Krótkie wyjaśnienie dla tych, którzy jeszcze nie znają mojego sposobu liczenia: na podstawie statsów obliczałem średnie wartości na mecz każdej zawodniczki (aby zapobiec kuriozalnym wynikom, uwzględniałem tylko koszykarki, które rozegrały co najmniej 9 spotkań, średnio ponad 10 minut w każdym). Następnie ustalałem koszykarki z najlepszymi średnimi w poszczególnych elementach (skuteczność wszystkich rzutów, średnia punktów, zbiórki, asysty, bloki, przechwyty, faule, straty) i przeliczałem tak, by najlepsza koszykarka miała 1000 (w blokach i faulach - 500); oczywiście dla fauli i strat stosowałem metodę przeciwieństw. Wszystkie te wyniki sumowałem i odejmowałem dodatkowo 50 punktów za każdy faul techniczny. "Po drodze" nie zaokrąglałem wyników (średnich itp.), zaokrągliłem do całości dopiero końcowy wynik. Jeśli ktoś chce sprawdzić, czy aby nie kantowałem, może policzyć sam, ale gotowego wzoru nie podam - copyrighted

Oczywiście zestawienie to należy traktować z lekkim przymrużeniem oka, gdyż liczby nie zawsze oddają wiernie to, co dzieje się na boisku. W statystykach nie odnotowuje się np. zasłon, twardej postawy w obronie prowadzącej do wymuszenia błędu 24 sekund itd., poza tym nieraz już słyszeliśmy o fenomenalnych występach "w protokole", a nie na boisku, asystach, których nie było

=====================================================================================================
Ze względu na małą przejrzystość tabelek na forum, zamieszczam tu jedynie ogólne zestawienia, w bardzo okrojonej formie. Całość dostępna jest na mojej stronie, pod linkiem:
Ford Germaz Basket Liga 2005-06 - StatsMVP by qBK
Zapraszam również do obejrzenia podsumowania sezonu - tabelka z zestawieniem liderek w każdej dziedzinie i oddzielne zestawienia poszczególnych elementów, a także PORÓWNANIE OSIĄGNIĘĆ WYBRANYCH ZAWODNICZEK:
rozgrywające: Skerovic vs. DeForge vs. Nowacka vs. Marczanka vs. Tem. Johnson
skrzyłowe: Szott vs. Pantelejewa vs. Bibrzycka vs. Karpińska vs. Dulnik
środkowe: Pałka vs. Trześniewska vs. Braxton vs. Żurowska vs. Kobryn vs. Kress
Tego także niestety nie da przenieść się na forum ze względu na tabelki (chyba że ktoś zrobi print screena, bo mi już się nie chce

Ford Germaz Basket Liga 2005-06 - podsumowanie sezonu, rekordzistki ligi
Podsumowanie sezonu - porównanie wybranych koszykarek (ta sama strona, tylko kotwica)
I jeszcze dla zainteresowanych naszą kadrą:
Podsumowanie sezonu 2005 Reprezentacji Polski koszykarek
Publikowałem je kilka miesięcy temu na forum, teraz w końcu zrobiłem bardziej czytelną wersję HMTL i oczywiście dodałem jedno nowe zestawienie.