BLK 25/26- informacje, plotki, transfery

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

El-Maniaque
Nowy na forum

Re: BLK 25/26- informacje, plotki, transfery

Postautor: El-Maniaque » 22 września 2025, 12:47

Muminek pisze:
Kosz-ykarz pisze:
Muminek pisze:Wygrywamy memoriał prof. Stanisława Łęgowskiego pokonując w ostatnim i decydującym dniu imprezy bydgoskie Artego 73:46
ENERGA Toruń-ARTEGO Bydgoszcz 73:46 (26:10,21:18,17:8,9:10)
Nikola Batura 17 (2x3), Sarah Sagerer 16 (1x3), Asianae Johnson 11, La Mama 11, Łucja Grządziela 7 (1x3), Laura Weber 4, Ewelina Śmiałek 3, Weronika Preihs 2, Aleksandra Ustowska 2, Karolina Podkańska 0;

PS.Amerykanki z Bydgoszczy jak najszybciej do domu, takiego dramatu dawno nie widziałem

A już mówiłem ze drużyny z Kuj pom i Polonia między sobą rostrzygna play offy...Bo dla kogoś miejsca zbraknie.

No Gordon wymienił panią Gordon na Lombard.. choć to tylko sparing.
A jakie wrażenie nowa rozgrywająca Energi ? Asianae? No i czy Helga Sarah Sagerer tak samo fajnie jak przed 5 laty ?;)

Asianae fajnie, choć lubi grać indywidualnie z czego rodzą się proste straty, trójki nie ma. Ma ją za to Słowaczka Tarkovicova, którą przed ostatnim meczem zmogła infekcja, gra ambitnie, biega jak szalona po parkiecie no i masa doświadczenia tak potrzebnego tej drużynie. Doświadczenie to również Sagerer, która bedzie realnym wzmocnieniem o ile jeszcze trochę popracuje z naszym fizjo Ukraińcem. Duże nadzieje pokładam w duecie Batura-Grządziela bo tu jest progres, bo jeśli mamy wygrywać mecze teoretycznie nie do wygrania to tylko z ich pomocą.
O Amerykankach w Artego już się nie wypowiadam, bo to nie mój problem, jednak sami bydgoscy kibice kwitują to jednym słowem: "masakra". Gordon i Hank widząc, że Szewczyk nie będzie trenerem "podkuliły ogony" i rozwiązały kontrakty

Mam nadzieję, ze nasze Amerykanki się obudzą bo inaczej trzeba będzie zmieniać w trakcie sezonu.
Po dobrym meczu z Polonią spodziewałem się wyrównanego meczu z Energą, a tu niemiła niespodzianka i rozmiar porażki.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 września 2025, 16:01

Fatalnie gra VBW Gdynia w meczu o Superpuchar jak na razie. O ile Hebard można odpuścić, to dyspozycja Wrzesiński jest koszmarna - kompletnie bez feelingu, jak nie ona. Inne - poza świetną Karoliną Ułan - nic nie grają. Po drugiej stronie "stary dobry Gorzów", czyli szybka koszykówka, mocno z obwodu, bardzo solidna gra, szczególnie ciekawie Courtney Hurt i Stephanie Reid.

Edit - w pełni zasłużony Superpuchar dla Gorzowa. U gdynianek w drugiej połowie grać zaczęła Jones, ale właściwie tylko ona. Szwedka potyka się o własne nogi i na razie wygląda na kompletnie nieprzydatną, lepiej dać te minuty jakiejś młodej Polce. Barbora też mecz do przemilczenia, dobrze, że chociaż kilka fajnych piłek podała do Stephanie. Kolejna przezroczysta na boisku była Banaszak. W końcówce walczyła głównie Jakubiuk. Po drugiej stronie mecz życia zagrała 18-letnia Magdalena Kloska, która trafiła 6 trójek (cała VBW zdobył tylko 6 pkt w ten sposób). Jeśli gdynianki utrzymają taką dyspozycję, Euroliga będzie bardzo smutna, a i w lidze trudno o coś więcej niż finał, ale tu akurat margines do poprawy jest spory, bo nawet grając taki piach jak dzisiaj, przy odrobinie szczęścia można byłoby ten mecz wygrać.
Ostatnio zmieniony 28 września 2025, 16:53 przez reaktywacja, łącznie zmieniany 1 raz.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 września 2025, 16:39

Tak patrzę na mecz i staty i mamy dość niezbilansowany zespół. Straciliśmy czołowego strzelca za 3 i kto został? Ułan/Gilmajster i może trochę Banaszak. Baśka to tylko jak musi i ma dzień konia. Od razu łatwiej AZSowi ustawić obronę.

Mam tez wrażenie, że ławka Gorzowa jakby dłuższa.
Jedyne co cieszy bezstronne oko, to że póki co to mecz Polek.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 28 września 2025, 17:38

Gorzow beat Gdynię w Super Pucharze Polski 78 69.
Magdalena Kloska - kolejny wielki talent? 20 pkt w meczu . Szok. Skąd jest ta dziewczyna?
Wychowanka AZS? Jestem pod wrażeniem.

Ułan w Gdyni tez fajnie - 16 pkt. Więc dziewczyny z u23 cos potrafią. Więc nie rozumiem czemu Gdynia zatrudnia jakas mizerię ze Szwecji zamiast stawiać na swoje talenty.

Uważam ze na koniec sezonu te drużyny i tak spotkają sie w finale. Gorzow wygląda obiecująco i ma ciut szerszy sklad a Gdynia ma super duet podkoszowych.

Gorzow...dobre zagraniczne + 3 reprezentantki Polski to juz wystarcza by myśleć o najwyższych laurach w lidze.
Gdynia jednak obwodowo dość mizernie przy Gorzowie. Samymi podkoszowymi sie tego nie ugra
A Lublin czy Ślęza będą szukać swoich szans. Lublin słabo w pucharach póki co A Ślęza będzie walczyć o medale. Czy o final- sezon zweryfikuje

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 28 września 2025, 19:57

reaktywacja pisze:Jeśli gdynianki utrzymają taką dyspozycję, Euroliga będzie bardzo smutna, a i w lidze trudno o coś więcej niż finał, ale tu akurat margines do poprawy jest spory, bo nawet grając taki piach jak dzisiaj, przy odrobinie szczęścia można byłoby ten mecz wygrać.

Należy pamiętać że i i my nie pokazaliśmy pełnego potencjału. Brak Lebieckiej i przede wszystkim Rebeki Mikulasikovej, która da odetchnąć zwłaszcza Weronice. Skład mamy szeroki jak nigdy. Prognostyk bardzo dobry przed startem sezonu.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 września 2025, 20:19

A Mikulasikova kogo wykosi? 5 juniorek chyba musi być?
Gratulacje, Darek musi sobie przypomnieć co to rotacja :shock: ale jak to ogarnie i nie będzie kwasów o minuty to będzie tym razem niemożliwe zajechać Gorzów fizycznie, ani trwogi co w razie jakiejś kontuzji.

Kloska sztos, wejście smoka, tylko żeby sobie krzywdy nie zrobiła teraz jakimiś oczekiwaniami, chociaż to na Stasiak sie nastawialiscie. Widać nad morzem same talenty :twisted:

U nas zapowiada się tradycyjna szwedzka wpadka, nie wiem w czym Ekh jest lepsza od Stoupalovej...
Euroliga i tak smutnie sie zapowiadała od momentu jak było widać, że trzon zostaje bez zmian.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 28 września 2025, 20:55

przemoe pisze:A Mikulasikova kogo wykosi? 5 juniorek chyba musi być?

Chociażby Kuczyńską

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 29 września 2025, 06:12

OK fakt, miejsce jest. Tym bardziej wow, że to Polka się na ławce nie zmieści.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

gns92
Żak

Postautor: gns92 » 29 września 2025, 07:03

W regulaminie ligi na sezon 2025/2026 nie znalazłem żadnego wymogu dot. 5 zawodniczek U23 w skladzie meczowym. Przy Mikulasikovej wypadnie z dwunastki meczowej jedna z młodych - najpewnien Molik.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 29 września 2025, 07:24

gns92 pisze:W regulaminie ligi na sezon 2025/2026 nie znalazłem żadnego wymogu dot. 5 zawodniczek U23 w skladzie meczowym. Przy Mikulasikovej wypadnie z dwunastki meczowej jedna z młodych - najpewnien Molik.

No to jeszcze lepiej bo Kuczyńska czasem się przyda jako zadaniowiec

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 29 września 2025, 08:04

Fakt, sprawdziłem regulamin i nakazuje tylko podziały (w praktyce 4 zagraniczne) a U23 trzeba mieć tyle, żeby jakaś mogła grać.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 29 września 2025, 09:49

Fajnie, że młode Polki pokazały się z dobrej strony w meczu o Superpuchar. Na uwagę zasługuje zwłaszcza występ Kłoski, która przecież jeszcze nawet nie zadebiutowała w ekstraklasie. Ciekawe, jak rozwinie się kariera tej młodej zawodniczki.
Brak konieczności wystawiania do składu pięciu zawodniczek U23 to ruch w dobrą stronę. Takie zasady obowiązywały w męskiej I lidze w trzech poprzednich sezonach, gdy też musiał być non stop na boisku przynajmniej jeden gracz U23, ale ilu takich było w składzie, zależało już wyłącznie od trenera. Notabene w tym sezonie ten przepis już tam nie obowiązuje - w zamian są nagrody dla trzech klubów, w których młodzieżowcy spędzą najwięcej minut na parkiecie podczas całych rozgrywek. Podobne nagrody będą w PLK.
Widać więc rozjazd między żeńską a męską ligą w tej sprawie. Póki co - trudno ocenić, która droga lepsza. Chociaż osobiście uważam, że nie powinno być jakichkolwiek tego typu nakazów. Może mam spaczone podejście w porównaniu do siedzących w ostatnich latach w temacie BLK, ale czy skutkiem tej regulacji nie jest przypadkiem ubywanie polskich zawodniczek 23+ prezentujących ekstraklasowy poziom lub po prostu mających miejsce w klubach BLK? Więcej Polek niż przed wprowadzaniem tego przepisu gra za granicą. OK, ich decyzja, wolny rynek, potrzeba sprawdzenia się w nowym otoczeniu itp, ale czy to wpływa korzystnie na ligę? Czy zawodniczki tracące status U23 nadal odgrywają ważną - bądź jakąkolwiek - rolę w rotacji drużyn BLK, czy też jest dla nich miejsce jedynie w I lidze? Nie weryfikuję tych procesów, ale patrząc choćby na nazwiska wiodących Polek przypuszczam, że zawodniczki kończące wiek młodzieżowy - z nielicznymi wyjątkami, które dotyczą tych naprawdę najlepszych w swoich rocznikach - raczej już furory w BLK nie zrobią, a jeśli dalej będą tam grać, to w dużej mierze dlatego, że nadal będzie się obniżać poziom BLK. No ale może o niczym nie mam pojęcia i tylko mi się wydaje, że 10-12 lat temu było w lidze więcej polskich zawodniczek, które prezentowały jak na tę ligę co najmniej dobry, solidny poziom, a ta liga była wyżej notowana w europejskiej hierarchii niż obecnie...
Ktoś powie, że każda okazja do gry z lepszymi, doświadczonymi jest bezcenna. Zgodzę się z tym, tylko czy powinna ona być wymuszona administracyjnie? I pytanie - co dalej, gdy zawodniczki nabyły już tego bezcennego doświadczenia i nagle okazuje się, że grają mniej lub w ogóle, bo nie rozwinęły się na tyle, aby dostać minuty jako Polki-"seniorki" bądź też - mówiąc brutalnie - nie dojrzały do miana "ligówki" (sformułowanie stosowane niegdyś przez jednego z zasłużonych forumowiczów)? Zwłaszcza że między BLK a I ligą jest przepaść, co wynika także z tego, jak mało jest kobiet wyczynowo grających w koszykówkę. Tutaj jakiekolwiek analogie do męskiego basketu nie mają większego sensu.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 29 września 2025, 10:41

nigdy nie bylo przepisu wymagajacego 5 zawodniczek u23 w skladzie

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 29 września 2025, 11:24

paulo2907 pisze:Brak konieczności wystawiania do składu pięciu zawodniczek U23 to ruch w dobrą stronę. ....................................
Widać więc rozjazd między żeńską a męską ligą w tej sprawie. Póki co - trudno ocenić, która droga lepsza. .........

Jako kibic "obu odmian" koszykówki ( serio, znam ludzi, którzy na samą myśl o koszu kobiet reagują alergicznie...) i to z najbardziej usportowionego miasta w Polsce podam, że w rozgrywanym równolegle superpucharze mężczyzn, w zwycięskiej drużynie Startu Lublin:

- w półfinale polscy zawodnicy wzięli 4 rzuty z gry na 61 w sumie ( z czego 1 trafili).
- w finale polscy zawodnicy wzięli 5 rzutów z gry na 68 w sumie ( z czego 1 trafili).

Cieszę się, że w lidze kobiet nie ma (jeszcze) takich sytuacji.
Wariant 4 zagraniczne + reszta Polek uważam za OK.
Jeśli kogoś stać na więcej stranieri, żeby grać w Europucharach ( w zeszłym roku 6 zagranicznych w Polkowicach, w tym roku będzie po 5 w Ślęzie i w AZS UMCS) - to sprawa klubu.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 29 września 2025, 12:30

peps03 pisze:Cieszę się, że w lidze kobiet nie ma (jeszcze) takich sytuacji.
Wariant 4 zagraniczne + reszta Polek uważam za OK.

Zauważ, że nigdzie nie pisałem o przepisach dotyczących zawodniczek zagranicznych, a tylko o młodzieżowych i skutkach wynikających z tej regulacji. Nigdzie nie stwierdziłem, że przepisy w męskiej ekstraklasie są super i tą drogą powinna iść żeńska liga. W PLK poszli na całość i można to różnie oceniać, ale nawet przy przepisie o jednym Polaku w zeszłym sezonie Start był zespołem, w którym udział obcokrajowców w wynikach był największy. Może inne kluby pójdą w tym kierunku, ale polskich koszykarzy coś potrafiących na takim poziomie bądź nieźle rokujących i aspirujących do zaistnienia w PLK jest znacznie więcej niż polskich koszykarek. Do tego - uwzględniając wszelkie proporcje - pod względem sportowym, organizacyjnym i medialnym (frekwencja, PR itp.) przepaść między PLK a I ligą męską jest wyraźnie mniejsza niż między BLK a I ligą żeńską.
Można dyskutować jak to powinno wyglądać w BLK. Może faktycznie 4 zagraniczne, ale żadnych nakazów odnośnie gry U23, a także w ogóle Polek. Albo 5 zagranicznych, ale wtedy dwie Polki na boisku. Chociaż jak widzę, że są kluby, które nie sprowadzają zawodniczek zagranicznych albo nie myślą o wykorzystaniu obecnego limitu, to wydaje mi się, że zwiększenie tego limitu jeszcze pogłębi i tak spore różnice między górą a dołem tabeli.

PS. Gratuluję tego lubelskiego usportowienia i jednocześnie trochę zazdroszczę. 8)
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”