Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

ChrisLbn

Re: Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 07:34

Ciekawe, gdzie zagrają zawodniczki Politechniki. Mam tu na myśli trio Bujniak, Pyka i Koc. W pierwszej lidze w Gdańsku czy jednak znajdą miejsce w EBLK - Sosnowiec, Toruń, może Warszawa...

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 18 sierpnia 2021, 08:30

ChrisLbn pisze:Ciekawe, gdzie zagrają zawodniczki Politechniki. Mam tu na myśli trio Bujniak, Pyka i Koc. W pierwszej lidze w Gdańsku czy jednak znajdą miejsce w EBLK - Sosnowiec, Toruń, może Warszawa...

Na fejsie już było jakiś czas temu podane, że na mocy umowy z Bydgoszczą właśnie tam by mogły trafić Polki z
Politechniki - ale transferu jeszcze żadnego nie ogłoszono....
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 08:53

peps03 pisze:
ChrisLbn pisze:Ciekawe, gdzie zagrają zawodniczki Politechniki. Mam tu na myśli trio Bujniak, Pyka i Koc. W pierwszej lidze w Gdańsku czy jednak znajdą miejsce w EBLK - Sosnowiec, Toruń, może Warszawa...

Na fejsie już było jakiś czas temu podane, że na mocy umowy z Bydgoszczą właśnie tam by mogły trafić Polki z
Politechniki - ale transferu jeszcze żadnego nie ogłoszono....

Ze strony klubu z Bydgoszczy:

"...Z zespołem trenować będą dwie koszykarki z AZS Politechniki Gdańskiej (to efekt umowy podpisanej pomiędzy klubami). Chodzi o 20-latki Zuzannę Krupę (185 cm, poz. nr 5, w EBLK 3 mecze, średnio 4,27 min i w sumie 2 pkt) i Aleksandrę Zmierczak (170 cm, poz. 2-3, 11 meczów, śr. 7.06 min, 3,1 pkt)...".

https://ksbasket25.pl/2021/08/17/najpie ... ia-wywiad/

Oznaczałoby to, że wspomniana przeze mnie trójka seniorek nie będzie chyba grać w Bydgoszczy.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 09:22

Niestety moje przeczucie co do tego, że będzie młoda podkoszowa z USA mnie nie zawiodło - Natasha Mack będzie występować w Lublinie. Szykuje się zatem 7-8 miejsce na koniec sezonu. Na 12 zawodniczek zaledwie 3 można uznać za doświadczone lub w miarę doświadczone. Widzę, że zmierzamy bardziej w kierunku GTK Gdynia niż w stronę czołówki i środka tabeli. Przy czym (na razie) mam tu bardziej na myśli wiek zawodniczek. Oby nie przeniosło się to w efekcie i na poziom sportowy...

https://azs.umcs.pl/amerykanka-dziewiat ... pszczolek/

PS.

Ktoś w klubie jest chyba na bakier z matematyką pisząc, że Mack ma 26 lat. Zawodniczka skończy 24 lata w listopadzie bieżącego roku.

https://www.wnba.com/player/natasha-mack/

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 18 sierpnia 2021, 10:13

Wcześniej była plotka o Mack w Bydgoszczy ..ale chyba wybrali po prostu ich zdaniem lepsza Alleyne a że Mack była rzucona przez agenta , wziął ja Lublin.
Uważam że najgorzej nie musi być. Ale lepiej niż było to na pewno nie.
Na Puchary będzie skład Stanacev, Smalls, Fassina, Mack , Jakubcova Ale już na ligę będzie trzeba to rozbić i znaleźć 40 minut dla Kośli i innych mlodych

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 10:35

Kosz-ykarz pisze:Wcześniej była plotka o Mack w Bydgoszczy ..ale chyba wybrali po prostu ich zdaniem lepsza Alleyne a że Mack była rzucona przez agenta , wziął ja Lublin.
Uważam że najgorzej nie musi być. Ale lepiej niż było to na pewno nie.
Na Puchary będzie skład Stanacev, Smalls, Fassina, Mack , Jakubcova Ale już na ligę będzie trzeba to rozbić i znaleźć 40 minut dla Kośli i innych mlodych

Szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego transferu. Nie da się tego jedynie wytłumaczyć skromnymi środkami finansowymi. Przy tylu młodych i niedoświadczonych zawodniczkach bierzemy jeszcze sobie do kompletu rookie z USA na newralgiczną pozycję nr 5 (nie wyobrażam sobie Mack na PF jeśli ona praktycznie nie rzuca zza łuku). Koniecznością była tu doświadczona zawodniczka - Amerykanka bądź nawet i Europejka. Drugi rok z rzędu popełniany jest błąd w przypadku obsady podstawowej środkowej. To naprawdę sytuacja trudna do zrozumienia zważywszy na to, że choćby na zapleczu francuskiej ekstraklasy biegają całkiem sensowne i rutynowane podkoszowe (choćby przywoływana przeze mnie Greene czy inna znana z naszych parkietów zawodniczka - Mfutila).

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 18 sierpnia 2021, 11:13

Ta Mfutilla z którą Poznań odniósł 4 zwycięstwa w sezonie. Bez żartów.
Po co Mack rzut za 3 pkt mając Jakubcova która rzuca.
Czy się różni na tą chwilę skład AZS od Bydgoszczy?

W Polkowicach następny transfer to Erica Wheller.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 11:30

tommiiii pisze:Ta Mfutilla z którą Poznań odniósł 4 zwycięstwa w sezonie. Bez żartów.

Statystyki Mfutili z sezonu 2019/2020: 14,2 punktu (skuteczność z gry - 50%) i 8,3 zbiórki i to grając w tak słabym klubie jak Poznań. Mack nie ma szans na podobne statystyki. Co do trójek - dziś nowoczesna środkowa powinna mieć w swoim arsenale także rzuty zza łuku. Jeśli zaś chodzi o Bydgoszcz - tam nie zakończono jeszcze budowy składu, a już łatwo przewidzieć wyraźną przewagę ich polskie rotacji nad Polkami w Lublinie i oraz duetu Jeffery - Alleyne nad dwójką Stanacev - Mack.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 18 sierpnia 2021, 11:52

ChrisLbn pisze:
tommiiii pisze:Ta Mfutilla z którą Poznań odniósł 4 zwycięstwa w sezonie. Bez żartów.

Statystyki Mfutili z sezonu 2019/2020: 14,2 punktu (skuteczność z gry - 50%) i 8,3 zbiórki i to grając w tak słabym klubie jak Poznań. Mack nie ma szans na podobne statystyki. Co do trójek - dziś nowoczesna środkowa powinna mieć w swoim arsenale także rzuty zza łuku. Jeśli zaś chodzi o Bydgoszcz - tam nie zakończono jeszcze budowy składu, a już łatwo przewidzieć wyraźną przewagę ich polskie rotacji nad Polkami w Lublinie i oraz duetu Jeffery - Alleyne nad dwójką Stanacev - Mack.

Weź pod uwagę, że te statystyki są właśnie takie DLATEGO, że są z AZS, gdzie jak sam piszesz nie bardzo miał kto grać. Zatem ktoś o przyzwoitych umiejętnościach robi tam staty ponad stan, to typowe. Wyślij Mack do Poznania i też pewnie będzie miała 2x tyle ppg i rpg jak u Was.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 18 sierpnia 2021, 11:57

Nie wiem skąd też założenie że Mack grająca po pewnie 30 minut lub więcej jako podstawowaa srodkowa nie jest w stanie rzucić 14 pkt i 8 zb
Co do Green - Lublin z nią osiągnął faktycznie spektakularne wyniki 7 lub 8 miejsce i 0 :3 w pierwszej rundzie play off

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 12:45

tommiiii pisze:Nie wiem skąd też założenie że Mack grająca po pewnie 30 minut lub więcej jako podstawowaa srodkowa nie jest w stanie rzucić 14 pkt i 8 zb
Co do Green - Lublin z nią osiągnął faktycznie spektakularne wyniki 7 lub 8 miejsce i 0 :3 w pierwszej rundzie play off

Tak - będzie mieć szczególnie takie statystyki, gdy zagra przeciw takim zawodniczkom jak Mavunga, Alleyne, Gustafson czy Jones. Zresztą dla niej problemem mogą być już Bright czy Davis-Reimer. Zawodniczka bez doświadczenia w Europie (pytanie jak długo potrwa aklimatyzacja w EBLK) będzie szczególnie na początku sezonu dopiero się przystosowywać do gry w naszej lidze. Parkietów WNBA też raczej nie zawojowała, bo w Chicago zagrała "aż" 16 minut w 3 meczach, a trener Minnesoty pozwolił jej zagrać 2-minutowy epizod w jednym spotkaniu.
Co się zaś tyczy Greene - w sezonie 2018/2019 przyszła w trakcie sezonu na miejsce słabo spisującej się Kai James i zaczęła grać od ósmej kolejki. Do tego czasu Pszczółki miały bilans 1 zwycięstwo (z Ostrowem) i 6 porażek, gdy zaczęła grać Greene bilans do końca rundy zasadniczej wyniósł 10-7 (a łącznie z fazą play-off i meczami z Polkowicami 10-10). Mając już Greene w składzie Pszczółki wygrały m.in. z Gorzowem u siebie i pokonały Bydgoszcz na wyjeździe. Dostrzegasz subtelną różnicę?

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 18 sierpnia 2021, 13:09

Z każdym wpisem ośmieszasz się bardziej. No ale cóż nie mój problem. Wymieniasz tu Jones która jako rookie świetnie sobie w Polsce radziła.
No i do czego taki bilans nawet licząc mecze tylko z Green doprowadzil. Taki bilans to 5/6 miejsce.
Jesteś zaślepiony jakąś mania o Lublinie w 4. Niepoparte to jest niczym. Nigdy ten klub nie awansował do 4 i teraz też tak będzie. Zbudowali solidny skład i tyle. Pewnie znów kilka spotkań niespodziewanie wygrają i tyle. Żeby myśleć realnie o 4 trzeba mieć inny budżet i zawodniczki ale widocznietego nie rozumiesz. Jak jeździsz polonezem to nie wygrasz z mercedesem. Dostrzegasz subtelną różnicę?

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 18 sierpnia 2021, 13:28

W Toruniu raczej też nie. Klub rozglada się za zagranicznymi.

Więc może Sosnowiec lub Warszawa

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 18 sierpnia 2021, 13:38

tommiiii pisze:Z każdym wpisem ośmieszasz się bardziej. No ale cóż nie mój problem. Wymieniasz tu Jones która jako rookie świetnie sobie w Polsce radziła.
No i do czego taki bilans nawet licząc mecze tylko z Green doprowadzil. Taki bilans to 5/6 miejsce.
Jesteś zaślepiony jakąś mania o Lublinie w 4. Niepoparte to jest niczym. Nigdy ten klub nie awansował do 4 i teraz też tak będzie. Zbudowali solidny skład i tyle. Pewnie znów kilka spotkań niespodziewanie wygrają i tyle. Żeby myśleć realnie o 4 trzeba mieć inny budżet i zawodniczki ale widocznietego nie rozumiesz. Jak jeździsz polonezem to nie wygrasz z mercedesem. Dostrzegasz subtelną różnicę?

Co do ośmieszania - w Lublinie nie grała zawodniczka o nazwisku Green, tylko Greene. A 5 czy 6 miejsce pozwoliłoby uniknąć Polkowic i dałoby szansę powalczyć o czwórkę. A może wymienisz te debiutantki, które są nie poradziły nie tylko w Polsce, ale w ligach zbliżonych do naszej? Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Co zaś tyczy się wejścia do czwórki - dwukrotnie Pszczółki były blisko tego awansu - raz z Wisłą i ostatnio z Bydgoszczą. W pierwszym przypadku gdyby nie kontuzja Magden w pierwszym meczu w Krakowie, to w Lublinie czwarty mecz mógłby się zakończyć zwycięstwem, a nie 6-punktową porażką. W ostatnim sezonie o awansie decydowała ostatnia akcja meczu. Jak widać niedużo brakowało w obu przypadkach. W tym sezonie tak nie będzie - jak sam wyraźnie napisałem, mamy zespół na 7-8 miejsce i na nic więcej nie liczę. A to, że chciałbym zobaczyć Lublin w czwórce to moje święte prawo kibica z Lublina i tacy jak ty nie będą mnie pouczać, o czym wolno mi marzyć, bo tobie się to nie spodobało.

PS.

A budżety nie zawsze grają i wygrywają, tylko grają zawodniczki czy zawodnicy, o czym przekonał się ostatnio dobitnie bogaty rosyjski Rubin Kazań odpadając ze znacznie uboższym Rakowem Częstochowa...

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 18 sierpnia 2021, 15:28

tommiiii pisze:Z każdym wpisem ośmieszasz się bardziej. No ale cóż nie mój problem. Wymieniasz tu Jones która jako rookie świetnie sobie w Polsce radziła.

Kurde Tommii wyjąłeś mi to z ust...Bo ja już tak odczuwam to 3-4 sezon.... :lol: :lol: :lol: ..że wszystkim się zgadzam oczywiście.podobne zdanie na temat Lublina ..

Ale też bez przesady ze jakieś 7-8 miejsce.
Porównywalnie z Poznaniem. Może nawet bardziej przed Poznaniem.. dalej za Nimi Ślęza . Więc to tak miejsca 5-7.
Bo cisza w Wawie, Toruniu, Sosnowcu nie zwiastuje nic dobrego choć ktoś z nich wejdzie do play off. Są jeszcze rezerwy Gdyni

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”