Play-off Euroligi
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Play-off Euroligi
Tabela ogólna:
1. Spartak Moskwa Region 10-0 1,346
2. UMMC Jekaterynburg 9-1 1,321
3. Wisła Kraków 9-1 1,075
4. Walencja 8-2 1,346
5. Halcon 8-2 1,199
6. Rivasepolis 7-3 1,117
7. Famila Schio 7-3 1,075
8. Fenerbahce Stambuł 7-3 1,019
9. Cras Basket Taranto 6-4 1,034?
10. Good Angels Koszyce 6-4 1,010
11. Frisco Sika Brno 6-4 1,008
12. Bourges 5-5 1,037
13. USK Praga 5-5 0,995
14. MIZO Pecs 4-6 1,079
15. Galatasaray 4-6 0,985
16. Lotos Gdynia 3-7 0,917
Pary 1/8 finału (i ew. 1/4 finału)
Spartak Moskwa-Lotos Gdynia vs. Fenerbahce Stambuł-Taranto
UMMC Jekaterynburg-Galatasaray vs. Famila-Koszyce
Wisła Kraków-MIZO Pecs vs. Madryt-Brno
Ros Casares Walencja-USK Praga vs. Halcon-Bourges
te pary będą na 99%, wszystkie warunki na chwilę obecną są spełnione
1. Spartak Moskwa Region 10-0 1,346
2. UMMC Jekaterynburg 9-1 1,321
3. Wisła Kraków 9-1 1,075
4. Walencja 8-2 1,346
5. Halcon 8-2 1,199
6. Rivasepolis 7-3 1,117
7. Famila Schio 7-3 1,075
8. Fenerbahce Stambuł 7-3 1,019
9. Cras Basket Taranto 6-4 1,034?
10. Good Angels Koszyce 6-4 1,010
11. Frisco Sika Brno 6-4 1,008
12. Bourges 5-5 1,037
13. USK Praga 5-5 0,995
14. MIZO Pecs 4-6 1,079
15. Galatasaray 4-6 0,985
16. Lotos Gdynia 3-7 0,917
Pary 1/8 finału (i ew. 1/4 finału)
Spartak Moskwa-Lotos Gdynia vs. Fenerbahce Stambuł-Taranto
UMMC Jekaterynburg-Galatasaray vs. Famila-Koszyce
Wisła Kraków-MIZO Pecs vs. Madryt-Brno
Ros Casares Walencja-USK Praga vs. Halcon-Bourges
te pary będą na 99%, wszystkie warunki na chwilę obecną są spełnione
Ostatnio zmieniony 20 stycznia 2010, 22:03 przez kristofer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
reaktywacja
- Junior
Re: Play-off Euroligi
Na razie pewne (biorąc pod uwagę przebieg meczów) są pary:
Spartak - Lotos
UMMC - Galatasaray
Wisła - MiZo
Ros Casares - ZVVZ USK
---
Pary są dokładnie takie, jak napisał Kristofer.
Czyli po trudnym meczu z łapiącym formę MiZo Wisła wpadnie najprawdopodobniej na Brno - po tym co widziałem w tv i meczu z Gorzowem Koszyce byłyby o wiele łatwiejszym rywalem, ale zaskakująco niska wygrana Brna z Szeviepem przy zwycięstwie Koszyc w Gorzowie przesądza o bardzo trudnej rywalizacji w ewentualnym ćwierćfinale...
Krakowiacy pewnie kibicować będą Rivas Ecopolis, bo Hernandez hiszpańskie ekipy ma rozpracowane.
Spartak - Lotos
UMMC - Galatasaray
Wisła - MiZo
Ros Casares - ZVVZ USK
---
Pary są dokładnie takie, jak napisał Kristofer.
Czyli po trudnym meczu z łapiącym formę MiZo Wisła wpadnie najprawdopodobniej na Brno - po tym co widziałem w tv i meczu z Gorzowem Koszyce byłyby o wiele łatwiejszym rywalem, ale zaskakująco niska wygrana Brna z Szeviepem przy zwycięstwie Koszyc w Gorzowie przesądza o bardzo trudnej rywalizacji w ewentualnym ćwierćfinale...
Krakowiacy pewnie kibicować będą Rivas Ecopolis, bo Hernandez hiszpańskie ekipy ma rozpracowane.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
czy ja wiem, czy Brno jest faworytem w starciu z Rivasecopolis? Ta drużyna od kilku lat w Eurolidze cieniuje. Wszystko będzie zależeć od dyspozycji dnia. Drabinka ułożyła się bardzo fajnie dla Wisły.
Zespoły węgierskie i tureckie raczej nie zawojują Euroligi, więc może Polska utrzyma 3 miejsca w tych rozgrywkach. Przydałoby się jeszcze, żeby ekipa francuska nie zdobyła Pucharu Europy FIBA, a np. rumuński Municipal Targoviste.
Zespoły węgierskie i tureckie raczej nie zawojują Euroligi, więc może Polska utrzyma 3 miejsca w tych rozgrywkach. Przydałoby się jeszcze, żeby ekipa francuska nie zdobyła Pucharu Europy FIBA, a np. rumuński Municipal Targoviste.
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Brno chyba nie zaluje porazki w Gdyni
Ma rownie duze szanse na awans do FF. Osobiscie uwazam ze szanse w Parze Wisla - Pecs 70%/30%... ew. rywalizacja z Brnem (ktore wydaje mi sie ze wyeliminuje zespol z Madrytu) 60/40%...
Czyli matematycznie obliczajac
Szanse Wisly na awans wedlug moich osobistych prognoz to 42%. 
Czyli matematycznie obliczajac
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
-
reaktywacja
- Junior
Z drugiej strony jak już pukniemy Spartak mamy dość łatwą drogę do FF...
Cieniuje to od kilku kolejek Rivas - wg mnie to taki zespół jak włoskie Umana Reyer Wenecja w ubiegłym roku.
Cieniuje to od kilku kolejek Rivas - wg mnie to taki zespół jak włoskie Umana Reyer Wenecja w ubiegłym roku.
14 koron:
Drabinka niemal idealne.. trudno liczyć na łatwiejszych rywali myśląc o F4.. nie mamy zespołów z Rosji, nie ma Walencji.. Jak e cała ta trojka jest jak najbardziej do ogrania, choc i każdy z tych zespołów może nas wyeliminować. Ale jedno jest istotne: jak obronimy własną hale, to F4 będzie nasz, a patrząc na to co się ostatnio dzieje na meczach koszykarek przy R22 to smaiło można stwierdzić że mamy ogromny atut po swojej stronie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Atut, który z meczu na mecz jest coraz potężniejszy 
Wisła na dodatek może mieć bardzo bliskie wyjazdy (Pecs i może Brno)
może doczekacie się powrotu Skery pod Wawel
może doczekacie się powrotu Skery pod Wawel
No wygląda na to że szanse są spore z tym że to są puchary wszystko może się stać trzeba trzymać kciuki 
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
- hellraiser
- Junior
Zagłosowałem ze Wisła awansuje ale czemu nie ma sondy:
Czy Lotos Gdynia awansuje do Final Four Euroligi?
Dyskryminacja

Czy Lotos Gdynia awansuje do Final Four Euroligi?
Dyskryminacja

-
reaktywacja
- Junior
Pytanie do lepiej zorientowanych, jak rozumieć pewną zawiłość regulaminową...
W myśl regulaminu, jeśli do ćwierćfinału awansują trzy zespoły z tego samego kraju, to muszą zostać ze sobą skojarzone drugi i trzeci zespół danego kraju (wnioskuję, że chodzi o rozstawienie w szesnastce). Sytuacja ta możliwa jest tylko w przypadku klubów hiszpańskich, bo tylko one w komplecie awansowały do PO. Czyli - hipotetycznie zakładając - jeśli awans uzyskają Ros Casares, Halcon i Rivas Ecopolis to wbrew obecnemu układowi grać ze sobą powinny Halcon Salamanka z Rivas Ecopolis, a nie jak wynika z drabinki Ros Casares i Halcon.
Ale w tej sytuacji Ros Casares wpada na potencjalnego rywala Rivas (czyli zwycięzcę rywalizacji Wisła - MiZo).
Jeśli dobrze interpretuję ten przepis to istnieje (niewielka wprawdzie) szansa, że w meczu o ćwierćfinał Wisła może zagrać z Ros Casares Walencja.
W myśl regulaminu, jeśli do ćwierćfinału awansują trzy zespoły z tego samego kraju, to muszą zostać ze sobą skojarzone drugi i trzeci zespół danego kraju (wnioskuję, że chodzi o rozstawienie w szesnastce). Sytuacja ta możliwa jest tylko w przypadku klubów hiszpańskich, bo tylko one w komplecie awansowały do PO. Czyli - hipotetycznie zakładając - jeśli awans uzyskają Ros Casares, Halcon i Rivas Ecopolis to wbrew obecnemu układowi grać ze sobą powinny Halcon Salamanka z Rivas Ecopolis, a nie jak wynika z drabinki Ros Casares i Halcon.
Ale w tej sytuacji Ros Casares wpada na potencjalnego rywala Rivas (czyli zwycięzcę rywalizacji Wisła - MiZo).
Jeśli dobrze interpretuję ten przepis to istnieje (niewielka wprawdzie) szansa, że w meczu o ćwierćfinał Wisła może zagrać z Ros Casares Walencja.
14 koron:
No właśnie, ten zapis nie jest dla nas najszczęśliwszy, ale logicznie rzecz biorąc takie przetasowanie par powinno nastąpić jedynie wówczas gdy istniałaby możliwość ze 3 drużyny hiszpańskie awansują do F4, co teraz nie jest możliwe..
Tak czy owak lepiej dla nas by któraś z drużyn hiszpańskich jednak odpadła w 1 rundzie PO, bo Walencja to jednak inna półka niż Madryt czy Brno. Ale i tak najważniejsze są mecze z Pecsem..
Tak czy owak lepiej dla nas by któraś z drużyn hiszpańskich jednak odpadła w 1 rundzie PO, bo Walencja to jednak inna półka niż Madryt czy Brno. Ale i tak najważniejsze są mecze z Pecsem..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
reaktywacja pisze:Pytanie do lepiej zorientowanych, jak rozumieć pewną zawiłość regulaminową...
To chyba nie byłoby logiczne skoro dwie drużyny hiszpańskie wpadają na siebie już...
Natomiast jeżeli miałbyś racje , to nie wiem czy ta szansa jest taka niewielka...
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman
Tak czy inaczej ten przepis mówiąc delikatnie jest nieprzemyślany, a mówiąc wprost – debilny. Sprawdza się bowiem tylko wtedy gdy wszystkie 3 zespoły z danego kraju stanowią ścisły top europejski, tak jak to jeszcze niedawno było z Rosja. W takiej sytuacji ma sens, bo daje szanse zespołom z innego kraju na awans do F4 (inna kwestia czy takie preferencje SA słuszne..) a spośród 3 mocarzy z jednego kraju premiuje tego najsilniejszego.
Jeśli natomiast zdarzy się sytuacja że kraj który wprowadzi do ćwierćfinału ma co najwyżej jeden zespół ze ścisłego topu a 2 kluby SA europejskimi średniakami, (tak jak to ma miejsce z Hiszpania) to dochodzi do absurdu.
Wyobraźmy sobie co by się stało gdyby np. Fener wygrało w Brnie i zakończyło sezon z bilansem 8-2, a w meczu Salamanka – Schio lepsze okazały się Włoszki. Wtedy Salamanka miałby nr 7, Rivas 8 i w II rundzie PO trafiałby na duet rosyjski Jeka-Spartak, ale po przesunięciach grałyby ze sobą, a kluby rosyjskie ze sobą. Myślę ze działacze w Moskwie i w Jekach byliby zachwyceni..
Inny przykład: Fener wygrywa w Brnie, reszta bez zmian. Wtedy Walencja jest 4-ta, Salamanka 5 (wpadają na siebie w II rundzie PO) a Rivas 7 (i ma grac z Jekami). Ale dochodzi do przetasowań i Rivas wpada na Salamankę (więc któryś ze średniaków jest w F4), a Walencje czeka wizyta na Uralu i z niezrozumiałych powodów najlepszy z 3 klubów hiszpańskich może odpaść..
Obecnie takiego absurdu by nie było, bo przepis ten uderzyłby w nas..
Jeśli natomiast zdarzy się sytuacja że kraj który wprowadzi do ćwierćfinału ma co najwyżej jeden zespół ze ścisłego topu a 2 kluby SA europejskimi średniakami, (tak jak to ma miejsce z Hiszpania) to dochodzi do absurdu.
Wyobraźmy sobie co by się stało gdyby np. Fener wygrało w Brnie i zakończyło sezon z bilansem 8-2, a w meczu Salamanka – Schio lepsze okazały się Włoszki. Wtedy Salamanka miałby nr 7, Rivas 8 i w II rundzie PO trafiałby na duet rosyjski Jeka-Spartak, ale po przesunięciach grałyby ze sobą, a kluby rosyjskie ze sobą. Myślę ze działacze w Moskwie i w Jekach byliby zachwyceni..
Inny przykład: Fener wygrywa w Brnie, reszta bez zmian. Wtedy Walencja jest 4-ta, Salamanka 5 (wpadają na siebie w II rundzie PO) a Rivas 7 (i ma grac z Jekami). Ale dochodzi do przetasowań i Rivas wpada na Salamankę (więc któryś ze średniaków jest w F4), a Walencje czeka wizyta na Uralu i z niezrozumiałych powodów najlepszy z 3 klubów hiszpańskich może odpaść..
Obecnie takiego absurdu by nie było, bo przepis ten uderzyłby w nas..
faktycznie, ten zapis jest absurdalny. I mam nadzieję, że zespoły hiszpańskie nie będą naciskać na tą interpretację - bo w sumie Walencji chyba obojętne czy będzie grać z Wisłą czy Salamanką, a Salamanka wolałaby zapewne Madryt niż Walencję.
Ciekawa luka w regulaminie. Osobiście zastosowałbym wariant przetasowania tylko w takim przypadku, w którym "naturalna" drabinka nie kojarzy w ogóle ze sobą drużyn z jednego kraju i jest teoretycznie możliwy awans do Final Four trzech drużyn.
Ciekawa luka w regulaminie. Osobiście zastosowałbym wariant przetasowania tylko w takim przypadku, w którym "naturalna" drabinka nie kojarzy w ogóle ze sobą drużyn z jednego kraju i jest teoretycznie możliwy awans do Final Four trzech drużyn.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”