TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: matrix » 31 sierpnia 2009, 17:45

MARAS pisze:
matrix pisze:32 koszykarki zagraniczne,jak na razie oficjalnie w klubach FGE......
coś "cieniutko" porównując ubiegłosezonowe wyczyny i magiczną liczbę 69 :lol: :lol: :lol:
no,ale sezon transferowy trwa w najlepsze....4 polskie kluby są jeszcze bez obcojęzycznych zawodniczek(2xPoznań,Leszno i Toruń) i nic straconego,aby pobić rekord... :lol:

Mylisz się, bo z MUKSem cały czas trenuje Rushing a i Reda coś po litewsku by powiedziała( joke :lol: )

co do Redy to rzeczywiście "przeoczyłem"(ale Ją liczyłem do liczby 32 8) ),a co do pani Rushing
to to,że ktoś gdzieś trenuje to mnie nie interesuje(w zeszłym sezonie w takim Brzegu trenowało "multum" zawodniczek 8) )...Liczy się oficjalnie podpisany kontrakt!!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 31 sierpnia 2009, 18:13

matrix pisze:32 koszykarki zagraniczne,jak na razie oficjalnie w klubach FGE......
coś "cieniutko" porównując ubiegłosezonowe wyczyny i magiczną liczbę 69 :lol: :lol: :lol:
no,ale sezon transferowy trwa w najlepsze....4 polskie kluby są jeszcze bez obcojęzycznych zawodniczek(2xPoznań,Leszno i Toruń) i nic straconego,aby pobić rekord... :lol:

Lepiej już tego rekordu nie pobijać, a skupić się na tym żeby w FGE grały zawodniczki zagraniczne "lepszej jakości" 8) , za to w mniejszej liczbie. Zresztą matrix sam jesteś z tego co wiem zwolennikiem takiego rozwiązania..i przekonałeś sie na "własnego zespołu skórze" 8) co znaczy pójść na ilość.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 31 sierpnia 2009, 18:24

miejmy nadzieje ze bedzie maks. 45 sztuk. To i tak za duzo!!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 sierpnia 2009, 18:24

bart_81 pisze:
Lepiej już tego rekordu nie pobijać, a skupić się na tym żeby w FGE grały zawodniczki zagraniczne "lepszej jakości" 8) , za to w mniejszej liczbie. Zresztą matrix sam jesteś z tego co wiem zwolennikiem takiego rozwiązania..i przekonałeś sie na "własnego zespołu skórze" 8) co znaczy pójść na ilość.

oczywiście masz rację!!! wiesz siedzę już w żeńskiej koszykówce no powiedzmy "trochę"(nie chcąc być znowu o coś tam posądzonym) i naoglądałem się bynajmniej w Toruniu już tyle zagranicznych "bubli",że wreszcie zapragnąłem zawodniczek zupełnie innej jakości....Na trybuny przychodzą przecież kibice nierzadko dobrze znający się na baskecie i Nasi działacze chyba "nie mają serca" :lol: sprowadzając często koszykarki przeciętne,przechodzące obok meczu i wprawiające swoją grą w stan lekkiej śpiączki publiczność zgromadzoną na sportowej hali... :lol: :lol: :lol: Każdemu klubowi FGE życzę zawodniczek zagranicznych efektownych i efektywnych w swojej grze dla drużyny!!!

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 31 sierpnia 2009, 21:04

matrix pisze:
bart_81 pisze:

oczywiście masz rację!!! wiesz siedzę już w żeńskiej koszykówce no powiedzmy "trochę"(nie chcąc być znowu o coś tam posądzonym) i naoglądałem się bynajmniej w Toruniu już tyle zagranicznych "bubli",że wreszcie zapragnąłem zawodniczek zupełnie innej jakości....Na trybuny przychodzą przecież kibice nierzadko dobrze znający się na baskecie i Nasi działacze chyba "nie mają serca" :lol: sprowadzając często koszykarki przeciętne,przechodzące obok meczu i wprawiające swoją grą w stan lekkiej śpiączki publiczność zgromadzoną na sportowej hali... :lol: :lol: :lol: Każdemu klubowi FGE życzę zawodniczek zagranicznych efektownych i efektywnych w swojej grze dla drużyny!!!

To ja może zamienię się na chwilę w advocatus diaboli i zapytam - co macie do jakości z zeszłego sezonu? Owszem, były wpadki personalne, można czasem mówić, że w Polsce grały panie o znanych nazwiskach, aby odciąć kupony od swojej kariery (np. Walker w CCC, Maksimović, Byears), niektóre z zawodniczek były totalnym niewypałem. Wiadomo - im liczba większa, tym niższa jakość, ale nie oczekujmy cudów. Tym bardziej, że jak napisał tuż po ME jeden z toruńskich forumowiczów (matrix albo hermes - przepraszam, ale nie pamiętam) - jesteśmy jedenastą ligą w Europie.:lol: Więc w takiej choćby piątej sile jak liga grecka aż roi się od trafnych wyborów rodem z WNBA - i to także w drużynach walczących o utrzymanie.:lol: No i liga łotewska (siódma w Europie) pomimo wielkiego kryzysu ogarniającego ten kraj podobno też daje radę lepiej niż nasza, a amerykańskie i europejskie gwiazdy z najwyższej półki walą tam drzwiami i oknami.:lol:

A teraz poważnie - takie zawodniczki jak Catchings, Beard, Matović, Snicyna, Marczanka, Currie, Podrug, Breitreiner, Zohnova, Taylor, Anosike, Richards, Skerović, Fernandez, Canty, Dupree, Holdsclaw, Maksimović, Robbins, Carter, Pierson, Perkins, Swanier, Terry, Atkinson, Shields, White, Sissoko, Rushing, Tulikihihifo, Petillon, Coleman, Page (takie panie jak Fleisher, Walker czy Byears pomijam w tej wyliczance, gdyż z różnych powodów zostały zwolnione przed czasem):
- są uznanymi w Europie czy wręcz na świecie i ich obecności w ekipach PLKK mógł zazdrościć niejeden klub z innych lig (nawet tych tak niesamowicie silnych greckiej czy łotewskiej :lol:) lub
- w poprzednim sezonie były wybijającymi się zawodniczkami w lidze, względnie należały do zdecydowanie wyróżniających się w swoim zespole.

Jasne, że spośród tego grona większość grała w zespołach pierwszej czwórki i tam tych niewypałów było znacznie mniej niż w pozostałych teamach, ale... czy to nie jest normalne? Najwyższe budżety czy lepsze rozeznanie na rynku sprawiają, że ryzyko pomyłki jest mniejsze. W tym układzie swoistym fenomenem może być piąte miejsce Energi, gdzie w zasadzie żadna z pięciu (strzelam z pamięci) zagranicznych specjalnie nie błyszczała - no może jedną dałoby się wstawić do tej listy, ale bardzo na kredyt. Więc nie dziwi zdanie wypowiedziane właśnie przez kibica z Torunia o ogólnej marności polskiej ligi pod względem zawodniczek zagranicznych. Punkt siedzenia itp.:) Jeśli ktoś uważa, że takie choćby Marczanka, Maksimović, Canty czy Currie zawiodły, to - jak ktoś tu wcześniej napisał - niemal pewne, iż w każdym zespole spoza czołówki należałyby do najlepszych. Więc nie można mówić, że są przeciętne czy wręcz słabe! Na pewno też jestem za tym, aby tych pomyłek transferowych było jak najmniej, jednak ich wykluczenie jest niemożliwe. Co może zrobić zarząd klubu znajdującego się w połowie rozgrywek w dolnej połowie tabeli? Zwolnić trenera to proste, ale niejednokrotnie chodzi też o wzmocnienie siły drużyny i wtedy sięga się po nowe zagraniczne. Proste jak budowa cepa, ale przez to ta liczba jest tak astronomiczna.
Można powiedzieć - szklanka do połowy pełna.:) Panie, które wymieniłem to niemal 50% zagranicznego zaciągu w ubiegłym sezonie, a dodając te trzy o znanych nazwiskach, z którymi się rozstano dość szybko - ponad 50%. Zatem skoro jest tak źle, to czemu jest tak dobrze, chciałoby się rzec?

PS. Proszę wybaczyć drobne złośliwości, ale tak mi się nasunęło.
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2009, 23:51 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 sierpnia 2009, 22:16

[quote="paulo2907"]
A teraz poważnie - takie zawodniczki jak Catchings, Beard, Matović, Snicyna, Marczanka, Currie, Podrug, Breitreiner, Zohnova, Taylor, Anosike, Richards, Skerović, Fernandez, Canty, Dupree, Holdsclaw, Maksimović, Robbins, Carter, Pierson, Perkins, Swanier, Terry, Atkinson, Shields, White, Sissoko, Rushing, Tulikihihifo, Petillon, Coleman, Page
sporo racji w Twoim poście,ale nie ze wszystkim się zgodzę i teraz też na poważnie....w przytoczonym cytacie wymieniłeś(o ile dobrze naliczyłem) 33 koszykarki z czego 21 zostało zatrudnionych przez TOP 4(zarówno sportowo,jak i budżetowo). Niech nareszcie ilość przerodzi się w jakość!!!,bo nie może być tak,że przyjeżdża koszykarka zagraniczna i praktycznie z marszu zabiera miejsce polskim zawodniczkom....,a później naprzykład,jak siada na ławie to idzie w przerwie meczu do domu...Właśnie ta pani uświadomiła mi,jaki jest sens masowego powtarzam jeszcze raz masowego sprowadzania zawodniczek zagranicznych....
Wymienione przez Ciebie koszykarki na pewno dodały FGE kolorytu,podniosły poziom drużyn w których występowały.....

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 31 sierpnia 2009, 22:39

Zgodzę się, tylko zauważ jak to wyglądało w tym konkretnym przypadku. Byears trafiła do Leszna, bo drużyna zanotowała kilka porażek pod rząd i miejsce w tabeli było poniżej oczekiwań. Zatem sięgnięto po posiłki z zagranicy, ponieważ pod koszem była luka. W dwóch czy trzech meczach wyglądało to tak, jakby na boisku były tylko dwie zawodniczki Tęczy (Shields i Byears), więc trener postanowił niejako ukarać tą drugą, nie wpuszczając jej w ogóle na parkiet, a ta obraziła się i w przerwie poszła do domu... Krysiewicz chciał uzmysłowić jej, że nie jest pępkiem świata i powinna zmienić swoje podejście do gry, a ta stwierdziła, że jest zbyt doświadczona, żeby jakiś tam coach traktował ją jak juniorkę. Z obydwu stron była więc przesadna reakcja. Nawet jakby wówczas nie było tego iskrzenia, to pewnie prędzej czy później ta pani by swoje show odstawiła... Po co to piszę? Ano powtarzam - nie było zagranicznych, były kiepskie wyniki. Więc sięgnięto po zawodniczkę, która miała temu zaradzić. Znaną i na pewno lepszą od Polek, ale też o złej sławie. To było ryzyko, które się nie opłaciło.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 01 września 2009, 13:11

paulo2907 pisze:Krysiewicz chciał uzmysłowić jej, że nie jest pępkiem świata i powinna zmienić swoje podejście do gry, a ta stwierdziła, że jest zbyt doświadczona, żeby jakiś tam coach traktował ją jak juniorkę. Z obydwu stron była więc przesadna reakcja. Nawet jakby wówczas nie było tego iskrzenia, to pewnie prędzej czy później ta pani by swoje show odstawiła... Po co to piszę? Ano powtarzam - nie było zagranicznych, były kiepskie wyniki. Więc sięgnięto po zawodniczkę, która miała temu zaradzić. Znaną i na pewno lepszą od Polek, ale też o złej sławie. To było ryzyko, które się nie opłaciło.

i tu dotknąłeś kolejnego tematu czyli nastawienia z jakim wiele koszykarek zagranicznych przyjeżdża do Naszego kraju. Myślą( może po wynikach reprezentacji?),że spokojnie sobie tutaj poradzą i będą lekko,łatwo,przyjemnie prawdziwymi gwiazdami dodatkowo zarabiającymi pieniążki. Rzeczywistość bywa jednak nieraz bardzo brutalna. Znacznie trudniej jest też taką zawodniczkę wkomponować w zespół zarówno pod względem charakterologicznym,jak i sportowym. Miałem akurat tą przyjemność,że ogladałem grę Latashy Byears w Toruniu. Tyle samo udanych zagrań przeplatała z zagraniami nieprzemyślanymi i zbyt indywidualnymi. Czasami zachowywała się tak,jakby była sama na parkiecie....Dlatego cały czas będę uważał,że wychowanka klubu lub inna polska koszykarka zaangażowaniem w grę,ambicją(moze nie zawsze jeszcze umiejętnościami sportowymi) da niejednokrotnie swojej druzynie więcej niż "stranieri" Reasumując już powoli ten temat: Jestem na tak,jeśli zawodniczka zagraniczna jest faktycznym,realnym(nie papierkowym) wzmocnieniem!!!!Stanowcze,jednak nie dla każdego uzupełnienia zabierajacego miejsce w składzie młodym,zdolnym polskim koszykarkom,których przecież w kraju nad Wisłą nie brakuje!!!
PS. A to lista moich "antyproduktów" sezonu 2008/09
Byears,Cavey,Dubrovina,Key,Sheena Moore,Mircheva,Okorie,Paixao,Reese,Releford,Redding,Stavytska,Varda,

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 01 września 2009, 19:03

Paulo ja tak wysoko nie stawiam poziomu naszej ligi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. O czołowej pozycji naszej ligi mówił nacpany(?) terener Trześniewski. Z tego co pamietam na innym forum gdzie udziela sie tez koszykarz i Matrix (dokładniej klubowym Energi) napisałem ze polska liga to to poziom II ligowy.
Matrix do tego panteonu tych zagranicznych zawodniczek które nigdy (!!!) bym nie chciał juz widziec w polskiej lidze dodałbym jeszcze J.Moore, panie które niszczyły swoja gre ekipe Jelonki.
Skomentuje nasze zagraniczne wzmocnienia tak zeby było ich jak najmniej a poziom Polek róśł z sezonu na sezon!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 września 2009, 19:06

Coz.. akurat w tej kwestii Trzesniewski miał racje. nasza liga jest jedna z czołowych lig w europie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 01 września 2009, 19:43

zgadza sie nie liczac paru innych lig

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 września 2009, 19:44

No.. ze 3-4 sa silniejsze a 2 na podobnym poziomie :lol:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 września 2009, 19:45

hermes46 pisze:zgadza sie nie liczac paru innych lig

w takim razie proszę,wskaż mi ligi europejskie które są silniejsze od PLKK.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 01 września 2009, 19:48

hiszpańska,
rosyjska,
francuska

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 01 września 2009, 19:50

hermes46 pisze:hiszpańska,
rosyjska,
francuska

ooo to faktycznie kilka jest, lol.
jakby nie liczyć PLKK jest czołową ligą w Europie!!!
czy się to komuś podoba czy nie.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”