Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: paulo2907 » 29 sierpnia 2010, 14:20

Kto ma największe szanse zostania pierwszą jedynką na przyszłorocznym EuroBaskecie, który odbędzie się w Polsce? Dotychczas rolę tej pierwszej spełniała Paulina Pawlak, kapitan reprezentacji oraz zawodniczka Wisły Can Pack Kraków. Rola tej drugiej przypadała Agacie Gajdzie, zawodniczce toruńskiej Energi. Pierwsza aktualnie boryka się z kontuzją kolana, a druga zrezygnowała z gry w barwach narodowych. To wszystko oznacza problem dla sztabu szkoleniowego biało-czerwonych. Z pomocą ma przyjść "jedynka" zza oceanu, o której mówi się już od dłuższego czasu.

Czy ktoś wie, co konkretnie dolega Paulinie i jak długo potrwa jej przerwa w treningach? Prawdę mówiąc - ta wiadomość mnie cokolwiek zmartwiła, zwłaszcza pamiętając jej problemy z kolanem i operację w sezonie 07/08. Na dodatek Kasia Krężel też nie jest w pełni sił i początek sezonu może z tych powodów nie wyglądać ciekawie dla Wisły.
No ale to temat o kadrze. W pełni zgodzę się z Ałgają odnośnie oceny pewnych zjawisk występujących w reprezentacji i wokół niej. Zarzucanie Pawlak braku zaangażowania to już masakra - kto jak kto, ale ona zawsze biega z wywieszonym językiem, nadrabiając tym braki w stricte koszykarskim rzemiośle. Czyli tak jak Dźwigalska, tylko że z lepszymi efektami. Jednak - jak rozumiem - rozgrywająca AZS-u stara się lepiej, bo zna od dawna filozofię trenerską Maciejewskiego, a inne filozofie trenerskie można tylko wrzucić do śmietnika. 8) Wkrótce się zatem okaże, że Chaliburda jest bardziej przydatna kadrze niż Kobryn, a Trębicka więcej zdziała na ME od Biby. :lol: Temat naturalizacji "jakiejś" rozgrywającej z USA wraca jak bumerang. Nie mam tutaj takich "ideologicznych" sprzeciwów jak choćby Greebo, ale sposób załatwiania tej sprawy jest już wręcz żenujący. O ile z Loganem czy Kelatim było to zrobione w sposób dużo bardziej cywilizowany (choćby dlatego, że grali wcześniej w Polsce, a ten drugi ożenił się z naszą rodaczką), to w przypadku żeńskiej kadry selekcjoner nie widzi w posiadanym materiale ludzkim zawodniczki, która byłaby godną prowadzenia gry na ME. Już abstrahuję od tego, co kiedyś poruszył jeden z forumowiczów - co to za szef, który zaraz po objęciu funkcji mówi, że ma beznadziejnych pracowników i znajdzie innego, jaka to atmosfera do pracy. Podkreślę tylko jedno - działacze są ci sami, co wówczas, gdy rozkręcali sprawę naturalizowania Logana, za to inny selekcjoner. I o ile dobrze pamiętam - Katzurin nie dawał do zrozumienia niemal w każdym wywiadzie, że musimy naturalizować jakiegoś Amerykanina, dużo więcej mówił o tym Ludwiczuk. Nie było czuć też ze strony coacha męskiej kadry takiej presji czy wyczekiwania w tej sprawie, a teraz wydaje mi się, że Maciejewski czeka na ten moment jak na zbawienie. Jeśli chodzi o sposób komunikacji z Krężel, to tylko pogratulować. Rozumiem, że w przypadku kontuzji zawodniczki z Gorzowa, pan Maciejewski też nie zaprzątałby sobie głowy takimi błahostkami? :roll:
Na marginesie: ktoś niewtajemniczony - czytając cytowany fragment - mógłby dojść do wniosku, który podaje mu jak na tacy w ostatnim zdaniu pan redaktor. Skoro jedna playmakerka zrezygnowała z kadry, a druga jest kontuzjowana (nie określono długości absencji, a ME przecież dopiero za 9,5 miesiąca), to taka naturalizowana zawodniczka jawi się jako dziejowa konieczność. Chociaż przy okazji pan redaktor jakby zapomina, że to nie koszykówka klubowa, ale reprezentacyjna...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 29 sierpnia 2010, 16:39

paulo2907 pisze:Czy ktoś wie, co konkretnie dolega Paulinie i jak długo potrwa jej przerwa w treningach? Prawdę mówiąc - ta wiadomość mnie cokolwiek zmartwiła, zwłaszcza pamiętając jej problemy z kolanem i operację w sezonie 07/08. Na dodatek Kasia Krężel też nie jest w pełni sił i początek sezonu może z tych powodów nie wyglądać ciekawie dla Wisły.

Co do Kaśki... ona już od jakiegoś czasu normalnie trenuje, chyba że coś się nagle zmienił, hm?

Co do Pauli:

Paulina Pawlak była najrówniej grającą zawodniczką w meczach z Rosją i Czechami. Biało-czerwone rozgrywają w tym roku jedynie spotkania towarzyskie. Jako gospodarz przyszłorocznych ME mają zapewniony udziału w turnieju, który na przełomie czerwca i lipca odbędzie się na parkietach Bydgoszczy, Katowic i Łodzi. Przygotowania mają służyć przede wszystkim zgraniu i sprawdzeniu szerokiego zaplecza, m.in. dlatego nie bierze w nich udziału liderka zespołu Agnieszka Bibrzycka.

- W ostatniej kwarcie spotkania z Czeszkami poczułam ból w kolanie, ale grałam dalej. Po meczu kolano zaczęło puchnąć, a badania wykazały obecność płynu i potrzebna była punkcja. Płynu było sporo, ale na szczęście bez krwi. Lekarze nie dawali żadnej gwarancji mojego startu w Brazylii, a występ we Francji ogóle nie wchodził w grę. Ponieważ prosto z Paryża dziewczyny lecą do Brazylii, więc nie było sensu bym leciała na wycieczkę. Zresztą według lekarzy sama podróż samolotem nie byłaby dobra dla mojej nogi - powiedziała PAP Pawlak.

Koszykarka ma nadzieję, że będzie mogła we wrześniu wrócić do treningu i rozpocząć przygotowania do sezonu z krakowską Wisłą.

- Przechodzę rehabilitację, w poniedziałek mam kontrolę. Wierzę, że wszystko będzie dobrze, zresztą płyn nie zbiera się ponownie, a to dobry znak. Za około 10 dni powinnam zacząć trenować. Szkoda, że z kadrą już w tym roku nie zagram - dodała.

źródło: http://sport.wp.pl/kat,33594,title,Polk ... omosc.html
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Kaziu
Nowy na forum

Postautor: Kaziu » 29 sierpnia 2010, 18:43

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 29 sierpnia 2010, 19:24

co więcej dodać.. żenada panie Maciejewski.

friel
Kadet

Postautor: friel » 29 sierpnia 2010, 20:50

przeczytaj staty zobacz co zrobiły zawodniczki a nie skaczesz z "pyskiem" do Trenera Polacy to żałosny naród
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

anatol
Żak

Postautor: anatol » 29 sierpnia 2010, 22:16

friel pisze:przeczytaj staty zobacz co zrobiły zawodniczki a nie skaczesz z "pyskiem" do Trenera Polacy to żałosny naród

Może to niedopuszczalne,ale uważam,że trener jest odpowiedzialny za wyniki zespołu nawet GURU Maciejewski.Jeśli uważa,że skład nie pozwoli mu realizować założeń to nie powinien podnosić rękawicy.A ten facet zraził do siebie pół reprezentacji już na początku.Do tego zachowuje się tak jakby amerykańska POLKA miała zbawić reprezentację.Czarno to widze.Coś czuje że za rok jednak będzie prosił niektóre zawodniczki o grę żeby uratować własny tyłek.

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 30 sierpnia 2010, 11:14

friel pisze:przeczytaj staty zobacz co zrobiły zawodniczki a nie skaczesz z "pyskiem" do Trenera Polacy to żałosny naród

ty chyba nienormalny jesteś. Chyba wiadomo że to trener ponosi odpowiedzialnosć za wyniki . Za obecne wyniki , przygotowanie , atmosfere i tą całą otoczkę z naturalizacją i tym że zawodniczki nie chcą pracować z nim - to całą winę ponosi Maciejewski.
Kibice z Gorzowa to pewnie marzą by na Eurobasket wybiegła piątka : Dźwigalska , Skobel , Żurowska , Kaczmarczyk , Piekarska. Wtedy by im wszystko pasowało... Prawda jest taka że umiejętności do kadry mają tylko Skobel i Żurowska (Żurowska zasługuje jednak tylko na ,,zmienniczkę'' Leciejewskiej) Co do Piekarskiej - niestety w Polsce nie mamy wielu wysokich dlatgo niestety ona jest.. Choć ja za Piekarska wolałbym Majewską bo przynajmniej Majewska ma ułożony rzut a Piekarska nie...
Co do Dźwigalskiej - nie ma sensu już nic więcej dodawać - koń jaki jest - każdy widzi. Argument że Maciejewski jej ufa jest dla mnie żenujący i śmieszny. Nie przenosi się ,,klubu '' do repry...

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 30 sierpnia 2010, 14:42

Trzeba odróżnić pracę Maciejewskiego od ideologi kibiców z Gorzowa czyli " guru trener u którego trzeba być bardziej pracowitym i starać się sto razy bardziej niż u innych trenerów świata".
To trochę wygląda jakby on obrywał na forum za twórczość kibiców.

Na razie Maciejewski jest na etapie sprawdzania zawodniczek. I nie jest prawdą że tylko zawodniczki z Gorzowa są powoływane na wyrost. Zresztą Żurowska to pewniak , Kaczmarczyk największy talent w PLKK a Skobel, Dźwigalska czy Piekarska bardziej zasłużyły na "sprawdzenie" niż np.Tomiałowicz.Teraz jest czas na eksperymenty a wyniki nie są najważniejsze.
Obrazek

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 30 sierpnia 2010, 14:45

hellraiser pisze:Trzeba odróżnić pracę Maciejewskiego od ideologi kibiców z Gorzowa czyli " guru trener u którego trzeba być bardziej pracowitym i starać się sto razy bardziej niż u innych trenerów świata".
To trochę wygląda jakby on obrywał na forum za twórczość kibiców.

Na razie Maciejewski jest na etapie sprawdzania zawodniczek. I nie jest prawdą że tylko zawodniczki z Gorzowa są powoływane na wyrost. Zresztą Żurowska to pewniak , Kaczmarczyk największy talent w PLKK a Skobel, Dźwigalska czy Piekarska bardziej zasłużyły na "sprawdzenie" niż np.Tomiałowicz.Teraz jest czas na eksperymenty a wyniki nie są najważniejsze.

W końcu jakiś rozsądny głos, bo wpisów koszykarza to już się nie da czytać.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 31 sierpnia 2010, 13:31

koszykarz34 pisze:Kibice z Gorzowa to pewnie marzą by na Eurobasket wybiegła piątka : Dźwigalska , Skobel , Żurowska , Kaczmarczyk , Piekarska. Wtedy by im wszystko pasowało...

Niestety nie mamy tak samo nasr*** jak ty w główce, zeby myslec takimi kryteriami.

Dla mnie sprawa jest oczywista. Na ME ma byc wynik i obojetnie czy to bedzie grala "Chaliburda" czy Pawlak.

Rok do Euro a wielkie obnibusy tego forum juz by dziekowaly Maciejewskiemu 8) Gratulacje :)

Mecze sparingowe tak naprawde w tym roku mnie guzik obchodza. 2-3 miesiace przed mistrzostwami bede sie martwil o forme naszych kadrowiczek.

AHA... zapomnial bym!! BOSKI EDO DO KADRY!! I TO JUZ...

... Zjednoczonych Emiratów Arabskich :mrgreen:

Kuba: Zgadzam się z Twoim zdaniem, ale słownictwo mógłbyś trochę przytemperować. Za niewybredne określenia pod adresem innego forumowicza nagradzam plusem.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

friel
Kadet

Postautor: friel » 01 września 2010, 23:45

Kuba to jest trochę nie Fair z tym plusem dla Endrju może lepiej niech moderatorzy wstawiają tu suche wyniki i wycinki a nam szarym kibicom niech ten dział będzie zamknięty do komentowania bo syf się robi jak na typowym polskim podwórku (tak mnie też tu ponosi) a nie rozsyłamy plusiki na lewo i prawo . Taka mała sugestia bo wydaje mi się że Polskie forum nie dorosło do Kibicowania REPREZENTACJI
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 02 września 2010, 05:50

friel pisze:Kuba to jest trochę nie Fair z tym plusem dla Endrju

A ja tego plusika przyjelem z "godnoscia na klate' 8) Przynajmniej powiedzialem co myslalem bo juz co niektorych toruńskich (i nie tylko) artystów czytac sie nie da.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 02 września 2010, 12:38

Polska Vs. Brazylia 59-77 więcej szczegółów wkrótce...

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 02 września 2010, 13:00

.
Zanim będzie "więcej szczegółów", oto zdobycze punktowe (za brazylijskim portalem):

BRASIL (23 + 16 + 15 + 23 = 77)
Adrianinha (15pts), Karen (12), Palmira (5), Franciele (9 e 6 rebotes) e Kelly (8 e 5 rebotes). Depois: Micaela (5 e 4 recuperações), Damiris (4 e 6 rebotes), Sílvia (8), Helen (9) e Tássia (2). Técnico: Carlos Colinas

POLÔNIA (8 + 16 + 15 + 20 = 59)
Mieloszyńska (9pts), Krężel (0), Żurowska (8), Kobryn (11) e Leciejewska (13). Depois: Perlińska (4), Skobel (0), Piekarska (12), Kaczmarczyk (0), Piettrzak (0), Tomialowicz (0) e Gulak-Lipka (2). Técnico: Dariusz Maciejewski.

[ http://www.basketbrasil.com.br/internacional/selecao-brasileira-feminina-vence-polonia-no-primeiro-jogo-preparatorio-para-o-mundial ]

--------------------------------------------------
42450
.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 02 września 2010, 13:46

Cóż biorąc pod uwagę daleką podróż to, poza I kwartą, całkiem niezły wynik.

Wróć do „Reprezentacja Polski”