TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

ChrisLbn

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Postautor: ChrisLbn » 02 lutego 2017, 11:40

paulo2907 pisze:A ja jeszcze wtrącę się do tej dyskusji. Nie bazując na statach, ale charakterystykach zawodniczek, cztery zagraniczne Energi (wliczam w to McBride, a nie Iwaszczankę, której już de facto nie ma) są zdecydowanie lepsze od kwartetu z Lublina. Poza tym bez dwóch zdań Energa ma przewagę na ławce trenerskiej. I przy ocenie tych drużyn to te elementy są bardzo ważne, a nie to, czy Jujka w jakimś meczu zdobyła 9 pkt... :roll: Notabene co do jej umiejętności i pozostałych (poza Owczarzak) Polek z Pszczółki, w pełni zgadzam się z Bartem. Zresztą niech dowodem na to będzie, jak od reszty polskich wiślaczek odstaje Szumełda-Krzycka, która miała przecież w Lublinie status ważnej zawodniczki w rotacji. Niezależnie od powyższego - zwłaszcza przy zerknięciu na terminarz - nie twierdzę, że Energa będzie wyżej w tabeli od Pszczółki. Dla torunianek wygranie trzech meczów z tych ostatnich sześciu będzie już sukcesem. O kolejności przed play-off mogą decydować detale.

Ta zdecydowana wyższość trenera Energi i jej zagranicznych zawodniczek jakoś dziwnym trafem nie potrafi przełożyć się na przyzwoite wyniki Torunia na wyjazdach. Poza meczem w Polkowicach wszędzie trzeba mówić o solidnej lekcji koszykówki udzielonej przez czołówkę tabeli (w meczu z Wisłą można mówić wręcz o pogromie i kompromitacji). A co do Szumełdy-Krzyckiej - jeśli jest taka słaba, to po co ją było ściągać do Krakowa? Czyżby Gorzów dysponował większym budżetem od Wisły w kontekście transferu Pawlak? Szumełda-Krzycka grała jeszcze w miarę przyzwoicie w ubiegłym sezonie i sztab szkoleniowy Pszczółek liczył przynajmniej na podobny poziom w obecnych rozgrywkach. Niestety to był błąd - dziwne tylko, że został on powielony przez działaczy Wisły.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 lutego 2017, 11:47

Przyszła do Krakowa bo kogoś musieliśmy ściągnąć ze względu na kontuzje a ona była pod ręka. Nie ma być wzmocnieniem tylko pomocą w przetrwaniu tego okresu kontuzji.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 02 lutego 2017, 11:52

Nie zawsze wysokość budżetu przekłada się na jakość pozyskiwanych zawodniczek. Dla Wisły celem była kolejna Polka, która trochę pograłaby w lidze, zwłaszcza w obliczu problemów zdrowotnych innych. Dla Gorzowa ważne jest, aby poszerzyć rotację. Nie mam wątpliwości, że transfer Szumełdy-Krzyckiej nie był dobrą decyzją. A ile te panie zarabiają obecnie - trudno powiedzieć. Faktem jest, że jeśli zawodniczką interesuje się Wisła, to nagle żądania płacowe są znacznie wyższe niż gdy oferty napływają z innych klubów.
A co do wyjazdowych porażek Energi, to one nie dziwią tak, jak gorszy bilans meczów u siebie niż na wyjazdach takich klubów, jak Wisła, Ślęza czy Pszczółka. 8)
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 02 lutego 2017, 13:35

Interesująca opinia trenera Gorzowa:

"Zapowiadają się wyjątkowe play-offy. Ja takich w historii nie pamiętam, że osiem zespołów będzie bardzo wyrównanych. To będzie coś bardzo ekscytującego - twierdzi Dariusz Maciejewski".

http://sportowefakty.wp.pl/koszykowka/6 ... -play-offy

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 02 lutego 2017, 19:17

ChrisLbn pisze:
tommiiii pisze:Moum zdaniem Torun tez ma lepsza polska rotacje: Tlumak ,Adamowicz no i McBride ma polski paszport
A w Lublinie tylko Owczarzak tak naprawde

Z zespołów pierwszej 8 zdecydowanie najsłabsze Polki maja Gdynia i Lublin reszta o poziom lubku dwa wyżej
Gdynię ratują świetne zagraniczne a Lublin obrona ale jakos nie widzę tych 2 zespołów w pierwszej 4.Podejrzewam ze każdy chce na nich trafic

Ale Toruń ma 3 zawodniczki zagraniczne, a Lublin - 4. Poza tym McBride nie posiada w zasadzie zmienniczki, a swoje lata już przecież ma (nie wypominając jej wieku). Moim zdaniem Toruń zajmie 7 miejsce po rundzie zasadniczej. Poza tym, drużyna może być w psychicznym dołku w związku z przenosinami swojej "ikony" do Polkowic. Kwestia psychiki odgrywa jednak istotną rolę u kobiet.

zartujesz.......po odejsciu Gajdy w psychicznym dolku ??? jest dokladnie odwrotnie to raz . Dwa Mcbride nie ma zmenniczki ??? juz ma Cebulska chocby i Darxia Morris wspomoze na 1 , nie martw sie wiec o to//
Lublin jest najdlabsza obecnie drużyną z 8.......chocby mecz z Gdynia to udowodnil .Marze byc trafic na nich w 1/4 ale raczej to niemozliwe.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 lutego 2017, 20:36

Jak dla mnie Lublin, Torun, Gdynia a nawet i Gorzów potencjał mają zbliżony i gdybym miał wybrać na kogo z nich wolałbym by Wisła wpadła to miałbym spory problem. Natomiast na pewno bardziej obawiałbym się Artego nie mówiąc już o Ślęzie czy Polkowicach. To który zespół w ostatecznym rachunku wypadnie z tej 4-ki najlepiej będzie kwestia wykorzystania tego potencjału oraz trafienia z formą na PO. Póki co najlepiej wygląda oczywiście Gorzów i teoretycznie powinno tak tez być w dalszym ciągu zwłaszcza ze jako jedyny zespół z tego grona sie wzmocnił, ale już widziałem takie drużyny które grały nadspodziewanie dobrze, potem sie dodatkowo wzmacniały oczekując jeszcze lepszej gry a efekt był odwrotny do zamierzonego. Bynajmniej nie twierdze ze tak będzie i po przyjściu Pawlak, ale po prostu nie wykluczam i takiej możliwości.

Gdybym miał wskazać cos czym jak dotąd Gorzów góruje na ten moment nad Lublinem czy Toruniem to nie indywidualne umiejętności zawodniczek a dobre dopasowanie ich do stylu gry. Zwłaszcza to szybkie przejcie do ataku czy to po przechwycie, zbiórce czy nawet stracie punktów jest ich sporym atutem dającym jak mniemam w kazdym meczu sporo "dodatkowych" punktów. Najlepiej tez jak dotąd wyglądają w walce na atakowanej tablicy. Ale i pozostałe zespoły tez mają swoje atuty - Lublin najlepiej z nich broni, Gdynia ma największe pojedyncze "gwiazdy", a Toruń w mojej opinii najsilniejszą S5. Natomiast w sporym problemem tych drużyn jest krótka ławka. Zwłaszcza na pozycjach 4-5 nie maja praktycznie rezerw. Ewentualna kontuzja, słabsza forma, zmęczenie czy nawet problemy z faulami podstawowych podkoszowych będzie dla nich dużo bardziej bolesne niz dla nas, Artego, Polkowic czy Ślęzy. A w PO przy dużym natężeniu spotkań szanse na to sa na pewno większe niż w trakcie sezonu zasadniczego
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 02 lutego 2017, 21:24

Kosz-ykarz pisze:
zartujesz.......po odejsciu Gajdy w psychicznym dolku ??? jest dokladnie odwrotnie to raz . Dwa Mcbride nie ma zmenniczki ??? juz ma Cebulska chocby i Darxia Morris wspomoze na 1 , nie martw sie wiec o to//
Lublin jest najdlabsza obecnie drużyną z 8.......chocby mecz z Gdynia to udowodnil .Marze byc trafic na nich w 1/4 ale raczej to niemozliwe.

Rozbawiłeś mnie tą Cebulską w roli zmienniczki - nawet kibice w Ostrowie nie za bardzo żałują jej odejścia. Pszczółki najsłabsze w czołowej ósemce? Gdybyś jeszcze napisał, że są najbardziej nieobliczalną drużyną, to można byłoby się jeszcze z tym zgodzić. Mam nadzieję, że Twoje Katarzynki przekonają się w Lublinie, kto jest faktycznie silniejszy. Podtrzymuję opinię, że Toruń zajmie 7 miejsce po rundzie zasadniczej.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 02 lutego 2017, 21:33

Ja bardziej bym powiedzial ze Lublin nie jest może najsłabszy ale w tej chwil gra najsłabiej z calej 8 . Drużyna ewidentnie przechodzi kryzys ale do play off jest jeszcze 6 tygodni i to wszystko może sie zmienić.
Jedna kontuzja w układzie play off może zmienić wszystko bo czy ktos sibie wybraza na Sleze bez Zoll Energę bez Mc Bride czy Artego bez Reid.

papageno
Amator

Postautor: papageno » 02 lutego 2017, 22:30

Greebo pisze:Przyszła do Krakowa bo kogoś musieliśmy ściągnąć ze względu na kontuzje a ona była pod ręka. Nie ma być wzmocnieniem tylko pomocą w przetrwaniu tego okresu kontuzji.

Warto pamiętać, że jej nowy mąż gra w Krakowie w pierwszoligowym AGH. Myślę, że mogło to wpłynąć na chęć przeprowadzki do Krakowa i obniżeniu stawki wynagrodzenia.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 lutego 2017, 07:27

ChrisLbn pisze:
Poza tym McBride nie posiada w zasadzie zmienniczki

A jakąż to zmienniczkę posiada Owczarzak?

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 03 lutego 2017, 08:19

bart_81 pisze:A jakąż to zmienniczkę posiada Owczarzak?

Gdy Dominika siada na ławce to rolę "jedynki" przejmuje wówczas Magden. Nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie - co się dzieje ze stroną internetową waszego klubu? Coś długo trwa ta jej "budowa"...

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 lutego 2017, 08:34

Jak bym wiedział to bym odpowiedział, nie ja tę stronę "buduję".

No to chwila zarzucałeś Toruniowi, że McBride nie ma zmienniczki. Przyszła Cebulska a i czasem Morris na "1" zagra. Więc okazuje się, że tam mają na jedynce więcej niż u Was. I żeby nie było tak Toruń jak i Lublin są mi absolutnie obojętne, ale w Twoich "zeznaniach" pojawiają się różne nieścisłości.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 03 lutego 2017, 09:08

bart_81 pisze:Jak bym wiedział to bym odpowiedział, nie ja tę stronę "buduję". No to chwila zarzucałeś Toruniowi, że McBride nie ma zmienniczki. Przyszła Cebulska a i czasem Morris na "1" zagra. Więc okazuje się, że tam mają na jedynce więcej niż u Was. I żeby nie było tak Toruń jak i Lublin są mi absolutnie obojętne, ale w Twoich "zeznaniach" pojawiają się różne nieścisłości.

Cebulską nawet kibice w Ostrowie uznawali raczej za słabą zawodniczkę - wystarczyć poczytać komentarze przy informacjach sportowych na lokalnych serwisach internetowych. Prawdopodobnie i tak nie byłaby brana pod uwagę przy tworzeniu drużyny w Ostrowie na nowy sezon. Zapewne Palauskas będzie próbował coś z niej wydobyć pod względem koszykarskim , ale patrząc na "postępy" w grze, jakie poczyniła w Toruniu choćby Szczepanik, mam spore wątpliwości co do efektów. Zawrotnej "kariery" na parkietach ekstraklasy dotychczas Cebulska nie zrobiła, a najmłodsza też już nie jest.

PS. Skoro tak lubisz wychwytywać owe moje "nieścisłości", to i ja zacznę się baczniej przyglądać Twoim komentarzom pod tym względem...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 03 lutego 2017, 09:15

A może czasem warto przyjąć na klatę konstruktywną krytykę, a nie kreować się na nieomylnego?
Każda z wymienionych ekip ma swoje bolączki, co odzwierciedla pozycja w tabeli.

Jak dla mnie liga powinna takie manewry blokować (jeden kontrakt w lidze w przeciągu sezonu, żadnych zawodniczek "do świąt a potem się zobaczy gdzie będziemy") - ewentualnie dopuścić do tego, czego próbował Miłek czyli trade na równych (chociażby finansowo) zasadach. Zwłaszcza w momencie gdy nikt nie spada, zaczynają się takie wyprzedaże i wygląda to słabo.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 03 lutego 2017, 11:08

Zobaczymy, co wyjdzie w praktyce z zapowiedzi A. Skobel:

http://sport.interia.pl/koszykowka/liga ... Id,2346616

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”