Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 26 czerwca 2007, 22:04

ja sie tam nie ciesze ... liczyłem na kogoś "lepszego" . zobaczymy w kilku meczach i wtedy ocenimy....

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 27 czerwca 2007, 00:00

Wywalczenie trzeciego z rzędu i dwudziestego pierwszego w historii klubu mistrzostwa Polski koszykarek oraz awans do ćwierćfinału Euroligi to cele postawione przed nowym trenerem zespołu Wisły Can Pack Kraków Tomaszem Herktem przez władze klubu.

We wtorek w Krakowie na konferencji prasowej zaprezentowano skład zespołu Wisły na sezon 2007/2008 oraz nowego trenera, byłego szkoleniowca reprezentacji - Tomasza Herkta, który zastąpił pod Wawelem po dwóch latach pracy Elmedina Omanica.

W Krakowie pozostały gwiazdy zespołu: Amerykanka Anna De Forge, Serbka Jelena Skerovic, Anna Wielebnowska i Białorusinka Natalia Trafimawa. Hitem okazały się jednak podkoszowe wzmocnienia - z Lotosu Gdynia powrócą reprezentacyjna środkowa Ewelina Kobryn, a z pabianickiej Polfy przychodzi druga w klasyfikacji zbiórek w sezonie 2006/2007 Agnieszka Pałka (średnia zbiórek 9,7 w meczu), a z ligi WNBA 23-letnia Amerykanka, gwiazda Chicago Sky - Candice Dupree, o której Herkt wyraża się w superlatywach, określając ją objawieniem WNBA.

"Skład jest już prawie gotowy, szukamy jeszcze tylko zawodniczki na pozycję numer dwa i ta sprawa powinna rozstrzygnąć się do połowy lipca. To komfortowa sytuacja, że zespół jest już gotowy pod koniec czerwca. Jednak tak naprawdę liczy się to, kiedy drużyna będzie razem mogła trenować. A tu sytuacja jest znacznie gorsza, bo zbierzemy się razem na niespełna tydzień przed rozpoczęciem ligi - 16 października" - powiedział trener Tomasz Herkt.

"Cel został jasno określony: mistrzostwo Polski, Puchar Polski i awans do najlepszej ósemki w Eurolidze koszykarek. Ćwierćfinał Euroligi to wynik, który będzie oznaczać progresję Wisły w europejskich pucharach i jasny sygnał, że został zrobiony krok do przodu" - dodał były szkoleniowiec reprezentacji Polki, który sukcesy w europejskich pucharach rozpoczął w Poznaniu z Olimpią przed ponad dziesięcioma laty.

Wisła rozpocznie przygotowania do sezonu na własnych obiektach w drugim tygodniu sierpnia. W zależności od tego czy Polska zakwalifikuje się do finałów ME 2007 i ile koszykarek Wisły uczestniczyć będzie w występach kadry, trener Herkt będzie modyfikował kolejne etapy przygotowań do sezonu. W połowie września dołączy do zespołu Skerovic, a najpóźniej około 10 października dwie Amerykanki.

Skład Wisły Can-Pack na sezon 2007/2008:
rozgrywające: Agata Gajda, Jelena Skerovic, Magdalena Radwan;
skrzydłowe: Anna DeForge, Candice Dupree, Dorota Gburczyk, Monika Krawiec, Natalia Trafimava;
środkowe: Ewelina Kobryn, Agnieszka Pałka, Agnieszka Fikiel, Anna Wielebnowska.

[Scyzor] www.sports.pl (Przegląd Sportowy)

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 27 czerwca 2007, 00:01

Myślę że jakkolwiek pan Tomek by się nie starał to w 2007-08 nie wywalczy dwudziestego pierwszego tytułu :wink:

Awatar użytkownika
diablewcielone:P
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: diablewcielone:P » 27 czerwca 2007, 07:27

ładne kwiatki można poczytać, jak człowiek rano wstanie :lol: , poza tym jak ładnie gramatycznie tekst napisany(a z...., a z..... 8) ---> czepiam się i będę, bo pisał to domniemany dziennikarz a nie dziecko z podstawówki)

Tak ogólnie to się cieszę, że mamy Candice, bo wybór wydaje się całkiem dobry, a jak będzie rzeczywiście to zobaczymy na jesieni, każda zawodniczka nowa (szczególnie zza oceanu) w nowym klubie to mniejszy lub większy kot w worku, jakby jednak na to nie patrzyć nie jest to zawodniczka anonimowa w WNBA i zdecydowanie nie wygrzewa ławki koleżankom w czasie meczów,

Jeżeli ktoś dalej jęczy, że mu źle i niedobrze, to zadam pewne pytanie: "Czy wolelibyście znowu dużego nieruchawego centra(a'la Tiffany J.), tudzież mającego problemy z koordynacją ruchową(a'la Iciss T.) :?: " Mimo dużego budżetu jakim dysponuje nasz klub, trzeba pamiętać, że tutaj nie Rosja, widocznie na prawdziwego ruszającego się centra nie było, aż tyle kasy i w klubie sądzę że słusznie zdecydowano, że lepiej zatrudnić bardzo dobrą 4 niż znowu mieć problemy z 5, której zagrania raz po raz wołają o pomstę do nieba.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2007, 17:14

Wisła bardziej społeczna

Powitanie wiosny w salonie Levi’s Strauss, czy wizyta koszykarek „Białej Gwiazdy” w krakowskim Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących pokazały jak wielkim zainteresowaniem fanów cieszą się mistrzynie kraju. W przyszłym sezonie podobnych akcji będzie jeszcze więcej.

- Generalnie stawiamy na promocję koszykówki poza halą - mówi odpowiedzialny za marketing kierownik drużyny, a także świeżo upieczony sędzia koszykarski, Robert Strupiechowski. - W najbliższym czasie ma dojść do podpisania porozumienia z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego. Na mocy tego porozumienia nasza drużyna ma spełniać większą rolę społeczną - dodaje.

Jak ta współpraca będzie wyglądała w praktyce? - Będziemy odwiedzać szkoły, gościć wizytacje dzieci na naszej hali, a także organizować ekstra spotkania z koszykarkami. Zostanie również zaciśnięta współpraca z SOSW dla Dzieci Niewidomym i Słabowidzących w Krakowie przy ul. Tynieckiej - wylicza Robert Strupiechowski.

Pierwszą datą, jaką powinni odnotować w swoich kalendarzach krakowscy kibice jest 11 października. Na ten dzień (czwartek) wstępnie przewidziano prezentację drużyny. Jej szczegóły są na razie owiane tajemnicą, wiadomo jedynie, że impreza odbędzie się poza halą Wisły. Pozostając w temacie kibiców warto odnotować, że mistrzynie kraju mogą pochwalić się grupą wiernych fanów z... Danii.

- W okresie play-off odwiedziła nas grupa duńskich licealistów z Slagelse Gymnasium z panią dyrektor Lene Eilertsen. Spotkali się z zawodniczkami m.in. Dominique Canty, Chamique Holdsclaw, Anną Wielebnowską i Elą Trześniewską - wspomina Robert Strupiechowski. Młodzi Duńczycy deklarują, że odwiedzą w nadchodzących rozgrywkach halę Wisły przynajmniej raz, podczas jednego ze spotkań Euroligi.

Z organizowanych w ostatnim sezonie spotkań z kibicami są zadowoleni nie tylko fani, ale i partnerzy Wisły. Dzisiaj Levi’s potwierdził dalszą współpracę z klubem, dotychczasową oceniając bardzo pozytywnie. - Menedżer Levi's Strauss z Warszawy, pani Marzena Adamczak zadeklarowała gotowość firmy do uczestnictwa w wielu akcjach dobroczynnych urządzanych wspólnie z nami - podkreśla Robert Strupiechowski.

Także z innym partnerem – przedstawicielem marki Spalding w Polsce, firmą Sport Transfer współpraca Wisły układa się bardzo dobrze. Podczas niedawnego pikniku zorganizowanego z okazji Dnia Dziecka u Wiślaków odbył się m.in. cieszący się dużym zainteresowaniem młodzieży turniej minikoszykówki, którego uczestnicy otrzymali cenne nagrody. - Były to piłki i zestawy do minikoszykówki Spaldinga, a także nagrody książkowe i słodycze - przypomina Robert Strupiechowski, który podczas turnieju wystąpił już w roli sędziego.

Dariusz Jaroń
www.plkk.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2007, 17:31

P.OLD pisze:ja sie tam nie ciesze ... liczyłem na kogoś "lepszego" . zobaczymy w kilku meczach i wtedy ocenimy....

no niestety Snow i Jackson poza naszymi możliwościami :lol:
a liczyłeś na kogoś konkretnego?
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 27 czerwca 2007, 17:49

Ewelina Kobryn: - Powrót po mistrzowski tytuł

- Przyszłam do Wisły, aby zdobyć mistrzostwo Polski. Innej opcji nie ma - mówi Ewelina Kobryn, którą interesowało się Dynamo Moskwa i Pays d`Aix Basket 13 Provence ( Francja). Wybrała jednak grę w Krakowie.

- Co zadecydowało o powrocie do Wisły?

- Przede wszystkim możliwość bycia blisko z rodziną. Poza tym w Krakowie mam wielu przyjaciół.

- Może też zbiegło się to z tym, że teraz mistrzem jest Wisła, a nie Lotos?

- Lotos przez wiele lat był siłą napędową polskiej koszykówki. Ostatnio obniżył loty. Teraz Wisła jest numerem jeden, walczy o najwyższe cele i myślę, że zrobiłam dobrze, wracając do Krakowa. Jestem młodą osobą, chcę się sportowo rozwijać, a Wisła to zespół, który pnie się do góry. Z gry w Gdyni pozostawiłam miłe wspomnienia. Będę tam wracać z sentymentem, tak jak do Krakowa wracałam, grając w Lotosie.

źródło: Dziennik Polski
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2007, 18:00

no to Ewka ma standing ovation w Gdyni...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 27 czerwca 2007, 21:28

Nieładnie tak porzucać klub, ktoremu się wiele zawdzięcza, gdy temu powinęła się noga, ale z drugiej strony od kiedy to dla naszych młodych koszykarek licza się sentymenty?

taki off topic,

jestem ciekawy Dupree- oby poszalała zwłaszcza w Eurolidze. Skład jest niezły zobaczymy tylko jak koncowki w Eurolidze będzie przeprowadzał Herkt- byłbym spokojnieszy gdyby miał asystenta, ktory umiałby w końcówce przejąć za niego stery, bo on się do tego po prostu nei nadaje.
Najlepiej Krajek- z tymze on już podpisał kontrakt z Politechniką.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 czerwca 2007, 21:30

Nieładnie tak porzucać klub, ktoremu się wiele zawdzięcza, gdy temu powinęła się noga, ale z drugiej strony od kiedy to dla naszych młodych koszykarek licza się sentymenty?

:lol:
no tak...w zasadzie to Wiśle nic nie zawdzięczala jak odchodzila 3 lata temu :?
i czy przegranie MP na własne zyczenie nazywasz "powinięciem nogi"? czy budowanie składu zupełnie bez głowy?

asystenta? po co?
wystarczy że jest ADF.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2007, 21:46 przez ann, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 27 czerwca 2007, 21:38

Saletra pisze:Nieładnie tak porzucać klub, ktoremu się wiele zawdzięcza, gdy temu powinęła się noga, ale z drugiej strony od kiedy to dla naszych młodych koszykarek licza się sentymenty?

Porzucać? skończył się jej kontrakt to odeszła...zresztą tak samo kiedyś zrobiła z Wisłą, której też coś zawdzięczała. Trudno o sentymenty gdy chodzi o własną karierę, pieniądze i możliwość jednak powalczenia o coś w Eurolidze (bo na dzień dzisiejszy Lotos jej tego nie zapewnia).
To logiczne, że u młodszych koszykarek "sentymenty" są mniej widoczne niż u starszych...jeden z powodów to pewnie fakt, że na sentymenty przychodzi czas później...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 27 czerwca 2007, 23:31

ann sama mi pisałaś na gg...

co do Dupree ... przyjedzie i zobaczymy jak sie zaprezentuje w środowisku europejskim .. boje się, że może być nieco zmęczona po wyczerpującym sezonie w WNBA. ale poczekajmy ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 28 czerwca 2007, 04:11

Argument o zmęczeniu jest bezsensu, bo kazda licząca sie zawodniczka z USA bedzie zmęczona sezonem w WNBA. A Dupree przynajmniej jest młoda, i nie spedziła całego poprzedniego sezonu w europie.

A statsy z Kazania jak najbardziej ok.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Gość

Postautor: Gość » 28 czerwca 2007, 07:19

No przeciez jest asystent!!!!!!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 28 czerwca 2007, 09:49

O jejku ze spokojem, przecież pamiętam, że przechodziła z Wisły do Lotosu - to również mi się nie podobało. Fak, że Lotos buduje skład bezsensownie,ale mimo wszystko nie lubię jak zawodniczki tak posepują - jeszcze parę lat temu, no dobra 10 lat temu albo i dłuzej zawodniczki bardziej były przywiązane do barw klubowyh,grając w poszczególnych klubach całe kariery- oczywiście to było dawno i czasy się zmieniły ale to moje zdanie to bylo westchnienie do czasów minionych :wink: .

Nie podoba mi się obecna tendencja przełażenia jak coś nie styka mimo iz pensyjke dostaje się niezłą - ale dobra inne czasy inne zwyczaje juz nie marudzę.

Ann : co do ADF to fakt świetne charyzmatyczna postać, potrafiąca zmobilizować zespół w końcówce -ale mimo wszystko dobry asystent trenera by się przydał - Herkt naprawde w końcówkach nie ma jaj i totalnie durnieje - mam nadzieję naturalnie iż wy akurat nie doswiadczycie tego na własnej skórze,ale lepiej dmuchać na zimne. ADF też czasem moze się zagotować a wtedy nie ma co liczyć na Tomka.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”