Co słychać w Wiśle?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: Co słychać w Wiśle?
pytanie powinno raczej brzmieć: wkrótce, tzn. kiedy 
-
wislakosz.pl
- Młodzik
dezali pisze:pytanie powinno raczej brzmieć: wkrótce, tzn. kiedy
Troszkę cierpliwosci
Kapitalna informacja! Bardzo cieszę się, że Tina Charles już oficjalnie potwierdzona. Duże brawa dla General Menagera za ten transfer i dotrzymanie słowa sprzed kilku dni - miała być w Wiśle jedna z najlepszych środkowych na świecie, no i taka jest!
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Jeszcze tak wracając do naszego wczorajszego hitu: ogólnie wychodzą z założenia że w pierwszej kolejności nalewy kontrakty podpisywać z Polkami (oczywiscie tymi które mogą realnie sie przydać w eurolidze) oraz z klasowymi europejkami a dopiero na końcu na wakujące pozycje ściągać panie zza oceanu. Ale oczywiscie zawsze sa jakieś wyjątki i w tym wypadku Tina do nich należy. Mówiąc wprost: jeśli jest okazja pozyskać zawodniczkę ze światowego top10, jednego z 2-3 najlepszych centrów na świecie, na dodatek będącą w idealnym wieku do gry - to nie ma na co czekać. A tym bardziej gdy styl gry tej pani wydaje sie idealnie pasować do koncepcji naszego trenera. Tutaj warto zaznaczyć że z powołanej niedawno12 osobowej kadry USA na zbliżające sie IO Tina jest juz 7 zawodniczką która oficjalnie podpisała kontrakt. Wcześniej 3 panie związały się z klubami tureckimi (Angel, Fowles i Jones) a 3 kolejne z Rosyjskimi (Parker, Bird i Augustus) nie długo pewnie okaże sie gdzie występować będą dwie kolejne: Maya i Diana, a że Catch pewnie tradycyjnie zrezygnuje z gry w Europie to do wzięcia pozostaną dwie najsłabsze w tym gronie: Whalen i Cash (umowę ma tez juz jedna z dwóch pan które grała w kadrze USA na ostatnich MS, a nie dostały powołania na IO, czyli Dupree)
Ale wracając do naszych transferów: teraz czekam na ogłoszenie informacji na temat Polek a konkretnie Leci, Pauli no i Biby. Te 3 panie to obok Ewki jedyne nasze zawodniczki, o które warto sie jakoś licytować (Paula głównie dlatego ze ma zaufanie Jozka i jest ograna w euro) bo one umożliwiają niejako budowanie zespołu mogącego grac bez zmian na wszystkich frontach. Pytanie tylko na ile sie te panie wycenia (albo raczej: jak wysokie oferty zaproponują im inne zespoły). Bo jeśli np Lecia chciałby zarabiając tyle co do tej pory Ewka, to należy jej szybko podziękować.
Oczywiście, ideałem byłoby podpisanie kontraktów z cała ww trójka, lub - w najgorszym przypadku z dwójka z nich, bo to umożliwiałoby niejako zbudowanie składu mogącego grac bez zmian na wszystkich frontach. Ale jesli zażądają za duzo.. to ja bym odpuścił. Majac Tina i Anke mamy podstawy do tego by stworzyć skald mogący powalczyć o cos więcej niz tylko awans do F8 i IMO nie ma co tego przekreślać poprzez danie zawyżonych kontraktów Polkom, lepiej wtedy oprzeć skład na zawodniczkach zagranicznych i tylko uzupełnić je takimi Polkami, które zgodzą sie na racjonalne warunki (mniej więcej poziom Krezel, mimo wszystko jest parę takich w naszym kraju) , zdając sobie sprawę że to utrudni walkę w kraju. Raczej trudno przypuszczać by oprócz Polkowic któryś zespół byl w stanie zbudować skład na tyle mocny by rywalizować z nami nawet wówczas, gdy nie będziemy miec tych najlepszych Polek. Tina, Anke + zawodniczki pozyskanie za środki przeznaczone dla Polek same w sobie powinny byc siła wystarczająca na awans min do finału ligi a choć - mimo tego co sadzi spiker w Polkowicach - każdy kolejny tytuł cieszy, to ewentualna utrata MP byłaby mocno osłodzona gdyby udało nam sie namieszać w europie jeszcze mocniej niz w ostatnich 3 sezonach.
Ale wracając do naszych transferów: teraz czekam na ogłoszenie informacji na temat Polek a konkretnie Leci, Pauli no i Biby. Te 3 panie to obok Ewki jedyne nasze zawodniczki, o które warto sie jakoś licytować (Paula głównie dlatego ze ma zaufanie Jozka i jest ograna w euro) bo one umożliwiają niejako budowanie zespołu mogącego grac bez zmian na wszystkich frontach. Pytanie tylko na ile sie te panie wycenia (albo raczej: jak wysokie oferty zaproponują im inne zespoły). Bo jeśli np Lecia chciałby zarabiając tyle co do tej pory Ewka, to należy jej szybko podziękować.
Oczywiście, ideałem byłoby podpisanie kontraktów z cała ww trójka, lub - w najgorszym przypadku z dwójka z nich, bo to umożliwiałoby niejako zbudowanie składu mogącego grac bez zmian na wszystkich frontach. Ale jesli zażądają za duzo.. to ja bym odpuścił. Majac Tina i Anke mamy podstawy do tego by stworzyć skald mogący powalczyć o cos więcej niz tylko awans do F8 i IMO nie ma co tego przekreślać poprzez danie zawyżonych kontraktów Polkom, lepiej wtedy oprzeć skład na zawodniczkach zagranicznych i tylko uzupełnić je takimi Polkami, które zgodzą sie na racjonalne warunki (mniej więcej poziom Krezel, mimo wszystko jest parę takich w naszym kraju) , zdając sobie sprawę że to utrudni walkę w kraju. Raczej trudno przypuszczać by oprócz Polkowic któryś zespół byl w stanie zbudować skład na tyle mocny by rywalizować z nami nawet wówczas, gdy nie będziemy miec tych najlepszych Polek. Tina, Anke + zawodniczki pozyskanie za środki przeznaczone dla Polek same w sobie powinny byc siła wystarczająca na awans min do finału ligi a choć - mimo tego co sadzi spiker w Polkowicach - każdy kolejny tytuł cieszy, to ewentualna utrata MP byłaby mocno osłodzona gdyby udało nam sie namieszać w europie jeszcze mocniej niz w ostatnich 3 sezonach.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Ależ hiiiit!
. Lepszej już zawodniczki nie mogliście zakontraktować:).
Nooooo! Wreszcie jestem zadowolony - porządny transfer zawodniczki, która u nas w lidze do tej pory nie grała Fajnie by było, gdyby był to kontakt dwuletni.
Teraz czekamy na kolejne wzmocnienia, ale póki co - miodzio
Nooooo! Wreszcie jestem zadowolony - porządny transfer zawodniczki, która u nas w lidze do tej pory nie grała Fajnie by było, gdyby był to kontakt dwuletni.
Teraz czekamy na kolejne wzmocnienia, ale póki co - miodzio
Respect. To jest transfer którego należało oczekiwać, skoro "poprzednia kadra nie mogła dać rady zrobić nic więcej niż F8". Byle teraz nie okazało się, że na Tinę poszło tyle kasy, że reszta już nie będzie tego poziomu co w tym sezonie, jedna De Mondt to może być za mało.
Osobiście wybierając drugą Amerykankę w celu upgrade'u wybrałbym jedną acz konkretną osobę - DMJ. Aż dziw, że oficjalnie zainteresowanie nią zostało zdementowane.
Osobiście wybierając drugą Amerykankę w celu upgrade'u wybrałbym jedną acz konkretną osobę - DMJ. Aż dziw, że oficjalnie zainteresowanie nią zostało zdementowane.
Byle teraz nie okazało się, że na Tinę poszło tyle kasy, że reszta już nie będzie tego poziomu co w tym sezonie, jedna De Mondt to może być za mało.
spokojnie, bez obaw, bedzie dobrze;)
jeszcze co najmniej 2 wielkie nazwiska powinny sie pojawic w rosterze Wisly na sezon 2012/2013:)
a za dotychczasowe wielkie brawa dla Pana Piotra:)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
http://koszykowka.s24.pl/ford-germaz-ekstraklasa/wisla-can-pack-szykuje-hity,s105507/
Wisła Can-Pack szykuje hity
Jedna z najlepszych centerek świata Tina Charles i Agnieszka Bibrzycka znalazły się na celowniku Wisły Can-Pack Kraków. Jeśli rozmowy potoczą się zgodnie z myślą klubu, w przyszłym tygodniu ogłoszone zostanie zatrudnienie zawodniczek.
Charles jest absolutną gwiazdą ligi WNBA, gdzie reprezentuje Connecticut Sun. Już w swoim pierwszym sezonie w rozgrywkach imponowała ilością podwójnych zdobyczy. W Europie zbierała doświadczenie w potentatach z ligi tureckiej i rosyjskiej.
Bibrzycka występowała natomiast przez ostatnie miesiące w CCC Polkowice, z którym związała się kontraktem po przerwie na urodzenie dziecka. Wicemistrzynie Polski są zainteresowane przedłużeniem współpracy z "Bibą", ale na stolik jej agenta trafiły atrakcyjniejsze oferty - między innymi z Wisły Can-Pack i silnych ekip zagranicznych.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
-
wislakosz.pl
- Młodzik
[/quote]Shavo pisze: ale na stolik jej agenta trafiły atrakcyjniejsze oferty - między innymi z Wisły Can-Pack i silnych ekip zagranicznych.
Czy ja wiem czy Wisła przedstawiła jej atrakcyjną ofetę? ;D
kolejny podkoszowy transfer - Dora Horti
Jeśli jako zastępstwo Milki / Petry, na jakości stracić nie powinniśmy. Zarazem mamy wypełnioną tradycję kontraktowania ex koszykarek Lotosu;)
Jeśli jako zastępstwo Milki / Petry, na jakości stracić nie powinniśmy. Zarazem mamy wypełnioną tradycję kontraktowania ex koszykarek Lotosu;)
dezali pisze:kolejny podkoszowy transfer - Dora Horti
Byłoby fajnie jakby na tym ta tradycja się skończyła...
Transfer świetny, już na tym etapie na papierze wyglądamy pod koszem sporo lepiej niż w sezonie minionym. A co dodatkowo cieszy to kolejna zawodniczka, która do 30tki ma jeszcze kilka lat..
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."
Byłoby fajnie jakby na tym ta tradycja się skończyła...
ja bym tam Tamiką Catchings mimo wszystko nie pogardził, ale trzeba twardo stąpać po ziemi...
Milo. Ja jestem bardzo zadowolony z tego transferu. Spodziewałem sie ze bedziemy chcieli pozyskać jeszcze jednego typowego centra i uwazam ze jak na zmienniczke Tiny to wybór jest bardzo dobry.
Mam tylko nadzieję że nie okaze sie "typową" Węgierkę, bo niestety bardzo często sprawdza mi sie teoria, ze panie z tego kraju znacznie traca po przejsciu do klub zagranicznego. Ostanimi laty europy nie podbiły taki panie jak Beres, Fegyverneky, Cserny, Burdoso czy Vajda
Mam tylko nadzieję że nie okaze sie "typową" Węgierkę, bo niestety bardzo często sprawdza mi sie teoria, ze panie z tego kraju znacznie traca po przejsciu do klub zagranicznego. Ostanimi laty europy nie podbiły taki panie jak Beres, Fegyverneky, Cserny, Burdoso czy Vajda
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
dezali pisze:Byłoby fajnie jakby na tym ta tradycja się skończyła...
ja bym tam Tamiką Catchings mimo wszystko nie pogardził, ale trzeba twardo stąpać po ziemi...
Jest jeszcze Biba.. a Ałgaja piła zapewne do obecnych zawodniczek Lotosu, a zwłaszcza G.Robert.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
dezali pisze:kolejny podkoszowy transfer - Dora Horti
No na pewno za Milkę/Petrę, bo przecież Charles jest jakby za Kobryn.
Bardzo dobre zawodniczki podkoszowe pozyskała Wisła. Charles to najwyższa światowa półka, a Horti jest na pewno lepsza niż Ujhelyi, powiedziałbym że na poziomie Bjelicy. Jesteście więc na plusie względem minionego sezonu
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”