Co słychać w Kadrze Polski?
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907
Re: Co słychać w Kadrze Polski?
na pewno nie mówiła o sobie bo jej akurat nie brakuje ambicji popatrz obiektywnie na wszystkie zawodniczki, i powiedz szczerze która grała dobrze ? a ty tylko oceniasz i krytykujesz gorzowianki reszta była super
Nie liczac pierwszego meczu, Ewelina spisywala sie niezle, sama meczu nie wygra, a wybitnego wsparcia w kolezankach nie miala.
Mysle, ze trener nie powinien trenowac zadnego zespolu w PLKK. Maciejewski nawet jakby bardzo sie staral, to nie moglby byc zupelnie bezstronny. Z gorzowskich koszykarek najbardziej zawiodla chyba Zurowska, i faktycznie mozna bylo odniesc wrazenie, ze trener za dlugo ja trzymal, kiedy zupelnie partolila gre. Z drugiej strony - na kogo mial ja zmienic? (Dodam tylko, zeby nie bylo nieporozumien - nie uwazam, ze np. Kaczmarczyk grala lepiej, ale wobec niej nie bylo i nie moglo byc takich oczekiwan jak wobec Zurowskiej, ktora miala byc jedna z liderek).
To prawda, ze Maciejewski mial niewesola sytuacje, ale celu (awans do kwalifikacji olimpijskich) nie wypelnil, nie potrafil tez podtrzymac ducha bojowego w druzynie: kiedy ciagle byla szansa na awans, dziewczyny odpuscily. Koziorowicz po przegranych mistrzostwach pokazal klase, bijac sie w piers. Maciejewski zachowuje sie, jakby mial wiecej powodow do zadowolenia niz samobiczowania.
Niestety trudno spodziewac sie lepszych wynikow w najblizszych latach, to jest blad systemowy i zmiana trenera raczej nie da nam wysokiej pozycji na nastepnych mistrzostwach. Na tych mielismy szanse, ale byla to w duzej mierze kwestia komfortowej drabinki (Niemki, Łotyszki, Chorwatki... ćwierćfinałowym rywalem byłaby Litwa bądź Czechy, czyli zespoły, z którymi Polki wygrywały w czasie przygotowań...). Biba, Ewka, takze Szott czy Mowilk - w najlepszym razie pograja jeszcze kilka lat (choc spora szansa, ze zakoncza kariere reprezentacyjna wczesniej niz klubowa), a nastepczyn nie widac. Pod tym wzgledem sytuacja zenskiej koszykowki wyglada duzo gorzej niz meskiej, gdzie mamy pare nieposlednich talentow - przynajmniej wiadomo, na kogo chuchac i dmuchac.
Mysle, ze trener nie powinien trenowac zadnego zespolu w PLKK. Maciejewski nawet jakby bardzo sie staral, to nie moglby byc zupelnie bezstronny. Z gorzowskich koszykarek najbardziej zawiodla chyba Zurowska, i faktycznie mozna bylo odniesc wrazenie, ze trener za dlugo ja trzymal, kiedy zupelnie partolila gre. Z drugiej strony - na kogo mial ja zmienic? (Dodam tylko, zeby nie bylo nieporozumien - nie uwazam, ze np. Kaczmarczyk grala lepiej, ale wobec niej nie bylo i nie moglo byc takich oczekiwan jak wobec Zurowskiej, ktora miala byc jedna z liderek).
To prawda, ze Maciejewski mial niewesola sytuacje, ale celu (awans do kwalifikacji olimpijskich) nie wypelnil, nie potrafil tez podtrzymac ducha bojowego w druzynie: kiedy ciagle byla szansa na awans, dziewczyny odpuscily. Koziorowicz po przegranych mistrzostwach pokazal klase, bijac sie w piers. Maciejewski zachowuje sie, jakby mial wiecej powodow do zadowolenia niz samobiczowania.
Niestety trudno spodziewac sie lepszych wynikow w najblizszych latach, to jest blad systemowy i zmiana trenera raczej nie da nam wysokiej pozycji na nastepnych mistrzostwach. Na tych mielismy szanse, ale byla to w duzej mierze kwestia komfortowej drabinki (Niemki, Łotyszki, Chorwatki... ćwierćfinałowym rywalem byłaby Litwa bądź Czechy, czyli zespoły, z którymi Polki wygrywały w czasie przygotowań...). Biba, Ewka, takze Szott czy Mowilk - w najlepszym razie pograja jeszcze kilka lat (choc spora szansa, ze zakoncza kariere reprezentacyjna wczesniej niz klubowa), a nastepczyn nie widac. Pod tym wzgledem sytuacja zenskiej koszykowki wyglada duzo gorzej niz meskiej, gdzie mamy pare nieposlednich talentow - przynajmniej wiadomo, na kogo chuchac i dmuchac.
kanpak pisze:Niestety trudno spodziewac sie lepszych wynikow w najblizszych latach, to jest blad systemowy i zmiana trenera raczej nie da nam wysokiej pozycji na nastepnych mistrzostwach.
o tym się także na tym forum co jakiś czas "trąbi" i nic.
PS.Po raz kolejny też zapytam.....o sens istnienia SMS Łomianki. TVP Sport mogłaby już oszczędzić tych powtórek meczu Polska-Chorwacja.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
- Na zewnątrz osobiście nie dostrzegłem braku chemii. Być może po turnieju wszystko wyjdzie i wtedy się okaże jak naprawdę było - ocenia sprawę Dariusz Maciejewski, szkoleniowiec reprezentacji Polski.
sportowefakty.pl
Ps. Oby....
Koszykarz (Toruń) pisze:
- Na zewnątrz osobiście nie dostrzegłem braku chemii. Być może po turnieju wszystko wyjdzie i wtedy się okaże jak naprawdę było - ocenia sprawę Dariusz Maciejewski, szkoleniowiec reprezentacji Polski.
sportowefakty.pl
Ps. Oby....
Jestem zdumiony takim tekstem. Co ten wujek przez cały okres przed Eurobasketem robił?!!! Zapewne nie zajmował sie tym czym powinien czyli przygotowaniem rezerw do tego turnieju. Ciekawe czy bedzie miał zamiar napisac jakis raport i swoja ocene tego co zniszczył sorry zrobił. Z drugiej strony dobrze ze odpadły bo nie beda sie dalej błaźnic i grac "swietna taktyka" nakresloną przez mega trenera. Hm teraz p. Maciejewski powinien dostac sporo ofert na prace z kadrami narodowymi lub klubów z NBA.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
hermes46 pisze:Z drugiej strony dobrze ze odpadły bo nie beda sie dalej błaźnic i grac "swietna taktyka" nakresloną przez mega trenera. :
1. Ta wypowowiedzia ostatecznie się zbłaźniłes. (Nie jedna osoba sobie mysli "taki stary a taki głupi...

hermes46 pisze: Hm teraz p. Maciejewski powinien dostac sporo ofert na prace z kadrami narodowymi lub klubów z NBA.W kuluarach sie mówi ze reprezntacja Bezudnej Wyspy jest zainteresowana praca tego pana
2. W Kuluarach mówi się również , że powinni Cię wysłać na te same badania co Jarosława Kaczyńskiego.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Jestem właśnie po lekturze kilku storn od ostatniego meczu polecam je szczególnie psychologom ,socjologom i psychiatriom ciekawy materiał do analizy .
A teraz siadamy wygodnie w fotelach , ewentualnie sadzamy d--ę na stołkach są wakacje już albo końcówka sesji więc relaksik.
Napiszę a chłodno parę słów od Siebie tak na zakończenie proponuję dla wszystkich asów czy tam nie asów napisać po poście i zamknąć ten temat bo zaczyna przypominać pyskówkę obrażonych posłów przy "Kawa czy herbata"
Tak więc Friel-a obraz Kadry na Mistrzostwach 2011
Zawodniczek których nie ma :
Bibrzycka -Ciąża (nie wspomagała na parkiecie z powodów oczywistych ,ale jej komentarze w tv wcale nie były lepsze)
Krawiec ,Leciejewska , Piekarska,Majewska,Mieloszyńska,Jujka -kontuzjowane
Gajda ,Jeziorna -rezygnacja z repy
Podsumowanie : Braki na pozycji nr 2 (całego pierwszego garnituru), Brak na pozycji nr 3,4,5 znaczące
Do gry desygnowane :
Pawlak
Dźwigalska
Skobel
Pietrzak
Mowlik
Babicka
Szott
Żurowska
Kaczmarczyk
Gulak-Lipka
Chomać
Kobryn
Trener Dariusz Maciejewski
Drużyna przeszła pierwszą grupę z jednym zwycięstwem nad słabymi Niemkami w drugiej grupie straciła szanse na awans do ćwierćfinałów .
Nie spełniono założeń (awans do IO)
Zastanawiałem się czy dopisać statystyki ,ale obawiam się że mogła by to być bolesna i zbyt smutna lektura na wakacje.
to też dodam dla chętnych a maniaków pozycja obowiązkowa :
http://www.eurobasketwomen2011.com/pl/c ... D_347.html
Obraz wygląda żenująco skuteczność reprezentacji z gry wynosi 35.9% przy 36.0 zbiórkach, aż (jak na nasze realia) 11.8 asystach,tragicznych 16.0 stratach i tylko 7.6 przechwytach nie powala na kolana nas ani tym bardziej europejską czołówkę .
Ocena poszczególnych zawodniczek :
Paulina Pawlak - Tragiczna Kapitan polskiej reprezentacji (tu moja osobista ocena zarówno umiejętności jak i osobowości)
grała bardzo słabo ,szarpała akcję i odnosiłem czasami wrażenie że gra sama sobie (lepsza w tym aspekcie
była tylko Żurowska)
Katarzyna Dźwigalska - zagrała to o co jest tu posądzana miejscami nawet trochę lepiej (zdobywała punkty ) niestety w 2
meczach w ataku było bardzo źle ,natomiast cały turniej poprawnie w obronie .
A. Pietrzak - Ta zawodniczka była zabrana jak to ktoś napisał na wyrost wiele dobrego o jej grze powiedzieć nie można ale
na tle całego zespołu uplasowała się gdzieś po środku szarości .
A. Skobel - pod nieobecność Krawcowej i Biby na pozycji nr 2 szarpała i walczyła , ale grzyby w ataku kładą się cieniem na
na jej występie . Gdyby jednak wszystkie zawodniczki walczyły z takim zaangażowaniem można było by więcej
ugrać .
E. Mowlik - Dla mnie największe rozczarowanie w ataku (podkreślam ataku) Liczyłem mocno na jej punkty nie tylko z
wypracowanych pozycji ,ale jakieś minięcie zwód przy lini za 3 (w wszystkich meczach wykonała aż 1!)
słowem jak na pozycję na ,której grała wypadła fatalnie i nie zmieni tego parę "3"
M. Babicka - w zastępstwie nieobecnych miała zadanie wypełnić lukę w defensywie i dołożyć coś w ataku w mojej ocenie
zagrała to co pokazywała w Polkowicach w jednym meczu pokazała nawet ciut więcej
A. Szott - Przyznam się ,iż myślałem ,że spali się dziewczyna tu mnie nieco zaskoczyła jednak o ile w 1 fazie było fajnie o
tyle w 2 już coraz słabiej , ale i tak oceniam jej występ w miarę pozytywnie .
A. Kaczmarzyk - pierwszy mecz to była tragedia , lecz z meczu na mecz coraz lepiej na tle Żurowskiej jej gra wyglądała na
Co najmniej zadowalającą
J. Żurowska - Pomimo całej mojej sympatii dla zawodniczki trzeba powiedzieć ,że obok Eweliny i Pauliny była dla mnie
Największym rozczarowaniem imprezy . Grała egoistycznie i nieskutecznie , nie wiem gdzie się podziała
Justyna z play-off ,ale dla dobra samej zawodniczki lepiej ,aby się szybko odnalazła z powrotem.
A. Chomać - zagrała to czego się po niej spodziewałem czyli niewiele .
Gulak-Lipka- słabe mistrzostwa tej zawodniczki dobre zagrania w obronie przeplatała fatalną grą w ataku i głupimi faulami .
Liczyłem może zbyt optymistycznie na nieco więcej .
Ewelina Kobryn - Zawiodła jak cały zespół miała być liderką a wszyło średniactwo (pokazała się tylko na tle beznadziejnej
reprezentacji Niemiec ,kibice narzekali na brak pomocy dla niej od innych zawodniczek tymczasem
ona sama miała być pomocą dla reprezentacji (od siebie dodam ,iż nie wiem jak można pomóc komuś komu
piłka pod koszem wypada z rąk chyba tylko jakimś klejem na dłonie )
Na koniec trener Dariusz Maciejewski - jego ocenę zostawiłem na koniec bo mi Gorzowianinowi przychodzi z największym trudem.
Na pewno nie ustrzegł się błędów trzeba to powiedzieć jasno .
Dla mnie na chłodno na pewno przy takiej kadrze pokazał się lepiej niż jego poprzednicy .
Ale trenera rozlicza się z wyników jakie osiąga zespół na ile ten zespół z nim współpracował , na ile sabotował ,a na ile starczył umiejętności się nie dowiemy .
Chciałbym od siebie dodać ,że po każdym meczu trener za wynik brał na siebie .
Proszę też abyście nie wyrywali jakiś tam jego wypowiedzi dla niego dostateczną karą są porażki .
Ale nie będę traktował go ulgowo moim zdaniem powinien wycisnąć z tych dziewczyn 200% z kilku wycisnął , ale nie ze wszystkich i tutaj jego ocena wypada słabo .
Może (podkreślam może) gdyby związek twardo postawił go na następne 2 lata i by znów zawalił to moja ocena była by bardziej krytyczna bo nie było by już żadnych "ale "
Podsumowanie obrazu całych mistrzostw sobie daruje już dość tu napisano
A teraz siadamy wygodnie w fotelach , ewentualnie sadzamy d--ę na stołkach są wakacje już albo końcówka sesji więc relaksik.
Napiszę a chłodno parę słów od Siebie tak na zakończenie proponuję dla wszystkich asów czy tam nie asów napisać po poście i zamknąć ten temat bo zaczyna przypominać pyskówkę obrażonych posłów przy "Kawa czy herbata"
Tak więc Friel-a obraz Kadry na Mistrzostwach 2011
Zawodniczek których nie ma :
Bibrzycka -Ciąża (nie wspomagała na parkiecie z powodów oczywistych ,ale jej komentarze w tv wcale nie były lepsze)
Krawiec ,Leciejewska , Piekarska,Majewska,Mieloszyńska,Jujka -kontuzjowane
Gajda ,Jeziorna -rezygnacja z repy
Podsumowanie : Braki na pozycji nr 2 (całego pierwszego garnituru), Brak na pozycji nr 3,4,5 znaczące
Do gry desygnowane :
Pawlak
Dźwigalska
Skobel
Pietrzak
Mowlik
Babicka
Szott
Żurowska
Kaczmarczyk
Gulak-Lipka
Chomać
Kobryn
Trener Dariusz Maciejewski
Drużyna przeszła pierwszą grupę z jednym zwycięstwem nad słabymi Niemkami w drugiej grupie straciła szanse na awans do ćwierćfinałów .
Nie spełniono założeń (awans do IO)
Zastanawiałem się czy dopisać statystyki ,ale obawiam się że mogła by to być bolesna i zbyt smutna lektura na wakacje.
to też dodam dla chętnych a maniaków pozycja obowiązkowa :
http://www.eurobasketwomen2011.com/pl/c ... D_347.html
Obraz wygląda żenująco skuteczność reprezentacji z gry wynosi 35.9% przy 36.0 zbiórkach, aż (jak na nasze realia) 11.8 asystach,tragicznych 16.0 stratach i tylko 7.6 przechwytach nie powala na kolana nas ani tym bardziej europejską czołówkę .
Ocena poszczególnych zawodniczek :
Paulina Pawlak - Tragiczna Kapitan polskiej reprezentacji (tu moja osobista ocena zarówno umiejętności jak i osobowości)
grała bardzo słabo ,szarpała akcję i odnosiłem czasami wrażenie że gra sama sobie (lepsza w tym aspekcie
była tylko Żurowska)
Katarzyna Dźwigalska - zagrała to o co jest tu posądzana miejscami nawet trochę lepiej (zdobywała punkty ) niestety w 2
meczach w ataku było bardzo źle ,natomiast cały turniej poprawnie w obronie .
A. Pietrzak - Ta zawodniczka była zabrana jak to ktoś napisał na wyrost wiele dobrego o jej grze powiedzieć nie można ale
na tle całego zespołu uplasowała się gdzieś po środku szarości .
A. Skobel - pod nieobecność Krawcowej i Biby na pozycji nr 2 szarpała i walczyła , ale grzyby w ataku kładą się cieniem na
na jej występie . Gdyby jednak wszystkie zawodniczki walczyły z takim zaangażowaniem można było by więcej
ugrać .
E. Mowlik - Dla mnie największe rozczarowanie w ataku (podkreślam ataku) Liczyłem mocno na jej punkty nie tylko z
wypracowanych pozycji ,ale jakieś minięcie zwód przy lini za 3 (w wszystkich meczach wykonała aż 1!)
słowem jak na pozycję na ,której grała wypadła fatalnie i nie zmieni tego parę "3"
M. Babicka - w zastępstwie nieobecnych miała zadanie wypełnić lukę w defensywie i dołożyć coś w ataku w mojej ocenie
zagrała to co pokazywała w Polkowicach w jednym meczu pokazała nawet ciut więcej
A. Szott - Przyznam się ,iż myślałem ,że spali się dziewczyna tu mnie nieco zaskoczyła jednak o ile w 1 fazie było fajnie o
tyle w 2 już coraz słabiej , ale i tak oceniam jej występ w miarę pozytywnie .
A. Kaczmarzyk - pierwszy mecz to była tragedia , lecz z meczu na mecz coraz lepiej na tle Żurowskiej jej gra wyglądała na
Co najmniej zadowalającą
J. Żurowska - Pomimo całej mojej sympatii dla zawodniczki trzeba powiedzieć ,że obok Eweliny i Pauliny była dla mnie
Największym rozczarowaniem imprezy . Grała egoistycznie i nieskutecznie , nie wiem gdzie się podziała
Justyna z play-off ,ale dla dobra samej zawodniczki lepiej ,aby się szybko odnalazła z powrotem.
A. Chomać - zagrała to czego się po niej spodziewałem czyli niewiele .
Gulak-Lipka- słabe mistrzostwa tej zawodniczki dobre zagrania w obronie przeplatała fatalną grą w ataku i głupimi faulami .
Liczyłem może zbyt optymistycznie na nieco więcej .
Ewelina Kobryn - Zawiodła jak cały zespół miała być liderką a wszyło średniactwo (pokazała się tylko na tle beznadziejnej
reprezentacji Niemiec ,kibice narzekali na brak pomocy dla niej od innych zawodniczek tymczasem
ona sama miała być pomocą dla reprezentacji (od siebie dodam ,iż nie wiem jak można pomóc komuś komu
Na koniec trener Dariusz Maciejewski - jego ocenę zostawiłem na koniec bo mi Gorzowianinowi przychodzi z największym trudem.
Na pewno nie ustrzegł się błędów trzeba to powiedzieć jasno .
Dla mnie na chłodno na pewno przy takiej kadrze pokazał się lepiej niż jego poprzednicy .
Ale trenera rozlicza się z wyników jakie osiąga zespół na ile ten zespół z nim współpracował , na ile sabotował ,a na ile starczył umiejętności się nie dowiemy .
Chciałbym od siebie dodać ,że po każdym meczu trener za wynik brał na siebie .
Proszę też abyście nie wyrywali jakiś tam jego wypowiedzi dla niego dostateczną karą są porażki .
Ale nie będę traktował go ulgowo moim zdaniem powinien wycisnąć z tych dziewczyn 200% z kilku wycisnął , ale nie ze wszystkich i tutaj jego ocena wypada słabo .
Może (podkreślam może) gdyby związek twardo postawił go na następne 2 lata i by znów zawalił to moja ocena była by bardziej krytyczna bo nie było by już żadnych "ale "
Podsumowanie obrazu całych mistrzostw sobie daruje już dość tu napisano
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
friel pisze:J
Masz z Darkiem jedna wspólna rzecz, on tez nie wiedział co zrobić by wykorzystać Ewkę.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
- hellraiser
- Junior
Ja uważam że powinny być jakieś granice lokalnego patriotyzmu bo za nią zaczyna się pojawiać tylko niesmak.
Ja też chcę aby Maciejwski został ale czytając analizę to najbardziej brakuje nam gwiazd typu Skobel takich dwójek co będą na nam dostarczać 5-6pkt na mecz ze skutecznością ok 25% w drugich mistrzostwach europy z rzędu.
Ewelina w 3 rozczarowań obok Pauli (w czym ona gorsza od Kasi)
Nawet Bibie w ciąży się dostało
Więcej obiektywizmu.
Ja też chcę aby Maciejwski został ale czytając analizę to najbardziej brakuje nam gwiazd typu Skobel takich dwójek co będą na nam dostarczać 5-6pkt na mecz ze skutecznością ok 25% w drugich mistrzostwach europy z rzędu.
Ewelina w 3 rozczarowań obok Pauli (w czym ona gorsza od Kasi)
Nawet Bibie w ciąży się dostało
Więcej obiektywizmu.

Co ta Żurowska robi na parkiecie? Przecież to już nawet śmieszne nie jest.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Szkoda że DAREK dopiero w meczu o pietruszkę z Francją gra na 2 CENTRY.
Gra z Gulak i Kobryn robi różnicę...
Gra z Gulak i Kobryn robi różnicę...
Różnicę to robią Francuzki, które chyba coś zabalowały wczoraj, bo to co one grają to się w bani nie mieści.
szkoda, że dopiero teraz zauważył, że nie trzeba robić hokejowych zmian co 2 minuty...
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
kuba89 pisze:szkoda, że dopiero teraz zauważył, że nie trzeba robić hokejowych zmian co 2 minuty...
Nawet Ludwik Mięta Mikołajewicz na wizji mu to wytknął....
te zmiany są tragiczne. Jak pisałem wczesniej nie zmienia sie zawodniczek ktore grają dobrze i ciągną wynik. Codzi mi o Pietrzak, moze nie grała rewelacyjnie ale jak była na boisku to wygrywaliśmy. Wiedziałem na 100% że jak wejdzie Pawlak to ten mecz przegramy i tak sie stało ona gra przeciwko naszej reprezentacji. gra to może za duzo powiedziane ale zero ambicji i to kapitan- smieszne.
Wróć do „Reprezentacja Polski”