Postautor: Greebo » 11 kwietnia 2011, 12:17
Też jestem za ewolucją a nie rewolucją w składzie.. Uważam że nawet bez jakichkolwiek wzmocnień jestesmy w stanie grac sporo lepiej niz obencie, potrzebujemy do tego zgrania i zdrowia.. ale oczywiscie nalezy zrobić wszytsko by jeszcze wzmocnić skład usuwając najsłabsze ogniwa.
Co do obecnej kadry: Leuchanka, Ewka, Powell, Erin - to kwartet ktory nie dość że dużo umie, to świetnie sie uzupełnia, zatrzyamnie go powino być celem numer 1. Paula, Lecia, Krężel.. on tez powinny zostać, Polek lepszych nie znajdziemy a te potrafia wniesc sporo dobrego do gry (o dziwo najwiecej daje ostatnimi czasy Paula, ktora w obecnej fazie rozgrywek jest o klase - albo i 2 - lepsza od "gorącej Chorwatki"). Ta ostatnia powinna odejsc, podbnie jak Maja V, a przy Basko powinien być jak dla mnie postawiony duzy znak zapytania (tzn powinna byc traktowana jako opcja rezerwowa). Gawor, Gajdosz, Snieżek - to raczej bez znaczenia, najlepsza z tgeo grona IMO ta ostatnia, ale jesli utrzymamy skład na obecnym poziomie to jej rola sie nie zmieni.
Kto wzamaian? Najpier trzeba rozwiazać problem rozegrania. To dla mnie kluczowa pozycja na parkiecie, bo klasowa zawodniczka na jedynce, nie tylko sama stanowi zagrożenie dla rywalek, ale podnosi też wartość reszty zespołu. A obecnie wejscie Jelavic owocuje jedynie irytacją Leuchanki ktora może przez 20 sek walczyc o pozycje pod koszem a i tak piłki do rąk nie dostanie.. Opcej tutaj sa dwie: albo znajdujemy klasową rozgrywająca (wybór marny, bo potrzeba europejki) albo decydujemy sie przestawić na 1 Erin a szukamy kogos na 2 ale potrafiacego tez w sytuacjach awaryjnych rozegrac (np nie pogardziłbym powrotem Marty ktorej w Walencji nie jest chyba najlepiej..) Ta druga opcja jest IMO gorsza, bo Ew roli dwójki sprawdzała sie dokonale, ale za to znacznie zwiekszająca obszar poszukiwań. W kazdym razie jakby sie udało znalezc rozgrywająca lub kogos na 2 to kadra wyglądąlaby tak:
C Leuchanka, Leciejewska (tu tez PF)
PF Kobryn (C), ...
SF Powell (PF) Krężel (SG)
SG Philips (PG), ...
PG Rozgrywająca, Paula
bądz:
C Leuchanka, Leciejewska (tu tez PF)
PF Kobryn (C), ...
SF Powell (PF) Krężel (SG)
SG Rzucający orońca, ...
PG Philips (SG), Paula
Kolejny ruch to kwestia SG/SF. Jak już pisałem w rezerwie powinna pozostac Basko (jak ktos ja podkupi to trudno) a pierwsze pytanie o chęc reprezentowania Wisły powinno byc skierowane do Biby.. Na meczach Wisły i tak ostatnio bywa już regularnie wiec może byłaby chętna - zapewne najwczesniej od stycznia - pojawic sie i na parkiecie. Zapłacic jej tyle co Jeki nie zapłacimy, ale pewnie na waciki by i tak starczyło, a naszymi atutami w rozmowach niewatpliwie byłby jej kolezanki oraz dom w Zielonkach.. Oczywiscie taki transfer jest obarczony sporym ryzykiem, bo pewnie sama Biba nie bedzie obecnie pewnie w stanie zagwarantowac czy bedzie zdolna wrocic do gry, nie mowiać już o tym w jakiej bedzie formie, ale to jest zawodniczka tej klasy że chyba jednak warto je podjąć. Jeśli wyraziłaby wstepnie chęc gry w naszych barwach to do stycznia nie szukalbym juz nikogo na ta pozycje.. A jak nie? Wariantów na tej pozycji jest sporo, jednym z nich jest Marta F , innym mogłaby byc np mlodziutka Litwinka Marina Solopova.. tu akurat rynek europejski nie jest najuboższy i mozna znalezc dosc sporo ciekawych zawodniczek (np Ana Dabovic, choc pewnie po nia bedzie chciał siegnac ktorys z Rosyjskich potentatów)
Na koncu (czyli jak zostaną fundusze) wypadaloby jeszcze poszukąc kogoś na pozycje nr 4 (fajnie gdyby ta osoba potrafiła tez grac na 3). Oczywiscie zestaw podkoszowy: Leuchanka, Ewka, Lecia robi wrażenie, ale jak pokazuja finały PLKK jednak niesie tez spore zagrozenie problemami w wypadku kontuzji (a te zwąłszcza u Leci sa na porzakdu dziennym). Nr 1 byłaby dla mnie Jelena Dubljevic, gdyby okazała sie za droga (w Tabres pewnie fortuny nie zarabiał, ale po dobrym sezonie moze miec sporo ofert) rozważyłbym sciagniecie Olesi Malaszenko, jakby i na nią nie starczało to można by zadzwonić do Jaklin Zlatanowej.. tu opcji jest zreszta jeszcze więcej bo PF to jak dla mnie najlepiej obsadzona pozycje w europie. W kazdym razie wszystkie wymienione przeze mnie panie mają kilka cech wspolnych: grają w sredniakach europejskich, maja niezłe warunki fizyczne, spore umiejętności no i są młode (lub w wypadku Malaszenko bardzo mlode). A takiego powiewu świeżej krwi nam troche w druzynie brakuje..
To bylaby taka moja wymarzona "10-tka". Do tego skald nalezałoby uzupełnic juniorkami (przy okazji wreszcie reformując druzyne rezerw..) a na ławce posadzić.. najlepiej dalej Hernandeza, (opcje rezerwowe kiedys podawałem juz).
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...