Plotki i informacje: kadrowe

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Gość

Postautor: Gość » 30 listopada 2007, 14:50

Marco pisze:ktos wyjaśni kim ona jest???

Dragoslava Žakula urodziła się w Slavońskim Brodzie (obecnie Chorwacja, wtedy Jugosławia), jest Serbką i mieszka na stałe w Banja Luce (Bośnia i Hercegowina).

Nazywając "Bośniaków" tylko i wyłącznie muzułmanami nie masz racji.
Problemem jest to, że w języku polskim nie ma wyróżnienia dwóch nazw - Bosanci i Bošnjaci.
Ci pierwsi (nazwa urzędowa) są mieszkańcami całego państwa Bośnia i Hercegowina, bez względu na to, czy są bośniackimi Serbami, bośniackimi Chorwatami, czy Muzułmanami (traktowanymi jako nacja - stąd wielka litera).
Ci drudzy to mieszkańcy wyznania muzułmańskiego (przeszli na islam podczas panowania Imperium Omańskiego), zamieszkujący część swojego państwa - głównie w Federacji Chorwacko-Muzułmańskiej, choć każdy podział Bośni i Hercegowiny i samo jej istnienie jest dla wielu mocno dyskusyjne.

W języku polskim "Bośniak" to pojęcie mieszczące w sobie oba te znaczenia. Oznacza zarówno mieszkańca państwa Bośnia i Hercegowina jak i bośniackiego muzułmanina.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 30 listopada 2007, 14:57

apropo tematu:
Kaszuwara wróciła do Jeleniej Góry i ma tam pomóc w walce na parkietach FGE.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 30 listopada 2007, 15:19

Nowa Brazylijka w drużynie ŁKS

dziś

W treningu koszykarek ŁKS Siemens AGD uczestniczyła, po raz pierwszy zapowiadana wcześniej nowa Brazylijka - Ioice Cristina de Souza Rodriquez.

Jaki poziom sportowy reprezentuje?

- Trudno coś bardziej konkretnego powiedzieć po jednym treningu - tłumaczy trener łódzkiej drużyny Mirosław Trześniewski. - Rzetelnym sprawdzianem jej możliwości będzie dopiero występ w meczu o ligowe punkty. Teraz mogę tylko powiedzieć, że Brazylijka liczy sobie 21 lat, występuje na pozycji numer jeden lub dwa. Jeżeli zdążymy do soboty załatwić wszystkie niezbędne formalności związane z potwierdzeniem jej do naszego klubu, to Rodriquez wystąpi w niedzielnym (godz. 16) meczu przeciwko CCC Polkowice.

Drużyna CCC przegrała nieoczekiwanie z Energą Toruń. Czyżby niedzielne rywalki pańskich podopiecznych przeżywały kryzys formy?

- Nie sądzę. Porażkę CCC z Energą tłumaczyć raczej należy zmęczeniem spowodowanym występami w Pucharze Europy. Polkowice mają dobrą drużynę, w których pierwsze skrzypce grają Czeszka Veronika Bortelova i Chorwatka Petra Stampalija. To będzie z pewnością trudny pojedynek.

(mst) - Express Ilustrowany

.......................................................................................

Ja mógłbym coś powiedzieć - ale... zrobię to w poniedziałek :D

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 30 listopada 2007, 22:20

z tego co słyszałem to Ryan Coleman wraca do Torunia i byc moze zagra juz w niedziele przeciwko Cukierkom :shock:
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

ban_liden
Nowy na forum

Postautor: ban_liden » 01 grudnia 2007, 02:03

FAN PLKK pisze:z tego co słyszałem to Ryan Coleman wraca do Torunia i byc moze zagra juz w niedziele przeciwko Cukierkom :shock:

Chyba miałeś na myśli Michelle Campbell ?

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 01 grudnia 2007, 13:21

sorry pomyliło mi sie oczywiscie chodzi o Michelle Cambell :wink:
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 02 grudnia 2007, 13:22

Kolejne zmiany w Enerdze

Michelle Campbell oraz nowa rozgrywająca z Białorusi, to najprawdopodbniej nowe wzmocnienia w drużynie Energi Toruń. Amerykanka w poprzednim sezonie reprezentowała barwy toruńskiego zespołu, lecz po sezonie Campbell wybrała grę w lidze łotewskiej.
Pierwsze kontakty już zostały nawiązane. Dla nas ważne jest, że Michelle sama chce bardzo wrócić do Torunia. Dostała podobno dwie propozycje z Polski, ale w pierwszej kolejności będzie rozmawiać z nami - mówi prezes Energi Maciej Krystek.
W zespole na pozycji środkowej są również Meredithi Alexis oraz Lindsay Taylor i klub zapewne rozwiaże kontrakt z jedną z tych koszykarek. Która z nich zostanie w Toruniu? Wydaje się, że dużo większe szanse ma Taylor, która w przeciwieństwie do swojej koleżanki robi postępy z meczu na mecz
www.polskikosz.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

ban_liden
Nowy na forum

Postautor: ban_liden » 02 grudnia 2007, 23:50

z Katarzynkami rozstanie sie Meredith Alexis która dostała propozycje gry we Francji i chce się tam przenieść pomimo ważnego do kwietnia kontraktu ;) Już w dzisiejszym meczu jej nie widzieliśmy, za to pani Taylor z meczu na mecz co raz bardziej nas zaskakuje :D

ban_liden
Nowy na forum

Postautor: ban_liden » 04 grudnia 2007, 15:53

Prawdopodobnie Olga Podobied, 28 letnia reprezentantka Białorusi wzmocni zespół Katarzynek Toruń.

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 06 grudnia 2007, 10:25

Ałgaja pisze:zastępczyni Karpińskiej, za: gorzow24.pl

jak ktoś to na gorzow24 zauważył, nie trudno odgadnąć że chodzi o Barbare Turner
zobaczymy czy się uda...jak dla mnie za dużo streetballu, za mało koszykówki...ale niewątpliwie wyższa półka niż tegoroczne nabytki Gorzowa.

No i nici z Turner w Gorzowie. Suma w kontrakcie nagle wzrosła trzykrotnie, a menager zawodniczki stwierdził ze ona sama ma propozycje z Rosji
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 08 grudnia 2007, 17:53

elen pisze:
Ałgaja pisze:zastępczyni Karpińskiej, za: gorzow24.pl

jak ktoś to na gorzow24 zauważył, nie trudno odgadnąć że chodzi o Barbare Turner
zobaczymy czy się uda...jak dla mnie za dużo streetballu, za mało koszykówki...ale niewątpliwie wyższa półka niż tegoroczne nabytki Gorzowa.

No i nici z Turner w Gorzowie. Suma w kontrakcie nagle wzrosła trzykrotnie, a menager zawodniczki stwierdził ze ona sama ma propozycje z Rosji

Turner znalazła sie nie w Rosji, a w Chorwacji(Jolly Sibenik)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 12 grudnia 2007, 13:45

Trener koszykarskiej drużyny INEA AZS Poznań - Roman Haber oddał się do dyspozycji zarządu klubu. Powodem takiego kroku są niezadowalające wyniki drużyny w rozgrywkach Ford Germaz Ekstraklasy. Decyzja o tym czy Haber pozostanie na stanowisku zapadnie do końca tygodnia.

- Trener Haber zawsze stawiał sobie wysokie wymagania - mówi prezes sekcji koszykówki AZS Paweł Leszek Klepka. - Bardzo rozgoryczyła go porażka w Rybniku. Przed sezonem założyliśmy sobie, że na półmetku będziemy mieli osiem zwycięstw, a jest sześć. Zadanie nie zostało więc zrealizowane, a Roman Haber jest człowiekiem bardzo honorowym i oddał się do dyspozycji zarządu klubu.

Jaka będzie więc przyszłość trenera? - AZS istnieje 90 lat i nigdy nie działał pochopnie. Tak będzie również w tym wypadku. Spotkam się z zawodniczkami i porozmawiam o sytuacji w zespole - zdradza prezes. - Może czegoś nie wiem o sytuacji w drużynie. Decyzja zapadnie prawdopodobnie do końca tygodnia, w środę trener Haber normalnie poprowadzi drużynę w meczu Pucharu Polski.

Z słów Pawła Klepki można wnioskować jednak, że Haber pozostanie na stanowisku. - Ja nie mam większych pretensji do trenera i jego pracy. Zastrzeżenia mogę mieć jedynie do postawy kilku zawodniczek i ich zaangażowania, m.in. dlatego przegraliśmy w Rybniku, co nie powinno się zdarzyć. Nie wiem skąd się to bierze, bo pieniądze są wypłacane regularnie – z tego jesteśmy znani w całym kraju. Dlatego właśnie planuję spotkanie z koszykarkami - powiedział prezes.

Łukasz Czechowski / sportowefakty.pl

Awatar użytkownika
tomtom
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: tomtom » 13 grudnia 2007, 21:28

Koszykarka z byłej Jugosławii wzmocni ROW Utex Rybnik
27-letnia Minja Siljegović pochodzi z Bośni, ale ma serbski paszport. Ostatnio występowała w izraelskim Hapoelu Tel Awiw. - Nie grała wielu minut, bo na jej pozycję klub zakontraktował dwie niezłe Amerykanki. Jej statystyki i tak są jednak bardzo obiecujące - mówi Adam Greczyło, prezes klubu.
Siljegović ma 188 cm wzrostu i może grać zarówno na pozycji centra jak i silnej skrzydłowej. W Rybniku będzie walczyć o miejsce w składzie z Holie Merideth. - Z nikogo nie rezygnujemy. Chcemy podnieść poziom i zaostrzyć rywalizację - tłumaczył Greczyło.
Zarząd klubu podjął też decyzję o przedłużeniu do końca sezonu kontraktu z Marquettą Dickens. W Rybniku wciąż przebywa kontuzjowana Jaynetta Saunders. - Wyjedzie na święta i prawdopodobnie zostanie już wtedy za oceanem na stałe. Jej szanse na powrót na boisko w tym sezonie są małe - kończy prezes.
PozdROWienia
Tomasz

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 13 grudnia 2007, 21:28

Koszykarka z byłej Jugosławii wzmocni ROW Utex Rybnik
Minja Siljegović grała ostatnio w klubie w Izraelu.
27-letnia Minja Siljegović pochodzi z Bośni, ale ma serbski paszport. Ostatnio występowała w izraelskim Hapoelu Tel Awiw. - Nie grała wielu minut, bo na jej pozycję klub zakontraktował dwie niezłe Amerykanki. Jej statystyki i tak są jednak bardzo obiecujące - mówi Adam Greczyło, prezes klubu.

Siljegović ma 188 cm wzrostu i może grać zarówno na pozycji centra jak i silnej skrzydłowej. W Rybniku będzie walczyć o miejsce w składzie z Holie Merideth. - Z nikogo nie rezygnujemy. Chcemy podnieść poziom i zaostrzyć rywalizację - tłumaczył Greczyło.

Zarząd klubu podjął też decyzję o przedłużeniu do końca sezonu kontraktu z Marquettą Dickens. W Rybniku wciąż przebywa kontuzjowana Jaynetta Saunders. - Wyjedzie na święta i prawdopodobnie zostanie już wtedy za oceanem na stałe. Jej szanse na powrót na boisko w tym sezonie są małe - kończy prezes.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 14 grudnia 2007, 02:12

Nie no, niech juz ten klub przestanie szalec z zawodniczkami zagranicznymi, bo to juz sie robi niesmaczne...Samemu wyszkolić młodzież, a nie zbierać dziadostwo z Europy. ( w sumie to w tym przypadku raczej babostwo :? )
Dla mnie osobiście groteskowym jest fakt, że o M. POLSKi walczy kolejny zespół składający się prawie wyłącznie z zagranicy ( Polki to margines)

Pewnie zaraz ktoś mnie sotro zripostuje, chciałem dodać ostatnie zdanie : nie zdziwmy się , że za 2-3 sezony nasza liga zostanie zalana zagraniczną tandetą, jak liga męska - z jakimi wynikami dla męskiej koszykówki to się skończyło widzimy - Gdyby nie dziadki Pluta i Wójcik to szkoda słów....

Ale se spokojem prowadźmy dalej taką politykę kadrową jak do tej pory, to na pewno daleko zajdziemy na nastepnych ME :?

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”