18 kolejka FGE

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

18 kolejka FGE

Postautor: ann » 19 stycznia 2013, 15:33

Sobota, 19.01.2013
17:30 PTK Pabianice - Artego Bydgoszcz
18:30 Wisła Kraków - Centrum Wzgórze Gdynia
Niedziela, 20.01.2013
17:30 AZS Rzeszów - Lider Pruszków
18:00 AZS PWSZ Gorzów - Energa Toruń
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

sebus 80
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Re: 18 kolejka FGE

Postautor: sebus 80 » 20 stycznia 2013, 19:43

Brawo Katarzynki.W sumie nie spodziewałem się tak łatwego zwycięstwa po wysokiej wygranej Gorzowa nad morzem.Widocznie Gdynia jest taka słabiutka.
sebus 80

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 22 stycznia 2013, 17:53

Dla mnie jest praktycznie sezon sie juz skonczyl (ale kibicuje dalej). Przegralismy totalnie wszystko co moglismy przegrac. Miejsce na ktorym sie znajdujemy idealnie pokazuje gdzie sie znajdujemy. Jestesmy poprostu za słabi za druzyny z miejsc 1-5... a za mocni na pozostale druzyny. (W Gdyni wygralismy ze wzgledu na to ze mielismy bardzo duza przewage pod koszem)... w innych meczach "Prezenty sie skonczyly". Gramy tak jak nam pozwala sytuacja finansowa. Niestety w 6 (czasamy mozna powiedziec 5) zawodniczek nie da sie poprostu wygrac z kims troszeczke lepszym. Druzyny przeciwne maja prosta taktyke na nas. Wylaczyc Skobla z gry... nie dac poszalec Chiny... i mecz praktycznie wygrany. Druzyny przeciwne jak ustawia mocniejsza obrone to nasza gra wyglada jak jeden wielki haos... przez 18 sekund "wyprowadzamy pilke" a pozniej probujemy oddac przypadkowe rzuty... ehhh.
Napisalem po sezonie bo na 99% zajmujemy 6 miejsce i trafiamy na Wisle... szybkie 3:0 i po sezonie.

Mam nadzieje ze to byl ostatni taki sezon... ze odbijemy sie od dna (a wiele na to wskazuje) i w przyszlym sezonie zbudujemy zespół z 9 zawodniczkami. A wtedy o wynik bede spokojny. (W 5 zawodniczek daleko niestety nie mozna zajechac).
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 23 stycznia 2013, 13:43

Nic dodać nic ująć Endrju. Mamy zespół jaki mamy. W zasadzie to tylko 3 koszykarki na poziomie ekstraklasy.
Na szczęście następny sezon rysuje sie w lepszych barwach..oby...Zbudujmy zespół nawet z 8 seniorek, ale niech to bedą solidne zawodniczki a nie (z całym szacunkiem dla nich) Drzewińska, Trębicka czy nawet Makowska.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 stycznia 2013, 15:21

Nie wiem o jakim dnie mówicie. 6 miejsce (aktualnie!) wśród tak szacownego grona Wam nie pasi? Co ma powiedzieć twór pozostały po wielokrotnym mistrzu Polski, a dowodzony przez ciągle tego samego admirała? Wszystko w psychice siedzi. W takiej Bydgoszczy już śpiewa się o Eurolidze. 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 23 stycznia 2013, 20:56

matrix pisze:Nie wiem o jakim dnie mówicie. 6 miejsce (aktualnie!) wśród tak szacownego grona Wam nie pasi? Co ma powiedzieć twór pozostały po wielokrotnym mistrzu Polski, a dowodzony przez ciągle tego samego admirała? Wszystko w psychice siedzi. W takiej Bydgoszczy już śpiewa się o Eurolidze. 8)

matrix ja zawsze wymagam troche wiecej od swojego zespolu (Wsrod jakiego szacownego grona... patrze kto jest za nami... i widze... druzyny z samymi polkami i Gdynia nad ktora mamy przewage pod koszem i to wykorzystalismy).
Wisła i CCC moze sa nieosiagalne, ale z takimi druzynami jak Artego Energa czy Pruszków powinnismy (przynajmniej u siebie postarac sie o mila niespodzianke [-nie wymagam zwyciestw z kazdym]), a przegralismy praktycznie wszystko co dalo sie przegrac. Na Chopina dawno nie bylo tak ponurej atmosfery (hala coraz bardziej swieci pustkami) emocji czysto koszykarskich naprawde niewiele... (Wyzej wymienione druzyny wybijaly nam koszykowke po 20 minutach gry. ... ale jak to sie mowi "Jakie sianko, takie granko".

Osobiscie gdybym byl w roli szkoleniowca to jak nawiecej w pozostalych meczach dalbym pograc naszej mlodziezy, nic w wyniku to nie zmieni, ale na pewno mogloby zaprocentowac w przyszlym sezonie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 26 stycznia 2013, 12:15

Tak to jest proszę państwa gorzowskiego że jak przez lata przywykło się do wygranych i miejsc w czubie tabeli to potem ciężko się przyzwyczaić do innych realiów, swoją drogą nie pamiętam tak "bezpłciowej"" ekstraklasy jaka jest w tym sezonie od lat. Dwanaście drużyn to jest minimum konieczne i nikt mi nie wmówi że tak nie jest.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 26 stycznia 2013, 14:48

MARAS pisze:Tak to jest proszę państwa gorzowskiego że jak przez lata przywykło się do wygranych i miejsc w czubie tabeli to potem ciężko się przyzwyczaić do innych realiów, swoją drogą nie pamiętam tak "bezpłciowej"" ekstraklasy jaka jest w tym sezonie od lat. Dwanaście drużyn to jest minimum konieczne i nikt mi nie wmówi że tak nie jest.

Rozumiem, że te 2 dodatkowe drużyny miałyby stworzyć jakieś wizje na te 2 zwycięstwa więcej dla Rzeszowa/Łodzi/Pabianic i ściągnąć na "wielką koszykówkę" kibiców z tychże miast.
Z tym, że w trakcie sezonu wycofa się minimum jedna, a druga puści zawodniczki do domu jakoś po Świętach.

W momencie, gdy w tej lidze finansowo jakoś wygląda 4-5 zespołów powiększanie jej do 12 to kompletny absurd.
Zredukujmy tę ligę do 8 ekip i grajmy podwójną rundę.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 26 stycznia 2013, 15:25

Nawiązując do zmierzającego do końca Australian Open można powiedzieć, że temat gruntownej reorganizacji ligi powraca jak bumerang, a to tylko świadczy o tym, że w opinii zdecydowanej większości sytuacja w PLKK wygląda delikatnie powiedziawszy słabo.

Niestety idiotyzmem było wprowadzenie regulacji stanowiącej, iż w tym sezonie nikt nie spada z ligi. Tym sposobem dla większości zespołów jest to znak do uszczuplania kadry a nie jej wzmacniania. No bo w końcu po co ładować kasę w zespół, skoro ligowy byt jest zapewniony? Lepiej zaoszczędzić na przyszły sezon.

Meandrując pomiędzy rozwiązaniem zaproponowanym przez Marasa i przemoe ja proponowałbym już nie po raz pierwszy ligę 10-zespołową. Po pierwsze dlatego, że fajnie jednak gdyby były normalne play-offy a dwa zespoły walczyły dalej o utrzymanie w e-klasie. Po drugie większość zespołów boryka się z poważnymi problemami finansowymi - już w tym momencie słabiutkie składy mają Rzeszów, Widzew oraz Pabianice. Poszerzanie ligi o kolejne dwa zespoły przyczyni się tylko do dalszego osłabienia poziomu ligi.

Jak dla mnie 10-tka to optimum w tym momencie. Minęło już bardzo dawno prosperity na żeńską koszykówkę i obecnie nawet przy 10 zespołach może być ciężko o utrzymanie jakiegokolwiek poziomu. W pierwszej lidze poziom jest katastrofalny - tego nie idzie oglądać, a co dopiero gdyby zespoły tam grające miały poszerzyć naszą e-klasę i tak już prezentującą słaby poziom.

Przy 10 druzynach po rundzie zasadniczej można pomyśleć o podzieleniu zespołów na dwie grupy 1-5 oraz 6-10 aby ustaliły ostatecznie miejsca przed play-off. Of course jest to rozwiązanie opcjonalne,bo włodarze naszych klubów po 18 spotkaniach rundy zasadniczej (z czego większość będzie piknikowa) zaczną pierd.olić, że "zawodniczki są zmęczone sezonem" (i tutaj warto sobie przytoczyć ile spotkań zagrają zespoły w WNBA w krótkim czasie i tam jakoś nikt nie pierd.oli tak jak my że dużo gra).

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 26 stycznia 2013, 15:31

Moim zdaniem redukowanie ligi do jak najmniejszej liczby drużyn po to, żeby wyrównać poziom to prosta droga do degradacji dyscypliny. W prawie 40 milionowym kraju stać nas na chociażby te 12 ekip w najwyższej klasie rozgrywkowej. Wbrew pozorom tym "możnym" potrzebni są Ci maluczcy chociażby po to, żeby sponsorzy tacy jak np: CCC byli obecni swoją marką w innych miastach.
Nie mogę zrozumieć czemu w Polsce działacze nie rozumieją, że więcej można ugrać promując całą dyscyplinę aniżeli 2 lub 3 najlepsze kluby. Czy jeszcze 15 lat temu ktoś by pomyślał, że Polkowice będą potęgą ligi, a ŁKS czy Pabianice będą miały problem z funkcjonowaniem ? Tak to już jest w życiu, że bywają tłuste i chude lata, ale należy tak kierować swoimi klubami, aby te chude lata nie były na tyle przykre, że trzeba likwidować zespół.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 26 stycznia 2013, 22:41

Tym razem troche cytatów:

MARAS pisze:Tak to jest proszę państwa gorzowskiego że jak przez lata przywykło się do wygranych i miejsc w czubie tabeli to potem ciężko się przyzwyczaić do innych realiów, swoją drogą nie pamiętam tak "bezpłciowej"" ekstraklasy jaka jest w tym sezonie od lat. Dwanaście drużyn to jest minimum konieczne i nikt mi nie wmówi że tak nie jest.

Zbyt dlugo siedze przy torunskim koszu i pamietam porazki 20-30 punktami w Toruniu. I co nastepny mecz hala znów pelna z nowymi nadziejami na wygrana. Pamietam jak Toruń wygrał pierwszy mecz w elicie (z AZS-em Poznań) i owacja na stajaco by za chwile przegrac lub doznac kleski w meczu np z takim ŁKS-em czy Włokniarzem Pabianice. Wracajac do tematu i cytatu moze to brak slabych wyników AZS Gorzów w lidze pwoduje taka apatie? Moze kibice zapomnieli styl gry i sportowe wyniki Stilonu Gorzów. Który nigdy to czolowych ekip naszej ligi nie nalezal?

Slowa P. Błajeta chodza mi po glowie od paru dni (kiedys trener druzyny toruńskiej) zaraz po spadku:

"Graliśmy w ekstraklasie przez 9 lat. Zdaniem ekspertów przez 8 osiągaliśmy wynik powyżej naszych możliwości. Gdyby to przeliczyć na pieniądze nasze miejsce byłoby najtańsze w ekstraklasie".

można? można!!

ograniczajac lige do 10-8 zespolow niszczymy do gre. Juz przerwy meczami to czasami miesiac. W kazdym sporcie sa wielcy i maluczcy. Jedni maja kase drudzy ledwo dysza. Takie sa reguly gry i zycia. Nigdy nie bedzie tak ze cala liga bedzie miala tyle samo kasy.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 26 stycznia 2013, 22:52

Dżizas, Gorzów eval drużynowy -1 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Mecz może nie wyjść, ale takie coś przekracza granice smaku. Coś mogą Gorzowiacy o tym "występie" powiedzieć?

Poważnie ludzie, powiększmy ligę, jasne... Właśnie zespół z 7 miejsca, który puknął na wyjeździe zespół z 6 miejsca dwudziestakiem, dostał u siebie od zespołu z 2 miejsca świńskim remisem. Ta liga normalna nie jest i póki nie będzie nikt mnie nie przekona do 12 zespołów.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 26 stycznia 2013, 23:27

Przemoe - w gwoli ścisłości - Gorzów nie grał u siebie ... ;)

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 stycznia 2013, 23:38

Podpisuje sie pod przemoe slowami. Zrobic lige 8 zespolowa z 2 meczami mecz /rewanz...
Poziom polskiej ligi jest ZENUJACY !!...

2 euroligowe zespoly + 3 srednie długo nic... Gorzów...Gdynia... i dlugo nic... (nikogo nie urazajac).

Jezeli uwazam ze AZS w tym sezonie jest słaby (a zajmuje 6 miejsce)... to co myslec o dalszych zespolach ??

Dzisiejszy mecz to no coment... :) (Poza tym ze kibice sie stawili duza grupa i dobrze sie bawili... o meczu wole zapomniec).

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 27 stycznia 2013, 09:03

ale kogo urazasz? Taka jest prawda. Tylko to nie ten sezon to juz jest od paru lat. Moze poza mocnym ROW-em i blizej przecietnosci Tęczy Leszno ta liga niczym sie nie rózni.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”