gra,przegrywa-wygrywa drużyna...Koszykówka to gra,gdzie liczą się nawet detale,pojedyncze błędy..... i dlatego do Agaty(najlepsza polska rozgrywajaca na obecną chwilę) można by było przyczepić się o dwa nietrafione osobiste w meczu z Brzegiem :wink: czy ja to zrobiłem? Agata swój najlepszy mecz w Enerdze jeszcze rozegra,a do tej pory number 1 jest dla mnie pojedynek w Polkowicach w jej oczywiście wykonaniu.
i na koniec jeszcze raz znamienne słowa don Edo:

- Jedna dobra środkowa bardzo by nam pomogła, myślę, że wtedy moglibyśmy skuteczniej powalczyć nawet w Gorzowie i Polkowicach. Teraz nawet jak dobrze zagra obwód, ale brakuje nam siły pod koszem, to i tak nic nie możemy zrobić. Zwłaszcza w defensywie, gdzie Ola Chomać jest za wolna, Gala za mało doświadczona - mówi szkoleniowiec toruńskiej drużyny na łamach "Gazety Pomorskiej".

koszykarz

Postautor: koszykarz » 19 października 2009, 19:02

tyle że od CHOMAĆ są wieksze oczekiwania niż od GULAK - zwłaszcza po ostatnim sezonie w Rybvniku...

Zresztą i Chomać ui Gulak dają ciała - korzysta na tym GALA :)

Ale nic straconego jeszcze - na dniach ma przyjechać zagraniczna środkowa. Jeśli wniesie tyle co GLADDEN to sezon jeszcze może być dla nas udany... i o porażce z Odrą nikt nie będzie pamiętał.. Przecież Wisła też przegrała z nimi..

a rewanż może być zupełnie inny i możemy ograć Odrę w BRZEGU.

No i zobaczymy co z tym FIBA WYJDZIE. Fiba nawet chce opłacić koszt transportu na jeden mecz :lol: a i dziewczyny zwiedzą trochę Europy :)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 20 października 2009, 14:31

nie przypuszczałem,że po tylu latach kibicowania toruńskim koszykarkom doczekam się pucharów. Niesamowite.... 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”