WNBA 2012
Moderatorzy: rzymi, Ałgaja, przemoe
Re: WNBA 2011
Pierwsze zmiany trenerów za nami :
Tulsa - Nolan out Teresa Edwards in... choć tam by nawet cudotwórca Maciejewski nic nie zdziałał
LA Sparks - Gillom out, można powiedzieć: co wam tak długo to zajęło, Joe Bryant in (który to już raz?)
kto kolejny?
Trudi "beksa" Lacey - choc tam to wina raczej szpitala w drużynie, ale jak ktoś pamięta co ona swego czasu w Charlotte Sting stworzyła może mieć inne zdanie.
Tulsa - Nolan out Teresa Edwards in... choć tam by nawet cudotwórca Maciejewski nic nie zdziałał
LA Sparks - Gillom out, można powiedzieć: co wam tak długo to zajęło, Joe Bryant in (który to już raz?)
kto kolejny?
Trudi "beksa" Lacey - choc tam to wina raczej szpitala w drużynie, ale jak ktoś pamięta co ona swego czasu w Charlotte Sting stworzyła może mieć inne zdanie.
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z

http://www.dziennik.com/news/sport/21491
Rozmowa z Eweliną Kobryń, reprezentantką Polski, koszykarką Seattle Storm.
Towarzyszy pani w ostatnich tygodniach duża huśtawka nastrojów. Najpierw radość z coraz bardziej zbliżającego się debiutu w lidze WNBA w barwach New York Liberty, potem smutek, bo klub ten jednak z pani postanowił zrezygnować. Następnie fatalny występ całej reprezentacji Polski na Mistrzostwach Europy. Wreszcie znowu radość, nowy kontrakt, tym razem z aktualnymi mistrzyniami Seattle Storm, i mamy czwartą Polkę w lidze WNBA...
Trzeba mieć dystans do tego typu sytuacji w życiu, iść do przodu i wyciągać pozytywne wnioski. Na pewno po nieudanych dla nas Mistrzostwach Europy, kiedy dowiedziałam się, że mam szansę podpisać nowy kontrakt i zadebiutować w WNBA, bardzo się ucieszyłam. Tym bardziej że przedstawiono mi dwie oferty: powrót do New York Liberty oraz z Seattle Storm. Moi najbliżsi znajomi doradzili mi, że mistrzowi się nie odmawia, wybrałam więc Storm. Na razie jestem z tej decyzji bardzo zadowolona. W drużynie panuje dobra atmosfera i mam nadzieję, że szybko się w nią wkomponuję.
Jak panią przyjęły nowe koleżanki, często bardzo zazdrosne lub bojące się o własną pozycję w zespole?
Wiadomo, że dziewczyny są już w tej drużynie od dłuższego czasu, trenują, grają, są skupione. Przyjęły mnie ciepło na tyle, na ile mogły, nie okazały specjalnie wrogości z powodu mojego przyjścia, wręcz przeciwnie – były życzliwe.
Niewiele brakowało, a trafiając do Seattle Storm od razu poznałaby pani prezydenta USA Baracka Obamę?
Niestety, załatwianie formalności wizowych przeciągnęło się o kilkanaście godzin za długo i dotarłam do zespołu, jak już dziewczyny były po spotkaniu z nim w Białym Domu w Waszyngtonie. Klub jednak chciał być pewien, że wszystko jest załatwione jak należy, abym mogła się czuć tu komfortowo.
Trener Storm Brian Agler zna panią z występów na europejskich parkietach dosyć dobrze, liga WNBA trochę się jednak różni. Nad czym teraz pracujecie?
Przede wszystkim nad walką w obronie i zbieraniem piłek z tablic. Minie trochę czasu, zanim to wszystko ogarnę, ale małymi kroczkami wszystko idzie w dobrym kierunku. Wkrótce mam nadzieję, że będę w regularnej rotacji zespołu. Moje doświadczenie powinno w tym pomóc. Trener zna doskonale moje mocne strony i jestem pewna, że będzie je umiał dobrze wykorzystać.
Będzie musiała pani wypełnić lukę w zespole, po niegrającej z powodu kontuzji najlepszej zawodniczce ubiegłego sezonu WNBA Lauren Jackson. Jest presja?
Nikt nie jest w stanie zastąpić Lauren, dlatego na pewno nie przyjmuję nawet takiej roli. Będę się starała natomiast dać z siebie wszystko i wnieść do drużyny to co potrafię najlepszego. Jeżeli choć trochę uda mi się dorównać jej osiągnięciom dla tej drużyny, to będę z tego bardzo zadowolona.
Choć trudno mówić o zaczynaniu kariery w wieku 29 lat, w lidze WNBA jest pani "rookie", czyli pierwszoroczniakiem. Takie osoby zarówno w NBA, jak i WNBA muszą wykonywać różne czynności, aby wkupić się w łaski starszyzny...
(Śmiech) Na razie piłek jeszcze nie musiałam nosić, po kawę też mnie nikt nie wysłał. Jeśli jednak ktoś będzie ją chciał, a ja akurat będę po nią szła, przyniosę ją z największą przyjemnością. Mam nadzieję, że jakieś dziwne rzeczy mnie nie spotkają.
Jaki przebiega aklimatyzacja w Seattle?
Bardzo podoba mi się to miasto, jest nie za ciepło, nie za zimno, z dużą ilością zieleni. Natura bardzo fajnie obdarzyła Seattle. Klub też dba o to, aby mi niczego nie brakowało. Myślę, że będzie mi się tu bardzo dobrze mieszkało i wykorzystam spędzony tutaj czas jak najlepiej.
27 maja zmarła Małgorzata Dydek, która w lidze WNBA przecierała najpierw szlaki, a później była jej gwiazdą. Jak przyjęła pani tę smutną wiadomość?
Ta tragiczna wiadomość dotarła do mnie, kiedy jeszcze trenowałam z New York Liberty. Wiele osób znało tu Małgosię i tylko z jak najlepszej strony. A znali ją chyba wszyscy w USA, którzy choć trochę interesują się koszykówką. Bardzo dużo ludzi z powodu jej śmierci mi współczuło.
Rozmowa z Eweliną Kobryń, reprezentantką Polski, koszykarką Seattle Storm.
Towarzyszy pani w ostatnich tygodniach duża huśtawka nastrojów. Najpierw radość z coraz bardziej zbliżającego się debiutu w lidze WNBA w barwach New York Liberty, potem smutek, bo klub ten jednak z pani postanowił zrezygnować. Następnie fatalny występ całej reprezentacji Polski na Mistrzostwach Europy. Wreszcie znowu radość, nowy kontrakt, tym razem z aktualnymi mistrzyniami Seattle Storm, i mamy czwartą Polkę w lidze WNBA...
Trzeba mieć dystans do tego typu sytuacji w życiu, iść do przodu i wyciągać pozytywne wnioski. Na pewno po nieudanych dla nas Mistrzostwach Europy, kiedy dowiedziałam się, że mam szansę podpisać nowy kontrakt i zadebiutować w WNBA, bardzo się ucieszyłam. Tym bardziej że przedstawiono mi dwie oferty: powrót do New York Liberty oraz z Seattle Storm. Moi najbliżsi znajomi doradzili mi, że mistrzowi się nie odmawia, wybrałam więc Storm. Na razie jestem z tej decyzji bardzo zadowolona. W drużynie panuje dobra atmosfera i mam nadzieję, że szybko się w nią wkomponuję.
Jak panią przyjęły nowe koleżanki, często bardzo zazdrosne lub bojące się o własną pozycję w zespole?
Wiadomo, że dziewczyny są już w tej drużynie od dłuższego czasu, trenują, grają, są skupione. Przyjęły mnie ciepło na tyle, na ile mogły, nie okazały specjalnie wrogości z powodu mojego przyjścia, wręcz przeciwnie – były życzliwe.
Niewiele brakowało, a trafiając do Seattle Storm od razu poznałaby pani prezydenta USA Baracka Obamę?
Niestety, załatwianie formalności wizowych przeciągnęło się o kilkanaście godzin za długo i dotarłam do zespołu, jak już dziewczyny były po spotkaniu z nim w Białym Domu w Waszyngtonie. Klub jednak chciał być pewien, że wszystko jest załatwione jak należy, abym mogła się czuć tu komfortowo.
Trener Storm Brian Agler zna panią z występów na europejskich parkietach dosyć dobrze, liga WNBA trochę się jednak różni. Nad czym teraz pracujecie?
Przede wszystkim nad walką w obronie i zbieraniem piłek z tablic. Minie trochę czasu, zanim to wszystko ogarnę, ale małymi kroczkami wszystko idzie w dobrym kierunku. Wkrótce mam nadzieję, że będę w regularnej rotacji zespołu. Moje doświadczenie powinno w tym pomóc. Trener zna doskonale moje mocne strony i jestem pewna, że będzie je umiał dobrze wykorzystać.
Będzie musiała pani wypełnić lukę w zespole, po niegrającej z powodu kontuzji najlepszej zawodniczce ubiegłego sezonu WNBA Lauren Jackson. Jest presja?
Nikt nie jest w stanie zastąpić Lauren, dlatego na pewno nie przyjmuję nawet takiej roli. Będę się starała natomiast dać z siebie wszystko i wnieść do drużyny to co potrafię najlepszego. Jeżeli choć trochę uda mi się dorównać jej osiągnięciom dla tej drużyny, to będę z tego bardzo zadowolona.
Choć trudno mówić o zaczynaniu kariery w wieku 29 lat, w lidze WNBA jest pani "rookie", czyli pierwszoroczniakiem. Takie osoby zarówno w NBA, jak i WNBA muszą wykonywać różne czynności, aby wkupić się w łaski starszyzny...
(Śmiech) Na razie piłek jeszcze nie musiałam nosić, po kawę też mnie nikt nie wysłał. Jeśli jednak ktoś będzie ją chciał, a ja akurat będę po nią szła, przyniosę ją z największą przyjemnością. Mam nadzieję, że jakieś dziwne rzeczy mnie nie spotkają.
Jaki przebiega aklimatyzacja w Seattle?
Bardzo podoba mi się to miasto, jest nie za ciepło, nie za zimno, z dużą ilością zieleni. Natura bardzo fajnie obdarzyła Seattle. Klub też dba o to, aby mi niczego nie brakowało. Myślę, że będzie mi się tu bardzo dobrze mieszkało i wykorzystam spędzony tutaj czas jak najlepiej.
27 maja zmarła Małgorzata Dydek, która w lidze WNBA przecierała najpierw szlaki, a później była jej gwiazdą. Jak przyjęła pani tę smutną wiadomość?
Ta tragiczna wiadomość dotarła do mnie, kiedy jeszcze trenowałam z New York Liberty. Wiele osób znało tu Małgosię i tylko z jak najlepszej strony. A znali ją chyba wszyscy w USA, którzy choć trochę interesują się koszykówką. Bardzo dużo ludzi z powodu jej śmierci mi współczuło.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)
-
shineonball
- Żak
2011 WNBA ALL-STAR ROSTERS
ogłoszone zawodniczki rezerwowe oraz pierwsze piątki.
EASTERN CONFERENCE ALL-STARS
Player Team Position
Essence Carson^ New York Liberty Forward
Tamika Catchings* Indiana Fever Forward
Tina Charles*^ Connecticut Sun Center
Katie Douglas* Indiana Fever Guard
Sylvia Fowles Chicago Sky Center
Crystal Langhorne^ Washington Mystics Forward
Angel McCoughtry*^ Atlanta Dream Forward
Renee Montgomery^ Connecticut Sun Guard
Cappie Pondexter* New York Liberty Guard
Epiphanny Prince^ Chicago Sky Guard
Courtney Vandersloot^+ Chicago Sky Guard
Head Coach: Marynell Meadors (Atlanta Dream)
WESTERN CONFERENCE ALL-STARS
Player Team Position
Danielle Adams^+ San Antonio Silver Stars Forward
Seimone Augustus Minnesota Lynx Guard
Sue Bird* Seattle Storm Guard
Rebekkah Brunson Minnesota Lynx Forward
Swin Cash* Seattle Storm Forward
Becky Hammon San Antonio Silver Stars Guard
Maya Moore *^+ Minnesota Lynx Forward
Candace Parker*#^ Los Angeles Sparks Center
Diana Taurasi* Phoenix Mercury Guard
Penny Taylor Phoenix Mercury Forward
Lindsay Whalen Minnesota Lynx Guard
Head Coach: Brian Agler (Seattle Storm)
* I piątka
^ I raz w meczu
# kontuzja/niezdolna
+ rookie
ogłoszone zawodniczki rezerwowe oraz pierwsze piątki.
EASTERN CONFERENCE ALL-STARS
Player Team Position
Essence Carson^ New York Liberty Forward
Tamika Catchings* Indiana Fever Forward
Tina Charles*^ Connecticut Sun Center
Katie Douglas* Indiana Fever Guard
Sylvia Fowles Chicago Sky Center
Crystal Langhorne^ Washington Mystics Forward
Angel McCoughtry*^ Atlanta Dream Forward
Renee Montgomery^ Connecticut Sun Guard
Cappie Pondexter* New York Liberty Guard
Epiphanny Prince^ Chicago Sky Guard
Courtney Vandersloot^+ Chicago Sky Guard
Head Coach: Marynell Meadors (Atlanta Dream)
WESTERN CONFERENCE ALL-STARS
Player Team Position
Danielle Adams^+ San Antonio Silver Stars Forward
Seimone Augustus Minnesota Lynx Guard
Sue Bird* Seattle Storm Guard
Rebekkah Brunson Minnesota Lynx Forward
Swin Cash* Seattle Storm Forward
Becky Hammon San Antonio Silver Stars Guard
Maya Moore *^+ Minnesota Lynx Forward
Candace Parker*#^ Los Angeles Sparks Center
Diana Taurasi* Phoenix Mercury Guard
Penny Taylor Phoenix Mercury Forward
Lindsay Whalen Minnesota Lynx Guard
Head Coach: Brian Agler (Seattle Storm)
* I piątka
^ I raz w meczu
# kontuzja/niezdolna
+ rookie
-
shineonball
- Żak
zawodniczki wybrane podczas meczu gwiazd WNBA '11 w San Antonio jako najlepsze na przeciągu 15 lat istnienia ligi
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (64.35 KiB) Przejrzano 7512 razy
-
shineonball
- Żak
All Star Game WNBA ' 11 San Antonio wygrywa ekipa EAST 118 - 113, mimo przegranej tytuł MVP powędrował do rąk Swin Cash(21pkt, 12zb) z ekipy WEST !
-
shineonball
- Żak
DeMya Walker z Conn.Sun w Washington Mystics (z przeszloscia w CCC) w nowej druzynie, w I spotkaniu - 2pkt, 2zb, 1as,1przechw, faul i blok - w ok.12min
Ktoś miał okazję oglądnąć ostatni występ Eweliny i napisałby coś o tym? Bo sądząc po samych statystykach wyglądałoby na to, że wypadła całkiem przyzwoicie.
-
shineonball
- Żak
wczoraj drużyna Storm w składzie z Kobryn, przegrała wysoko 92-67 na wyjeździe z drużyną Lynx z Minneapolis, która zajmuje I miejsce konferencji.
Ewelina na boisku spędziła 25 minut, przy czym zdobyła 9 pkt (4 na 7 z gry oraz jeden wolny), 9 zbiórek(2 w ataku, 7 w obronie) oraz 2 asysty, 3 faule, przechwyt, zaliczyła też blok, i sama raz była blokowana. +/- [-10]
Ewelina na boisku spędziła 25 minut, przy czym zdobyła 9 pkt (4 na 7 z gry oraz jeden wolny), 9 zbiórek(2 w ataku, 7 w obronie) oraz 2 asysty, 3 faule, przechwyt, zaliczyła też blok, i sama raz była blokowana. +/- [-10]
Ewka nieźle radziła sobie z Brunson, ale jak ta schodziła ( nie oszczędzała jej A-Rob, 2 razy niezłą glebę zaliczyła po jej nogach) i pojawiała się Adair - to już nie było tak fajnie, Jessica zapunktowała "grając na Ewce"
ale bardzo fajnie weszła w mecz 2 rzuty 2 celne jeszcze w 1 kwarcie po ładnych manewrach i dobrze się ustawiała pod deską. Widać, że dobrze współpracuje się jej z Lecoe W.
PS. ładnie zgasiła Wiggins
ale bardzo fajnie weszła w mecz 2 rzuty 2 celne jeszcze w 1 kwarcie po ładnych manewrach i dobrze się ustawiała pod deską. Widać, że dobrze współpracuje się jej z Lecoe W.
PS. ładnie zgasiła Wiggins
Cellar Door

Trade of the year
Sidney Spencer -> Phx
Kara Braxton -> NY
Ciekawe co Kara zmalowała, najpierw zawieszenie na dwa mecze a chwilę potem trejd na pustą paczkę czipsów. Poza tym Kara w NY średnio się mieści na parkiecie, więc może opchną ją dalej za kogoś wartościowego, co byłoby w NY nie lada wydarzeniem
Sidney Spencer -> Phx
Kara Braxton -> NY
Ciekawe co Kara zmalowała, najpierw zawieszenie na dwa mecze a chwilę potem trejd na pustą paczkę czipsów. Poza tym Kara w NY średnio się mieści na parkiecie, więc może opchną ją dalej za kogoś wartościowego, co byłoby w NY nie lada wydarzeniem
-
shineonball
- Żak
Kobryn vs. Tulsa Shock - 12 minut w trakcie których zdobyła 6 punktów (w tym rzut za 3), 2 zbiórki oraz 1 przechwyt i 1 blok.
-
shineonball
- Żak
C.Parker w pierwszym meczu po kontuzji prawego kolana zdobyła 15pkt i 10zbiórek(double-double)
mimo dobrej postawy liderki, zespół LA przgrał z Atlantą 84-79
Natomiast zespoł mistrzyn z 2010r - Storm
odniosły kolejną porażkę,
tym razem dwoma punktami, 81-79
na wyjeździe w Phoenix.
E.Kobryn grała niecałe 2 minuty, w tym czasie zanotowała stratę.
mimo dobrej postawy liderki, zespół LA przgrał z Atlantą 84-79
Natomiast zespoł mistrzyn z 2010r - Storm
odniosły kolejną porażkę,
tym razem dwoma punktami, 81-79
na wyjeździe w Phoenix.
E.Kobryn grała niecałe 2 minuty, w tym czasie zanotowała stratę.
W dzisiejszym meczu NY nie zagrała N.Powell, a jesli wierzyc statystykom to jest pierwszy taki przypadek w sezonie zasadniczym od sezonu 2004 (jej debiutanckiego). W 6 kolejnych sezonach (5 w Sacramento i ostatnio w NY) kazdorazowo zaliczała 34 wystepy, na dodatek poza 1 spotkaniem w roku 2008 zawsze wychodziła na parkiet w pierwszej piątce.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Jak już piszemy o ciekawostkach - to w meczu Atlanta - Connecticut - Sancho Lyttle po raz pierwszy trafiła trojkę w swojej karierze WNBA.
tutaj filmik: http://www.wnba.com/video/wnba/2011/08/19/20110819poddesktopmov-1797469/
tutaj filmik: http://www.wnba.com/video/wnba/2011/08/19/20110819poddesktopmov-1797469/
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...
Shavo pisze:Jak już piszemy o ciekawostkach - to w meczu Atlanta - Connecticut - Sancho Lyttle po raz pierwszy trafiła trojkę w swojej karierze WNBA.
Po raz drugi, pierwszy w meczu otwarcia tego sezonu z NY.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."
https://bartolino78.wordpress.com
https://bartolino78.wordpress.com