Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Re: Finał FGE: Wisła Kraków-Orzeł Polkowice

Postautor: przemoe » 11 kwietnia 2011, 12:16

rzymi pisze:
ann pisze:Chatman? przyjeżdża ze swoim całym sztabem i ciągnie za sobą co najmniej 1 kiepską zawodniczkę hehe
Aglerema to nie znam, a Brian Agler- no tak,jest tak obeznany w PLKK i Eurolidze ze hoho :shock: :lol:

hmmm myślę, że ta kiepska zawodniczka nie prezentowałaby się gorzej od (z całym szacunkiem) Jelavic :mrgreen:

a Agler to chyba się przymierza do coacha Australii patrząc na ostatnie ruchy Storm :mrgreen:

Czego się nie robi, żeby LJ się chciało ;)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 kwietnia 2011, 12:17

rzymi pisze:
ann pisze:Chatman? przyjeżdża ze swoim całym sztabem i ciągnie za sobą co najmniej 1 kiepską zawodniczkę hehe
Aglerema to nie znam, a Brian Agler- no tak,jest tak obeznany w PLKK i Eurolidze ze hoho :shock: :lol:

hmmm myślę, że ta kiepska zawodniczka nie prezentowałaby się gorzej od (z całym szacunkiem) Jelavic :mrgreen:

a Agler to chyba się przymierza do coacha Australii patrząc na ostatnie ruchy Storm :mrgreen:

jak dla mnie to może być nawet trenerem Wysp Owczych:)
pisanie, że Hernandez się nie nadaje na trenera ligowego, bo tylko z reprezentacją odnosi sukcesy jest bzdurą nie mniejszą niż to, że w koszykówce liczy się tylko zdybywanie punktów.
coż...dla laika tej dyscypliny zapewne tak:)
owszem Jelavić jest wielką porażką Hernandeza, ale on przynajmniej umie się do błędu przyznać. amen.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 11 kwietnia 2011, 12:17

Też jestem za ewolucją a nie rewolucją w składzie.. Uważam że nawet bez jakichkolwiek wzmocnień jestesmy w stanie grac sporo lepiej niz obencie, potrzebujemy do tego zgrania i zdrowia.. ale oczywiscie nalezy zrobić wszytsko by jeszcze wzmocnić skład usuwając najsłabsze ogniwa.

Co do obecnej kadry: Leuchanka, Ewka, Powell, Erin - to kwartet ktory nie dość że dużo umie, to świetnie sie uzupełnia, zatrzyamnie go powino być celem numer 1. Paula, Lecia, Krężel.. on tez powinny zostać, Polek lepszych nie znajdziemy a te potrafia wniesc sporo dobrego do gry (o dziwo najwiecej daje ostatnimi czasy Paula, ktora w obecnej fazie rozgrywek jest o klase - albo i 2 - lepsza od "gorącej Chorwatki"). Ta ostatnia powinna odejsc, podbnie jak Maja V, a przy Basko powinien być jak dla mnie postawiony duzy znak zapytania (tzn powinna byc traktowana jako opcja rezerwowa). Gawor, Gajdosz, Snieżek - to raczej bez znaczenia, najlepsza z tgeo grona IMO ta ostatnia, ale jesli utrzymamy skład na obecnym poziomie to jej rola sie nie zmieni.

Kto wzamaian? Najpier trzeba rozwiazać problem rozegrania. To dla mnie kluczowa pozycja na parkiecie, bo klasowa zawodniczka na jedynce, nie tylko sama stanowi zagrożenie dla rywalek, ale podnosi też wartość reszty zespołu. A obecnie wejscie Jelavic owocuje jedynie irytacją Leuchanki ktora może przez 20 sek walczyc o pozycje pod koszem a i tak piłki do rąk nie dostanie.. Opcej tutaj sa dwie: albo znajdujemy klasową rozgrywająca (wybór marny, bo potrzeba europejki) albo decydujemy sie przestawić na 1 Erin a szukamy kogos na 2 ale potrafiacego tez w sytuacjach awaryjnych rozegrac (np nie pogardziłbym powrotem Marty ktorej w Walencji nie jest chyba najlepiej..) Ta druga opcja jest IMO gorsza, bo Ew roli dwójki sprawdzała sie dokonale, ale za to znacznie zwiekszająca obszar poszukiwań. W kazdym razie jakby sie udało znalezc rozgrywająca lub kogos na 2 to kadra wyglądąlaby tak:

C Leuchanka, Leciejewska (tu tez PF)
PF Kobryn (C), ...
SF Powell (PF) Krężel (SG)
SG Philips (PG), ...
PG Rozgrywająca, Paula

bądz:

PF Kobryn (C), ...
SG Rzucający orońca, ...
PG Philips (SG), Paula

Kolejny ruch to kwestia SG/SF. Jak już pisałem w rezerwie powinna pozostac Basko (jak ktos ja podkupi to trudno) a pierwsze pytanie o chęc reprezentowania Wisły powinno byc skierowane do Biby.. Na meczach Wisły i tak ostatnio bywa już regularnie wiec może byłaby chętna - zapewne najwczesniej od stycznia - pojawic sie i na parkiecie. Zapłacic jej tyle co Jeki nie zapłacimy, ale pewnie na waciki by i tak starczyło, a naszymi atutami w rozmowach niewatpliwie byłby jej kolezanki oraz dom w Zielonkach.. Oczywiscie taki transfer jest obarczony sporym ryzykiem, bo pewnie sama Biba nie bedzie obecnie pewnie w stanie zagwarantowac czy bedzie zdolna wrocic do gry, nie mowiać już o tym w jakiej bedzie formie, ale to jest zawodniczka tej klasy że chyba jednak warto je podjąć. Jeśli wyraziłaby wstepnie chęc gry w naszych barwach to do stycznia nie szukalbym juz nikogo na ta pozycje.. A jak nie? Wariantów na tej pozycji jest sporo, jednym z nich jest Marta F , innym mogłaby byc np mlodziutka Litwinka Marina Solopova.. tu akurat rynek europejski nie jest najuboższy i mozna znalezc dosc sporo ciekawych zawodniczek (np Ana Dabovic, choc pewnie po nia bedzie chciał siegnac ktorys z Rosyjskich potentatów)

Na koncu (czyli jak zostaną fundusze) wypadaloby jeszcze poszukąc kogoś na pozycje nr 4 (fajnie gdyby ta osoba potrafiła tez grac na 3). Oczywiscie zestaw podkoszowy: Leuchanka, Ewka, Lecia robi wrażenie, ale jak pokazuja finały PLKK jednak niesie tez spore zagrozenie problemami w wypadku kontuzji (a te zwąłszcza u Leci sa na porzakdu dziennym). Nr 1 byłaby dla mnie Jelena Dubljevic, gdyby okazała sie za droga (w Tabres pewnie fortuny nie zarabiał, ale po dobrym sezonie moze miec sporo ofert) rozważyłbym sciagniecie Olesi Malaszenko, jakby i na nią nie starczało to można by zadzwonić do Jaklin Zlatanowej.. tu opcji jest zreszta jeszcze więcej bo PF to jak dla mnie najlepiej obsadzona pozycje w europie. W kazdym razie wszystkie wymienione przeze mnie panie mają kilka cech wspolnych: grają w sredniakach europejskich, maja niezłe warunki fizyczne, spore umiejętności no i są młode (lub w wypadku Malaszenko bardzo mlode). A takiego powiewu świeżej krwi nam troche w druzynie brakuje..

To bylaby taka moja wymarzona "10-tka". Do tego skald nalezałoby uzupełnic juniorkami (przy okazji wreszcie reformując druzyne rezerw..) a na ławce posadzić.. najlepiej dalej Hernandeza, (opcje rezerwowe kiedys podawałem juz).
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 11 kwietnia 2011, 12:28

Greebo pisze:C Leuchanka, Leciejewska (tu tez PF)
PF Kobryn (C), ...
SG Philips (PG), ...
PG Rozgrywająca, Paula

bądz:

PF Kobryn (C), ...
SG Rzucający orońca, ...
PG Philips (SG), Paula

ja nie jestem za "wrzucaniem" Phillips na jedynke, ale ewentualnie by podeszla. jesli chodzi o jedynke to moim kandydatem jest: Skera 8)
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 11 kwietnia 2011, 12:28

To ze Hernandez nadaje się na kadre to twierdzenie dośc .. hmm. odważne, zwazywszy ze choćby tylko w ciągu 3 ostanich seoznów był 2 razy w F4 euroligi ,a raz w ósemce i to nie trenując europejskich potentatów tylko europejskie średniaki. Zdobywał też tytuły Mistrza Hiszpanii, jest na najlepszej dordze do tytułu Mistrza Polski a w sumie jedyna wieksza wpadką były tamte rozgrywki ligowe z ktorych jak obencie widac wyciagnął własciwe wnioski..

Trudno mu tez zarzucic ze nie umie budowac składu, bo niestety to jeszcz on zdarzył sciaganc do Salamanki takie panie jak ALba T czy Sancho L.

A co do kadry, prowadził ja az rok poki co.. srednio długo by wyciagac głebsze wnioski (no chyba ze uwzglednimi kadry juniorskie, ale wteyd to pewnie konkluzja bylaby taka ze powinien trenowac co najwyzej nasze juniorki).

PS tych dobrych meczów Leuchanki to ja widziąłm "troszke" wiecej, ot choćby 2 x Orenburg, choćby Koszyce, choćby Salamanka u nas.. a z nia ddoatkowy problem taki ze nawet jak nie gra nic wielkiego to swoje rzuca i sowje zbiera.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 kwietnia 2011, 12:29

ja nie jestem za "wrzucaniem" Phillips na jedynke, ale ewentualnie by podeszla. jesli chodzi o jedynke to moim kandydatem jest: Skera

a znasz jeszcze jakieś inne rozgrywające europejskie poza tymi które grały w Wiśle?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 11 kwietnia 2011, 12:32

ja znam jeszcze Cohen ;)
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 11 kwietnia 2011, 12:32

Greebo pisze:To ze Hernandez nadaje się na kadre to twierdzenie dośc .. hmm. odważne, zwazywszy ze choćby tylko w ciągu 3 ostanich seoznów był 2 razy w F4 euroligi ,a raz w ósemce i to nie trenując europejskich potentatów tylko europejskie średniaki. Zdobywał też tytuły Mistrza Hiszpanii, jest na najlepszej dordze do tytułu Mistrza Polski a w sumie jedyna wieksza wpadką były tamte rozgrywki ligowe z ktorych jak obencie widac wyciagnął własciwe wnioski..

Trudno mu tez zarzucic ze nie umie budowac składu, bo niestety to jeszcz on zdarzył sciaganc do Salamanki takie panie jak ALba T czy Sancho L.

A co do kadry, prowadził ja az rok poki co.. srednio długo by wyciagac głebsze wnioski (no chyba ze uwzglednimi kadry juniorskie, ale wteyd to pewnie konkluzja bylaby taka ze powinien trenowac co najwyzej nasze juniorki).

PS tych dobrych meczów Leuchanki to ja widziąłm "troszke" wiecej, ot choćby 2 x Orenburg, choćby Koszyce, choćby Salamanka u nas.. a z nia ddoatkowy problem taki ze nawet jak nie gra nic wielkiego to swoje rzuca i sowje zbiera.

hmm, no moze masz racje co do Józka, prawda jest taka, ze "roznie z nim bywa" :lol: a o Leuchu taka prawda, moglaby troche wiecej, ale zawsze "cos" waznego dorzuci
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 11 kwietnia 2011, 12:33

ann pisze:
ja nie jestem za "wrzucaniem" Phillips na jedynke, ale ewentualnie by podeszla. jesli chodzi o jedynke to moim kandydatem jest: Skera

a znasz jeszcze jakieś inne rozgrywające europejskie poza tymi które grały w Wiśle?

... znam... ale mysle ze ona bylaby dobra, akurat ona przyszla mi do glowy :!:
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2011, 12:34 przez Shavo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 kwietnia 2011, 12:34

Shavo pisze:
ann pisze:

... znam... ale mysle ze ona bylaby dobra, akurat ona przyszla mi do glowy :!:

jakie?

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 11 kwietnia 2011, 12:39

chocby Reid, ale z nia moze byc podobnie jak z Jelą. Ivana Jalcova, Jekabsone, no i jeszce nie strikte 1 - Wambe. nie chce mi sie wiecej pisac, bo mysle ze ty tez jakies znasz... :lol:

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 11 kwietnia 2011, 12:41

Shavo pisze:chocby Reid, ale z nia moze byc podobnie jak z Jelą. Ivana Jalcova, Jekabsone, no i jeszce nie strikte 1 - Wambe. nie chce mi sie wiecej pisac, bo mysle ze ty tez jakies znasz... :lol:

pierwsza to faktycznie Europejka, druga to faktycznie rozgrywająca... :mrgreen:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 kwietnia 2011, 12:44

Shavo pisze:chocby Reid, ale z nia moze byc podobnie jak z Jelą. Ivana Jalcova, Jekabsone, no i jeszce nie strikte 1 - Wambe. nie chce mi sie wiecej pisac, bo mysle ze ty tez jakies znasz... :lol:

Reid- jedynka europejska rodem z Jamajki...
Jalcova i Jekabsone- faktycznie...typowe PG... :|
jedyną PG w tym gronie spełniającą moje kryteria jest Wambe.
niniejszym dyskusję z Tobą na tematy koszykarskie uważam za zakończoną. oleee!

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 11 kwietnia 2011, 12:48

ann pisze:

Reid- jedynka europejska rodem z Jamajki...
Jalcova i Jekabsone- faktycznie...typowe PG... :|
jedyną PG w tym gronie spełniającą moje kryteria jest Wambe.
niniejszym dyskusję z Tobą na tematy koszykarskie uważam za zakończoną. oleee!

cieszę się! :lol:

w takim razie moze napiszesz jakie ty znasz PG, które pasowalyby do Wisly?
a tak pozatym to Phillips tez nie jest typową 1

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 11 kwietnia 2011, 12:54

Shavo pisze:w takim razie moze napiszesz jakie ty znasz PG, które pasowalyby do Wisly?

jako że Ann postanowiła zakończyć dyskusję to odpowiem Ci za nią bo wiem kto chodzi jej po głowie.

Aleksandra Semmler :)
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”