Co słychać w Bydgoszczy ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Dżi ej el ej
Młodzik

Re: Co słychać w Bydgoszczy ?

Postautor: Dżi ej el ej » 22 września 2010, 16:23

Agnieszka Szott: Fajna ekipa
- Już dawno nie widziałam tak fajnej i zgranej ekipy - mówi przed startem nowego sezonu Ford Germaz Ekstraklasy Agnieszka Szott, zawodniczka Artego Bydgoszcz.
Przez ostatni miesiąc ostro trenowałyście. Jak oceniasz przygotowania do nowego sezonu?
- Przygotowania oceniam pozytywnie. Były ciężkie, ale mądrze prowadzone dlatego ufam, że forma przyjdzie w odpowiednim momencie.
Oczekiwania zarządu jak i kibiców w porównaniu z poprzednim sezonem są znacznie wyższe. Na co stać Artego w sezonie 2010/2011?
- Myślę, że stać nas na więcej niż tylko walkę o utrzymanie, a minimum wyznaczone przez zarząd jest jak najbardziej realne do zdobycia. Czy tak będzie? Sezon na koniec wszystko zweryfikuje.
Drużyna przeszła "kapitalny remont", pojawiło się wiele nowych twarzy. Jaka panuje atmosfera w szatni i czy wiemy kto będzie kapitanem zespołu?
- Jeśli chodzi o atmosferę w drużynie, to jestem pozytywnie zaskoczona. Już dawno nie widziałam tak fajnej i zgranej ekipy. Natomiast funkcję kapitana pełni Monia Sibora zwana "Sibką" i wywiązuje się z niej znakomicie!
Przygoda z cypryjską koszykówką, potem chwilowy rozbrat ze sportem. Teraz pora na wielki powrót Agnieszki Szott na krajowe parkiety. Jakie cele stawiasz przed sobą na ten najbliższy sezon?

plkk.pl
- Dla mnie najważniejsze jest to, że mogę grać. Chciałabym bardzo pomóc naszej drużynie w osiągnięciu wyznaczonego przez klub minimum, a jak się da to jeszcze więcej. Myślę, że każda koszykarka chce grać najlepiej jak tylko potrafi więc i ja też bym tego chciała.
Start ligi tuż, tuż. Pierwszy mecz gracie na bardzo trudnym terenie w Krakowie z tamtejszą Wisłą Can-Pack...
- Grałyśmy przeciwko Wiśle na turnieju w Łodzi i obserwowałyśmy dziewczyny dość mocno. Każda porażka pokazuje nam nad czym musimy pracować, do meczu mamy jeszcze troche czasu. Jedziemy i walczymy!

LAT
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: LAT » 28 września 2010, 21:44

Blondynka Raymond
rozgrywającą Artego

www.sport.pl/sport/1,67926,8437959,Blon ... rtego.html

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 11 października 2010, 10:53

wychodzi na to, że bydgoski zespół w końcu skompletował 12 zawodniczek ;] Morris pokazała sie z dobrej strony jak i Raymond ;) mam nadzieje ze dziewczyny wywalczą awans do play-off...

Fantastico
Nowy na forum

Postautor: Fantastico » 11 października 2010, 20:03

Wywalczą przy słabej grze Astorii w I lidze trybuny na Artego się zapełniają...

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 11 października 2010, 22:19

a co Astoria ma do tego ?? w sali gdzie gra Astoria jest 750 miejsc a na Chemiku o wiele wiele mniej wiec po prostu wizualnie wyglada to ze na Artego jest pelno ludzi, ale i tak na Aste przychodzi wiecej ;]

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 12 października 2010, 06:16

Poza tym kluby powinny się jakoś dogadać, w ostatnią niedzielę Artego grało o 17.00 a Astoria o 18.00 więc te mecze się zazębiały i wielu kibiców musiało dokonać trudnych wyborów. Można było to jakoś zgrać

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 12 października 2010, 09:25

dokładnie, byłem na Artego i miałem w planie wybrać sie po chociaz na 3 kwarte Asty... ale przez dogrywke wyszły z tego nici... a więc apel do Czesia i Jacka dogadujcie sie w sprawie terminarzu rozgrywania meczy !! :D

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 12 października 2010, 09:28

Kristen Morris zostaje w Artego, Raymond musi jeszcze poczekać

Koszykarki Artego Bydgoszcz są rewelacją Ford Germaz Ekstraklasy. Na dodatek siłę drużyny Adama Ziemińskiego wzmocniły dwie Amerykanki - Kristen Morris oraz Stephanie Raymond.
Obie zawodniczki w Artego były dotąd na zasadzie kontraktu try-out. Po meczu z Lotosem zapadła już decyzja, że w Bydgoszczy zostanie Kristen Morris. Amerykanka na swoim koncie
zapisała czternaście punktów oraz siedem zbiórek, w tym raz trafiła zza linii
6,75 cm. - W jej przypadku sprawa jest już jasna - przekazał trener Adam Ziemiński. - Morris zostaje u nas do końca sezonu.

Świetny mecz z Lotosem zaliczyła także jej rodaczka Stephanie Raymond. Amerykanka nie tylko świetnie kierowała grą swojej drużyny (5 asyst), ale na kilka sekund przed końcem swoją ''trójką'' przy stanie 70:73 doprowadziła do dogrywki. - Na pewno tym występem znacznie przybliżyła się do podpisania stałej umowy. Były momenty, kiedy nie panowała nad grą zespołu, ale w decydujących fragmentach stanęła na wysokości zadania - dodał Ziemiński.

Bardzo zadowolona z wygranej nad Lotosem była też Marta Urbaniak. Obecna koszykarka Artego jeszcze rok temu była zawodniczką gdyńskiej ekipy. - Radość jest ogromna - przekonywała w rozmowie z SportoweFakty.pl 23-letnia skrzydłowa. - Tym bardziej, że to jest przecież aktualny mistrz Polski. Trener przed dogrywką nam powiedział, że wszystko jest w nas, bo długo goniliśmy Lotos i w końcówce nie mogłyśmy już oddać wygranej.

Drugim bohaterem dnia była Natalia Mrozińska. Po przejściu do Artego z INEA AZS Poznań doświadczona zawodniczka wyraźnie odżyła, bowiem od razu stała się ważnym punktem ekipy Adama Ziemińskiego. - Nie wiem co mam powiedzieć, po prostu po zwycięstwie nad Lotosem popłakałam się ze szczęścia. To jest wygrana dla nas i naszych wspaniałych kibiców. Przed dogrywką wiedziałyśmy, że wszystko jest w naszych rękach i można odnieść sukces - potwierdziła Mrozińska.

sportowefakty.pl

Marcino
Żak

Postautor: Marcino » 12 października 2010, 15:37

Terminy się nakładały z powodu sobotniego GP.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 października 2010, 10:59

Lori Crisman: Artego Bydgoszcz to mocny zespół

Rozmawiał Paweł Skraba

Rozmowa z Lori Crisman, koszykarką Artego Bydgoszcz.

- Słyszałem, że pilnie uczysz się naszego języka. Może porozmawiamy więc po polsku?
- Gdybyśmy byli teraz w sklepie, nie byłoby żadnego problemu. Wiem, jak kupić chleb, bułki, warzywa i owoce. Umiem też policzyć pieniądze i odpowiedzieć na proste pytanie. Nie przyszło mi to jednak łatwo. Nauczyłam się wcześniej niemieckiego, gdy grałam w Niemczech i trochę liznełam francuski, kiedy broniłam barwach szwajcarskich drużyn. Żaden z tych języków nie równa się z waszym (śmiech). Z czasem podjęłam próbę nauki i teraz języka polskiego uczę się, słuchając moich koleżanek z drużyny. Po treningach każą powtarzać mi słowa po polsku i potem się ze mnie śmieją. Nie potrafię wymówić kompletnie tych waszych "sz”, "cz”, "ć”. W nauce bardzo pomaga mi także moja rodzina.

- Masz rodzinę w Polsce?
- Tak, taką przyszywaną. Ale kocham tę moją polską rodzinę, jak swoją własną. W poprzednim sezonie spotkałam 18-letnią Sonię, która gra w drużynie juniorskiej Basket 25. Poznaliśmy się, zaprosiła mnie do domu i od tego czasu co weekend jadam z Sonią i państwem Młynarczyk obiady. Poznałam dzięki nim wiele polskich dań, jak np. pierogi, za którymi wręcz przepadam. Poza tym bardzo lubię ziemniaki, kiełbasę. Przede wszystkim lubię spędzać czas z moją przyszywaną rodziną. W święta chodzimy razem do kościoła, na spacery i odwiedzamy się wzajemnie. Latem zabrałam Sonię do Ameryki. Była zafascynowana i szczęśliwa. Chociaż w ten sposób mogłam się odwdzięczyć za to, co dla mnie robią jej rodzice.

- Uwielbiasz poznawanie nowych miejsc. Miałaś czas na zwiedzanie zakątków mojego kraju?

- Byłam w Toruniu, w Krakowie. Jestem zakochana w tym mieście. Odwiedziłam też kilka razy Warszawę. U was jest naprawdę pięknie. Urzeka mnie wasza gościnność i sposób bycia.

- Zanim trafiłaś do Polski, wiedziałaś coś o tym kraju?
- Wiedziałam, gdzie Polska leży na mapie (śmiech). Tak poważnie mieszkam w Chicago - mieście, w którym Polaków jest zatrzęsienie. Gdy już zdecydowałam się na grę w polskim klubie, zaczęłam trochę poznawaćtowją ojczyznę, czytać o niej. Aż przyjechałam i od razu się zakochałam.

- Miłość do Polski przesądziła o pozostaniu w Artego na kolejny sezon? Poprzedni miałaś bardzo udany i z pewnością mogłaś spróbować sił w silniejszych zespołach niż bydgoski.
- Powiedziałam sobie kiedyś, że chcę łączyć grę z poznawaniem nowych kultur; i to mi się na razie udaje. Spędziłam dwa lata w Niemczech, tyleż w Szwajcarii i teraz przyszedł czas na podobny okres w Polsce.

- Po sezonie opuścisz Polskę?
- Niekoniecznie. Coraz bardziej mi się tutaj podoba. Artego to mocny zespół. Proszę porównać oba sezony, spojrzeć na zmiany w jakości gry. Jesteśmy właściwie dwiema różnymi ekipami. Ze starego składu poza mną zostały Ola Kaja i Sabina Parus. Teraz jesteśmy bardziej doświadczone i nastawione na walkę w każdym spotkaniu.

- Na co was stać w tegorocznych rozgrywkach?
- Celem jest awans do play off. Niewykluczam, że może uda się sprawić jakąś niespodziankę. Mogę zapewnić, że dam z siebie wszystko. Zawsze zresztą zostawiam serce na boisku.

- Na parkiecie jesteś walczna, nie odpuszczasz. Byłaś taka od dziecka?
- Oj, zdecydowanie od dziecka. Już jako kilkuletnia mała Lori tłukłam się ciągle z braćmi i siostrami. Teraz tłukę się na parkiecie. Mam trzech braci i siostrę. Pamiętam, że jak byliśmy dzieciakami, ciągle rywalizowaliśmy w różnych zabawach ze sobą i gdy jednemu nie wychodziło, to zaczynała się walka. To mi zostało (śmiech).

- Masz usportowioną rodzinę?
- Bardzo. Starsza siostra także była koszykarką, druga jest świetną biegaczką, zaś młodszy brat rzuca dyskiem.

- Koszykówka to nie jedyne hobby. Jesteś instruktorką fitness.
- Tak, moje zainteresowanie fitnessem narodziło się w collage.Zostałam instruktorką. Podczas sezonu nie mam za wiele czasu na rozwijanie tej pasji, więc na fitness rezerwuję sobie wakacje. Organizuję także campy dla dziewczynek. Uczę je podstaw kosza i bardzo mi się to zajecie podoba. To wspaniałe, jak widzisz dzieciaki wykonujące twoje polecenia i dostrzegasz na ich twarzach zainteresowanie tym, co do nich mówisz.

- Czyli będziesz trenerem po zakończeniu kariery?
- Tak, już postanowiłam.

www.pomorska.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Marcino
Żak

Postautor: Marcino » 06 listopada 2010, 12:08

Lori niech trochę schudnie, bo się roztyła przez ten pobyt w USA ;D
Wie ktoś, czy zagra dzisiaj Raymond ?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 listopada 2010, 13:03

Marcino pisze:Lori niech trochę schudnie, bo się roztyła przez ten pobyt w USA ;D
Wie ktoś, czy zagra dzisiaj Raymond ?

już odpowiadam....Raymond na pewno nie zagra(Anna Baran również) i ma być gotowa na mecz 13 listopada w Rybniku.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 20 grudnia 2010, 16:12

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 03 lutego 2011, 23:12

W przyszłym roku Pyśka przyjdzie do sąsiada zza miedzy 8) Tak obstawiam.

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 12 lipca 2011, 11:15

no i Twoje obstawienia chyba sie nie sprawdzą ;p tymczasem Aga została The Hottest Girl on Eurobasket !! ;) mamy się czym pochwalić :D GRATULACJE !!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”