Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 14 maja 2007, 18:26

BARTOLINO pisze:
hellraiser pisze:
BARTOLINO pisze:Jeśli dla Ciebie 42% za 2 w przypadku centra to przyzwoite statystyki- ok.
Dla mnie nie...

Taki procent miała w tym sezonie Stepanova a nie jest to najgorsza zawodniczka.

A widziałeś mecze Samary w tym sezonie. Forma Stiepanovej straszna. To zadecydowało o porażce w Eurolidze i lidze rosyjskiej Samary.
To chyba już jednak nie na temat...
A z Kobryń i tak będzie jak chcą działacze, więc mnie już wszystko jedno...

Ale ona sezon temu też taki procent miała.Co sezon straszna forma????
Obrazek

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 14 maja 2007, 18:26

hellraiser pisze:
BARTOLINO pisze:Tak się składa, ze widziałem Jej występy w Gdyni. Duża ilość Jej rzutów właśnie tak wyglądała. Doskonale to pamiętam, bo już miałem dość tych tablic przyciągających wszystkie piłki do kosza :twisted: .

A ja przez 3 sezony w Eurolidze.
Niewiele więcej ale zawsze trochę...
:D :D :D :D :D :D

Jak tylko w Eurolidze to niewiele więcej... :D :twisted:
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 14 maja 2007, 18:38

hellraiser pisze:
BARTOLINO pisze:
hellraiser pisze:
BARTOLINO pisze:Jeśli dla Ciebie 42% za 2 w przypadku centra to przyzwoite statystyki- ok.
Dla mnie nie...

Taki procent miała w tym sezonie Stepanova a nie jest to najgorsza zawodniczka.

A widziałeś mecze Samary w tym sezonie. Forma Stiepanovej straszna. To zadecydowało o porażce w Eurolidze i lidze rosyjskiej Samary.
To chyba już jednak nie na temat...
A z Kobryń i tak będzie jak chcą działacze, więc mnie już wszystko jedno...

Ale ona sezon temu też taki procent miała.Co sezon straszna forma????

Nie wiem czy widziałeś taktykę gry Samary w ataku. Stiepanova gra tam na "4", bo w ataku większość gry pod koszem należy do Wauters. Stiepanova często ucieka na półdystans i stamtąd oddaje rzuty.
Z Kobryń chodzi mi o to, że ona jest lepsza mając w swojej drużynie u boku zawodniczkę grającą pod samym koszem. A u nas takiej narazie nie widać. I mam tylko nadzieję, że działacze nie zdecydują już nikogo pod kosz nie zatrudniać.
Tyle z mojej strony...
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 14 maja 2007, 18:54

jak dla mnie to Kobryń może nawet grac w Lesznie... Bell to nie zaszkodzi :wink: a co do naszego składu - to priorytetem jest ściągnięcie dobrego centra ze Stanów ( snow, anderson ) i Ivy - posiadanie 3 podkoszowych zawodniczek na pewnym poziome to juz duży sukces. mam nadzieje - od dłuższego czasu, że Niunia będzie grac na 3 - przy takim układzie na wylocie jest Gburia i jest kim rotować, przy rozbudowanej lidze i Euro, Tomek będzie musiał tak grać - jesli tego nie zrobi, to mu to wyperswadujemy :wink:

pozycje oczywiście można im pozmieniac - to wg mojego mniemania bo zarówno Iva na 4 czy Natalian na 3 też moze być

G Skera ( Gajda )
Andzia (Krawiec )

F Niunia (Lamparska)
Pałeczka ( Toffi )
C ?? ( Iva )

jak widać pod koszem may dziurwe..

ostatnio myślałem też o innym rozwiązaniu - o ściągnięciu chyba obecnie najlepszej białej amerykance pod koszem czyli Buescher - toż to żywe srebro, w obronie moze nie wyborna ale pod koszem to ma niezłe manewry. Jęsli będziemy potrzebowac kogoś na 4-5 a wszystko co czarne uda się pod ural to może warto postawić na tą zawodniczke

mozliwość manewru duża i miejmy nadzieje, że Herkt będzie o tym wiedział
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 14 maja 2007, 18:59

Niuni to chyba na razie nie ma co pogrubiac..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 14 maja 2007, 19:00

Jakiś czas Mnie nie było ,a tu proszę jaka ciekawa dyskusja się wywiązała... :D
Wreszcie o sprawach kadrowych... :)
To od początku....
Greebo pisze:Ja widze miejsce i dla Kobryn i dla Pałki i dla Jeszcze jednej kalsowej zawodncizki podkoszowej. Jelsi z europy - to klasyczny center (typu Matovic) jesli z USA to ewentualnie moze byc skoczna "4-ka" ale tez wolałbym kogos typu Snow. Przy czym przyjscie takiego "pol-centra" z USA powoduje ze nie widze wiekszegos ensu sciagania Holdsclaw w 2 czesci rozgrywek. bo by sie troche dublowały. (choc z drugiej strony - zawsze chciałoby sie miec tego typu klopoty )

Podpisuje się pod tą opinią obiema rękami :D

BARTOLINO pisze:hellraiser napisał:
I jeszcze jedna ważna uwaga Kobryn to jest 4 nie center .

Właśnie o to mi chodzi... Ona woli uciekać spod kosza niż poprzepychać się trochę w walce o pozycje. Zwłaszcza ma z tym problem kiedy trafia na rywalkę grającą siłowo w obronie.

Wydawało mi się, że Yilmaz jeszcze kontraktu nie podpisała w Dynamie, choć było zainteresowanie klubu z Moskwy tą zawodniczką. Mogę się mylić.
A Godin jak idzie do Pragi to równie dobrze mogła przyjść do nas...

Kobryn to najlepiej grająca Polka tyłem do kosza.
Yilmaz na pewno podpisała kontrakt z Dynamo Moskwa.

Ałgaja pisze:Jeśli Godin idzie do Pragi to my z Pragi weźmy J. Burse

Dokładnie tak powinniśmy zrobić.

Ewelinę powinniśmy sprowadzić bo ona wzmocni nasz zespół.
Gra zupełnie inaczej niż Wielebna i Pałka, a to zwiększa szansę na różnorodność zagrywek w ataku.Nie będziemy też szukali na siłę środkowej z USA,bo zamiast przeciętnej środkowej możemy mieć dynamiczną skrzydłową.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 14 maja 2007, 19:30

BARTOLINO pisze:Z Kobryń chodzi mi o to, że ona jest lepsza mając w swojej drużynie u boku zawodniczkę grającą pod samym koszem. A u nas takiej narazie nie widać. I mam tylko nadzieję, że działacze nie zdecydują już nikogo pod kosz nie zatrudniać.
Tyle z mojej strony...

Też mam taką nadzieję, Kobryn i Pałką to my pod koszem nikogo nie postraszymy i będziemy wyglądać niewiele lepiej niż w minionym sezonie. Dlatego oprócz tych 2 pań jeszcze ktoś pod kosz jest niezbędny.

Zgodzę się też z tym co napisał garnett, że nie ma co na siłę szukać Amerykanki pod kosz (choć mam nadzieję, że się uda kogoś dobrego zakontraktować), wtedy lepiej przyjąć wariant, który był ostatnio- ze strony C w lepszy personalnym wykonaniu, ze strony pani z USA może jakaś pani na 3-kę (to moja nowa mantra :wink: ) :)
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 14 maja 2007, 19:35

Nie będziemy też szukali na siłę środkowej z USA,bo zamiast przeciętnej środkowej możemy mieć dynamiczną skrzydłową.

i o tym mówię i myślę od zakończenia sezonu :D
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 14 maja 2007, 23:58

A ja a propo europejskich centrow dorzuciłbym Sonie Kiretę -niezła zawodniczka podkoszowa, nie wiem tylko czy Bourges nei przedłożylo jej juz kontraktu do podpisania.

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 15 maja 2007, 16:25

Po dwóch latach pracy w Polfie Pabianice trener Tomasz Herkt definitywnie opuszcza klub, przenosząc się do zespołu mistrza Polski Wisły Kraków. Niewielkie to pocieszenie dla klubu z Pabianic, że doceniono pracę tego szkoleniowca.

Dlaczego zostawia pan Pabianice? - pytamy Tomasz Herkta.

- Praca trenera to nie jest hobby. Muszę zarabiać nią na życie i utrzymywać rodzinę. Po rozmowach z prezesem klubu Jackiem Stępniewskiem zorientowałem się, że nie ma jasności co do finansowania drużyny i zapewnienia jej stabilności kadrowej. Nie wiadomo nawet czy zostanie obecny sponsor Polfa. Ofertę złożyła mi krakowska Wisła i przyjąłem ją od razu.

Czy oprócz pana i Agnieszki Pałki drużynę Wisły wzmocni jeszcze jakaś zawodniczka Polfy, na przykład Emilia Lamparska?

- Lamparska raczej nie przejdzie do Wisły. Ma oferty z innych klubów, ale ona nawet chętnie zostałaby w Polfie, tylko musi mieć przedstawione konkretne propozycje. Jeśli z Pabianic odejdą Lamparska, Krupska-Tyszkiewicz i Perlińska, a Pałka już odeszła, to będzie bardzo trudno znaleźć zastępczynie dla tych zawodniczek.

(rob) - Express Ilustrowany
Antychryst powrócił ;)
lołszyn in loco mołszyn ;) redehader ;) B&B :)
:lol: C'MoN PoKeMoN :lol: i ŻóŁwIk ;)
:mrgreen: Pimp My Pokemon :mrgreen:

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 15 maja 2007, 21:19

Klasową środkową zatrudnią w Wiśle

Dariusz Jaroń

Wisła Can-Pack rozpoczyna przebudowę zespołu, bo za rok znów chce świętować mistrzostwo Polski, a po drodze z powodzeniem walczyć o najlepszą ósemkę powiększonej do 24 zespołów Euroligi. Aby to osiągnąć, potrzebna jest klasowa środkowa.
Tomasz Herkt obejmie obowiązki pierwszego trenera krakowianek dopiero 1 sierpnia, ale już teraz będzie brał udział przy ustalaniu składu. Do końca maja określi, które z zawodniczek z wygasającymi umowami widziałby w przyszłym sezonie przy Reymonta. Ważne kontrakty mają jedynie Anna DeForge, Monika Krawiec, Jelena Skerović i Agnieszka Pałka, która - podobnie jak trener Herkt - przyszła do Wisły z Polfy Pabianice.

Na ponowny angaż nie ma co liczyć Daliborka Vilipić, która nie spełniła oczekiwań klubu. - Dlatego naszym priorytetem jest znalezienie klasowej środkowej, która okazałaby się wzmocnieniem na poziomie Euroligi - przyznaje prezes TS Wisła Ludwik Miętta-Mikołajewicz. Wisła pozostaje w kontakcie z Chamique Holdsclaw (MVP finałów) i Dominique Canty (MVP sezonu), lecz dalsze transfery będą zależne od narodowości nowej środkowej. FIBA dopuszcza grę jedynie dwóch koszykarek z USA w Eurolidze, dlatego ze względu na DeForge, w składzie Wisły nie będzie wtedy miejsca dla kolejnej koszykarki z Ameryki.

Holdsclaw wniosła wielki wkład w mistrzostwo Polski, ale w klubie obawiają się problemów zdrowotnych Amerykanki (kontuzje kolana). - Gdyby nie jej kolana, już teraz zdecydowalibyśmy się na przedłużenie umowy - zaznacza prezes Miętta-Mikołajewicz.

www.gazeta.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Pamela
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Pamela » 16 maja 2007, 11:57

Nataliya Trafimava: Wisła to kawałek życia

- Wisła to coś więcej niż praca i gra w koszykówkę. Szkoda byłoby odchodzić - przyznaje w rozmowie z nami Nataliya Trafimava, której umowa z Wisłą wygasa z końcem miesiąca. Chociaż Elmedin Omanić z rzadka korzystał w minionym sezonie z jej usług, w kolejce po utalentowaną skrzydłową ustawiło się już pięć klubów.

Pani kontrakt z Wisłą wygasa 30 maja, czy rozmawiała już Pani o jego przedłużeniu?

- Nie, na razie nie miałam żadnych sygnałów od klubu.

Ma Pani oferty z innych klubów?

- Tak, mam trzy konkretne propozycję krajowe [w tym czołówka ligi – przyp. red.] i dwie z Izraela. Finansowo na zbliżonym poziomie, ale pieniądze nie są dla mnie najważniejsze. Najbardziej zależy mi na tym, żeby był dobry trener. W Polsce jest kilku naprawdę dobrych fachowców, trener Tomasz Herkt na pewno jest w czołówce. Sama wiem jakie były warunki, kim graliśmy, kiedy zdobywaliśmy wspólnie srebrny medal w Poznaniu. To dobry wybór dla Wisły.

Żal byłoby chyba opuszczać Kraków?

- Jestem tu już trzy lata. Przez ten czas zżyłam się z tym klubem. Wisła to coś więcej niż praca i gra w koszykówkę, to kawałek mojego życia. Chciałabym tu zostać, tym bardziej, że w nowym sezonie Wisłę poprowadzi właśnie trener Herkt. Jak już wspomniałam współpracowałam z nim w Poznaniu, wiem, że to bardzo dobry fachowiec i warto pod jego okiem trenować. Ponadto przez ten czas poznałam wiele osób, mam tu przyjaciół. Szkoda by było odchodzić z Krakowa.

Elmedin Omanić w sobie tylko znany sposób prowadził drużynę. Raz wchodziła Pani z ławki odgrywając znaczącą rolę w zespole, by w następnym meczu w ogóle nie pojawić się na parkiecie. Nie ma Pani pretensji do byłego trenera za ostatni sezon?

- Jestem przekonana, że nikt do końca w drużynie nie rozumiał tej idei. Nie rozumiem dlaczego tak się działo. Nigdy wcześniej w swojej karierze nie miałam problemów z trenerem. Widać kiedyś musiało to nastąpić…

Trener nie rozmawiał z Panią o tym?

- Rozmawialiśmy nawet kilka razy, ale powiedzmy, że do wspólnego punktu nie doszliśmy. Chociaż wydawało mi się, że trener rozumie, o co mi chodzi. W pewnym momencie zaczęłam myśleć, że może jestem za słaba żeby grać.

Wiele osób było innego zdania...

- Naprawdę trudno mi zrozumieć ostatni rok. Trzeba by zapytać trenera o jego decyzje.

Trener Tomasz Herkt do końca maja ma określić, które koszykarki widziałby w składzie Wisły w przyszłym sezonie. Jeśli znajdzie się Pani wśród nich, pewnie chciałaby Pani wcześniej porozmawiać z trenerem o Pani roli w drużynie...

- Na pewno chciałabym wiedzieć, czego ode mnie oczekuje. Wie na co mnie stać, jeśli zechce żebym była rezerwową - nie ma problemu. To świetny fachowiec, od którego można się wiele nauczyć na temat koszykówki. Myślę, że nie byłoby problemu, żeby wcześniej spotkać się, porozmawiać i ustalić pewne priorytety.

Jeszcze przed sezonem pojawiły się pogłoski, że na dniach otrzyma Pani polskie obywatelstwo, tymczasem nie ma go Pani do dziś. Jak to jest w rzeczywistości?

- Było sporo informacji, ale żadna nie pochodziła ode mnie. Nie wiem od kogo to wyszło, ja w tej sprawie się nie wypowiadałam. Wkrótce upływa termin, w którym Kancelaria Prezydenta powinna dać mi odpowiedź, także myślę, że tego lata decyzja powinna zapaść.

Pytam ze względu na przepis nakazujący występ co najmniej jednej Polki na parkiecie. Polski paszport mógłby pomóc zarówno Pani, jak i trenerowi, który miałby większe pole do manewru.

- Na pewno jest to pewnego rodzaju utrudnienie, ale jeśli jest trener, który dobrze rotuje składem, to nie ma żadnego problemu.

Rozmawiał: Dariusz Jaroń/plkk.pl
Antychryst powrócił ;)

lołszyn in loco mołszyn ;) redehader ;) B&B :)

:lol: C'MoN PoKeMoN :lol: i ŻóŁwIk ;)

:mrgreen: Pimp My Pokemon :mrgreen:

Gość

Postautor: Gość » 17 maja 2007, 17:39

simon pisze:Wisła nie mogła wybrać gorzej - nie dało się... na pocieszenie pozostaje wyłącznie to, że z tego co wiem na 99,99% nie ma od niedawna mowy o słynnym "kontrakcie wiązanym" - ale czy to wystarczy na pocieszenie?

Nie bądz taki pewny!!!!!!!!!

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 17 maja 2007, 18:22

Anonymous pisze:
simon pisze:Wisła nie mogła wybrać gorzej - nie dało się... na pocieszenie pozostaje wyłącznie to, że z tego co wiem na 99,99% nie ma od niedawna mowy o słynnym "kontrakcie wiązanym" - ale czy to wystarczy na pocieszenie?

[Offtopic] chyba mamy właśnie rekord forum - simon pisał na stronie 25, a odpowiedź na 31. ;)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 17 maja 2007, 18:24

qBK pisze:
Anonymous pisze:

[Offtopic] chyba mamy właśnie rekord forum - simon pisał na stronie 25, a odpowiedź na 31. ;)

za to jaka rozbudowana .. :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”