Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: matrix » 30 lipca 2010, 17:02

koszykarz34 pisze:Cocks - jest zmienniczką w kadrze Nowej Zelandii . Ma być zmienniczką Gajdy w Enerdze . Drugą Richards raczej nie będzie - choć pewnie nasi działacze by chcieli takie odkrycie - by nim była. Zobaczymy

albo to będzie hit ligi(mogący grać wymiennie nie tylko z Agatą,ale i z Monią) albo kit....innej opcji nie biorę pod uwagę!!! :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 04 sierpnia 2010, 20:04

Energa Toruń planuje przygotowania. Ilona Jasnowska wędruje na ławkę

W Ford Germaz Ekstraklasie powoli zaczyna się ruch. Treningi rozpoczęło już kilka klubów, mn.in. Artego Bydgoszcz, Lider Pruszków, Tęcza Leszno czy beniaminek Widzew Łódź. Wyjaśniła się także przyszłość Odry Brzeg. Jeszcze kilka dni temu istniała spora groźba, że szósty zespół minionego sezonu w ogóle nie przystąpi do rozgrywek, ale część problemów udało się rozwiązać

Omanić woli panie

W Toruniu na razie spokój, a koszykarki mają jeszcze urlopy. Zespół został już niemal skompletowany, prezes Maciej Krystek wspólnie z trenerem Elmedinem Omaniciem rozglądają się jeszcze za jedną wysoką koszykarką. Szkoleniowiec wybrał już także asystenta na kolejny sezon. Taką rolę w Enerdze będzie pełnić Ilona Jasnowska. Doświadczona koszykarka zakończyła już swoją karierę, ale ze sportem nie chce zerwać. Początkowo miała w Toruniu zająć się młodzieżą, ale ostatecznie będzie pomagać w czasie spotkań Omaniciowi. Drugim asystentem będzie zapewne Jacek Szczechowiak, ale on nie ma jeszcze podpisanej umowy.

Jasnowska w nowej roli zadebiutuje już 12 sierpnia. Na ten dzień wyznaczono pierwszy trening Energi, a popularna „Jancia” będzie prowadzić zajęcia przez trzy dni. Plan treningów kondycyjnych tradycyjnie przygotuje Arkadiusz Szyderski, który doskonale spisał się pod tym względem w poprzednim sezonie. Omanić do Torunia ma dotrzeć dopiero 15 sierpnia.

Na początku sierpnia sztab szkoleniowy będzie miał do dyspozycji jedynie krajowy skład i to nie pełny. Na treningach mają stawić się: Agata Gajda, Patrycja Gulak, Monika Krawiec, Róża Ratajczak, Magdalena Radwan oraz kilka juniorek. Dopiero we wrześniu w hali pojawi się Emilia Tłumak, która obecnie jest na urlopie macierzyńskim.

W połowie sierpnia do drużyny mają dołączyć pierwsze koszykarki zagraniczne. W pierwszej kolejności do Polski przyjadą Nowezelandka Mikaela Cocks i Chorwatka Mirna Mazić. Ta ostatnia już zapowiada, że nie może się doczekać pierwszych treningów z Omaniciem. - Słyszałam o drużynie i trenerze Omaniciu, zwłaszcza że drużyna z Torunia grała przeciwko w zeszłym roku w rozgrywkach EuroCup. Ponadto trener Omanić jest z Bosni i Hercegoviny, więc wiem kim jest i znam jego osiągnięcia trenerskie - mówi koszykarka.

Mirna nie ma problemów

Dla Mazić to nie będzie pierwsza wizyta w Polsce, choć dotąd występowała jedyne w rodzimej lidze. - Byłam w Polsce na Wybrzeżu, jeszcze jako junior. Miałyśmy kwalifikacje do mistrzostw Europy i wtedy poznałam Małgorzatę Dydek, co było wspaniałym przeżyciem. No i awansowałyśmy wtedy, więc mam miłe wspomnienia z tego kraju - mówi Mazić. - Zdecydowałam się na grę w Enerdze Toruń, bo to wspaniała drużyna. Występowała w rozgrywkach FIBA, co było dla mnie ważnym czynnikiem przy wyborze zespołu. Polska liga jest bardzo silna, gra w niej pięć drużyn, które występują w europejskich pucharach. Przyznaję, że polska liga jest o wiele silniejsza od chorwackiej, ale nie obawiam się podjęcia rywalizacji, ponieważ podczas gry w Stanach Zjednoczonych, Mevescak czy Esperides grałam przeciwko świetnym zawodniczkom, które grały w WNBA i nie miałam z tym problemów - dodaje chorwacka skrzydłowa.
Na Verę Perostuyską i Alicię Gladden poczekamy nieco dłużej. Bułgarka do Energi dołączy po zakończeniu eliminacji przyszłorocznych mistrzostw Europy w Polsce, a Amerykanka urlop zakończy dopiero na początku września.

źródło : Gazeta Pomorska

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 09 sierpnia 2010, 15:28

Miss kibiców przenosi się do Energi.
Ma 26 lat, 177 cm, blond włosy i w ubiegłym sezonie przyciągała na trybuny kibiców Odry Brzeg nie tylko ze względu na umiejętności koszykarskie, ale i wyjątkową urodę. Natalia Małaszewska, jedna z czołowych rozgrywających ekstraklasy podpisała kontrakt z toruńską Energą.
Szybka i sprytna zawodniczka w ubiegłym sezonie była podstawową koszykarką Odry.

Tylko w pięciu z 28 spotkań sezonu nie wyszła w pierwszej "piątce". Średnio zdobywała 9,5 punktu przy przeciętnej skuteczności (37 proc. za 2, 26 proc. za 1). Miała też niespełna 2 zbiórki na mecz i tyle samo asyst i przechwytów. Problemem były za to popełniane straty piłki. Przeciętnie notowała ich 3,8 - pod tym względem była trzecią najgorszą koszykarką ligi. Mimo to Małaszewska ma wysokie notowania wśród szkoleniowców, którzy doceniają jej aktywność i niezłą defensywę oraz umiejętność współpracy z podkoszowymi.

W Brzegu doceniali ją również kibice. Przyznali Małaszewskiej tytuł miss Odry.

Jaką rolę w Toruniu będzie miała 26-latka? Pozycja Agaty Gajdy na pozycji rozgrywającej jest niezagrożona - tym bardziej, że klub zatrudnił także Mickaelę Cocks, zawodniczkę z Nowej Zelandii, która także może prowadzić grę. Małaszewska będzie więc ich zmienniczką i - prawdopodobnie - koszykarką do specjalnych zadań na boisku. Klub szukał zawodniczki, która będzie mogła odciążyć w obronie liderki - tego Enerdze brakowało np. w najważniejszych meczach ubiegłego sezonu.

Nowy rozgrywki koszykarskiej ekstraklasy rusza 25 września. Tego dnia Energa w swojej hali podejmie zespół Lidera Pruszków.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
PS.Panie redaktorze,a co się stanie jeśli Micaela Cocks będzie lepsza od Agaty? Widział ją pan na parkiecie,że już przeznacza pan przed sezonem role dla poszczególnych koszykarek? 8)

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 09 sierpnia 2010, 15:39

dlatego ja bym zrezygnował z COCKS (limit 2 pań spoza Europy) na rzecz Amerykanki pod kosz. Ale działacze wiedzą lepiej 8)
W zasadzie można powiedzieć że mamy same koszykarki uniwersalne . Na pewno Gajda jest najgłówniejszą opcją na ,,1'' co do COCKS - w sumie nie wiemy - na podstawie filmików na YOUTUBE - widać że sporo rzuca więc może grać jako 1/2. Co do Małaszewskiej - najbardziej podoba mi się u niej to , że potrafi WYMUSZAĆ FAULE , ściągać na siebie zawodniczki - tego u nas było bardzo mało w ubiegłych latach.
Tak więc Małaszewska może wspomóc zarówno pozycje 1/2 podobnie jak Magda Radwan mogła w ubiegłym roku grać na pozycjach 1-3 - wszędzie dawała radę. Z pewnością wpływ też ma niewiadoma co do formy SZPILI - więc być może Radwan będzie także musiała się uzupełniać z Alą Gladden i wtedy transfer ,,Małej '' nabierałby sensu.
Ja póki czekam na jeszcze jedną wysoką panią pod kosz. Wtedy to już będzie trzeba tylko ZGRYWAĆ to mieszankę wybuchową (w pozytywnym sensie ) :P

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 09 sierpnia 2010, 17:00

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 09 sierpnia 2010, 17:08

Trener Elmedin Omanić wciąż bowiem szuka jednej wysokiej zawodniczki pod kosz. Niewykluczone, że będzie nią Amerykanka.
W ten sposób jednak pojawi się kłopot w Pucharze FIBA, w którym mogą występować w każdym zespole jedynie dwie koszykarki zagraniczne. Małaszewska wtedy zapewne pełniłaby rolę drugiej rozgrywającej, a Cocks byłaby oszczędzana na mecze PLKK.

http://www.pomorska.pl
PS. i to by było najrozsądniejsze rozwiązanie,a kibice w Toruniu mają w pewnym sensie małą rekompensatę(ktoś kiedyś to przepowiedział? :lol: ) czyli ładna Natalia za ładną Natalię!!! 8). Słowa Małej też mają znaczenie. Nie ma lubienia(fanatycy,co pokazuje również to forum jednak zawsze się znajdą 8) ) czy nie lubienia na parkiecie po zdrowej rywalizacji powinny się pojawiać najlepsze zawodniczki.Każdy mecz,każdy rywal jest inny i do tego też potrzebny jest nieraz inny zestaw podstawowych zawodniczek...
Liczę też na to,że toruńscy działacze zostawią sobie pewną furtkę-vide kasę na styczeń(przypomnę,że od tego miesiąca rozpoczął się marsz Katarzynek po medal).Nie wszystkie transfery przecież muszą się sprawdzić choć osobiście chciałbym,aby margines błędu był w tym wypadku,jak najmniejszy.
aha fajna drużyna Nam się kroi i oby to wszystko wypaliło!!!
http://www.youtube.com/watch?v=8bV4z-_cens

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 09 sierpnia 2010, 21:49

no przecież jak rok temu chciałem Małaszewską - trzeba było czekać rok. Ale wierzę - że warto .
Ja ciągle przystaję przy tym bym za COCKS przyszła jakaś Michelle Campbell choćby....
Przynajmniej nie będzie problemu by ,,glowić '' się nad P:ucharem Fiba - z COCKS się troszkę pospieszyłismy. Pary Gajda - Małszewska i Krawiec - Radwan - Ratajczak zupełnie wystarczą...

a pod koszwm trzeba mieć naprawdę dobre zawodniczki - patrzę na składy drużyn FGe - no i pod kątem FIBA CUP

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2010, 15:02

koszykarz34 pisze:Ja ciągle przystaję przy tym bym za COCKS przyszła jakaś Michelle Campbell choćby....

ale takich przedsezonowych zrywań kontraktu przez klub się nie praktykuje,a przynajmniej w Toruniu się nie praktykowało,a poza tym byłoby to niepoważne wobec samej Micaeli(życzę jej,aby została gwiazdą ligi!!! 8) ),a przestrogą dla następnych potencjalnych kandydatek do gry w Enerdze.Przypomnę,że już po zakończeniu poprzedniego sezonu toruńscy działacze przymierzali się do Polki na obwód,a pozytywna decyzja Kasi Krężel wcale nie musiałaby oznaczać nie zatrudnienia reprezentantki Nowej Zelandii.
Uważam,że powinna przyjść do klubu zawodniczka na pozycję centra,bo Very Perostijskiej(mogę się też mylić),jakoś w wyjściowej piątce to ja nie widzę....
1-Gajda,Małaszewska
2-Krawiec,Cocks,Ratajczak
3-Gladden,Radwan,Tłumak
4-Gulak-Lipka,Mazić
5-Perostijska i ?

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 10 sierpnia 2010, 16:33

dla chcącego nic trudnego - jeśli chodzi o rozwiązanie kontraktu. 8) Matrix - umiejscowiłeś COCKS na ,,2' ' - ja jej jakoś tam nie widzę. Ona miała być z założenia zmienniczką Gajdy - tymczasem powoli robi się z niej strzelca - to nie prościej było zatrudnić choćby Perkins czy Shields ? Skoro i tak zabiera miejsce pani z USA.
a teraz jest dylemat bo EDO chce Amerykanke pod kosz - i będzie to kolidować między FIBA a FGE . Bo w Fiba obowiązuje limit a w FGE - nie.
Ale nasi działacze z pewnością do spółki z EDO - coś wymyślą 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2010, 17:00

koszykarz34 pisze:Matrix - umiejscowiłeś COCKS na ,,2' ' - ja jej jakoś tam nie widzę. Ona miała być z założenia zmienniczką Gajdy - tymczasem powoli robi się z niej strzelca - to nie prościej było zatrudnić choćby Perkins czy Shields ?

jeszcze raz powtarzam....sezon trwa te 6-7 miesięcy i w czasie tego czasu może się wiele wydarzyć(mieliśmy przykład w poprzednim).Każda dziewczyna,która będzie dobrze grała znajdzie miejsce w tej drużynie.Dlaczego? bo trenerem jest Edo człowiek tak samo wyrywny,jak i bardzo dobry szkoleniowiec,który już przez dwa sezony wyprowadził Toruń z ligowej przeciętności. 8)
PS.Koszykarz....ustalanie pozycji to zwyczajna moja zabawa.... 8) decydujące zdanie w tym klubie ma Edo,którego decyzje akurat w tym klubie się szanuje,a każdy transfer bez jego akceptacji nie przejdzie!!! :P

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 10 sierpnia 2010, 17:25

matrix pisze:
koszykarz34 pisze:Matrix - umiejscowiłeś COCKS na ,,2' ' - ja jej jakoś tam nie widzę. Ona miała być z założenia zmienniczką Gajdy - tymczasem powoli robi się z niej strzelca - to nie prościej było zatrudnić choćby Perkins czy Shields ?

jeszcze raz powtarzam....sezon trwa te 6-7 miesięcy i w czasie tego czasu może się wiele wydarzyć(mieliśmy przykład w poprzednim).Każda dziewczyna,która będzie dobrze grała znajdzie miejsce w tej drużynie.Dlaczego? bo trenerem jest Edo człowiek tak samo wyrywny,jak i bardzo dobry szkoleniowiec,który już przez dwa sezony wyprowadził Toruń z ligowej przeciętności. 8)
PS.Koszykarz....ustalanie pozycji to zwyczajna moja zabawa.... 8) decydujące zdanie w tym klubie ma Edo,którego decyzje akurat w tym klubie się szanuje,a każdy transfer bez jego akceptacji nie przejdzie!!! :P

z tym ostatnim trudno się nie zgodzić 8) Ciekawe czy to sam EDO zapragnął Natalii - czy to tak jakoś wyszło 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 sierpnia 2010, 17:49

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 11 sierpnia 2010, 09:12

Nowa rozgrywająca Energi: - Chciałabym w Toruniu powalczyć o miejsce w pierwszej piątce

Rozmawiał Joachim Przybył

Rozmowa z Natalią Małaszewską, nową koszykarką Energi Toruń.

Dla Pomorskiej
Maciej Krystek
prezes Energi
- Natalia symbolizuje naszą politykę kadrową. Zawsze staraliśmy się stawiać na Polki i koszykarki wszechstronne. Ona potrafi rzucać z każdej pozycji, jest świetna w obronie i może zagrać na kilku pozycjach. Wiemy także, że nigdy się nie poddaje i zawsze walczy na parkiecie z determinacją.

- Dlaczego zdecydowałaś postawić na Toruń w następnym sezonie?
- Przede wszystkim dlatego, że jest to drużyna z aspiracjami, która może powalczyć o wysokie miejsca w ekstraklasie. Dodatkowym atutem są występy w europejskich pucharach, każda koszykarka marzy, żeby spróbować swoich sił.

- Jesteś nominalną jedynką, ale potrafisz także zagrać na pozycji rzucającej. Jak widzisz swoje miejsce w toruńskim zespole?
- Na pewno czeka mnie ciężka walka o miejsce w składzie. Żadna koszykarka nie godzi się łatwo z rolą rezerwowej i ja także chciałabym powalczyć o miejsce w pierwszej piątce. Mam nadzieję, że to mi się uda.

- Twoją cechą charakterystyczną na parkiecie zawsze jest wielka waleczność.

- To prawda, nie tylko zresztą na parkiecie, ale także w życiu.

- Zawsze tak krótko odpowiadasz na pytania?

- Tak (śmiech). Szybko, zwięźle i na temat. Trudno mi cokolwiek więcej powiedzieć, bo wszystko okaże się w trakcie sezonu. Na pewno cieszę się, że mogę spróbować sił w lepszym i bardziej zorganizowanym zespole. Także miasto mi się bardzo podoba, choć na razie miałam czas na jeden krótki spacer.

- Nie bałaś się współpracy z trenerem Elmedinem Omaniciem?
- Słyszałam jedynie jakieś plotki, który nigdy nie warto wierzyć. Wiele rzeczy można usłyszeć także na temat zawodniczek. Uważam, że największym wyzwaniem jest praca z drugim człowiekiem. Dlaczego miałabym się tego bać? Uważam, że to jeden z lepszych trenerów, którzy pracują w naszej lidze. Myślę, że wiele mogę na tej współpracy korzystać.

- Zostałaś miss Odry Brzeg. Czy zatem ściągniesz na trybuny toruńskiej hali więcej kibiców płci męskiej?

- Trudno powiedzieć. Ale w każdym mieście, w którym dotąd grałam, mam swoich wiernych kibiców. Nie robię z siebie wielkiej gwiazdy i gdy tylko mam wolną chwilę, to staram się odpisywać. Mogę powiedzieć, że już także dostałam wiadomości od kibiców z Torunia, którzy mnie ciepło witali w drużynie.

- Masz czas na coś poza koszykówką?

- Wolny czas poświęcam na naukę. Jestem na piątym roku resocjalizacji we Wrocławiu. Poza tym staram się jak najczęściej odwiedzać rodzinny Zgorzelec.

- To miasto bardzo ucierpiało w ostatniej powodzi.
- Nie jest tak źle, telewizja przeważnie wszystko wyolbrzymia. Rzeka w Zgorzelcu płynie doliną, więc woda zalała tylko niewielką część miasta. Straty poniosła jedna z moich kuzynek, ale naprawdę nie jest tak źle, jak to czasami wygląda.

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 11 sierpnia 2010, 09:41

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 11 sierpnia 2010, 16:52

Energa Toruń rozpoczyna przygotowania. Monika Krawiec leczy kontuzję
W czwartek koszykarki Energi zaczynają dźwigać ciężary. Na razie przygotowania do sezonu rozpoczęły jedynie polskie zawodniczki.

W Toruniu brakuje jeszcze szkoleniowca oraz wszystkich koszykarek zagranicznych. Elmedin Omanić ma rozpocząć pracę z drużyną już w poniedziałek. Jeszcze w sierpniu dołączą Mikaela Cocks, Chorwatka Mirna Mazić oraz Bułgarka Vera Perostuyska, a na początku września Alicia Gladden. Na razie zabraknie także wśród trenujących Moniki Krawiec. Jedna z liderek zespołu odniosła bowiem kontuzję podczas zgrupowania reprezentacji Polski i przechodzi rekonwalescencję.

Więcej na http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100811/SPORT03/561163607

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”