TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2010/11

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 stycznia 2011, 19:02

Styczeń to jednak jeden z najciekawszych miesięcy w całym sezonie koszykarskim. oczywiście ze względu na roszady.

WISŁA - bez Burse - szczerze mówiąc w tym roku grała słabo , dojdą jednak Powell i Basko - jednak może być problem ze znalezieniem dobrego centra - spoza USA. No chyba że skuszą Leucznkę - to mogą jeszcze zawojować coś w Eurolidze. Tak siak - Wisła w tym roku robi swoje i raczej nie powinna mieć problemów ze zdobyciem majstra...

Gorzów - w zasadzie to nie wiem po co Gorzów ściągał Leuczankę. By nią się chwalić ? Było wiadomo że jedna gwiazda raczej nie pociągnie reszty która w dodatku gra słabiej niż w ubiegłym sezonie (Richards , Żurowska choćby) z Green - też lekki niewypał. W obecnym składzie - Gorzów na pewno jest kandydatem do medalu - ale nie na złoto .

Polkowice - CCC w obecnym składzie robi swoje. Wygrywa u siebie z czołówką , nie zalicza wpadek - zespół bez wielkich gwiazd - ale ze sprawdzonymi solidnymi zawodniczkami. Zoll - to najlepsza rozgrywająca ligi (juz chcę ją do Torunia - kosztem tych wszystkich Bortelovych) , ale mam wrażenie że w końcowym rozrachunku 186 cm Carter i 183 Walich to może być za mało w starciu choćby z Kobryn czy Lecią - toteż mam wrażenie że za Jene Morris przyjdzie wysoka zawodniczka (wzorem lat poprzednich Pierson , Ford) . Jeśli rzeczywiście tak będzie - to Polkowice będą realnie marzyć nawet o finale.

Lotos - nowy grecki trener. Coraz lepiej radzi sobie Swanier , dojdzie Horti , czuje że za Irvin przyjdzie dużo lepsza Amerykanka - i Lotos ponownie będzie poważnym kandydatem do medalu. Miecio na pewno nie odpuści.

Energa - no póki co - zdecydowanie to wszystko słabo wygląda. Niestety - skład niezgrany przez mnóstwo kontuzji i wynuszone zmiany , Polki grają słabiej niż rok temu - zagraniczne w większości niewypał (Cocks, Mazić , bardzo słabo Gladden) , Murphy , Maksimović czy Perostijska potrafia zagrać bardzo dobrze ale i też bez błysku.

Przyjdzie nowa ,,4'' z USA - z pewnością nie będzie nią żadna gwiazda ale po zsumowaniu pensji Gulak i Mazić -kilka a może kilkanaście tysięcy dolców do wydania jest - i trzeba to właściwie spożytkować. Tak jak rok temu trafiono z Fluker a wcześniej z Egenti - której bardzo tu brakuje.

Pozostałe drużyny raczej z tyłu choć Artego czy Lider mają niezły potencjał. To dopiero 2 stycznia i już sporo się dzieje..

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 stycznia 2011, 19:41

sporo się dzieje, fakt. pojawia się pytanie, kogo (bo "czy" chyba nikt nie ma wątpliwości) Lotos jeszcze zakontraktuje. jeśli będą to topowe gwiazdy, zdolne poprowadzić Gdynię do samych zwyciestw, wóczas trzeba się mocno zastanowić, czy jest sens atakowania Wisły na 1. miejscu przed playoff ;) Bo Lotos chyba jednak nie zdoła awansować wyżej niż na 4... choć nie wiadomo, co tam w Gorzowie, skąd różne niepokojące sygnały docierają.

Wisła z całą pewnością wzmocni się na centrze, wątpliwości nie mam. i na pewno nie będzie to zawodniczka, która miałaby zostać w cieniu Leci i Ewki, a taka, która będzie się liczyła w walce o s5.

Pytanie kim odpowiemy my i ewentualnie Gorzów.

będzie ciekawie w tej lidze :)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 02 stycznia 2011, 20:16

Lotos rozpoczął kontraktowanie od zapchania największej dziury. Oficjalnie tego jeszcze nie widać, ale habemus trener. I powiem szczerze, nie spodziewałem się aż takiego fajnego wynalazku.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 stycznia 2011, 20:40

ciekawa wypowiedź Maciejewskiego, mogąca nieco naświetlić niedoinformowanym to, o czym już od dłuższego czasu mówi się w kontekście ekipy z lubuskiego...

http://www.66-400.pl/wiadomosc/490-jaki ... nerzy.html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 02 stycznia 2011, 21:58

Gdzieś na sportowychfaktach - odnośnie artykułu o nowym trenerze Lotosu - jakaś osoba napisała , że niejaka Pauline Krawczyk w Lotosie. Ktoś potwierdzi ?

Awatar użytkownika
wislacanpack
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: wislacanpack » 02 stycznia 2011, 22:38

Ale szkoda mi Burse. Ale to w sumie dziwne bo jeśli pierwszy mecz odbył się 23 września to jeśli byłaby w ciaży to byłoby juz coś widac. Niby Burse zdobyła wtedy 17 pkt ale byłem na tym meczu i pamiętam ze do Janell było duzo zastrzeżen, a przynajmniej nie była to ta sama zawodniczka co sezon wcześniej. Oczywiście nie chce tu snuć jakich podejrzeń. Z tego co sie jeszce orientuje to miała problem ze stopą. Może ciąża to tylko zasłona (nie jest to tylko moje zdanie, ale rozmawiałem z jedną osobą, która bardzo dobrze znała Janell i też miała takie zdanie), ale nie chce tu spekulować. Mimo wszystko Burse odwaliła kawał dobrej roboty, a m.in. w dużej mierze dzięki niej Wisła awansowała do F4. Przyszłej mamie życzę wszytkiego najlpszego!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 03 stycznia 2011, 09:53

ale co 23. września i pierwszy mecz Wisły ma do tego? Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że już wówczas była w ciąży. z resztą moim zdaniem głupotą byłoby granie trzech miesięcy, jeśliby się wiedziało o ciąży.

gratulacje i wszystkiego dobrego dla przyszłej mamy :)

Stary
Nowy na forum

Postautor: Stary » 03 stycznia 2011, 12:44

Jest w Gdyni nowy trener z Grecji i nowa zawodniczka z Polski!

mama
Żak

Postautor: mama » 03 stycznia 2011, 13:56

Koszykarz (Toruń) pisze:Energa - no póki co - zdecydowanie to wszystko słabo wygląda. Niestety - skład niezgrany przez mnóstwo kontuzji i wynuszone zmiany , Polki grają słabiej niż rok temu - zagraniczne w większości niewypał (Cocks, Mazić , bardzo słabo Gladden) , Murphy , Maksimović czy Perostijska potrafia zagrać bardzo dobrze ale i też bez błysku.

Przyjdzie nowa ,,4'' z USA - z pewnością nie będzie nią żadna gwiazda ale po zsumowaniu pensji Gulak i Mazić -kilka a może kilkanaście tysięcy dolców do wydania jest - i trzeba to właściwie spożytkować. Tak jak rok temu trafiono z Fluker a wcześniej z Egenti - której bardzo tu brakuje

Ale zawodniczki o takiej renomie jeszcze w Toruniu nie mielismy. Na sam TOP nas jeszcze nie stac, ale "plakac" nie bedziemy mogli z nowych angazy.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 14:00

mama pisze:Ale zawodniczki o takiej renomie jeszcze w Toruniu nie mielismy. Na sam TOP nas jeszcze nie stac, ale "plakac" nie bedziemy mogli z nowych angazy.

wiem i jestem o to dziwnie spokojny,bo gorszej od pani Mazić dziewczyny nie będzie,a to już jest do przodu dla drużyny,która praktycznie od początku sezonu gra bez silnej skrzydłowej wspierającej wydatnie centra 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 03 stycznia 2011, 17:09

mama pisze:
Koszykarz (Toruń) pisze:Energa - no póki co - zdecydowanie to wszystko słabo wygląda. Niestety - skład niezgrany przez mnóstwo kontuzji i wynuszone zmiany , Polki grają słabiej niż rok temu - zagraniczne w większości niewypał (Cocks, Mazić , bardzo słabo Gladden) , Murphy , Maksimović czy Perostijska potrafia zagrać bardzo dobrze ale i też bez błysku.

Przyjdzie nowa ,,4'' z USA - z pewnością nie będzie nią żadna gwiazda ale po zsumowaniu pensji Gulak i Mazić -kilka a może kilkanaście tysięcy dolców do wydania jest - i trzeba to właściwie spożytkować. Tak jak rok temu trafiono z Fluker a wcześniej z Egenti - której bardzo tu brakuje

Ale zawodniczki o takiej renomie jeszcze w Toruniu nie mielismy. Na sam TOP nas jeszcze nie stac, ale "plakac" nie bedziemy mogli z nowych angazy.

Mama witaj!
No to czekam kogo Nam na nowy Rok p. Krysia & Krystek zgotuje.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 03 stycznia 2011, 17:20

mama pisze:Ale zawodniczki o takiej renomie jeszcze w Toruniu nie mielismy. Na sam TOP nas jeszcze nie stac, ale "plakac" nie bedziemy mogli z nowych angazy.

Czyli już jakieś konkrety w klubie są no i zastanawia mnie ta liczba mnoga. Mhmmm, zapowiada się ciekawie, bo "mama" jak już coś napisze to z reguły się sprawdza :)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 17:57

markylipek pisze:Czyli już jakieś konkrety w klubie są no i zastanawia mnie ta liczba mnoga. Mhmmm, zapowiada się ciekawie, bo "mama" jak już coś napisze to z reguły się sprawdza :)

liczba mnoga? a kto jest trenerem Energi Toruń? 8) Od 3 lat Elmedin Omanić(prawdziwy guru w toruńskiej koszykówce,a wtedy z takimi niewypałami typu Varda,Szczypakina czy Mazić też trzeba się liczyć),a za jego kadencji po przerwie świąteczno-noworocznej roszady były zawsze spore,a w sumie daje to 18 zawodniczek zagranicznych przez 2,5 roku!!!....
PS.mama ma wiadomości u źródła to i mu się sprawdza i tylko szkoda,że nie ma jeszcze wejść w totolotku. 8) coś mi się wydaje,że jeszcze jedna zagraniczna może z dotychczasowego składu wypaść.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 stycznia 2011, 18:14

mama pisze:

więc o jaką zawodniczkę chodzi ?? :roll: Skoro o takiej renomie nie mieliśmy ? Ciekaw jestem . Nie musi być sam TOP bo taki wielokrotnie się w Polsce nie sprawdzał . Mi sie marzy ciągle Monique Coker - choć ostatnio spuściła z tonu - w Ceyhan w Turcji średnio 15 pkt i tylko 6 zbióreczek.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 03 stycznia 2011, 19:19

UTEX ROW Rybnik z końcem 2010 roku stracił dwie polskie zawodniczki. Na rozbrat ze śląskim klubem zdecydowały się bowiem Aleksandra Semmler oraz Angelika Miszkiel. Jakie były powody odejścia obu koszykarek? Odpowiedź jest prosta - brak odpowiedniej ilości minut spędzanych na parkiecie.
Przed sezonem wiązano w Rybniku duże nadzieje z Aleksandrą Semmler oraz Angeliką Miszkiel, które jako ostatnie dołączyły do śląskiego klubu. Miały one być dobrym uzupełnieniem polskiego składu. Tymczasem w trakcie sezonu ani jedna z nich nie otrzymała zbyt wielu szans do pokazania swoich umiejętności. Właśnie mała liczba minut na parkiecie zadecydowała o tym, że obie zdecydowały się na rozwiązanie umów z ekipą UTEX ROW.

- Przechodząc do Rybnika chciałam grać, a niestety wyglądało to zupełnie inaczej. Na mojej pozycji były dwie zawodniczki amerykańskie i właśnie na nie stawiał trener - ocenia Semmler, która poprzednie sezony spędziła w stolicy Wielkopolski. - Ja przez ostatnie sezony grając w poznańskim MUKS-ie byłam przyzwyczajona do tego, że spędzałam na parkiecie praktycznie 40 minut, dlatego w Rybniku też chciałam grać, a było niestety zupełnie inaczej. Rozstaliśmy się jednak w zgodzie.

Czy to koniec koszykarskiej kariery dla Aleksandry Semmler?

Odejście z klubu rybnickiego klubu dla samej Semmler może oznaczać koniec przygody z basketem, o czym mówi sama zainteresowana. - Nie wiem jaka będzie moja przyszłość. Na razie nikt do mnie nie zadzwonił, a ja też nigdzie nie wydzwaniałam - ocenia Semmler, która przed czterema sezonami świętowała z poznańskim zespołem awans do Ford Germaz Ekstraklasy na hali w... Rybniku. - Mam już 30 lat i nie oszukujmy się, wielką koszykarką już nie będę, a najprawdopodobniej moja kariera dobiegła końca. Na angaż w najlepszych polskich zespołach nie mam co liczyć, a te drużyny z dolnych części ligowej tabeli, gdzie gra by mnie interesowała, albo nie mają pieniędzy albo panują tam inne układy i stawia się bardziej na zawodniczki amerykańskie, tak jak w Rybniku.

Koszykarka będzie teraz miała więcej czasu dla siebie, który chce wykorzystać na załatwienie prywatnych spraw. - Mam trochę własnych spraw do załatwienia m.in. z zakupionym mieszkaniem - mówi była już zawodniczka UTEX ROW. Jak jednak przyznaje sprawy te nie miały żadnego wpływu w temacie rozstania się ze śląskim klubem. - To nie był problem jeśli chodzi o granie w Rybniku, bo wszystkie terminy można było poprzesuwać. Tam chodziło o coś całkiem innego. Tak jak powiedziałam, Amerykanki grały po 35 minut a ja wchodziłam na parkiet tylko wtedy, kiedy te były już zmęczone, żeby dać im chwilę odpocząć - kończy.

Semmler w bieżących rozgrywkach wystąpiła w 13 ligowych meczach UTEX-u ROW Rybnik, a 5 z nich rozpoczęła w wyjściowym składzie. Na parkiecie średnio spędzała 13 minut, a w czasie tym notowała 2,2 punktu, 1,5 zbiórki i 0,9 asysty na mecz. Mieszkiel natomiast w 12 spotkaniach średnio na parkiecie spędzała 9 minut, w ciągu których notowała 1,7 punktu i 1,2 zbiórki. O ile jednak Semmler, przynajmniej na razie, kończy grę w koszykówkę, o tyle Miszkiel powróciła do gry w czeskiej Sparcie Praga.
www.sportowefakty.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”