TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2015/2016
Rosjanka Kristina Alikina w Toruniu.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
-
Kosz-ykarz
- Junior
Alikina to raczej inna opcja , z Petronyte widocznie nie wypalilo . Aha..z Alexander też raczej nie bo ktos z Rosji przebil ofertę , ale są inne opcje. Amerykanka na 2/3 tez zapewne bedzie ale pojawila sie też opcja Europejki na obwod .
Rosjanke chcial Bujalski i powinna byc przydatna. To twarda zawodniczka , w Kursku nikt z przypadku nie gra i mysle ze swoje pod koszem zrobi.. Czekam jednak na centra , bo poki co nie ma jeszcze żadnej z przynajmniej 190 cm
Rosjanke chcial Bujalski i powinna byc przydatna. To twarda zawodniczka , w Kursku nikt z przypadku nie gra i mysle ze swoje pod koszem zrobi.. Czekam jednak na centra , bo poki co nie ma jeszcze żadnej z przynajmniej 190 cm
Ona "grała" w Kursku z tego samego powodu co u nas grała np Kaczmarczyk, tzn przepisy wymuszają posiadanie zawodniczek krajowych, a ze Rosjanek az tylu dobrych nie ma by starczyło dla wszystkich w dużej iloci to się bierze zapchajdziury. I to widać po jej statsach - w Eurolidze ledwo co powąchała parkiet a i w lidze rosyjskiej w kluczowych meczach dla Kurska czyli w półfinałach z Orenburgiem w ogóle nie wystąpiła.
Jeśli miała byc Petronyte a przyszła ona to spora różnica in minus. Zarówno pod względem czysto sportowym jak i cm. Wzrost Petronyte to atut który trudno w naszej lidze przecenić i zrównoważyć (my np mielibyśmy z tym pewnie olbrzymi problem przy centrach poniżej 190 cm)
Jeśli miała byc Petronyte a przyszła ona to spora różnica in minus. Zarówno pod względem czysto sportowym jak i cm. Wzrost Petronyte to atut który trudno w naszej lidze przecenić i zrównoważyć (my np mielibyśmy z tym pewnie olbrzymi problem przy centrach poniżej 190 cm)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Greebo pisze:Ona "grała" w Kursku z tego samego powodu co u nas grała np Kaczmarczyk, tzn przepisy wymuszają posiadanie zawodniczek krajowych, a ze Rosjanek az tylu dobrych nie ma by starczyło dla wszystkich w dużej iloci to się bierze zapchajdziury. I to widać po jej statsach - w Eurolidze ledwo co powąchała parkiet a i w lidze rosyjskiej w kluczowych meczach dla Kurska czyli w półfinałach z Orenburgiem w ogóle nie wystąpiła.
jakoś nie widziałem, aby Kaczmarczyk 15,2 pkt i koło 10 zbiór średnio w EuroCup machała, także twój punkt odniesienia i porównania ma się nijak (a takimi stwierdzeniami dajesz do zrozumienia, że niemal każda Polka może "grać" w Wiśle)
Co do cm. to się zgadzam, ale Kristina na pewno też tańsza od Gintare. Cała kasa pójdzie na centra, bo skrzydłowa ma być z Europy.
PS. Taka licha ta Energa,że cztery zawodniczki zagrają w dwóch najlepszych klubach ligi poprzedniego sezonu
Przy obecnych przepisach i talencie polskich zawodniczek istotnie niemal każda Polka może grać czy "grać" w Wiśle i innym polskim klubie.
Alikina oczywiście jest dużo lepsza niż Kaczmarczyk (ale to porównanie nie dotyczyło Kaczmarczyk, a tego, że Alinika w Kurski była w sekcji turystycznej), ale jest zawodniczką słabszą niż Petronyte i np. słabszą niż Nicholls. Świetnie, że Alinika 3 lata temu dobrze grała w fiba cup, ale nic nie zmienia w temacie tego, że ostatnie 3 sezony grzała ławkę w Kursku, a w sezonie ostatnim w eurolidze zagrała łącznie 11 minut.
Alikina oczywiście jest dużo lepsza niż Kaczmarczyk (ale to porównanie nie dotyczyło Kaczmarczyk, a tego, że Alinika w Kurski była w sekcji turystycznej), ale jest zawodniczką słabszą niż Petronyte i np. słabszą niż Nicholls. Świetnie, że Alinika 3 lata temu dobrze grała w fiba cup, ale nic nie zmienia w temacie tego, że ostatnie 3 sezony grzała ławkę w Kursku, a w sezonie ostatnim w eurolidze zagrała łącznie 11 minut.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
To że zagrała jeden przyzwoity sezon w swojej karierze (a ma 30 lat) i to w drużynie z Białorusi, i że zdołała jakimś Szwedkom rzucić w dwumeczu 40 pkt ma dla mnie mniej więcej takie samo znaczenie jak statsy wykręcane przez Suknarowską na Łotwie, którymi rok temu tak się w Toruniu zachwycano (jak to było.. Polscy trenerzy nie dostrzegli w niej potencjału?)
Oczywiście Rosjanka jest lepsza od Kasi, jak i od Kaczmarczyk (naprawdę trzeba mieć problemy z czytaniem ze zrozumieniem by odnieść wrażenie ze ja porównywałem ich umiejętności) ale w Kursku to ona była a nie grała i jej znaczenie dla tego zespoły było zerowe. Na Polską lige pewnie umiejętności jej starczy, ale drżeć przed nią żaden czołowy klub nie będzie.
Oczywiście Rosjanka jest lepsza od Kasi, jak i od Kaczmarczyk (naprawdę trzeba mieć problemy z czytaniem ze zrozumieniem by odnieść wrażenie ze ja porównywałem ich umiejętności) ale w Kursku to ona była a nie grała i jej znaczenie dla tego zespoły było zerowe. Na Polską lige pewnie umiejętności jej starczy, ale drżeć przed nią żaden czołowy klub nie będzie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Greebo pisze:To że zagrała jeden przyzwoity sezon w swojej karierze (a ma 30 lat) i to w drużynie z Białorusi, i że zdołała jakimś Szwedkom rzucić w dwumeczu 40 pkt ma dla mnie mniej więcej takie samo znaczenie jak statsy wykręcane przez Suknarowską na Łotwie, którymi rok temu tak się w Toruniu zachwycano (jak to było.. Polscy trenerzy nie dostrzegli w niej potencjału?)
Czytam ze zrozumieniem, ale trochę wyważ skalę porównawczą. Ligi rosyjskiej z polską, lub nawet Wisły i Dynama Kursk. Alikina na papierze jest słabsza od Petronyte, ale klub Energa balansuje określonym budżetem, a skoro Bujalski widzi potencjał w Rosjance to tak na pewno jest.
Greebo pisze: (a ma 30 lat)
Jeśli już wypominasz wiek kobiecie to wiedz, że ta akurat ma lat 29
Bum
Miasto dało pieniądze, sponsor dał a zaległości są. Super są takie klubiki... Pełen profesjonalizm.
http://www.lm.pl/aktualnosci/informacja/100400/basket_konin_pod_ostrzalem_prezes_grabianowski_odpowiada
http://www.lm.pl/aktualnosci/informacja/100400/basket_konin_pod_ostrzalem_prezes_grabianowski_odpowiada
justi pisze:Miasto dało pieniądze, sponsor dał a zaległości są. Super są takie klubiki... Pełen profesjonalizm.
Taka specyfika tego miasta...
Miasta z dużymi firmami (m.in. huta, kopalnia, elektrownia), ale z małym zainteresowaniem sportem ze strony ich właścicieli. Zresztą nie ma się co dziwić - właściciele i prezesi tych firm zazwyczaj są z innych rejonów kraju, więc los konińskich klubów raczej ich nie interesuje.
Tomek jest ambitny, chciał spróbować coś zmienić na lepsze, ale nie wyszło - co przy nastawieniu wrogów koszykówki (a są nimi wszyscy, którzy reprezentują inne sporty w mieście) było prawie pewne.
Mieszkałem w Koninie 30 lat, z Tomkiem współpracowałem kilka lat - miło ten czas wspominam. Trochę szkoda, że musi teraz martwić się jak spłacić długi zamiast już witać zawodniczki na treningach przed nowym sezonem. Chyba jednak trzeba było zostać w tej 1 lidze, walić wszystkich po 20 punktów i mieć wielu przyjaciół (tak, tak - wtedy Tomek był w Koninie prawie Bogiem).
Konin w ekstraklasie - brzmi dumnie. Ale na dłuższą metę żadna lokalna firma nie będzie chciała (lub nie będzie w stanie) tego utrzymywać.
gilus pisze:justi pisze:Miasto dało pieniądze, sponsor dał a zaległości są. Super są takie klubiki... Pełen profesjonalizm.
Miasta z dużymi firmami (m.in. huta, kopalnia, elektrownia), ale z małym zainteresowaniem sportem ze strony ich właścicieli. Zresztą nie ma się co dziwić - właściciele i prezesi tych firm zazwyczaj są z innych rejonów kraju, więc los konińskich klubów raczej ich nie interesuje.
Tomek jest ambitny, chciał spróbować coś zmienić na lepsze, ale nie wyszło - co przy nastawieniu wrogów koszykówki (a są nimi wszyscy, którzy reprezentują inne sporty w mieście) było prawie pewne.
Mieszkałem w Koninie 30 lat, z Tomkiem współpracowałem kilka lat - miło ten czas wspominam. Trochę szkoda, że musi teraz martwić się jak spłacić długi zamiast już witać zawodniczki na treningach przed nowym sezonem. Chyba jednak trzeba było zostać w tej 1 lidze, walić wszystkich po 20 punktów i mieć wielu przyjaciół (tak, tak - wtedy Tomek był w Koninie prawie Bogiem).
Konin w ekstraklasie - brzmi dumnie. Ale na dłuższą metę żadna lokalna firma nie będzie chciała (lub nie będzie w stanie) tego utrzymywać.
A może tak wspomni na przykład szanowny użytkownik gilus o nie odbieraniu telefonów przez pana Tomka, kiedy dziewczyny dzwoniły o swoje pieniążki. Tak to jest, jak się idzie na maksa w wirtualność, a nie konkrety
Bum
- nowy użytkownik
- Nowy na forum
Greebo pisze:Kolejny ruch z cyklu rozpaczliwych.
Kolejny? Rozpaczliwy? Przecież to nie ma być podstawowy center, bo taką role pełnić w Bydgoszczy beda Fikiel i najlepsza zbierająca w sezonie 2014/15 Carter (jest też Koc). Szczechowiak jesli przejdzie testy, to na pewno daje wiecej jakości na ławce niż granie juniorkami. Dużo kosztować pewnie nie będzie ze względu na długą przerwe. Klub nic nie ryzykuje, może tylko zyskać. To jest bardziej uzupełnienie składu niż wzmocnienie, wiec nie wiem czemu uważasz że rozpaczliwy.
Jestem z Trollunia... to widać! ;). Jestem z Trollunia... to słychać! :) Jestem z Trollunia... to widać, słychać i czuć! :D
Kolejny. Rozpaczliwy.
Wcześniejsze to:
a) Podpisanie długiego kontraktu z najbardziej przereklamowaną koszykarką w Polsce (choć po ubiegłym sezonie i ME juz pewnie jej ocena mocno poszła w dol wszędzie poza Bydgoszczą
b) podebranie" 3 koszykarek od lokalnego a zarazem bezpośredniego w walce o medale rywala
c) rezygnacja z gry nie tylko w eurolidze ale w europejskich pucharach w ogóle
d) no i na koniec Szczechowiak czego pośrednim efektem jest posiadanie 3 'paszportowych" Polek
Rezygnacja z Euroligi to oczywiście nie "transfer" ale wbrew pozorom ma z ruchami personalnymi bezpośredni związek.
Czemu uważam te ruchy za rozpaczliwe? Ano dlatego ze imo wygląda to tak.
1 w związku z dużo słabszym składem Wisły pojawia się realna nadzieja na zdobycie mistrza więc jest piękny konkretny cel do zrealizowania
2 w kasie pusto nie jest (bo jak się przebija ofertę za Ried, bierze Pawlak i podpisuje długoletni kontrakt z Julią to się biedakiem nie jest) więc sa środki na realizacje powyższego celu
ale..
brakuje jednego - pomysłu jak te pieniążki spożytkować z sensem. Rezygnuje się wiec po raz kolejny z gry w pucharach (dzięki temu można zatrudnić jedną non-EU więcej a dodatkowo oszczędza sie na kosztach wyjazdów itd) a transfery robi w najprostszy - a zarazem najbardziej smutny sposób - 3 zawodniczki podbiera się rywalowi (jak my kiedyś Lotosowi) i dokłada do tego dobrze znana panią której największym atutem jest Polski paszport.
-----
Oczywiście nie ma nic złego w tym że Artego robi co może by nas zdetronizować tym bardziej ze jest na to realna szansa. Podobne apetyty maja pewnie tez w Toruniu a może - po cichu - nawet i we Wrocławiu. Tyle tylko że o ile te dwa kluby wydają sie postępować bardzo sensownie (klasowi trenerzy, sensownie budowane składy) o tyle Bydgoszcz idzie tropem Torunia z poprzedniego sezonu - czyli zamiast na jakość stawia na ilość.
PS. Jedno co mnie cieszy to fakt że w Artego pewnie nie raz w tym sezonie będzie grać 5 nawet nie tyle nie-polek, ale nawet nie -europejek na parkiecie ośmieszając tym samym durny przepis.
Wcześniejsze to:
a) Podpisanie długiego kontraktu z najbardziej przereklamowaną koszykarką w Polsce (choć po ubiegłym sezonie i ME juz pewnie jej ocena mocno poszła w dol wszędzie poza Bydgoszczą
b) podebranie" 3 koszykarek od lokalnego a zarazem bezpośredniego w walce o medale rywala
c) rezygnacja z gry nie tylko w eurolidze ale w europejskich pucharach w ogóle
d) no i na koniec Szczechowiak czego pośrednim efektem jest posiadanie 3 'paszportowych" Polek
Rezygnacja z Euroligi to oczywiście nie "transfer" ale wbrew pozorom ma z ruchami personalnymi bezpośredni związek.
Czemu uważam te ruchy za rozpaczliwe? Ano dlatego ze imo wygląda to tak.
1 w związku z dużo słabszym składem Wisły pojawia się realna nadzieja na zdobycie mistrza więc jest piękny konkretny cel do zrealizowania
2 w kasie pusto nie jest (bo jak się przebija ofertę za Ried, bierze Pawlak i podpisuje długoletni kontrakt z Julią to się biedakiem nie jest) więc sa środki na realizacje powyższego celu
ale..
brakuje jednego - pomysłu jak te pieniążki spożytkować z sensem. Rezygnuje się wiec po raz kolejny z gry w pucharach (dzięki temu można zatrudnić jedną non-EU więcej a dodatkowo oszczędza sie na kosztach wyjazdów itd) a transfery robi w najprostszy - a zarazem najbardziej smutny sposób - 3 zawodniczki podbiera się rywalowi (jak my kiedyś Lotosowi) i dokłada do tego dobrze znana panią której największym atutem jest Polski paszport.
-----
Oczywiście nie ma nic złego w tym że Artego robi co może by nas zdetronizować tym bardziej ze jest na to realna szansa. Podobne apetyty maja pewnie tez w Toruniu a może - po cichu - nawet i we Wrocławiu. Tyle tylko że o ile te dwa kluby wydają sie postępować bardzo sensownie (klasowi trenerzy, sensownie budowane składy) o tyle Bydgoszcz idzie tropem Torunia z poprzedniego sezonu - czyli zamiast na jakość stawia na ilość.
PS. Jedno co mnie cieszy to fakt że w Artego pewnie nie raz w tym sezonie będzie grać 5 nawet nie tyle nie-polek, ale nawet nie -europejek na parkiecie ośmieszając tym samym durny przepis.
Nie oszukujmy się, że Artego na rynku transferowym przebiło finansowo Enerdze wszystkie trzy koszykarki. Reid poczuła różnicę z 45 tys. euro na 75 tys. euro za sezon, idąc też tropem Darxii Morris, która miała pomóc w wyhaczeniu jej z Torunia. To samo Fikiel i pani Pawlak. Naprawdę śmieszą mnie kuluarowe prywatne opowieści dwóch ostatnich koszykarek, jakoby Toruń w ogóle z nimi nie rozmawiał, bo na przykład Ola poczuła, że miała rewelacyjny sezon (jak rewelacyjny odsyłam do ostatniego meczu z CCC Polkowice) i zażądała więcej.
Miała być Euroliga, było spektakularne nawet założenie firmowych koszulek po wygranym półfinale z Energą. Skład obecny jest na pewno co najmniej porównywalny z Katarzynkami 2014/2015 i zastanawiam się teraz na co skamlącym we wszystkich lokalnych mediach działaczom potrzebny był ten euroligowy milion? Nawet lokalna prasa sprostowała potem wydatki Energi na Euroligę, bo wcześniej pisali głupoty by wygospodarować jeszcze kasę dla Bydgoszczy. Prawdopodobieństwo gry Szczechowiak jest na równi z powrotem do zespołu Energi Moniki Krawiec, choć na załączonym materiale pochodząca z Ostrowa Wlkp. zawodniczka prezentuje się nieźle.
REASUMUJĄC Z MOJEGO PUNKTU WIDZENIA: Transfer ewentualny Cherry do Artego uważam za rozpaczliwy z jednego chociażby punktu widzenia. Nad Brdą czują, że przedobrzyli obwód, a pod koszem jest nieco słabiej.
PS.Największą kasiorkę ciągnie i tak Julie
Tu macie Monię. Wypiękniała
http://www.toruntv.pl/movie/show?id=7674
REASUMUJĄC Z MOJEGO PUNKTU WIDZENIA: Transfer ewentualny Cherry do Artego uważam za rozpaczliwy z jednego chociażby punktu widzenia. Nad Brdą czują, że przedobrzyli obwód, a pod koszem jest nieco słabiej.
PS.Największą kasiorkę ciągnie i tak Julie
Tu macie Monię. Wypiękniała
http://www.toruntv.pl/movie/show?id=7674
Bum
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”