TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: bart_81 » 07 sierpnia 2009, 14:04

koszykarz pisze:Zacząlem tylko od podsumowania transferów Rybnika - a tu nagle wyskoczono z wieloma wątkami :wink:

Chyba naturalne jest że jak jakiś klub kontraktuje jakąś zawodniczkę - to chyba kibice - także innych drużyn - mogą , a nawet mają prawo oceniać ten transfer...

Oceniłem Rybnik w ten sposób że mogą namieszać bo Sibora , Koc , Krężel - to znane - dobre koszykarki - więc jeśli trafia z zagranicznymi to mogą zawalczyć w play off... Potem BART81 napisał że z Energą też mogą wygrać - OK - no to ja napidsałem że z Gorzowem - bo tych transferach - także..

No i tu już się komuś chyba coś nie spodobało.....

Co do AZS Gorzów : pozyskaliście w sumie 4 niewiadome : , Piekarska w ME - dno , Spencer - teraz słabo w WNBA ale w Koszycach nieźle no i Vidavic - także niewiadoma... z Dureiką podobnie...

Także wcale nie ma pewności że AZS jest równi silny jak rok temu....

Nie no dajcie juz na wstrzymanie..a jaką Ty chciałbys miec pewność w sezonie ogórkowym? 8)
Po prostu po porównaniu zawodniczek wcale nie wychodzi że jest on słabszy..biorac pod uwagę sytuacje sprzed poprzedniego sezonu

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 07 sierpnia 2009, 14:50

koszykarz pisze:Vidavic - także niewiadoma

Jeżeli już to Vidacic 8) Skład na kolana nie powala, ale kto by przykładowo rok temu powiedział, że Zohnova będzie strzałem w przysłowiową dziesiątkę, tak samo Carter lub dwa lata temu Taylor. Wszystko tak i tak zweryfikuje sezon, ale na tą chwile na papierze AZS PWSZ to zespół, który moim zdaniem będzie walczył o miejsca 3-6. Jednakże liczę, że moje prognozy się nie sprawdzą i będzie walczyć ostro o najwyższe cele z pozytywnym skutkiem :twisted: . Poczekajmy na wszystkie transfery i wtedy będziemy mądrzejsi. 8)

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Awatar użytkownika
zancia_a
Kadet

Postautor: zancia_a » 07 sierpnia 2009, 19:12

Nie będę wklejać bo trochę długi tekst... więc jak ktoś chce niech sobie wejdzie i poczyta.

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/ ... traklasie/
Kozak w necie - pizda w świecie!
Obrazek

koszykarz

Postautor: koszykarz » 08 sierpnia 2009, 09:07

Fajny tekst choć sporo błędów ortograficznych . No i kilka zawodniczek pominięto w przyjścia/odejśćia...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 sierpnia 2009, 10:50

raczej teskt krótko podsumuwujacy cała "kapmanie transferowa" w FGE. I co najwazniejsze autor nie pisał kto bedzie finałach ligi :wink:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 08 sierpnia 2009, 11:34

ale pomylił się bo ENERGA zajęła 5 miejsce. a ten Kaczmarczyk napisał że 4 miejsce - i celujemy w półfinał...
Napisał że też że przyjdą do nas Amerykanki ,, w liczbie 2'' i o niebawem. Więc czekamy :wink:

a NIKITA BELL ponownie w Rybniku ? Ponoć to ma być ta miła niespodzianka...

Wydaje mi się że NIKITA BELL to troche z poziomu SISSOKO .... Podobne atrybuty , waleczność , troche mniej przykładaja uwagi do taktyki , wolą mieć ,,wolną rękę'' na boisku...

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 08 sierpnia 2009, 11:47

Nikita Bell miała świetny pierwszy sezon w Polsce, potem było nieco gorzej ale nadal dobrze. Taka wszędobylska koszykarka na pewno przydałaby się w Rybniku. Mam jednak wrażenie że przez ostatni rok poziom kosza w Polsce dość mocno się podniósł. pojawiło się wiecej klasowych zawodniczek. Myślę że w takim układzie Bell już sobie tak nie pochasa.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 09 sierpnia 2009, 08:33

No tak Nikita kolejne odkrycie Teczy :P tym czym zawsze imponuje KiKi to niesamowita skocznośc pod koszem zarowno w ofnesywie jak defensywie poprostu bardzo dynamiczna...malo takich zawodncizek ktore potrafia polaczyc dynamizm z dobrymi statami na parkiecie...wiec wcale nie jest na straconej pozycji
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 09 sierpnia 2009, 09:25

bart_81 pisze:Nikita Bell miała świetny pierwszy sezon w Polsce, potem było nieco gorzej ale nadal dobrze. Taka wszędobylska koszykarka na pewno przydałaby się w Rybniku. Mam jednak wrażenie że przez ostatni rok poziom kosza w Polsce dość mocno się podniósł. pojawiło się wiecej klasowych zawodniczek. Myślę że w takim układzie Bell już sobie tak nie pochasa.

Dla mnie te nazwisko jest juz katem. W 90% klubów własnie brakuje zawodniczek które umieja wziaść ciezar gry i zdobywania punktów na swoje rece. Tak było w Lesznie i później w Rybniku
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 09 sierpnia 2009, 10:38

w ostatniej historii Torunia było niewiele koszykarek które potrafiły wziąć ciężar gry na swoje barki.. Były to Ryan Coleman , Michelle Campbell , potem po części Latoya Bond i Lindsay Taylor -zaś z polskich koszykarek jedynie MONIKA KRAWIEC ma takie predyspozycje.... Poza tym nikt...

Dlatego fajnie by było żeby ostatnie - zagraniczne- wzmocnienie ENERGI to były zawodniczki które nie będą czekać aż obwód im poda piłkę - tylko same będą starały wykreować dla siebie pozycje...

PS. Ogólnie w polskiej lidze mało jest takich indywidualności które same potrafią przesądzić losy meczu - na takie rozwiązanie mogły potrafić sobie tylko najbogatsze kluby... Z zagranicznych pań były to na pewno Catchings , Beard , Anosike (też sama potrafi zagrać kozłem) , Carter , Robbins , Dupree , Fernandez , troche też Sissoko (choć nie miała wsparcia) a z POLEK - które same coś próbują zrobić to wymienie chyba tylko Skobelka , Krawcową, Walich i Mieloszyńska - reszta czeka na to aż będzie miała czyste pozycje .......

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 09 sierpnia 2009, 11:53

oczywiście, że się nie zgodzę:]
Dupree koszykarką jest świetną, ale absolutnie nie potrafi brać ciężaru na swoje barki w trudnych momentach. nie jest to typ zawodniczki, która umie poderwać swoją drużynę i być przywódcą na boisku.przynajmniej nigdy tego nie pokazała w Wiśle. może nieco inaczej jest w WNBA, ale ta liga to całkiem inna bajka.
a jeśli chodzi o Polki to kilka jeszcze by się znalazło(przynajmniej na poziomie PLKK, bo o reprezentacji nie mówię).
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 09 sierpnia 2009, 16:10

Puchar Polski w koszykówce w sezonie 2009/2010

70 tysięcy złotych będzie mógł zdobyć najlepszy męski zespół, który wywalczy Puchar Polski koszykarzy w sezonie 2009/2010. W rywalizacji kobiet kwota ta mniejsza będzie o 10 tysięcy złotych.
W sezonie 2009/2010 udział obowiązkowy w tych rozgrywkach będą musiały wziąć drużyny występujące w ekstraklasie koszykarek, I Ligi Centralnej Kobiet, ekstraklasy mężczyzn, I i II Ligi Mężczyzn.

Rozgrywki PP w pierwszej fazie zostaną przeprowadzone przy uwzględnieniu podziału terytorialnego.

Zdobywca Pucharu Polski mężczyzn otrzyma nagrodę pieniężną w kwocie 70.000 zł, a finalista 30.000 zł.
Zdobywca Pucharu Polski kobiet otrzyma nagrodę pieniężną w kwocie 60.000 zł, a finalista 30.000 zł.

Nieprzystąpienie do rywalizacji o Puchar Polski traktowane będzie jak nieprzystąpienie do
rozgrywek w rozumieniu Regulaminu Karania Dyscyplinarnego PZKosz w sezonie 2009/2010. Wobec drużyny, która nie przystąpi do rywalizacji zostanie orzeczona kara pieniężna w wysokości:
a) dla drużyny 1 Ligi Kobiet oraz 2 Ligi Mężczyzn - 5.000 zł
b) dla drużyny Ekstraklasy kobiet oraz 1 Ligi Mężczyzn - 15.000 zł
c) dla drużyny Ekstraklasy mężczyzn- 25.000 zł

sportowe fakty

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 09 sierpnia 2009, 19:15

Ann zgadzam sie. Dupree jest dobra ale to nie jest KAT (LUBIE TA NAZWE :wink: ). W Wisle jest Marta. To Ona nap... cały mecz i ciagnie wynik.
ps. Monia jest taka zawodniczka, ale ja tego zadam od amerykanek własnie takiej postawy.
Sam znam jedna polke która ciagnie wynik oprócz Moniki Krawiec (och ta krakowska szkoła!!!!) jest to Monika Sibora!!!

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 11 sierpnia 2009, 10:33

Tęcza w nadchodzącym sezonie będzie grała polskim składem... Nie ma hajsu na Amerykanki... pzdr.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 sierpnia 2009, 11:52

Marek1990 pisze:Tęcza w nadchodzącym sezonie będzie grała polskim składem... Nie ma hajsu na Amerykanki... pzdr.

a tak super miało byc! No przykro ale przy 2-3 amerykankach ten zespól był w stanie sporo namieszac

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”