TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

basket75
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Postautor: basket75 » 19 sierpnia 2019, 10:32

ChrisLbn pisze:
Oby tylko ta przeciętność nie była podobna do tej, którą pokazała nie tak dawno na parkietach EBLK pewna Serbka, za którą chyba nikt specjalnie nie tęskni w Toruniu (na Węgrzech w Gyor furory też zresztą nie zrobiła). Można się pocieszać, że ona była akurat z innej firmy...

Czasami patrząc jak słabe zawodniczki zagraniczne trafiają do polskiej ekstraklasy, to aż szkoda, że szans w ich miejsce nie dostają Polki. Myślę, że te 8-10 zawodniczek polskich by się znalazło (patrząc na całą ligę i cały sezon - niech 2-3 "odpalą", a pociechę z nich będzie miał nie tylko dany klub ale i polska koszykówka). A potem mamy nieograne zawodniczki, bojące się "własnego cienia" i reprezentację seniorek na dnie :(

TORUŃ: Jeżeli Szakirova ma coś tam do gadania w sprawie transferów, zwłaszcza zagranicznych, to wśród wolnych jeszcze Amerykanek, a które zna z ekstraklasy rosyjskiej, Amerykanek na pozycji centra...to wolna pozostaje jeszcze w zasadzie w zasięgu cenowym Torunia - Talii CALDWELL, z Dynama Novosibirsk...(teraz wymienili ją sobie w tym klubie na Ruth HAMBLIN).

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 19 sierpnia 2019, 12:28

Kinga Demczur nie pojawi się w najbliższym sezonie na parkiecie - powodem jej nieobecności są sprawy prywatne.

https://gloswielkopolski.pl/koszykowka- ... 2-14331297

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 sierpnia 2019, 12:44

ChrisLbn pisze:Kinga Demczur nie pojawi się w najbliższym sezonie na parkiecie - powodem jej nieobecności są sprawy prywatne.

https://gloswielkopolski.pl/koszykowka- ... 2-14331297

Zawodniczka poinformowała o tym fakcie na portalu społecznościowym z jakiś miesiąc temu albo i dłużej 8) 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 19 sierpnia 2019, 16:56

basket75 pisze:
ChrisLbn pisze:
Oby tylko ta przeciętność nie była podobna do tej, którą pokazała nie tak dawno na parkietach EBLK pewna Serbka, za którą chyba nikt specjalnie nie tęskni w Toruniu (na Węgrzech w Gyor furory też zresztą nie zrobiła). Można się pocieszać, że ona była akurat z innej firmy...

Czasami patrząc jak słabe zawodniczki zagraniczne trafiają do polskiej ekstraklasy, to aż szkoda, że szans w ich miejsce nie dostają Polki. Myślę, że te 8-10 zawodniczek polskich by się znalazło (patrząc na całą ligę i cały sezon - niech 2-3 "odpalą", a pociechę z nich będzie miał nie tylko dany klub ale i polska koszykówka). A potem mamy nieograne zawodniczki, bojące się "własnego cienia" i reprezentację seniorek na dnie :(

TORUŃ: Jeżeli Szakirova ma coś tam do gadania w sprawie transferów, zwłaszcza zagranicznych, to wśród wolnych jeszcze Amerykanek, a które zna z ekstraklasy rosyjskiej, Amerykanek na pozycji centra...to wolna pozostaje jeszcze w zasadzie w zasięgu cenowym Torunia - Talii CALDWELL, z Dynama Novosibirsk...(teraz wymienili ją sobie w tym klubie na Ruth HAMBLIN).

bingo..tzn odnosnie Talii Caldwell . Zawodniczka juz grala w Toruniu 5 lat temu ale odniosla kontuzje w meczu w Polkowicach na poczatku sezonu , byla bardzo fajnym graczem a teraz jest juz bardziej doswiadczonym . i nie jest mega droga. Tylko czy ELENA ją zauważy ;)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 sierpnia 2019, 18:39

Naczk na try out w CCC.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 19 sierpnia 2019, 19:11

Dragana STANKOVIC w CCC Polkowice? Dla mnie to zupełna plotka... Ale może wypowiedzą się osoby bliżej związane z Polkowicami i Draganą...

Już kilka razy przekonałem się, że informacje, które na pierwszy rzut oka/ucha wydawały się nieprawdopodobne...okazywały się póżniej jak najbardziej prawdziwe...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 19 sierpnia 2019, 19:45

Raczej o Stańkovic to plotka bo mają już 4 europejski a nie wierzę że wezmą Stańkovic kosztem amerykanki

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 19 sierpnia 2019, 20:15

ann pisze:Naczk na try out w CCC.

Monika Naczk związała się z CCC Polkowice krótkoterminową umową na czas okresu przygotowawczego z możliwością przedłużenia na cały sezon EBLK. Życzymy powodzenia :)

W ostatnim sezonie EBLK Monika Naczk grała w 1KS Ślęza Wrocław, gdzie notowała 1,4 punktu i 0,6 asysty oraz w Sunreef Yachts Politechnika Gdańska - 2,7 punktu i 2,1 asysty.

Żródło: https://www.facebook.com/koszykowkakobiet1/

tommiiii pisze:Raczej o Stańkovic to plotka bo mają już 4 europejski a nie wierzę że wezmą Stańkovic kosztem amerykanki

Patrząc na te potencjalne nazwiska Amerykanek, którymi zainteresowane były Polkowice...to jedna to może być spory hicior jak na polską ligę ale już druga potencjalna nowa zawodniczka, to raczej średni poziom...no ale poczekajmy do oficjalnych decyzji i podpisów na kontraktach... Niby te prawie 5 mln zł budżetu jest ale chyba jednak nieco mniej... Albo oczekiwanie na rozwój wypadków w polskiej lidze i EuroCup i "strzał" w styczniu 2020...

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 19 sierpnia 2019, 20:59

mi sie transfery CCC poki co bardzo podobają i jesli trafią z Amerykankami to powinny dosc spokojnie obronic mistrzostwo . Mimo mniejszego budzetu . Gorzow i Gdynia w jakims stopniu podmienily sie graczami , po roku przerwy jest Cooper ale w barwach Gorzowa zas do Gdyni powedrowala sobie Papova . Jesli Gorzow w styczniu wezmie Thomas to z pewnoscia zwiekszy szanse na final , moze Gdynia tez kogos jeszcze przyszykuje .
Artego zas spokojnie zbudowalo sklad w oparciu o sprawdzone zawodniczki i z pewnoscia beda walczyc o najwieksze laury , a czy też na final , moim zdaniem szanse maja spore .

CCC , Gorzow , Artego i Gdynia , to takie moje wstepne przedesezonowe typy , i to dosc mocno z przodu te drużyny . Dalej Sleza i Lublin , potem Wisla , i mysle ze dolaczy do Wisly zespol Katarzynek mimo wszystko .

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 19 sierpnia 2019, 22:45

Kosz-ykarz pisze:CCC , Gorzow , Artego i Gdynia , to takie moje wstepne przedesezonowe typy , i to dosc mocno z przodu te drużyny . Dalej Sleza i Lublin , potem Wisla , i mysle ze dolaczy do Wisly zespol Katarzynek mimo wszystko .

Dzisiaj, kiedy jeszcze nie ma składów ekipy z Torunia, to zupełne wróżenie z fusów, ale ja pierwszą czwórkę widzę podobnie, tylko w nieco innej kolejności, potem Pszczółki i Ślęza, dalej Politechnika i chyba jednak Wisła, z którą będą mogły o ósemkę powalczyć Katarzynki, jak trafią z zagranicznymi. Ale raczej potencjał tej drużyny określiłbym na poziomie AZS-u Poznań i Wisły niż Politechniki Gdańsk. Nieco mniej cenię skład Widzewa i na szarym końcu niestety AZS Gdańsk, dla którego brawa w ogóle za przystąpienie do rozgrywek.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 20 sierpnia 2019, 07:24

Ja też spróbuję wstępnie wytypować kolejność zespołów - na razie ograniczę ją może do rundy zasadniczej. Jak dla mnie, to głównym faworytem do pierwszego miejsca po tym etapie rozgrywek jest Gdynia z naprawdę szerokim i ciekawym składem. Na drugim miejscu powinny znaleźć się Polkowice, choć łączenie gry w pucharach i w lidze przy 7 zawodniczkach może być trochę ryzykowne (z całym szacunkiem, ale Naczk, Tyszkiewicz czy Jackowska to nie te same umiejętności jak było w przypadku Owczarzak, Kaczmarczyk czy Puss). Na trzecim miejscu widziałbym Gorzów, jeśli Jackson udźwignie ciężar kreowania gry tego zespołu i zapewni przyzwoitą jakość jako podstawowa jedynka (w okresie do stycznia). Czwarta lokata dla Bydgoszczy, ale mocno liczę na to, że Pszczółki włączą się do walki o tę pozycję - rezerwuję dla drużyny z mojego miasta rolę czarnego konia rozgrywek i w najgorszym razie widzę Pszczółki na miejscu piątym. Szóste miejsce dla Ślęzy, natomiast na siódmym powinna znaleźć się Wisła. O ósmą pozycję będzie zapewne dość wyrównana rywalizacja między 4 zespołami - jak dla mnie ostatnim uczestnikiem fazy play-off zostanie Poznań lub Widzew. Politechnika tylko z 3 zawodniczkami zagranicznymi może okazać się trochę słabszą ekipą w porównaniu z wspomnianą wyżej dwójką zespołów - podobnie zresztą jak Toruń. Beniaminek z Gdańska będzie mieć bardzo duży kłopot z utrzymaniem w lidze - chyba że ich transfery zawodniczek zagranicznych (owiane na razie mgłą tajemnicy) okażą się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Tak jak zaznaczyłem na początku - to są bardzo wstępne rozważania i przymiarki. Na tę chwilę nie są bowiem jeszcze znane pełne składy części zespołów. Istotne będzie również to, jak szybko trenerzy poszczególnych zespołów poukładają swoje drużyny i stworzą z nich zgrane ekipy.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 sierpnia 2019, 07:56

Cóż, jak dla mnie to jednak Polkowice trochę z przodu, potem 3 wyrównane drużyny z Gdyni, Bydgoszczy i Gorzowa. Potem Lublin, Ślęza i reszta walcząca o PO. Przy takim układzie dużo większego znaczenia nabiera faza zasadnicza, bo to czy się zajmie 1 miejsce i zagra z 8 drużyną po RS czy tez 4 i wpadnie na np. Lublin to już nie jest bez znaczenia. Zresztą możliwe że ktoś z tej pierwszej 4-ki będzie miał słabszy sezon a Lublin i Ślęza dobry (zwłaszcza ze nie będą zmęczone pucharami) i już w pierwszej rundzie dojdzie do rywalizacji potencjalnych medalistów. W tej dolnej 6-stce rzeczywiście beniaminek wygląda najgorzej, ale kto najlepiej to już ciężko mi ocenić. Politechnika, Poznań i Widzew są dla mnie na zbliżonym poziomie, my mamy obwód lepszy od nich ale pod koszem pustkę a Toruń jest póki co niewiadomą.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 20 sierpnia 2019, 09:12

ARKA GDYNIA:

Z przykrością informujemy, że z zespołem żegna się Alicja Szloser. Poniżej możecie zapoznać się z oświadczeniem zawodniczki.

"Żegnając się z Klubem chciałam podziękować za zaufanie jakim mnie obdarzono na początku ubiegłego sezonu. Bardzo żałuję, że odniesiona kontuzja wykluczyła mnie z niego i nie mogłam nawet spróbować pokazać swoich możliwości. Dziękuję wszystkim tym, którzy wspierali mnie w ciężkich chwilach. Całej drużynie życzę powodzenia w nadchodzącym sezonie."

My również dziękujemy za rok spędzony z nami i życzymy zdrowia oraz powodzenia!

Żródło: https://www.facebook.com/BIGdyniaSSA/

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 20 sierpnia 2019, 09:22

Jak dla mnie nieco z przodu Gdynia. Skład szeroki i zbilansowany. Jeśli w Polkowicach pojawią się porządne Amerykanki, to wtedy podobny poziom do Gdyni. Potem lekko z tyłu Gorzów i Artego, dalej Lublin i Ślęza, potem Politechnika i Wisła. Tak widzę pierwszą ósemkę, oczywiście tylko i wyłącznie "na papierze" :)

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 20 sierpnia 2019, 09:29

Weronika Pawlak (180 cm, 19 lat), ostatnio Zagłębie Sosnowiec, uzupełnia skład Widzewa.

https://expressilustrowany.pl/ekstrakla ... 2-14361501

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”