PZU Polfa Pabianice - Lotos Gdynia

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kto w finale:

Włókniarz Pabianice
45
65%
Lotos Gdynia
24
35%

Liczba głosów: 69

Awatar użytkownika
Maryjan
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: Maryjan » 27 marca 2006, 23:52

napisales takze : Wczoraj na pomeczowym spotkaniu piwnym dyskutowałem sobie z Kowalikiem właśnie m.in. o rozkładaniu ciężaru gry. I poruszony był temat Chicago Bulls a konkretnie tego, że w końcówkach meczy trener Jackson wypuszczał na parkiet Jordana, Pippena, Harpera, Kukoca, Kerra i nikt nie wiedział kto będzie ciepał za trzy Confused Question No a u nas??? Np. w zeszłym sezonie praktycznie każda ważna akcja w końcówce była grana na Pantelejevą (wyjątek to chyba mecz z Gdynią i akcja Alicji Perlińskiej). A przecież mamy jeszcze kilka innych zawodniczek które moga przesądzić o wyniku meczu. Efekt jest taki że (jak już pisałem wcześniej) Pantelejeva odnosi kontuzje i jest płacz i lament co to teraz będzie.

Wiesz "wychowalem" sie na meczach Bullsów:)Takze powiem Ci bo chyba nie ogladales ich,ze kazda koncowke konczyl Jordan!!!To on decydowal czy bedzie rzucal czy bedzie podawal(jak np podanie do Kerra i rzut ktory zadecydowal o zwyciestwie w 6 meczu w 1997 przeciw Utah)Na kolejny dowod powiem Ci ze Jordan ma najwiecej w calej historii NBA rzutow ktore przesadzily o losach meczow.

Nie zastanawiasz sie dlaczego wiekszosc koncowek koczyla Pantelejeva?
Ja np nie wyobrazam sobie koncowki granej przez Palke,Szpile a juz bron Boze przez Krupe:)!!!!Teraz chyba poza Kae zostaje juz chyba tylko Sylwia...

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 28 marca 2006, 00:06

Hmm.... co prawda ja się "wychowywałem" na meczach Włókniarza i grze ś.p. Małgosi Gliszczyńskiej, Jadzi Sidoruk, Gosi Storożyńskiej jednak mecze Bykow też z przyjemnością oglądałem i np. pamietam że w któryś finałach w koncówce rzucał Kukoc. Fakt, Jordan kończył najwięcej akcji, jednak były jeszcze inne opcje w ataku.
U nas, dotychczasową i praktycznie jedyną opcją była Pantelejewa. Hmm... według mnie, Szpila ma predyspozycje by kończyć ważne akcje, jest Sylwia, Jacintho?? Hmm... nie mam przekonania do jej rzutu za trzy, ale za dwa jest w stanie kończyć. Była Karla.... była, bo w chwili obecnej to niech lepiej ona nie rzuca. Pałka.... hmm.... oglądając z kasety sobotni mecz z Gdynią wynikało że w koncówce akcja była (bądź miała być) ustawiona właśnie na nią! Nie zapominajmy o Krystofvej, która jak chce to też potrafi ciepnąć za trzy.
Tak więc, na papierze mamy sporo możliwości!!! Pozostaje "tylko" to przełożyć na parkiet.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Maryjan
Nowy na forum
Kontaktowanie:

cd

Postautor: Maryjan » 28 marca 2006, 00:41

Zgadzam sie z Toba jesli chodzi o to ze u nas ma kto rzucic za trzy czy poldystansu(wg mnie to cala druzyna ma bardza dobra celnosc).Jednak ktos te akcje musi wypracowac, bo zaden przeciwnik przy zdrowych zmyslach w kocowkach nie da metra luzu zadnej z naszych zawodniczek.Na papierze mozna rozrysowac najlepsza zagrywke ale koncowki maja to do siebie jedna zawodniczka musi wziasc ciezar gry na siebie i albo sama rzucic albo dac asyste.
Nie zgadzam sie natomiast ze Szpila ma predyspozycje do konczenia tego typu akcji, poniewaz no niestety nie ma wystarczajacej szybkosci ani 'kozła'.

Z tym rzutem Kukoc'a to masz racje,ale myslalem ze chodzi Ci o 'udane' koncowki, a z tego co pamietam to wtedy pilka nawet nie doleciala do kosza...:DChociaz w meczu byl najskuteczniejszym graczem(widocznie nie mial tego czegos:D)

Co do Karli to uwazam ze jest obecnie najlepiej rzucajaca zawodniczka za 3 w Polfie, jednak jest zawodniczka ktora musi miec wypracowana pozycje do rzutu(nie potrafi trafiac pod presja obroncy) i tu kolo sie zamyka.

Awatar użytkownika
El Guaje
Kadet

Postautor: El Guaje » 28 marca 2006, 11:37

Jak myślicie co może być decydującym elementem meczów w Gdyni?

jelo
Młodzik

Postautor: jelo » 28 marca 2006, 11:40

Szymon pisze:Hmm.... co prawda ja się "wychowywałem" na meczach Włókniarza i grze ś.p. Małgosi Gliszczyńskiej, Jadzi Sidoruk, Gosi Storożyńskiej ...

to coś nwego... przecież Jadwiga Sidoruk to ŁKS-ianka!!! w Pabianicach grała bardzo krótko (1989-1993), więc od niej mi wara :evil: Ona jest łódzka!

Awatar użytkownika
Maryjan
Nowy na forum
Kontaktowanie:

ano tak mysle...

Postautor: Maryjan » 28 marca 2006, 11:57

El Guaje pisze:Jak myślicie co może być decydującym elementem meczów w Gdyni?

Ja mysle ze obrona i Sylwia grajaca wiecej od Krupy:)

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Re: ano tak mysle...

Postautor: Trenejro » 28 marca 2006, 12:03

Maryjan pisze:
El Guaje pisze:Jak myślicie co może być decydującym elementem meczów w Gdyni?

Ja mysle ze obrona i Sylwia grajaca wiecej od Krupy:)

W kwestii Waszych dyskusji, Szymonie i Maryjanie...
To, że rzucał kto inny niż Jordan, to nie znaczy, że właśnie on nie rozgrywał końcówki... I kiedy był potrajany oddawał piłkę i trafiał np. Paxon czy Kerr. Ale końcówkę rozgrywał Jordan.

Dlatego pewnie Maryjan odnosi siędo tego, żeby to Kae rozgrywała końcówki zamiast Krupy (broń Panie Boże), bo ona dzięki lekkości i szybkości jeżel nie sama, to wypracuje pozycję komuś innemu.

Ja w zgodzie z Maryjanem zaproponuję pierwszą piątkęna Gdynię:

1. Sylwia
2. Karla
3. Kae
4. Leo
5. Gabi

Najoptymalniejsze ustawienie w tym momencie. No ale Pałka jet na cenzurowanym i chociażby najgorsząrzecz odwaliła i tak będzie grać, co jest demotywujące zarówno dla niej jak i dla innych walczących o pozycję...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: ano tak mysle...

Postautor: Szymon » 28 marca 2006, 12:09

Trenejro pisze:Ja w zgodzie z Maryjanem zaproponuję pierwszą piątkęna Gdynię:

1. Sylwia
2. Karla
3. Kae
4. Leo
5. Gabi
Najoptymalniejsze ustawienie w tym momencie ....

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ostatnio zmieniony 28 marca 2006, 12:19 przez Szymon, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 28 marca 2006, 12:14

jelo pisze:
Szymon pisze:Hmm.... co prawda ja się "wychowywałem" na meczach Włókniarza i grze ś.p. Małgosi Gliszczyńskiej, Jadzi Sidoruk, Gosi Storożyńskiej ...

to coś nwego... przecież Jadwiga Sidoruk to ŁKS-ianka!!! w Pabianicach grała bardzo krótko (1989-1993), więc od niej mi wara :evil: Ona jest łódzka!

Sam się odwaruj :!: :twisted:
Może i Sidoruk nie grała długo we Włókniarzu, jednak 4 tytuły mistrzowskie, 1 vicemistrzowski, Jej postawa na parkiecie pozwalają by powiedzieć o Niej, że jest WŁÓKNIARKĄ :!: :!: :!:

Obrazek

Awatar użytkownika
Maryjan
Nowy na forum
Kontaktowanie:

skladziszaj:)

Postautor: Maryjan » 28 marca 2006, 12:42

No wlasnie...sklad....

Czy sa jeszcze kibice ktorzy wierzą chociaz w jakies maleńkie zmiany w składzie jezeli chodzi o sobote?

Osobiscie uwazam ze trener Tomasz Herkt albo się paniczne boji jakiejkolwiek zmiany albo....ciiiiiiii [cenzura] moze drugi trener ma za duzy wplyw na naszego coach'a w niektrorych momentach...zwlaszcza jezeli chodzi o zmiany Sylwii i Leo.

Obie zawodniczki opuszczaly parkiet wlasnie wtedy gdy cos akurat zaczynalo trybić w ich grze.Czy to nie dziwne?

Przyjzyjcie sie czasem naszej lawce trenerskiej a moze zobaczycie cos ciekawego...

Awatar użytkownika
El Guaje
Kadet

Postautor: El Guaje » 28 marca 2006, 12:42

Pałeczka musi grać w pierwszej piątce :!:

Awatar użytkownika
Maryjan
Nowy na forum
Kontaktowanie:

taaaa....

Postautor: Maryjan » 28 marca 2006, 13:00

El Guaje pisze:Pałeczka musi grać w pierwszej piątce :!:

Pałeczka to musi sie za gre wziasc, bo jak pamietam ja jeszcze z przed paru lat to wciaz gra tak samo, zero postepu...jakas taka wolniejsza sie zrobila...

Awatar użytkownika
Trenejro
Młodzik
Kontaktowanie:

Re: taaaa....

Postautor: Trenejro » 28 marca 2006, 13:06

Maryjan pisze:
El Guaje pisze:Pałeczka musi grać w pierwszej piątce :!:

Pałeczka to musi sie za gre wziasc, bo jak pamietam ja jeszcze z przed paru lat to wciaz gra tak samo, zero postepu...jakas taka wolniejsza sie zrobila...

I do obrony przykładać...

Dzięki Maryjan za poparcie - Pałeczka jest na fali, ale osiada znów na laurach, nie pracuje w obronie - szczególnie w pomocy, chociaż każdy laik zauważy: "jak to? Pałeczka? Przecież swietnie broni bo ma tyle bloków... " No tak - bloki - świetnie! Ale bloki i dobra obrona nie są tożsame - bloki uzupełniają dobrą obronę...

I dlatego taki skłąd pierwszej piątki jak dla mnie - obiektywnie...

A co do zmian, to tak jak pisze Maryjan - nielogiczne i w nielogicznych momentach. Dodałbym jeszcze to, że są bardzo schematczne - od kilku meczy w tym samym momencie w tej samej minucie kwarty schodzi rozgrywający, wysoka itd...

Awatar użytkownika
El Guaje
Kadet

Postautor: El Guaje » 28 marca 2006, 13:08

Czy ty widziałeś wogóle jakieś mecze Włókniarza ostatnio?

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: skladziszaj:)

Postautor: Szymon » 28 marca 2006, 13:12

Maryjan pisze:Osobiscie uwazam ze trener Tomasz Herkt albo się paniczne boji jakiejkolwiek zmiany albo....ciiiiiiii [cenzura] moze drugi trener ma za duzy wplyw na naszego coach'a w niektrorych momentach...zwlaszcza jezeli chodzi o zmiany Sylwii i Leo.

Obie zawodniczki opuszczaly parkiet wlasnie wtedy gdy cos akurat zaczynalo trybić w ich grze.Czy to nie dziwne?

Przyjzyjcie sie czasem naszej lawce trenerskiej a moze zobaczycie cos ciekawego...

A według mnie, takie p... w tym momencie nie ma sensu :!:
Póki co trener Herkt nie popełnił jakiś większych błędów, więc proponuję wstrzymać się do końca rozgrywek, bo przecież jeszcze nie przegraliśmy ligi i w dalszym ciągu możemy sięgnąć po MP :!:
Ja osobiście do trenera Herkta mam jeden WIELKI zarzut (o którym zresztą trener doskonale wie :lol: :wink: ) - za mało gra młodymi :!:
Druga uwaga, to że za dużo gra Krupska-Tyszkiewicz (kosztem Sylwii). Jednak każdy trener ma swoje ulubione zawodniczki, a dotychczas trener Herkt mając w składzie Krupę coś tam zawsze wygrywał. Więc też proponowałbym się jeszcze wstrzymać z potępianiem trenera Herkta.

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”