Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: hermes46 » 27 sierpnia 2010, 11:20

Greebo pisze:Tak z ciekawości.. co jest w tych paniach - a zwłaszcza w Maksimović - takiego niesamowitego ze wzbudzają taka euforie?

zgadzam sie. Ile już "gwiazd" tu było i ...swój poziom miały nedzny! Czesc przyjechały na wczasy (nadwaga, refleks szachisty) inne chyba po to żeby sie osmieszyć. Panowie opanujcie swoje emocje. Poki co muszą sie nasze panie zgrac a to nie jest chwila tylko dłuzsza chwila.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 sierpnia 2010, 13:59

- Na dziś skład jest zamknięty. Nasz największy problem to pozycja niskiej skrzydłowej. Myślałem, że "Szpila" (Emilia Tłumak, która ostatni sezon pauzowała ze względu na kontuzję i ciążę - red.) szybciej wróci, ale na to nie wygląda.

Mimo to skład Energi oceniany jest na mocniejszy niż w ub. sezonie. Jak możliwe, że klub zatrudnił uznane - ale i drogie - zawodniczki zagraniczne? Wczoraj i trener, i kierownictwo klubu - Maciej Krystek i Krystyna Bazińska - zgodnie oceniali, że to efekt prywatnych kontaktów Omanicia. Bazińska: - Elmedin buduje zespół jednoosobowo. Zarząd nie wtrąca się, a większość zawodniczek jest tu dzięki niemu. - Gdyby nie trener, to tych koszykarek by tu nie było. Dlaczego? Nie byłoby nas na nie stać - przyznał Krystek.
http://www.gazeta.pl
PS.czyli tak,jak mówiłem największy transfer Energi?....Elmedin Omanić!!!,a co do Szpili(mimo wszystko mam nadzieję,że czas będzie pracował na jej korzyść) to też się nie pomyliłem,ale po cichu liczę na koszykarkę do zadań specjalnych czyli Magdalenę Radwan.No tak,ale ja sobie liczę,a malkontenci(dobrze,że są!!!) wcale nie muszą liczyć. :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 27 sierpnia 2010, 14:52

Czas ale i ..terminarz (WRESZCIE) działają na naszą korzyść (6 pierwszych meczów powinny być zwyciestwami i jest czas na zgranie się zawodniczek ) no i też działa na korzyść Szpili (dodatkowy miesiąc na dojście do formy)
Czy to euforia ? Bez przesady - ale skład jest ciekawy , ciekawe zawodniczki , szeroki skład
czyli sezon możliwe że zaczniemy Gajda/Cocks na rozegraniu , Krawiec / Małaszewską na 2 , Gladden / Radwan na trójce..
Ale myśle że w meczach z drużynami z miejsc 6-13 Szpila dostanie swoje szanse na wdrożenie się.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 27 sierpnia 2010, 15:41

Gorzej będzie jak te gwiazdy światowej koszykówki (bo można odnieść ważnie Omanic wyciągnął jedna z Fenerbahce, druga z Walencji a trzecią z Jekaterinburga) nie wypalą i to Toruń będzie zespołem z miejsc 6-13, a na podium znajdzie sie np Odra.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 27 sierpnia 2010, 17:04

hmmm. w takim razie Babkina , Bjelica , Horti z Lotosu czy Basko , Jelavić z Wisły to gwiazdy ?
Maksimović - uznana marka , Mazić - nie jest anonimowa na Bałkanach - co ro reszty . Wystarczy że zostały Gajda , Krawiec , Gulak i Gladden - więc jeśli Greebo mówisz o miejscach 6-13 to trochę nie tak...

Przecież Wiśle de facto może grozić to samo...

Na papierze nawet UBIEGŁOROCZNY skład i nazwiska robią większe wrażenie niż TEN obecny. Sęk w tym , że już wiemy że ubiegłoroczny skład Wisły cieniował w lidze - a obecny - może tylko się odkuć...

Odwrotnie z Energą - rok temu - bez wiekszych szans , a zdobyły medal. Teraz już na papierze ,,teoretycznie '' jest to poukładane i cele są konkretne - wiec i wymagania większe.

Wydaje mi się że zbyt duża przepaść dzieli czołowe 5 klubów nad resztą.. Zresztą widać po składach.

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 27 sierpnia 2010, 17:17

Taka ciekawostka odnośnie Jeleny Maksimović.

Rok temu w FIBA CUP grały naprzeciw sobie właśnie Maksimović z tyeshą FLUKER (wtedy jeszcze Dnipro - potem przyszła do nas )

Pojedynek wygrał zespół Maksimović - idynwidualnie :

Maksimović 25 pkt , 16 zbiórek , Fluker natomiast 6 pkt i 4 zbiórki.

w rewanżu zespoł DNIPRO z Fluker w składzie rozgromił Zeleznicar 81 -53 .

Fluker zdobyła 13 pkt , 4 zbiórki natomiast Maksimović 14 pkt , 15 zbiórek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 27 sierpnia 2010, 17:32

Maksimović 25 pkt , 16 zbiórek , Fluker natomiast 6 pkt i 4 zbiórki.

drobny szczegół...Maksimović 37 minut, Fluker 12.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

szunaj67
Nowy na forum

Postautor: szunaj67 » 27 sierpnia 2010, 17:59

Greebo pisze:Gorzej będzie jak te gwiazdy światowej koszykówki (bo można odnieść ważnie Omanic wyciągnął jedna z Fenerbahce, druga z Walencji a trzecią z Jekaterinburga) nie wypalą i to Toruń będzie zespołem z miejsc 6-13, a na podium znajdzie sie np Odra.

Po co ta ironia Greebo? Wisła skąd wyciągnęła swoje nowe "gwiazdy"?
Jak na toruńskie możliwości finansowe transfery wydają się bardzo pozytywne.
Odra na podium? Oczywiście że tak!!! Odra Księginice tylko że to chyba nie bball :lol:

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 27 sierpnia 2010, 18:05

Myśle że w przypadku ENERGI - nie powinno być gorzej - walka o medale bo jeśli Polkowice o tym marzą to czemu nie może marzyć brązowy medalista ??? 8)
Co do ODRY - nic 2 razy się nie zdarzy w ich przypadku - śmieszne były głosy że Energa wymęczyła ćwierćfinał z Odrą . To może sprawiedliwie dla kibiców było by gdyby Odra byla w ,,4'' ? hehe.... . Trafili z Amerykankami i zajęli najwyższe dostępne miejsce jakie oni mogli.

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 27 sierpnia 2010, 20:12

koszykarz34 pisze:Co do ODRY - nic 2 razy się nie zdarzy w ich przypadku - śmieszne były głosy że Energa wymęczyła ćwierćfinał z Odrą . To może sprawiedliwie dla kibiców było by gdyby Odra byla w ,,4'' ? hehe.... . Trafili z Amerykankami i zajęli najwyższe dostępne miejsce jakie oni mogli.

Nic dwa razy się nie zdarza? :lol: Czemu akurat w naszym przypadku?
Śmieszny to jesteś Ty i reszta toruńskich pseudoekspertów (z nielicznymi wyjątkami).

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 28 sierpnia 2010, 05:35

Greebo znów racja. Moga zaskoczyć ale nie musza. Sam Edo powiedział w TVK Toruń że nie jest to skałd optymalny.
Dwa sezony temu do Torunia też przyszła srodkowa o uznanej marce w polskiej lidze i po 1,5 miesiaca jej nie było.
Koszykarz 34 ENERGA W PO WYMECZYŁA ZWYCIESTWA Z ODRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale to jest już historia.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 28 sierpnia 2010, 13:29

Nowe zawodniczki dają nadzieję na ciekawy sezon i już zaostrzają apetyty ale... No właśnie, czegoś mi jednak w tym składzie brakuje. Wydaje mi się, że mimo tylu wzmocnień nie mamy zawodniczki która może seriami zdobywać punkty, liderki która w trudnych momentach bierze odpowiedzialność na swoje barki. W ubiegłym roku jak nie szło to Egenti nie miała oporów żeby seryjnie przynajmniej próbować "ciągnąć wynik". Co prawda mamy Gladden jednak to trochę mało bo ona w Polsce nie jest już anonimowa więc będzie jej trudniej. Bez wątpienia atutem będzie wyrównany skład, jest nadzieja, że odpowiedzialność rozłoży się na wszystkie zawodniczki mniej więcej po równo. Poza tym sądzę, że większość spotkań wygramy dzięki defensywie, według mnie to bedzie nasz atut - twarda obrona za równo indywidualna jak i drużynowa.

Padają tu głosy że kibice z Torunia napalają się na takie "nieszałowe" nazwiska jak Maksimović czy Mazić ale trzeba pamiętać że my nie jesteśmy tak rozpieszczeni jak fani w Krakowie, Gdyni czy Gorzowie. Wy napatrzyliście się na gwiazdy światowej koszykówki które grały dla was za kolosalną kasę, my jesteśmy zdecydowanie biedniejsi od was więc dajcie nam się pocieszyć tym co mamy. Rok temu sprawiliśmy sensację ale dla was nadal jesteśmy w drugim rzędzie ekip i nieco wykpiwani. I wiecie co... róbcie tak dalej!!! Podniecajcie się waszymi "Hernandezami i Richardsami" i nie zwracajcie na nas uwagi bo my bardzo chętnie po cichu i cierpliwie postaramy się jeszcze raz odwalić wam podobny numer jak w zeszłym sezonie :)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 sierpnia 2010, 13:29

hermes46 pisze:Koszykarz 34 ENERGA W PO WYMECZYŁA ZWYCIESTWA Z ODRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale to jest już historia.

taki wyjadacz,jak ty powinien przecież wiedzieć,że PO rządzą się swoimi prawami,a każdy mecz zwłaszcza u płci pięknej jest inny.Toruń męczył się z Odrą to fakt,ale faktem też jest,że z tą samą Energą męczył się Lotos,który z kolei dosyć gładko poradził sobie z bezapelacyjnym liderem po rundzie zasadniczej.Tego,że rewelacja Euroligi odpadła z Polkowicami też chyba nie muszę dodawać.Gdzie tu logika,a gdzie sens? Euforia? Ludzie to jest czas przed ligą i gdybać każdy chyba może.Osobiście nie zaprzeczam,że jestem euforystycznie nastawiony(nawet mój znajomy,który interesuje się żeńskim basketem tyle co ja badmingtonem stwierdził,że Toruń ma teraz fajny zespół) do każdego sezonu,a to tego tym bardziej.Kto mi tego zabroni? 8)
PS.marky świetnie ująłeś to o co w tym wszystkim chodzi.Nie sztuka mieć kasę i być mądralą i czasami mam wrażenie,że co niektórzy odnoszą się w swoich postach nie do danego klubu-zespołu,ale do poszczególnych forumowiczów. 8) Katarzynki róbcie swoje,a ja tak czy owak będę zawsze z Was dumny!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 28 sierpnia 2010, 19:29

markylipek pisze: Rok temu sprawiliśmy sensację ale dla was nadal jesteśmy w drugim rzędzie ekip i nieco wykpiwani. I wiecie co... róbcie tak dalej!!! Podniecajcie się waszymi "Hernandezami i Richardsami" i nie zwracajcie na nas uwagi bo my bardzo chętnie po cichu i cierpliwie postaramy się jeszcze raz odwalić wam podobny numer jak w zeszłym sezonie :)

Mi sie marzy wiecej niz brąz ale nie można być hurra optymistami. Tak jak Matrix napisał to grają kobiety. A kobiety no cóż zmienne sa. w odróżnieniu od innych każdego przeciwnika szanuje i nie skreślam go na "dzień dobry". Na tym forum sa niestety łosie którzy zapatrzeni w swój monitor i statystyki potrafia już przydzielać medale.
Duzo racji ma Greebo, ale to już lata siedznia w tym sporcie powoduje ze mam ogromny dystans do tego co sie dzieje w okresie przygotowawczym.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 28 sierpnia 2010, 21:43

markylipek pisze: Podniecajcie się waszymi "Hernandezami i Richardsami"

Uwierz ze Samantha w pierwszym sezonie nie miala wiekszego kontraktu od Maksymovic ; ) Wiec zycze wam takiego strzalu transferowego :)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”