Historia klubów i ich nazwy. Opinie kibiców

forum dyskusji o sprawach pozaboiskowych

Moderatorzy: rzymi, Lisu, Marco

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 19 czerwca 2007, 20:53

1) Pozwoliłem sobie na zmianę nazwy tematu

2) Chciałbym aby ktoś z Torunia napisał lub podał link do historii koszykówki w Toruniu. Chodzi mi o to jak kształtował się los obecnego klubu, który nazywa się...? MMKS Katarzynki Toruń?

3) Jak kibice w Toruniu zapatrują się na nową nazwę drużyny?

Mam nadzieję, że dyskusja będzie merytoryczna i przebiegała spokojnie :))
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 22 czerwca 2007, 18:12

Czy naprawdę nie ma tu żadnego kibica z Torunia, który w najmniejszym stopniu przybliżyłby historię koszykwóki swojego klubu?

Człowiek chce się czegoś dowiedzieć i lipa :roll:
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 25 czerwca 2007, 14:03

Nie wystarczy być z Torunia, trzeba jeszcze cokolwiek wiedziec a z tym już jak widać słabiutko :lol:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 25 czerwca 2007, 16:10

Mikey pisze:Nie wystarczy być z Torunia, trzeba jeszcze cokolwiek wiedziec a z tym już jak widać słabiutko :lol:

Historii nie znaja zbyt dobrze, ale za to wiedza komu skopią tyłki w tym sezonie :wink:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

ban_liden
Nowy na forum

Postautor: ban_liden » 25 czerwca 2007, 16:41

Jak mnie pamięć nie myli to zawsze był zespół AZS Toruń. Różne miał nazwy. Zapolex, Erbud, Kania. Po tym jak koszykarki spadły z Ekstraklasy rozwiązano drużynę i założono nową pod nazwą MMKS Katarzynki Toruń. Zespół powoli piął się w górę pod dowództwem Macieja Broczka, aż w końcu pod nazwą Nova Trading Toruń trafiły do FGE. Zespół od początku opierał się na Chełczyńskiej, Jasnowskiej, Piątkowskiej, Lamparskiej i Danielewskiej, a później na Agacie Nowackiej (były również: Kasia Kieda, Patrycja Czajkowska (aktualnie Bajerska), Kasia Maksel związana z Toruniem od początku i wiele innych). Trenerami byli Piotr Dobrolubow oraz Piotr Błajet. Teraz jak wiemy zespół zowie się Energa Toruń i ma wielkie plany na przyszłość. Patrząc realnie w poprednim sezonie też z początku wszystko miało być ładnie i pięknie, a jak się skończyło wszyscy wiemy. No ale mysle, że jednego w tym sezonie można być pewnym. NIE SPADNIEMY ! :P

Jeżeli gdziekolwiek się pomyliłem a ktoś ma lepsze informacje ode mnie to prosze mnie poprawić ;)

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 25 czerwca 2007, 16:45

przed przyjściem do Wisły znakomity sezon w Toruniu miała Magda Rzeźnik, potem ta koszmarna kontuzja ...
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 25 czerwca 2007, 20:41

Czy MMKS to spadkobierca AZSu? Czy AZS obecnie swoje a MMKS swoje?
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 03 października 2007, 18:19

MKS ORZEŁ POLKOWICE DAWNIEJ
Miedzy szkolny Klub Sportowy ORZEŁ powołano w dniu 08.09.1983r. Pomysłodawcą utworzenia Klubu był Krzysztof Korsak, a w skład komitetu organizacyjnego weszli: Janusz Białocki, Edward Biegun, Leokadia Cmok, Kazimierz Kociszewski, Krystyna Korek, Krzysztof Korsak, Arkadiusz Lewandowski, Robert Pierzchała i Marek Szulczyński. Funkcję prezesa Zarządu sprawował najpierw Edward Biegun,a następnie Witold Krzemiński. Siedzibą Klubu była Szkoła Podstawowa nr 1. Działały sekcje: lekkoatletyczna oraz piłki ręcznej. Rok poźniej powołano sekcję siatkówki, a w roku 1985 sekcję koszykówki chłopców z trenerem Zdzisławem Waneckim. Od roku 1992 funkcję prezesa zarządu pełnił Włodzimierz Liberski, a wiceprezesem zarządu był Krzysztof Korsak. Siedzibą Klubu była Szkoła Podstawowa nr 3. Funkcjonują następujące sekcje: piłka koszykowa dziewcząt, triathlon, pływanie i piłka ręczna dziewcząt. Trenerami koszykówki byli Jan Gambal i Krzysztof Olszyński. Istotnym znakiem dobrej pracy szkoleniowej z młodzieżą były między innymi występy w drużynie narodowej juniorek Jolanty Moskaluk. W roku 1996 zespół koszykówki wystartował w rozgrywkach II ligi kobiet, prowadzonych przez Polski Związek Koszykówki. Bardzo młdy zespół wystartował w składzie: Beata Jazłowiecka, Agnieszka Jenczak, Justyna Kłosińska(dziś Jeziorna), Justyna Konewczyńska, Katarzyna Konewczyńska, Patrycja Korsak, Magdalena Kozdroń, Jolanta Moskaluk, Sylwia Moskaluk, Katarzyna Ozga, Agnieszka Radzięciak i Aleksandra Urban. Trenerem zespołu był Dariusz Fitas. Zespół zajął 9miejsce wśród 12 drużyn. W 1997 roku drużyna wystartowała ponownie w rozgrywkach II ligi kobiet w składzie: Ewa Fedoriak(Ukraina), Agnieszka Jenczak, Kornelia Klimkowska, Justyna Kłosińska, Katarzyna Konewczyńska, Patrycja Korsak, Magdalena Kozdroń, Sylwia Moskaluk, Agnieszka Opiłka, Agnieszka Radzięciak i Aleksandra Urban. Trenerem roku województwa legnickiego w plebiscycie tygodnika „Konkrety” został Dariusz Fitas. Wtym okresie asystentem trenera był Ryszard Koziołek. Zespół zajał 4miejsce w swojej grupie, w fazie paly-off nie sprostał lepszym rywalom i pozostał w II lidze.
Rok 1998 był trzecim rokiem startów w II ligi. Do składu polkowiczanek doszły Agnieszka Chrzczanowicz, Urszula Smolarek, Barbara Legutko i Katarzyna Kurczyńska ubyły natomiast Katarzyna Konewczyńska i Patrycja Korsak. Zespół rozpoczął rrozgrywki pod wodzą Krzysztofa Olszyńskiego, od października druzynę przejęli Wojciech Spisacki i Ryszard Koziołek. Zespół zajął 4 miejsce w swojej grupie. W roku 1998 prezesem zarządu zostaje Krzysztof Korsak, a wiceprezesem Wiesław Kozdroń.
MKS ORZEŁ NIEDAWNO
Miejski Klub Sportowy ORZEŁ- ta nazwa Klubu pojawiła się w roku 1999. Pozostał międzyszkolny charakter działalności, ale wizytówką sportową miasta i gminy coraz wyraźniej był zespół ligowy. Klub stał się jednocześnie organizacją jednosekcyjną, ukierunkowaną na koszykówkę kobiet i dziewcząt, w roku 1999 Polski Związek Koszykówki dokonał reorganizacji rozgrywek centralnych: powołano ekstraklasę kobiet i utworzono dwie grupy 1ligi. Zespół trenera Wojciecha Spisackiego i Ryszarda Koziołka zajął 5 miejsce w swojej grupie. Wystepowały wówczas zawodniczki wymienione wcześniej. W roku 2000 utworzono oprócz ekstraklas kobiet ogólno krajową 1 ligę.. Zespół oprócz finansowania przez Gminę Polkowice pozyskał strategicznych sponsorów : CCC Polkowice i AQUAPARK S.A. Polkowice. Zespół prowadzony był przez trenerów w składzie poprzednim i trenera odnowy biologicznej Tomasza Ruszkowskiego. Zespól już pod nazwą CCC AQUAPARK POLKOWICE pewnie uzyskał awans do elity krajowego basketu. W zespole występowały: Agnieszka Chrzczanowicz, Elena Fedoriak, Kornelia Klimkowska, Justyna Kłosińska(Jeziorna), Magdalena Kozdroń, Justyna Lambert, Barbara Legutko, Alicja Możdżanowska, Anna Morisson i Ewa Portianko.

W sezonie 2001/2002 zespół ligowy CCC Aquapark Polkowice pozyskał nowe zawodniczki: Monikę Ciecierską, Annę Marczewską, Ilse Ose Hlebovicką (Lotwa) i Ingridę Ryng(Litwa) Ubyły natomiast Elena Fedoriak, Magdalena Kozdroń i Alicja Możdżanowska. Zespół pozostał bez zmian. W tym sezonie przystąpił do spólki z o.o pod nazwą PLKK.
W połowie sezonu uznano beniaminka za rewelację rozgrywek. Na kilka kolejek przed zakończeniem rundy zasadniczej polkowicki zespól zapewnił sobie udział w fazie play-off rozgrywek o tytuł najlepszego zespołu w kraju.

W roku 2001/2002 Klub stworzył szkółki w gminach Przemków, Chocianów, Gaworzyce, Polkowice. Miejski Klub Sportowy Orzeł Polkowice jest stowarzyszeniem kultury fizycznej. Prezesem Klubu jest Krzysztof Korsak, prezesem zarządu Marek Tramś, a wice prezesem zarządu Wiesław Kozdroń. Za szczególny wkład w rozówj Klubu tytułem Honorowego Członka wyróżniono Dariusza Miłka, Włodzimierza Liberskiego i Emiliana Stańczyszyna.

W sezonie 2004/2005 Klub zajął 3 miejsce wekstraklasie, sukces ten udało się powtórzyć w sezonie 2006/2007.

zr- bilet z meczu gwiazd :wink:
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Awatar użytkownika
tankista
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: tankista » 21 marca 2009, 20:35

Postanowiłem odkopać troszkę temat ponieważ ukazał się dodruk książki na 75-lecie Bałtyku Gdynia i jest tam kilka stron o Gdyńskiej drużynie koszykówki. Narazie nie posiadam skanera więc jakoś średnia.

http://i42.tinypic.com/a2d5xl.jpg

http://i43.tinypic.com/2q1rm1y.jpg

http://i44.tinypic.com/19oakp.jpg

http://i43.tinypic.com/o6weo6.jpg

http://i43.tinypic.com/i2tzs9.jpg

http://i41.tinypic.com/x4o07.jpg

http://i43.tinypic.com/1ywjdg.jpg

http://i42.tinypic.com/hwwqie.jpg

http://i44.tinypic.com/24l5s1e.jpg

Awatar użytkownika
Łukasz_UFB
Młodzik

Postautor: Łukasz_UFB » 22 marca 2009, 09:28

Więc moze ja troche opowiem o koszykówce kobiet w Pruszkowie - która także ma niezłe tradycje...

Dawno dawno temu 8) - dokładniej jakieś 30 lat temu istniała damska sekcja koszykówki kobiet - Znicz Pruszków. Grała na takiej małej halce przy wjeździe na teren Bohaterów Wa-wy. Graliśmy na zapleczu ekstraklasy - jednak w 81r. wywalczyliśmy awans, a w 82r wygraliśmy PP z ŁKS. Rok później spotkaliśy sie w finale takze z ŁKS - jednak nie daliśmy rady i puchar został w Łodzi. Potem jeszcze kilka lat w elicie i przyszły suche lata pań w naszym mieście - spadek, potem upadek klubu, ponieważ sponsorzy zwęszyli szanse na wyprowowanie męskiej koszykówki i tak Znicz Pruszków pozbył sie sekcji żeńskiej koszykówki...

W 2006r nasz dzisiejszy Prezes - Paweł Mońko zwrócił uwagę na mały klubik juniorek - UKS Lider Pruszków - z siedzibą w gim. 3 w Pruszkowie.
Dziewczyny, przez kilka lat, w juniorkskich kategoriach wygrywały bardzo dużo pucharów i medali - w składzie były m.in Claudia Sosnowska i Oliwia Tomiałowicz dobrze wszystkim znane... Postanowił wzmocnić ten zespół starszymi zawodniczkami takimi jak - wychowanka z ostatniego roku istnienia Znicza - Ewa Rucińska, wychowanka UKS - potem Polonii Wa-wa - Ula Kopeć oraz takze wszystkim dobrze znana Kasia Dulnik.
Efekt w pierwszym roku docieramy do turnieju półfinałowego o wejście do PLKK, w drugim sezonie skład mamy mocniejszy mozna go znaleźć na www.lider.pruszkow.pl i zatrzymujemy sie na ostatnim meczu finałowym z Koroną, w tym sezonie - do trzech razy sztuka - i Pruszkowska damska koszykówka wraca do elity - tym razem pod nazwą PTS Lider Pruszków...
Stąd posiadamy vlepke - "Nazwa uległa zmianie, lecz pamięć pozostanie"

Później postaram sie zdybyć ksiażke o sporcie w Pruszkowie z lat 80 bo wiem kto takową ma i wrzuce kilka skanów ze stron o naszych dziewczynach oraz podał skład który wygrał PP.
Dobrze że taki temat powstał - fajnie jest poczytać sobie o historii klubów...
"Mimo tym, co fanatyzm próbują w nas zdusić
Mimo wszystkim, co chcą nas po prostu ukrócić..."

Obrazek
Obrazek

Cuba
Nowy na forum

Postautor: Cuba » 22 marca 2009, 15:14

Z tego co znalazłem w moich archiwach to chyba z tym PP i awansem do I ligi wkradła się mała, aczkolwiek istotna, pomyłka:

w roku 1981 r. zdobyliśmy PP (dokładnie 14.06.1981), a w roku 1982 dziewczyny wywalczyły awans do I ligi.

Co do meczu w PP w 1981 r.
Na meczu finałowym PP była o wiele lepsza atmosfera (co nie znaczy że była zła) niż na wczorajszym meczu tzn. Lider - AZS Katowice, a przede wszystkim był głośniejszy doping. Momentami śpiewała na stojąco cała hala (a mieści 400-500 osób, chociaż na tym meczu był spory nadkomplet,a wokół hali także zebrało się wielu kibiców) Tamten mecz był ogromnym wydarzeniem w dziejach Pruszkowa - w końcu do Naszego miasta przyjechał znany i utytułowany ŁKS - szkoda tylko, że to święto zostało szybko zapomniane przez większość mieszkańców "grodu Żbika" :lol: .

To takie małe wspomnienie kibica starszego pokolenia 8) :D

Awatar użytkownika
Łukasz_UFB
Młodzik

Postautor: Łukasz_UFB » 22 marca 2009, 17:38

Faktycznie musze przyznać - daty mi się przekręciły - ale wiadomo w jakich latach panie ze Znicza grały w elicie 8)

PS. Czy tym szanownym kibicem starszego pokolenia był Twój tata? 8)
Jednak widac - wszystko zostaje w rodzinie - nawet dopingowanie koszykarek z Pruszkowa płynie w Waszej krwii 8)
"Mimo tym, co fanatyzm próbują w nas zdusić
Mimo wszystkim, co chcą nas po prostu ukrócić..."

Obrazek
Obrazek

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 24 marca 2009, 12:19

Marco pisze:1) Pozwoliłem sobie na zmianę nazwy tematu

2) Chciałbym aby ktoś z Torunia napisał lub podał link do historii koszykówki w Toruniu. Chodzi mi o to jak kształtował się los obecnego klubu, który nazywa się...? MMKS Katarzynki Toruń?

3) Jak kibice w Toruniu zapatrują się na nową nazwę drużyny?

Mam nadzieję, że dyskusja będzie merytoryczna i przebiegała spokojnie :))

Od kiedy ja pamietam zawsze był AZS+ sponsor. Klub ten głownie opierał sie na wychowankach i studentkach UMK. Dlatego parokrotnie torunianki i torunianie zdobywali AMP. Po wielu przemianach dotralismy do nazwy MMKS Katarzynki Toruń. Zeby było smieszniej meżczyżni nadal pozostali przy nazwie AZS TORUŃ tylko liga w której graja można rzec ze to juz podwórko- III liga
Czy mi sie podoba dopingowac Energa? Nie wolałbym AZS Toruń, no ale klub sie tak nazywa wiec tak dopingujemy!
W Toruniu na Wrzosach istniał klub UKS Baxpol-Wrzos Toruń a jedyny sukces to próba walki o wejscie do dawnej II ligi (kiedy to były dwie grupy po 12 drużyn). Zespól ten opierał sie na 16-17 letnich dziewczynach. Obecnie chyba jednak ten klub juz nie istnieje.

Ps W II lidze meskiej gra Siden Toruń jednak ten klub nie ma nic wspólnego z AZS-em Toruń. Powstał tu moge walnac byka z MMKS Katarzynka a Siden został ich sponsorem głownym
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 24 marca 2009, 12:54

hermes46 pisze:Czy mi sie podoba dopingowac Energa? Nie wolałbym AZS Toruń, no ale klub sie tak nazywa wiec tak dopingujemy!

A jak sponsorem waszej druzyny bedzie m.in. firma sponsorujaca siatkarzy z Warszawy - producent zarówek... "i bedziecie sie tak nazywali"

... to bedziecie dopingować krzycząc "OSRAM Toruń" ? :roll:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 24 marca 2009, 13:02

niech i tak sie nazywa grunt zeby wygrywały!!!!!!!!!!!!!! Jakos Ci nie przeszkadza jak na meczu kibice Lotosu dopinguja swój zespól krzyczac nazwe sponsora? A pytałes sie ich czy nie woleli krzyczec Bałtyk Gdynia lub bardziej ...Spójnia Gdańsk?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Kibice”