ME 2011 w Polsce

Forum poświęcone zbliżającym się ME w Polsce

Moderatorzy: ann, BARTOLINO, rzymi, Ałgaja, Kuba, elen

friel
Kadet

Re: ME 2011 w Polsce

Postautor: friel » 13 kwietnia 2011, 16:22

OOOOoooooo żeby nie mieć pomysłu jak zachęcić Kibiców do oglądania najlepszych drużyn w Europie ? co to krykiet , bowling czy szachy? to nie jest niszowa dyscyplina ... tam komuś brakuje wyobraźni .
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 17 kwietnia 2011, 18:50

słyszeliscie dzis wypowiedz Grzegorza Bachanskiego presesa PZKOSz podczas meczu w Polkowicach?
prezenterka zapytała go o problemy kadrowe no bo fakt nie zgaraja Magda Leciejewska, Marta Jujka, Daria Mieloszyńska, Iza Piekarska... Kobryn ma problemy zdrowotne z palcem. a prezes na to spokojnie "ale sa inne dziewczyny" - PYTAM JAKIE? przeciez te to najlepsze w naszym kraju. jezeli sie myle poprawcie mnie

friel
Kadet

Postautor: friel » 17 kwietnia 2011, 21:07

nie siej Wiatru .. potem powiedział wyraźnie że się przerzedza pod tym koszem i że nie jest różowo czepiasz się
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 18 kwietnia 2011, 11:30

Nie wiem czy już była mowa o stronce internetowej mistrzostw Europy, ale z ciekawości wyszukałem dzisiaj coś takiego:

http://www.eurobasketwomen2011.com/en/default.asp
..you got to lose, to know how to win..

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 18 kwietnia 2011, 14:41

MARIO pisze:Nie wiem czy już była mowa o stronce internetowej mistrzostw Europy, ale z ciekawości wyszukałem dzisiaj coś takiego:

http://www.eurobasketwomen2011.com/en/default.asp

czy Wam strona dotycząca Polski tez nie wchodzi?

gremlin
Nowy na forum

Postautor: gremlin » 18 kwietnia 2011, 15:05

friel pisze:nie siej Wiatru .. potem powiedział wyraźnie że się przerzedza pod tym koszem i że nie jest różowo czepiasz się

nie wiem ale wolałbym konkrety jakies nazwiska a one na pewno sa znane skoro dziewczyny maja zgrupowanie po swietach

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 18 kwietnia 2011, 21:56

Konkrety to powinny być takie kiedy zacznie się dystrubucja biletów i po ile będą??
60 dni do mistrzostw a tu cisza jak po śmierci organisty. :P
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 maja 2011, 15:19

Czarnogóra naturalizowała drugą po ADF Amerykankę, tym razem padło na wyrożniającą się w lidze hiszpańskiej Eshaya Murphy.

Jelena Skerovic (Frisko Sika, CZ), Snezana Aleksic (Gospic, CRO), Jelena Culafic, Marija Vujadinovic (Buducnost PGD,MNE), Masa Stanisic (Roling, Niksic MNE), Maja Milutinovic (Vozdovac, Beograd SRB), Ana De Forz (Hondaribia, ESP), Neda Nikolic,Sanja Knezeviz (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Jelena Dubljevic (Tarbes, FRA), Ana Baletic (Atinaikos, GRE),Milka Bjelica (Lotos Gdinja, POL), Biljana Turcinovic (Atomeromu, HUN), Iva Perovanovic (Lates Monpelje, FRA),Natasa Popovic (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Ana Turcinovic (Merkur Celje, SLO), Kristina Rakovic (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Esaja Marfi (Soler Huventud Mariana, ESP),Milica Jovanovic (Umbertide, ITA)

Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 04 maja 2011, 22:39

ann pisze:Czarnogóra naturalizowała drugą po ADF Amerykankę, tym razem padło na wyrożniającą się w lidze hiszpańskiej Eshaya Murphy.

Jelena Skerovic (Frisko Sika, CZ), Snezana Aleksic (Gospic, CRO), Jelena Culafic, Marija Vujadinovic (Buducnost PGD,MNE), Masa Stanisic (Roling, Niksic MNE), Maja Milutinovic (Vozdovac, Beograd SRB), Ana De Forz (Hondaribia, ESP), Neda Nikolic,Sanja Knezeviz (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Jelena Dubljevic (Tarbes, FRA), Ana Baletic (Atinaikos, GRE),Milka Bjelica (Lotos Gdinja, POL), Biljana Turcinovic (Atomeromu, HUN), Iva Perovanovic (Lates Monpelje, FRA),Natasa Popovic (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Ana Turcinovic (Merkur Celje, SLO), Kristina Rakovic (Jedinstvo, Bijelo Polje MNE), Esaja Marfi (Soler Huventud Mariana, ESP),Milica Jovanovic (Umbertide, ITA)

A można tak dwoma naturalizowanymi playerkami grać na mistrzostwach Europy? :roll: Dotąd raczej to było wykluczone... Swoją drogą, to takie panie jak Bjelica, Dubljević i Perovanović są dużo lepsze od naszych wysokich - z wyjątkiem Ewki rzecz jasna. Dodając do tego Skerę i nawet już podstarzałą ADF - mieszanka bardzo ciekawa. Obym był złym prorokiem, ale będzie bardzo ciężko z nimi wygrać...

PS. Czy ktoś wie, jak jest z biletami? Od kiedy sprzedają, jakie ceny?
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 04 maja 2011, 23:49

Od Czarnogóry też ładnie w plecy dostaniemy....

Ta Eshaya Murphy - fajny gracz - średnio chyba 25 pkt w Marianie w Hiszpanii. Nieźle.

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 05 maja 2011, 07:04

Koszykarz (Toruń) pisze:Od Czarnogóry też ładnie w plecy dostaniemy....

Ta Eshaya Murphy - fajny gracz - średnio chyba 25 pkt w Marianie w Hiszpanii. Nieźle.

A mnie dziwi brak Hajdany Radunović w składzie :mrgreen:

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 05 maja 2011, 20:48

Hiszpania bez Marty..podpadła Jose 8)

Bases: Ellisa Aguilar, Laia Palau, Silvia Domínguez y Cristina Ouviña.

Exteriores: Anna Cruz, Marta Xargay, Amaya Valdemoro, Alba Torrens.

Interiores: Anna Montañana, María Pina, Sancho Lyttle, Cindy Lima, Laura Nicholls, Laura Herrera y Luci Pascua.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 05 maja 2011, 21:17

garnett pisze:Hiszpania bez Marty..podpadła Jose 8)

Bases: Ellisa Aguilar, Laia Palau, Silvia Domínguez y Cristina Ouviña.

Exteriores: Anna Cruz, Marta Xargay, Amaya Valdemoro, Alba Torrens.

Interiores: Anna Montañana, María Pina, Sancho Lyttle, Cindy Lima, Laura Nicholls, Laura Herrera y Luci Pascua.

No ciekawe że Marty nie ma...

Ale jednak Jose ma w czym przebierać.. 3 niezłe guardy , do tego Torrens , Valdemoro , Cruz ,Montanana , Lyttle - Hiszpanki będą silne - swoje dorzucą też pewnie Francuzku , Rosjanki , Czeszki- czyli układ sił bez zmian.

Cienko widzę Polki.

PS. Obstawiam że namieszają...Czarnogórki 8)

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 06 maja 2011, 15:30

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2011/05/06/bede-zadowolony-z-piatego-miejsca-polski-w-eurobaskecie-kobi/

Od 18 czerwca do 3 lipca w Polsce będzie rozgrywany Eurobasket kobiet. Polska trafiła do grupy m.in. z Hiszpanią i Czarnogórą. Mecze Polek będą oglądały pewnie tysiące kibiców, z frekwencją na innych meczach może być problem. - Nie byłby aż takim pesymistom, choć wszyscy musimy sobie zdawać sprawę, że organizujemy Eurobasket kobiet. Nie będzie aż tak dużego zainteresowania ze strony kibiców, jak w przypadku turnieju mężczyzn. Wiedzieliśmy o tym od początku, gdy braliśmy organizację turnieju kobiet - oznajmił Bachański.

Marek Dubiński: Z którego miejsca reprezentacji kobiet w Eurobaskecie będzie pan zadowolony?

Grzegorz Bachański : Zarząd PZKosz podjął uchwałę, z której wynika ze celem jest zakwalifikowanie się poprzez Eurobasket do Igrzysk Olimpijskich. Awans daje nam minimum piąte miejsce. Jeśli coś więcej osiągniemy, będzie wspaniale.

O tak wysoką pozycję może być ciężko. Kadra zagra bez Agnieszki Bibrzyckiej. Jakby tego było mało mamy trudną grupę, w której jest Hiszpania. Chyba ciężko o przesadny optymizm?

- Oczywiście, grupa jest trudna. Hiszpania od wielu lat ma ugruntowaną pozycję. Pamiętajmy jednak, że to jest sport. Z przecieków, które mamy, to problemy typu kontuzje, czy macierzyństwo, mają też inne federacje. To nie jest tylko problem Polski. Otrzymywałem na bieżąco meldunki ze zgrupowania kadry i panuje tam dobra, optymistyczna atmosfera. Nie ma Bibrzyciej, nie ma innych, ale jesteśmy my. Tak do tego wszystkiego podchodzą zawodniczki, które się przygotowują do turnieju. To też wytwarza chemię w zespole. Te dziewczyny nie mają nic do stracenia, niech walczą o jak najlepszy wynik.

Przez jakiś czas poruszany był temat naturalizacji, w kontekście gry w reprezentacji Polski, rozgrywającej z USA. To były tylko spekulacje dziennikarskie, czy rzeczywiście coś było na rzeczy?

- To nie była kaczka dziennikarska. Poprzednie władze czyniły starania, aby naturalizować Amerykankę. Chodziło oczywiście o rozgrywającą. Myślę, że ten temat jest w obecnym czasie zakończony. W wyniku kontuzji wysokich zawodniczek, teraz bardziej przydałaby nam się koszykarka na pozycję centra niż rozgrywająca. Naturalizacja, to nie jest coś, co powinno wyróżniać pracę kadry. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Na meczach reprezentacji Polski będzie pewnie wysoka frekwencja. Czy boi się pan o zainteresowanie ze strony kibiców jeśli chodzi o inne spotkania? Niezbyt ładnie będzie wglądało, jak któreś spotkanie grupowe będzie oglądało powiedzmy stu kibiców!

- Nie byłby aż takim pesymistom, choć wszyscy musimy sobie zdawać sprawę, że organizujemy Eurobasket kobiet. Nie będzie aż tak dużego zainteresowania ze strony kibiców, jak w przypadku turnieju mężczyzn. Wiedzieliśmy o tym od początku, gdy braliśmy organizację turnieju kobiet. Na meczach reprezentacji Polski powinno być kilka tysięcy kibiców. Mam nadzieję, że w hali na Śląsku będzie komplet.

Co z budżetem turnieju? Czy został on zamknięty?

- Tak. Jednak cały czas będą trwały negocjacje odnośnie kwestii związanych choćby z obsługą technologiczną. To jest ciągły proces. FIBA do końca będzie naciskała, aby turniej został przeprowadzony na jak najwyższym poziomie. My to rozumiemy, natomiast oczekujemy od FIBA życiowego podejścia do pewnych spraw. Sytuacja, która się wytworzyła w wyniku kryzysu finansowego w samorządach, też odbiła się na budżecie imprezy. Skoro potwierdziliśmy, że organizujemy Eurobasket, to oczekujemy też pozytywnych negocjacji.

Liczy pan, że uda się zarobić na imprezie?

- Na początku założenia były chwalebne, ale trzeba być świadomym tego, że na turnieju kobiet trudno jest zarobić. To nie jest głównym celem związku. Celem związku jest propagowanie koszykówki. Mimo problemów uznaliśmy, że dobrze będzie zorganizować tego typu turniej. Dla dziewczyn, które grają warto to zrobić, trzeba propagować koszykówkę.

Czy promocja imprezy będzie na wyższym poziomie niż w przypadku niedawnego turnieju mężczyzn jaki odbył się w Polsce?

- Jeszcze dwa miesiące temu istniała groźba, że jedno czy nawet dwa miasta będą chciały się wycofać z organizacji turnieju. Obecnie jestem spokojny o to, że turniej się odbędzie. Jeśli przy środkach jakimi dysponujemy, będziemy w stanie przeprowadzić w miarę sensowną promocję, to na pewno to zrobimy.

Oby tylko nie było sytuacji, że Eurobasket zostanie w Polsce niemal niezauważony!

- Nie powinno tak być. Wydaje mi się, że trzeba być większym optymistom. Bardzo się cieszę, że z miastami toczą się rozmowy o problemach, typu jak zapełnić hale, jak promować koszykówkę. Wcześniej rozmawialiśmy jak nie dać się oszukać, jak znaleźć pieniądze albo ich nie dać. Jest konstruktywna rozmowa, jak zachęcić młodzież do przyjścia na mecze. Ja się z tego cieszę.

Nie samym Eurobasketem żyją kibice w Polsce. Zmieniając temat, to jak będzie przebiegała rywalizacja w finale mistrzostw Polski mężczyzn?

- Była grupa osób, która oczekiwała finału z udziałem zespołów z Wybrzeża. Na ich meczu zanotowaliśmy rekord frekwencji w lidze. Gdyby to się powtórzyło, byłaby to głośna propaganda koszykówki. Myślę, że Turów jest na tyle uznaną marką, że finał będzie ciekawy. Kto jest faworytem? Formalnie Prokom, jako mistrz z ostatnich lat. Turów ma jednak podrażnioną ambicję. Raz, że przegrywał już z Prokomem w finale, a dwa, iż rok temu Turów do tej fazy w ogóle nie dotarł. Pała więc naturalną chęcią rewanżu.

Ile będzie meczów?

- Mam nadzieję, że siedem. Grajmy do końca, to jest dobre dla koszykówki.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 07 maja 2011, 05:14

Nie byłby aż takim pesymistom,

Wydaje mi się, że trzeba być większym optymistom.

Co za analfabeta pisał ten artykuł???
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Wróć do „EUROBASKET-ME KOBIET W POLSCE ( UWAGA: za kilka dni podforum będzie przeniesione do działu Europa/Świat )”