Wzmocnienia w Gorzowie

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Wzmocnienia w Gorzowie

Postautor: elen » 10 listopada 2006, 16:23

Dwie Azjatki Mao Wenjing i Guang Xin są już w Gorzowie! Sobotni mecz AZS PWSZ Sowood z Lotosem Gdynia obejrzą jeszcze z ławki rezerwowych, ale od następnego spotkania powinny już walczyć na boisku.
Trener Dariusz Maciejewski długo czekał na owoce czerwcowej wizyty w Guangzhou i wreszcie się doczekał. Dwie Chinki z notesu gorzowskiego szkoleniowca wczoraj do południa wylądowały na lotnisku w Warszawie, a wieczorem po raz pierwszy spotkały się z koleżankami z nowej drużyny. Przybycie Azjatek do Gorzowa to wydarzenie na międzynarodową skalę. AZS PWSZ Sowood będzie pierwszym klubem w Europie, który zatrudni koszykarki z Chin.

25-letnia Mao Wenjing ma 175 cm wzrostu i najlepiej czuje się na pozycjach rzucającego obrońcy i skrzydłowej. Bardzo cennym nabytkiem powinna być 19-latka Guang Xin. Mierząca 195 cm koszykarka jest młodzieżową reprezentantką Chin. To najlepsza reklama jej umiejętności. - Odnośnie Guang Xin początkowo Chińczycy zupełnie nie podejmowali tematu, bo to kadrowiczka - opowiadał trener Maciejewski. - Gdy jednak przekonali się, że czas spędzony w naszym klubie nie byłby stracony, sytuacja się zmieniła. Od jej trenerki usłyszałem, że będzie ją mocno namawiać do przylotu do Polski i właśnie jesteśmy świadkami radosnego dla nas finału tych rozmów.

Teraz gorzowianie muszą zatwierdzić Chinki do rozgrywek ekstraklasy, m.in. porozumieć się z ich federacją. Dokładnie nie wiadomo ile to potrwa, bo AZS PWSZ Sowood jako pierwszy przeciera te formalne szlaki. - Mam nadzieję, że wszystkie dokumenty zbierzemy w ciągu tygodnia - mówił Maciejewski. Jeśli słowa gorzowskiego szkoleniowca potwierdzą się to Chinki będą gotowe do gry w gorzowskiej drużynie na następny, wyjazdowy mecz z Wisłą Kraków.

Najpierw jednak przed nami spotkanie elektryzujące wszystkich kibiców. W sobotę o godz. 18, jeszcze bez Azjatek, zagramy w hali przy ul. Chopina z Lotosem Gdynia, z którym jeszcze nigdy w historii nie wygraliśmy. - Mocno się nastawiamy na to spotkanie, ale zdaję sobie sprawę, że aby powalczyć z Lotosem, musimy pokazać 150 procent możliwości, a rywal powinien mieć trochę słabszy dzień - stwierdził trener AZS PWSZ Sowood. - Wynik rozstrzygnie się pod koszami, gdzie rywalki są bardzo mocne.

Wysokie z Lotosu są gorzowianom świetnie znane. Ewelina Kobryń i Magdalena Leciejewska pokazały ile potrafią podczas występów polskiej kadry. Po raz pierwszy zobaczymy gwiazdę WNBA Tamikę Whitmore. - To znakomita zawodniczka - mówił Maciejewski. - Na kasecie oglądałem jej koncert w meczu z ŁKS w Łodzi. Zdobyła tam 18 punktów, większość po robiących wielkie wrażenie indywidualnych akcjach.

Lotos wczoraj grał mecz w Eurolidze, a więc przed spotkaniem w Gorzowie nie będzie miał wiele czasu na odpoczynek. - Może i trochę na tym zyskamy, ale za bardzo na zmęczenie gdynianek nie ma co liczyć - zakończył Maciejewski. - To bardzo silny zespół, zbudowany z profesjonalistek. Życzę sobie, abyśmy wspięli się na wyżyny i dzięki temu pokazali naszym kibicom super widowisko.

źródło: gazeta.pl
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 11 listopada 2006, 09:07

Chinki wzmocnią AZS PWSZ Sowood

Dwie chińskie koszykarki wzmocnią w najbliższym czasie drużynę AZS-u PWSZ Sowood Gorzów Wlkp. Mao Wenjing (25 lat, 175 cm) i Guang Xin (19 lat, 195 cm) od wczoraj przebywają w Gorzowie Wielkopolskim, a w rozgrywkach ligowych powinny zadebiutować w ósmej kolejce spotkań.

Działacze gorzowskiego zespołu załatwiają obecnie z chińską federacją wszystkie formalności, aby obie koszykarki mogły uzyskać uprawnienia do gry w Polsce. Jeśli wszystko przebiegnie zgodnie z planem Chinki zadebiutują w wyjazdowym spotkaniu z Wisłą Can-Pack Kraków.

ws
www.plkk.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

zenek
Nowy na forum

Postautor: zenek » 11 listopada 2006, 14:19

zgaduj zgadula kto wypadnie ze składu?

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 11 listopada 2006, 14:39

zenek pisze:zgaduj zgadula kto wypadnie ze składu?

niestety wiem... :cry:

zenek
Nowy na forum

Postautor: zenek » 11 listopada 2006, 14:40

czesc matti ja tez... niestety

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 11 listopada 2006, 14:44

mati pisze:

No cóż... wybór przed dwoma sezonami chyba nie był jednak najszczęśliwszy :( Patrząc z perspektywy czasu, zrobionych postępów i minut na parkiecie to... jednak lepiej było iść gdzie indziej :?

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 11 listopada 2006, 14:47

Seba pisze:
mati pisze:

No cóż... wybór przed dwoma sezonami chyba nie był jednak najszczęśliwszy :( Patrząc z perspektywy czasu, zrobionych postępów i minut na parkiecie to... jednak lepiej było iść gdzie indziej :?

no lub nawet zostać w Ostrowie, bo poprzedni sezon był niezły pod kilkoma wzgledami...
no ale nie ma co gdybac, Judi wybrała tak i szanuje jej decyzje. Mam nadzieje, że wreszcie trener Maciejewski się obudzi...albo... Judi zmieni klub, bo zasługuje na minuty na parkiecie.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 11 listopada 2006, 14:50

Mati, zasługiwała, żeby rozwijać sięw e-klasie... zresztą sam wiesz, co teraz w Ostrovii i jak ciężko byłoby jej się wybić. Gorzów wydawał się sensowny, okazało się, że nie bardzo... życie.. teraz można gdybać. Pewnie w klubie gdzie pod koszami męczy się Natalia Mrozińska Judi grałaby dawno po 25-30 minut w meczu ;) hehe... Pozdrowionka!

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 11 listopada 2006, 14:53

Nie no ja wiem co się dzieje w Ostrovii ale mówie o poprzednim sezonie, nie życzę oczywiście źle... ale np. Jelenia Góra w zeszłym sezonie byłaby niezłą opcją lub jak wspomniałeś AZS P. przy takiej formie Redy. Myślę, że i ŁKS by nie pogardził, Chełmu bym nie życzył więc na tym się skonczy ;););)

zenek
Nowy na forum

Postautor: zenek » 11 listopada 2006, 15:13

Panowie,ja stawiam na zupełnie kogo innego.Najmniej gra Sicrett i chyba jej trener daje najmniej szans.w GW na 2/3 robi sie tłoczno.Więc kandytatki moga byc inne.ja mysle ,że trenowała będzie cała 14 a taktyka bedzie dobierana pod konkretnego przeciwnika.No i niestety moga byc kontuzje.sezon długi a ASZ zapisał sie tez do pucharu

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 11 listopada 2006, 15:31

zenek pisze:(...)sezon długi a ASZ zapisał sie tez do pucharu
Puchar jest obowiazkowy dla klubow ekstraklasy. Nie ma sie co oszukiwac Secret to 100% niewypal.
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
thomas72
Młodzik

Postautor: thomas72 » 11 listopada 2006, 16:26

kyS pisze:
zenek pisze:(...)sezon długi a ASZ zapisał sie tez do pucharu
Puchar jest obowiazkowy dla klubow ekstraklasy. Nie ma sie co oszukiwac Secret to 100% niewypal.

a miała szanse troche pograc, chyba nie... narazie jeszcze nie zagra olka chomac....
Obrazek

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 12 listopada 2006, 11:11

Ale secrett została tu na własna prośbe, sama chciała tu zostac, choc nie szczególnie widziano dla niej miejsce, jej gra jest podobna do gry Ristić, czyli za nerwowa i za chaotyczna, tyle ze na pozycji rozgrywającej ristić bedzie grała, a secrett ma małe szanse przynajmniej jak na razie
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 12 listopada 2006, 11:44

Jakie moze miec szanse pograc, nie od dzisiaj wiadomo, ze trener jest czlowiek, ktory wymaga 100% dosotosowania sie do jego taktyki, a Secrett za kazdm razem jak dostaje pilke to idzie nas kosz, przeciez mecz z SMSem to juz byla kpina: 4 razy dostala pilke i 4 rzuty, pozostale zawodniczki przez pol wkarty pozniej jej nei podawaly pilki, to nei gimnazjum, moze w 1 lidze by sie nadala, ale po co zajmowac miejsce wychowankom klubu.
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie

ZnaczyNigdySieNieZaczelo

GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie

SkonczyloSieBoSieNieZaczelo

CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
Matii
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Matii » 12 listopada 2006, 11:53

mati pisze:Chełmu bym nie życzył...

ja Ci dam "Chełmu"... ja rozumiem, Polski trudny język...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”